Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 101 to 130 of 130

Thread: Buča/tikva

  1. #101

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    I nama stižu ovogodišnje bundeve a od zaliha pečene bundeve iz zamrzivača za vikend sam pekla kukuruzni kruh sa bundevom i kolač od bundeve sa orasima

  2. #102
    laura29's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,094

    Default

    Za obožavatelje butternut tikvi:

    U Kauflandu im je cijena 9,99 kn/kg, što je povoljno ako se uzme u obzir da je kilo u Sparu 14,99, a u Konzumu 17,99.
    A i može ih se kupiti nekoliko komada jer u hladnijoj ostavi mogu stajati cijelu zimu.

  3. #103
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Kupila sam u Lidlu jednu koja je izutra narančasta, slatkasta je i tvrda, a željela sam raditi štrukle od sira, ali slane.
    Inače koristim domaće, a trenutno nisam imala pa sam kupila.
    Da li da se sa ovom tikvom upuštam u izradu ili ću upropastiti štrukle i tikvu??

  4. #104
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Ja od te narancaste znam raditi lazanje sa sirom. Ona je malo slatkasta, ali ide super u svim slanim varijantama (juha, rizoto, lazanje, njoke....).

  5. #105
    Mia and me's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Zagreb
    Posts
    236

    Default

    Juhu od butternut tikve moje cure obožavaju i jele bi ju svaki drugi dan

  6. #106
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Zhang, daj recept za lazanje!

  7. #107
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Bundevu prepeces, pomijesas sa rikotom, dodas bucine sjemenke (prepecene), malo kadulje nasjeckane, parmezana...
    Slazes lazanje, tu smjesu, vrhnje..i tako redom.
    Dugo to nisam radila, sad sam ti po sjecanju. Probat cu naci link..

  8. #108
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Zhang hvala na odgovoru, radila sam, bilo je ukusno, ali ne bih ponavljala.

  9. #109
    cuba's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    34

    Default

    Ok, nije tema o tikvicama, ali ne da mi se kopat po forumu.
    Sto vi, molim, spremate sa tikvicama? Gotovo sam odlucila vise ih nikad ne kupit. Em cijedi vodu iz njih, em nemaju okusa, em nisu nesto hranjive a ni fine. Pa cemu sluze? U palacinkama? Rizoto mi bude bezveze, iako tavim parmezan, kao Oliver recept. Na brzo u woku, katastrofa. Jedino ajde mozda u sataras, al da ih pokrije okus aprike i paradajza. Al nije sezona.
    Dakle, cemu tikvice.

  10. #110
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Popečci od tikvica, meni su dobre u woku s drugim povrcem, prerezane na pola pa punjene sirom, mljevenim mesom i zapecene u besamelu, one malo vece punim s mljevenim mesom i kuham kao punjene paprike... ima jos, al se ne mogu sjetiti. Istina da imalu malo neutralan okus, ali ja ih volim. Juha, bilo krem bilo s naribanim tikvicama.

    Ako ti se okus ne svidja, nemoj ih raditi i gotovo.

  11. #111
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Moze se zapeci i s nekim smjesama na bazi slanih incuna i cesnjaka (ja ne radim besamel, prije kakav dobar sir). Ili njoke sa slanim incunima, tikvicama i pekorinom ili sl. Slani se fileti kratko bace na ulje i zgnjece s kuhacom, dodaju su tikvice (ili prokuhana brokula) i nakosani cesnjak i dosta naribanog tvrdog sira. I izmijesa se s njokima.

    Nekad ih samo narezem uzduz na ploske, malo nauljim s maslinovim i bacim na rostilj tavu. Poslije ih malo posolim i popaprim friskim paprom.

  12. #112
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    krem juha sa tikvicama I češnjakom, mljac
    pa panceta, češnjak, tikvice I kremasta riža plus parmezan
    isto može I s njokima
    ili na roštilju uz meso, samo ih zalijem s malo maslinovog, odličan prilog
    pohan ene radim prečesto ali volim I njih gricnuti
    pa s piletinom, paprikom, kukuruzom, šunkom punim tortilje
    ma ima masu recepata

  13. #113

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by cuba View Post
    Ok, nije tema o tikvicama, ali ne da mi se kopat po forumu.
    Sto vi, molim, spremate sa tikvicama? Gotovo sam odlucila vise ih nikad ne kupit. Em cijedi vodu iz njih, em nemaju okusa, em nisu nesto hranjive a ni fine. Pa cemu sluze? U palacinkama? Rizoto mi bude bezveze, iako tavim parmezan, kao Oliver recept. Na brzo u woku, katastrofa. Jedino ajde mozda u sataras, al da ih pokrije okus aprike i paradajza. Al nije sezona.
    Dakle, cemu tikvice.
    Ja tikvice obožavam, ali treba ih zasoliti da im okus dođe do izražaja. Najviše volim pečene tikvice, začinjene soli, češnjakom i maslinovim uljem. Ne znam za recept J. Olivera, pravim rižoto na sljedeći način.
    Prodinstam piletinu na kapuli, dodam mrkvu, korijen celera i češnjak i dinstam dok ne omekša. Podlijevam temeljcem i bijelim vinom. Kad omekša, dodam krupno narezane tikvice i kukuruz (koristim Ledov smrznuti, a možeš i bez kukuruza), 3 šake riže i dolijem vode. Tikvicama treba da se skuhaju taman koliko i riži treba. Od začina stavljam sol, papar, vegetu i mljevenu crvenu papriku. To je to. Kad rižoto bude gotov, možeš umiješati u njega komadić maslaca ako ti je po guštu, bit će slatkastiji i kremozniji. Nama je ovo prefino.

  14. #114
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ja ih stvarno volim pa nisam objektivna,još su mi lešo pa polivene maslinovim uljem i paprom najbolje...
    najčešća greška je što ih se prekuha pa budu prevodenaste...
    a i ima više sorti,one svjetlije prugaste su mi skoro pa bezukusne, one sa tamnijom korom su puuuuno bolje i ukusnije

    popečci od tikvica su super, onda ima još jedan meni odličan recept ali bilo bi dobro da su mlade...
    nasjeckaš ih na kolutove pa te kolutiće na četvrtine....prvo se prevrne na maslinovom ulju sitno kosani češnjak u to se ubace tikvice i uz stalno miješanje dinstaš dok ne ispuste vodu i omekšaju (mora bit što šira posuda da budu sve čim bliže dnu), onda dodaš pinku šećera pa aceto balsamico,papar i na kraju obilato sitno kosanu svježu metvicu i peršin...jede se hladno....mljac....
    Last edited by zasad skulirana; 14.05.2015 at 21:32.

  15. #115
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    ja radim musaku od mljevenog mesa i tikvica. zdinstam meso na kapuli s malo soli i papra, preselim u tepsiju i prekrijem tikvicama izrezanim na kolutiće. stavim da se peče i pred kraj prelijem sa smjesom od par jaja i vrhnja koje isto začinim po želji. gore još pospem naribanim sirom. pustim da se još malo zapeče i bude odlično. kćer mi kaže da joj je draža ta musaka od one klasične s krumpirom. a i ostalima se sviđa.

  16. #116
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Na snitama tikvica stavim nadjev za pizzu i zapecem, lazanje s tikvicama umjesto tijesta, samo ih friške naribam stavim preko bolonjez. Ali ja ne jedem brašno pa su mi one super zamjena. Punjene mljevenim mesom i zapečene, kao lađe. Čak i friške na salatu umjesto krastavaca, najčešće ih jedem domaće one plastične iz dućana stvarno nisu fine dok im ne dođe sezona.

  17. #117
    cuba's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    34

    Default

    ☺Hvala vam na idejama, super ste! Ima da se pretvorim u tikvicu, ovo sve dobro zvuci

  18. #118

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    438

    Default

    Meni tri fantasticna recepta za tikvice:
    http://www.coolinarika.com/recept/tk...-voli-tikvice/
    http://www.coolinarika.com/recept/kremaste-tikvice/
    http://www.coolinarika.com/recept/to...isele-pavlake/
    Ovaj zadnji sa dodatkom susenog par., prekrasan. Mada ih ja volim i same, kuhane, kratko dinstane, pecene, u rizotu, svejedno

  19. #119
    Ninunanu's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Split
    Posts
    731

    Default

    Mene zanima da li su sve tikve jestive
    Nismo nigdje mogli naci sjeme za hoikado ni buternut pa smo uzeli neku mješavinu
    evo i slika pa ako mi netko može reci vrstu i jeli jestiva
    http://tinypic.com/view.php?pic=5k14z7&s=8#.VaOPcJfRtdg

  20. #120
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    ajde daj ponovo sliku!!

  21. #121
    Ninunanu's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Split
    Posts
    731

    Default

    Što nemoze se otvoriti ili

  22. #122

  23. #123
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Ja mislim da ti je svaka tikva jestiva. Pitanje je samo kad je bolja. Neke su bolje male. Ova tvoja mi izgleda cist ok.

  24. #124
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    Ok buternut, možda da je malo zrelija ne bi bilo loše

  25. #125
    Ninunanu's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Split
    Posts
    731

    Default

    Da izgleda kao buternut, djelovala mi je za branje jer se već peteljka bila posusiila
    Mislim mogu je jest ovako, ja i malena

  26. #126
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    Skuhaj ili speći

  27. #127
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,276

    Default

    Quote Originally Posted by Bodulica View Post
    ja radim musaku od mljevenog mesa i tikvica. zdinstam meso na kapuli s malo soli i papra, preselim u tepsiju i prekrijem tikvicama izrezanim na kolutiće. stavim da se peče i pred kraj prelijem sa smjesom od par jaja i vrhnja koje isto začinim po želji. gore još pospem naribanim sirom. pustim da se još malo zapeče i bude odlično. kćer mi kaže da joj je draža ta musaka od one klasične s krumpirom. a i ostalima se sviđa.
    Moze li ovo bez sira i vrhnja?
    Last edited by jelena.O; 07.10.2019 at 19:47.

  28. #128
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Moze li ovo bez sira i vrhnja?
    Može, ali moraš nečim povezati - npr. zobene pahuljice razmutiti u vodi, pa time zaliti umjesto vrhnja.

  29. #129
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Moja omiljena jesenja juha je od butternut tikve i kadulje.

  30. #130
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Radila sam neki dan rižoto od butternat tikve:

    Na maslinovom i putru sam prodinstala crveni luk, dodala češanj češnjaka, i buču narezanu na štapiće kao pomfrit, podlila vinom. Dodavala rižu, začinila malo - sol, papar, peršin. (ja stavim i bosiljak i timijan jer mi rastu još na balkonu), podlijevala temeljcem od pileće juhe. Može se i kiselog vrhnja dodati, tko voli.

    Na sličnu sam foru u subotu radila i juhu od buče, samo nisam dodala rižu, nego više temeljca i štapnim mikserom usitnila.

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •