Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 130

Thread: Buča/tikva

  1. #1

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default Buča/tikva

    Osim krem-juhe, bučnice i variva od ribane buče zna li još netko što napraviti?? Fali mi inspiracije.

    Danas sam kupila onu narančastu kruškoliku (ne mogu se sjetiti kako se zove ). Imate li neki savjet?? Pečena? Kuhana? S nekim drugim povrćem??

  2. #2

    Default

    Samo pečena u rerni kao prilog mmm

  3. #3
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Varivo od azuki graha i bundeve.

  4. #4
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    Možeš napraviti savijaču/pitu od tikve jako lijepo, to se radi kao i sirnica... Jako dobro moja baka je radila.U nju ti ne ide ništa speciajačno, samo naribana tikva , šećer. .. Ali naajbolja mi je kad je popoloviš pošećeriš i ispečeš upećnici i onda je onako s žlicom jedeš, e pa to je odlično...mmm

  5. #5

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,990

    Default

    Quote Originally Posted by rebeca
    Možeš napraviti savijaču/pitu od tikve jako lijepo, to se radi kao i sirnica... Jako dobro moja baka je radila.U nju ti ne ide ništa speciajačno, samo naribana tikva , šećer. .. Ali naajbolja mi je kad je popoloviš pošećeriš i ispečeš upećnici i onda je onako s žlicom jedeš, e pa to je odlično...mmm
    A možeš u savijaču osim buče dodati i mak. To sam prvi put jela kod neke žene koja je na Velesajmu prodavala eko kolače, i stvarno je mmmmm

  6. #6
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    pogledaj juha od bundeve i kestena na što s kestenima ili kako se već ono zove topic

  7. #7
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Quote Originally Posted by BAŠBAŠ..
    Samo pečena u rerni kao prilog mmm
    ovako i ja

    nisam to duuuugo jela....

  8. #8
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Varivo od azuki graha i bundeve.
    Kako ovo?

  9. #9
    maaja79's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    bih
    Posts
    178

    Default

    ja kupim na pijaci narezanu na sitne kockice
    dodam soli i smjesu brasna i vode, tako da bude srednje gustine
    tepsiju namazanu uljem ugrijem u rerni i onda to razvucem

    mi to zovemo razljevak i jedemo sa jogurtom

  10. #10
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Kako sve ovo? Kod mene doma se to nikad nije pripremalo niti jelo, a deda i baka su ih imali i davali svinjama. Može malo "buča for dummies"? Koliko može stajati u frižideru, kako se čisti, kakav ima okus, najjednostavniji recepti? Hvala.

  11. #11
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ove je recepte stavila white_musk prije godinu ili dvije,
    ja sam si kopirala, pa uzimam slobodu da ovdje naljepim.

    Pita bundevara:


    Sastojci:

    600 - 700 grama kora za pitu (najbolje domacih),
    600 - 700 grama bundeva, tikvica,
    secer prema ukusu,
    pola litra mlijeka,
    decilitar i po ulja, ili butera,
    cimet, vanila, jaje.

    Nacin pripreme:

    Bundevu, zrelu tikvicu naribajte. Uprzite na buteru, na tihoj vatri, a zatim dodajte mlijeko i pustite da se krcka.
    Kad je fil gotov (kuvan), dodajte secer, vanilu, cimet, ili kakav drugi zacin, a kad se prohladi, umjesajte jedno jaje.
    U nauljenu tepsiju ili pleh redjajte kore, pa fil i tako do kraja, s tim da povremeno poneku koru blago nauljite.
    Na kraju prelijte pitu ostatkom fila, koji malo razblazite mlijekom, stavite malo butera ili neslanog kajmaka i ubacite u vrelu pecnicu.
    Pece se oko pola sata. Kad se pita prohladi, poprasite je vanilin-secerom.
    U ovu pitu mozete, prema volji,dodati i oraha, ljesnika, badema.



    TORTELINI S BUNDEVOM


    500 g tortelina
    3-4 žlice ukuhane rajcice
    400 g mesa žute bundeve
    peršin (list)
    naribani sir
    ulje
    papar
    sol


    NACIN PRIPREME:
    Torteline skuhamo u slanoj vodi. Posebno skuhamo bundevu narezanu na kockice. Pomiješamo ocijedene torteline s rajcicom,
    dodamo odcijedene bundeve, zacinimo uljem (najbolje maslinovim), solju, paprom.
    Na kraju pospemo s nasjeckanim peršinom i naribanim sirom.


    Paprike punjene bundevom i krumpirom

    Desetak lijepih zelenih paprika,
    Za nadjev:
    1/2 kg na sitne kockice narezanog krumpira,
    30 dag na sitne kockice narezane žute bundeve,
    glavica crvenog luka,
    ulje, sol, papar, Vegeta, žlica pirea od rajcice


    NACIN PRIPREME:
    Ocistiti povrce, narezati krumpir i bundevu.
    Luk propržiti da bude staklast. Sve pomiješati i zaciniti.
    Napuniti paprike, poredati u vatrostalnu posudu i preliti uljem svaku.
    Staviti u prethodno zagrijanu pecnicu 220-230 stupnjeva Celzija, peci 25-30 minuta.




    Slatka bundevara

    Potrebni sastojci:1 paket suhih kora za pitu
    2 kg bundeve
    secer u prahu
    1 kesica vanilin - secera
    1 kesica cimeta
    1 dl ulja
    ( 3 slatke jabuke )

    Način pripreme:
    Bundevu oduliti i oprati pa 1/3 narendati a ostatak isjeckati na komadice.Staviti je na 2 min u kljucalu vodu.
    Poseceriti secerom u prahu i vanilin secerom (ne previse jer se i gotova pita posipa secerom!),dodati cimet i po zelji narendane jabuke te rasporediti na kore i saviti.
    Pouljiti pleh i na njega sloziti savijace. Peci na 200\'C oko pola sata.
    10 min prije kraja pecenja zaliti savijace casom vode u kojoj su rastopljene 2 kasike secera u prahu.
    Kada se izvadi iz rerne ponovo posuti secerom.


    Palacinci od bundeve


    500g bundeve isjeci na kockice i skuhati u malo vode
    2 jaja
    1 kasika secera
    malo soli
    1 cajna kasika cimeta
    pola praska za pecivo
    175 g brasna
    ulje za peci
    secer i cimet za posipanje

    kuhanu bundevu izgnjeciti kao pire krompir,dodati ostale sastojke, te na vreloj masnoci peci malo vece popecke.
    S obje strane peci do zlatnozute boje, pa vruce posuti secerom i cimetom.


    Kolac od bundeve(ultra mljac)

    4jaja
    2 soljice secera
    1 kasicica cimeta
    2 soljice brasna
    1 prasak za pecivo
    150 g badema
    2 soljice narendane bundeve
    cokoladna glazure
    bademi za posipanje

    Umutiti jaja,secer i ulje.Lagano dodavati mjesavinu brasna i pr.za pecivo. Zatim dodati bademe.
    POLAKo dodati bundevu lagano mjesajuci kasikom, ne vise mikserom.

    Izliti u pleh i peci na 160 75 minuta.Ostaviti da se malo ohladi u formi, pa polako prevrnuti na neku supljikavu podlogu, ja imama nesto slicno onoj resetki iz stednjaka.
    Preliti glazurom, posuti bademima.Umjesto badema se mogu korisititi i tikvice i super je ukusno, aumjesto badema idu i orasi.
    Moze se posluzivati sa slagom.

    POPECCI OD BUNDEVE

    300G krompira
    200G bundeve
    1 luk(izrendan)
    1 jaje
    1 mala kasicica putea
    sol, biber
    2 kasike ulja

    krompir i bundeva se izrendaju, pomijesaju sa ostalim sastojcima i peku na vrelom ulju,
    tako sto se jedna kasika smjese doda na vrelo ulje pa se malo pritisne.Pece se s obje strane do zlatno zute boje.
    Ja nekad radim i bez krompira ali tada dodam brasna malo u smjesu.


    NJOKE OD BUNDEVE

    900g bundeve, prepoloviti, ocictiti od kotica pa peci u plehu na 200 stepeni oko pola sata
    pecenu bundevu oguliti, staviti u jednu zdjelu i izgnjeciti kao pire krompir.Dodati sol, muskat,2 jaja,5-6 kasika brasna i 50 g maslaca.

    Napraviti jednu tanku salamicu, rezati male komadice i praviti njoke.Kuhati u slanoj vodi oko5 min.

    na malo putera isprziti grubo sjeckane orahe, pa dodati preko vrelih njoka, posuti parmezanom i uzeti sto vecu kasiku.

  12. #12

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    bec, austrija
    Posts
    60

    Default

    moj najdrazi bundeva recept:
    Lazanje s bundevom

    1 manja Hokkaido bundeva (ca 700-800gr)
    (moze i neka druga aromaticna)
    glavica luka, 2-3 cesnja cesnjaka
    ingwer (djumbir), curry
    pelati
    2-3 vrste sira naribati (gouda, grana padano, ementaler, mozzarella, sve ide).
    Bechamel – standardni recept

    Prodinstati 1 vecu glav. luka, 2 cesnja cesnjaka, dodati malo naribanog ingwera i ca. 2 zlicice curryja. Na to dodati naribanu bundevu (moze i narezana na sitne kockice, ali tad se mora duze dinstati). Dodati narezane pelate, sol i biber. Na zacinima ne stediti!

    Lasagne uvijek namocim 5 min u vreloj vodi (bez obzira sto pise nepotrebno kuhati).
    Slagati lasagne kao i „obicne”, na svaki sloj bundeve dodati saku naribanog sira i bechamel. Na zadnji sloj pomijesam sve sto je ostalo nadjev, bechamel, sir), naribam jos malo sira i pecem ca 20 min pod alufolijom i ca 10-15 otvorenu.

    Moze se pripremiti unaprijed (prednost kad stizu gosti ) i jos su bolje jer se sve dobro nasafta.

  13. #13
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by ornela_m
    Quote Originally Posted by LeaB
    Varivo od azuki graha i bundeve.
    Kako ovo?
    Azuki prethodno namakati preko noći.
    Složiti u lonac bundevu narazanu na kockice, neoguljenu i na to grah. Zaliti vodom i kuhati do grah ne bude 80 % kuhan. Zatim posoliti i kuhati dalje. Ja dodam i češjaka, a ti začini po želji.

  14. #14

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Cure, hvala za recepte

    Sad imam problem jer bih željela isprobati bar njih 3-4, a buča je samo jedna . Idem se primiti ovih njoka.

  15. #15
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Kako sve ovo? Kod mene doma se to nikad nije pripremalo niti jelo, a deda i baka su ih imali i davali svinjama. Može malo "buča for dummies"? Koliko može stajati u frižideru, kako se čisti, kakav ima okus, najjednostavniji recepti? Hvala.
    Mislim da cure pričaju o buči/bundevi/tikvi, koja se inače u mojim krajevima zove i turkinja i nije ista kao te što su ih imali tvoji deda i baka i čime su hranili svinje. Turkinja ima narančasto i slatkasto meso, dok su ove od dede i bake blijede i poprilično neukusne (može se, doduše, spremiti kao varivo).
    Također se zadnjih godina kod nas pojavila i fina, slasna, narančasta tikva hokaido. Ali meni je to samo jedna modifikacija gorespomenute turkinje.
    Ako nisam u pravu, molim stručnjakinje, ispravite me.

  16. #16

  17. #17
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by Balarosa
    Kako sve ovo? Kod mene doma se to nikad nije pripremalo niti jelo, a deda i baka su ih imali i davali svinjama. Može malo "buča for dummies"? Koliko može stajati u frižideru, kako se čisti, kakav ima okus, najjednostavniji recepti? Hvala.
    Mislim da cure pričaju o buči/bundevi/tikvi, koja se inače u mojim krajevima zove i turkinja i nije ista kao te što su ih imali tvoji deda i baka i čime su hranili svinje. Turkinja ima narančasto i slatkasto meso, dok su ove od dede i bake blijede i poprilično neukusne (može se, doduše, spremiti kao varivo).
    Također se zadnjih godina kod nas pojavila i fina, slasna, narančasta tikva hokaido. Ali meni je to samo jedna modifikacija gorespomenute turkinje.
    Ako nisam u pravu, molim stručnjakinje, ispravite me.
    Ja sam odmah jučer ambiciozno krenula po bundevu i našla sam ih (na tržnici u Rijeci) na samo jednom mjestu. Izgledala je lijepo i veselo narančasto, ali bolje bi bilo da sam ju ostavila za ukras. Iznutra je bila žuta, ispekli smo pola u pećnici i bacili u smeće. Ili imam krivu bundevu ili mi to ne volimo. Dream, misliš da mogu drugu polovicu napraviti kao varivo? Kako? Samo prodinstam na malo luka ili još nešto?

    Kako da prepoznam ovu ukusnu vrstu o kojoj vi pišete?

  18. #18
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Ja sam odmah jučer ambiciozno krenula po bundevu i našla sam ih (na tržnici u Rijeci) na samo jednom mjestu. Izgledala je lijepo i veselo narančasto, ali bolje bi bilo da sam ju ostavila za ukras. Iznutra je bila žuta, ispekli smo pola u pećnici i bacili u smeće. Ili imam krivu bundevu ili mi to ne volimo. Dream, misliš da mogu drugu polovicu napraviti kao varivo? Kako? Samo prodinstam na malo luka ili još nešto?

    Kako da prepoznam ovu ukusnu vrstu o kojoj vi pišete?
    Da, draga, očito si kupila tu običnu žutu bundevu, kakve su imali tvoji grandparents. Ona nije baš nešto reprezentativno kad je ispečeš u pećnici, ali varivo može biti vrrrlo ukusno (ako volite takve stvari).
    Ja imam dva načina kako pravim varivo od takvih bundeva - na bijelo i na crveno. U oba načina najprije treba naribati bundevu na onaj ribež koji daje najveće strugotine. Posoliš i ostaviš u zdjeli da sol izvuče vodu iz bundeve. Za to vrijeme nasjeckaš luk (1-2 glavice - ovisno kolike su glavice i kolika je bundeva), te ga popržiš. Bundevu ocijedi i malo isperi da ne bi bilo preslano, pa je dodaj na luk. Još malo sve skupa poprži, pa dalje učini ili kao pod 1. ili kao pod 2.:
    1.
    Bundeva "na bijelo" - u bundevu poprženu na luku dodati žlicu brašna pomiješanu s malo mljevene crvene paprike, te zaliti vodom ili mlijekom toliko da pokrije bundevu. Dotjerati okus (sol, papar, ostali začini po želji). Kuhati dok ne omekša. Kod posluživanja po želji svakom u tanjur umiješati i žlicu kiselog vrhnja i eventualno posuti sjeckanim peršinovim listom (ljepše izgleda ).

    2.
    Bundeva "na crveno" - u bundevu popržanu na luku dodati žlicu brašna i zaliti rajčicom iz tetrapaka (ili domaćom ukuhanom rajčicom). Dotjerati okus (sol, papar, ostali začini po želji). Kuhati dok ne omekša. Ako konzumirate meso, možeš dodati i koji kolutić neke prodimljene kobasice...
    I u jednom i u drugom slučaju gustoća mora biti otprilike kao kod kupusa u paradajzu.

    Dobar tek!

  19. #19
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Balarosa
    Kako da prepoznam ovu ukusnu vrstu o kojoj vi pišete?
    Bojim se da joj još nije počela prava sezona. One su najbolje kad prođe prvi mraz... Dakle, za par dana tek .

  20. #20
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    "Tri sestre" se odnosi na bundevu, grah i kukuruz, a to je kombinacija sjevernoameričkih Indijanaca. U uzgoju i na tanjuru se međusobno dopunjavaju i čine idealan obrok.

  21. #21
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    "Tri sestre" se odnosi na bundevu, grah i kukuruz, a to je kombinacija sjevernoameričkih Indijanaca. U uzgoju i na tanjuru se međusobno dopunjavaju i čine idealan obrok.
    ho-će-mo re-cept!
    ho-će-mo re-cept!



    za tanjur, naravno. ja ni tratinčice ne bih uzgojila

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ti jaaaako dobro znaš kako ja kuham i znaš da rijetko posežem za bilo kakvim receptima. Tri sestre su koncept, a ne recept. Kada odlučim kuhati grah, oplemenim ga s kuruzom i bundevom ili tikvicom i eto triju sestara.
    Ako te više zanima kako se tri sestre spremaju izvorno, imam dobru vijest, postoji prava pravcata kuharica Oneida Indijanaca (sjever SAD, jug Kanade) evo ovdje.

    Slobodno se nemoj ušokirati kad skužiš da se radi uglavnom o vegetarijanskim jelima. Samo je u stripovima o kaubojima i Indijancima meso zastupljeno u 99% njihove dijete - jednako kao što se u 99% slučajeva radi o krvožednim divljacima (s izuzetkom prelijepe poglavičine kćeri). Isto tako se nemoj previše začuditi da su živjeli u matrijarhatu. Koncept poglavica/mačo_divljak/ratnik je koncept koji su izmislili "kauboji" kako bi si olakšali savjest dok ih ubijaju.

  23. #23
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    Davore, jesi ti ljut na mene nešto ?

  24. #24
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Uuuuups, nadam se da ne zvučim ljuto. Nešto testiram, a razvoj situacije je nalik sušenju boje na zidu pa sam valjda nervozan.

  25. #25
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    fora kako se čita raspoloženje i kroz nevezane stvari

    hvala za link

  26. #26

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by mim
    Osim krem-juhe, bučnice i variva od ribane buče zna li još netko što napraviti
    A mene zanimaju upravo recepti krem juhe, bučnice i variva???

    Quote Originally Posted by Dream
    Da, draga, očito si kupila tu običnu žutu bundevu, kakve su imali tvoji grandparents. Ona nije baš nešto reprezentativno kad je ispečeš u pećnici, ali varivo može biti vrrrlo ukusno (ako volite takve stvari).
    Dream, koji prilog serviraš uz variva od bundeve (na crveno, i na bijelo), ili je već to kompletno jelo?
    Ja bih htjela ispeći bundevu u pećnici. Može savjet kako kupiti dobru bundevu za takav recept i recept naravno.

    Kakve bundeve treba izbjegavati pri kupnji? Mali trikovi o bundevama; kako prepoznati onu dobru?
    (Totalna sam neznalica što se tiče te čudne sorte povrća, a privlači me... )

  27. #27
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    TE bundeve koje se serviraju zasebno ili peku u pećnici (mi ih zovemo morkinje, moja svekrva stambolke) izvana imaju jako svjetlozelenu koru i tvrde su jako, jako...
    a iznutra su pomalo brašnaste, kao kesten kad se skuhaju.

    od onih koje su izvana narančaste, prave se pite i juhe... i one su vodenastije.

  28. #28
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Quote Originally Posted by mim
    Osim krem-juhe, bučnice i variva od ribane buče zna li još netko što napraviti
    A mene zanimaju upravo recepti krem juhe, bučnice i variva???
    ja krem juhu radim tako da u lonac s vodom ubacim: bundevu, luk, češnjak, krumpir, celer (puno celera), kocku za juhu (povrtnu), malo bosiljka, džumbira, soli... i kuham. na kraju umutim štapnim mikserom. dodaš si malo ljute paprike u juhu, maslaca i žlicu maslinovog uljai super je

  29. #29

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Hvala apricot, već dugo imam želju ispeći bundevu u pećnici, jednom davno je jedna kolegica s posla oduševljeno pričala o tom jelu (nisam uzela recept :/ ) i baš je spominjala Stambolku, sad si me sjetila. A kako je pečeš, da li oguliš koru (može li se uopće kad je tako tvrda?) ili je cijelu staviš u pećnicu, koliko dugo se peče?

    Hvala thalia, isprobat ću i taj recept i onaj s vrhnjem.

  30. #30
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    izrežeš na kriške, kao dinju, ne guliš (meni je poslije ta kora, kad je pečena, super za grickanje)...

    a možeš je i narezati na kocke (cca 4x4x4 cm), oguljene, naravno, staviti u lonac i zaliti vodom tek toliko da prekrije. kad omekša skroz na skroz (ne traje to dugo), jedeš.

    ili kuhaš juhu.
    a može se i zamrznuti , pa imaš za cijelu godinu.
    ali juha bude skroz slatkasta.

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    evo, ovako ti izgleda ta koja se peče i jede sama:

    http://www.vares.pp.se/bobovac/bobli...119/119_29.jpg

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Od danas vrebam stambolku 8) . Puno hvala apricot, jedva čekam da isprobam recepte. :D

  33. #33
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Od danas vrebam stambolku 8) . Puno hvala apricot, jedva čekam da isprobam recepte. :D
    I hokaido tikve su ti isto vrhunska delicija okusa vrlo sličnim turkinjama! Hokaido su obično malo manje. Ove obične stambolke/morkinje/turkinje kod nas na tržnici prodaju i izrezane na polovice ili četvrtine. Zamoli tetu koja prodaje da ti kaže jel njena sorta brašnasta ili vodenkasta. Ove brašnastije su meni daleko bolje !
    Želi li netko posijati turkinju/stambolku/morkinju? Mislim da bih možda mogla naći izvor zrelih koštica, pa ako imate gdje posijati...

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Dream, sad si mislim da se ta tikva možda nekad davno i u "mojoj" Bosni zvala turkinja... al se ovi nisu dali pa je prozvali morkinjom
    Ili je pokvareni telefon u pitanju.
    Kako god, meni će dovijeka biti morkinja

  35. #35
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Rekao bi Šekspir da bi ruža jednako fino mirisala kako god je mi zvali . Tako i naša turkinja/morkinja/stambolka - kako god je mi zvali, ona će uvijek biti vrhunska delicija . Kod mene (Požega) tete prodavačice na tržnici znaju je pod sva tri imena, pa se ne može pogriješiti.

  36. #36
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Je li netko upućen kakvog je okusa sok pojedinih vrsti bundeve? Prije nekoliko godina sam žmiknuo nekoliko različitih za redom i ispalo je da im sokovnik s lakoćom izvuče gro soka, ali nisu svi jednako dobri na nepce. Ima ih koji su toliko žestoki da se ne daju piti, a neki su sasvim OK. Naravno, nisam zabilježio koji.
    Kanim se baciti na eksperimentiranje prije halloween-a (Samhain-a), a pomoglo bi kad bih znao što ne valja

  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Dream, koji prilog serviraš uz variva od bundeve (na crveno, i na bijelo), ili je već to kompletno jelo?
    Iskreno, meni osobno ne treba ništa uz to varivo. Ne znam što bi na to rekli mesojedi..., ali meni je već samo varivo sasvim kompletno jelo (eventualno komadić kruha uz to..., možda i popržene kockice kruha svakom u tanjur...).

  38. #38
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Je li netko upućen kakvog je okusa sok pojedinih vrsti bundeve? Prije nekoliko godina sam žmiknuo nekoliko različitih za redom i ispalo je da im sokovnik s lakoćom izvuče gro soka, ali nisu svi jednako dobri na nepce. Ima ih koji su toliko žestoki da se ne daju piti, a neki su sasvim OK. Naravno, nisam zabilježio koji.
    Kanim se baciti na eksperimentiranje prije halloween-a (Samhain-a), a pomoglo bi kad bih znao što ne valja
    Bundeva u sirovom stanju je prilično oporog okusa. Ne mogu si zamisliti da bi sok bio drukčiji :/ . No, ove slatke verzije bundeva bi možda mogle dati nešto što bi moglo proći... ako nikako drukčije, možda uz dodatak meda :/ .

  39. #39
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Je li netko upućen kakvog je okusa sok pojedinih vrsti bundeve? Prije nekoliko godina sam žmiknuo nekoliko različitih za redom i ispalo je da im sokovnik s lakoćom izvuče gro soka, ali nisu svi jednako dobri na nepce. Ima ih koji su toliko žestoki da se ne daju piti, a neki su sasvim OK. Naravno, nisam zabilježio koji.
    Kanim se baciti na eksperimentiranje prije halloween-a (Samhain-a), a pomoglo bi kad bih znao što ne valja
    Eh, prebrzo sam klinula "Pošalji" na prošlom postu.
    Htjedoh dodati da probaš kontaktirati g. Mavrovića. On je majstor na tom polju. U subotu je u Sloboštini bio održan dan bundeve i oduševljeni posjetitelji pričaju kako je bilo predivno i kako su mogli degustirati kojekakve delicije od bundeve za koje nikad nisu ni čuli... Većina je toga iz Mavrovićeve kuhinje...

  40. #40
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Dream, znači nisam jedina koja je pod tim imenom zna :D

  41. #41

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    A mene zanimaju upravo recepti krem juhe, bučnice i variva???

    KREM JUHA OD BUNDEVE

    2 kg bundeve
    1 luk
    1 mrkva
    1 poriluk
    3 žlice maslaca
    200 g riže
    2,5 šalice bistre pileće juhe

  42. #42

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ajme koliko dobrih recepata... :D Danas sam po gradu "snimala" bundeve, pa sam mozgala, aha, ono bi mogla biti Stambolka (zanimljivo joj ime, to je vjerovatno prvotno bila Istambulka, pa otud mi jasno zašto istu neki zovu Turkinja, a ni Morkinja nije daleko ) ...pa onda skužim drugu manju, pa se mislim, bi li to mogla biti možda Hokaido... Ali moram reći da bih bila najsretnija da mi netko donese provjerenu bosansku ili slavonsku bundevu, da mi skrati muke (ili možda da je pripremi ona bakica s apricotine slike i pozove me na ručak. )
    Od bundeve sam samo jela bučnicu, a slutim da su svi ovi ostali recepti izvrsni, a i to su ona ethno jela koja mirišu na tradiciju i povijest, obožavam takva...
    Za vikend se bacam na posao...
    Mama Nataša, već mi miriše ta tvoja juha ...
    Dream, znaš kako bih je rado posadila, samo da imam gdje...

  43. #43

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Samo da javim da sam danas po prvi put u životu kupila tikvu i izgleda savršeno pogodila vrstu. :D Bila je mala (cca. 2 kg) i izvana zelenkasta, a iznutra žućkasto-narančasta. podijelila sam je na 2 dijela. Jedan dio sam razrezala ko lubenicu i stavila peći. Malo sam je poprskala uljem i posolila i stavila peći na 200' oko 40-tak min. I bilo je pravo iznenađenje probati je...tekstura je bila nešto kao kesten pire, samo više slatkasta i više tečna i blaga, ma fenomenalna.
    Razmišljam kako bi sigurno i kolači od bundeve bili fenomenalni...

    Juhu sam radila po receptu od Mame Nataše, stavila sam integralnu rižu, manje od 200 grama, umjesto poriluka (nisam ga imala) sam stavila karfiol i dodala malo više vode. Ispala je super, sve smo samzali MM i ja.

    I tako..., ove jeseni je bundeva ušla u naš jelovnik, drage moje, hvala vam na tome.

  44. #44
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ajde, baš mi je drago da si od prve naišla na pravu bundevu i da ti se svidjela :D .
    No, kod pečenja joj zaista ne treba dodavati ni soli ni ulje. Pa kome danas treba suvišna masnoća u prehrani?! O soli da ne govorimo! Kad nas je već priroda podarila takvim namirnicama kojima ne treba dodavati masnoće i soli, treba to iskoristiti.

    Da, i kolači od bundeve su fenomenalni! Upravo zbog toga što ne treba puno dodavati nešto za zasladiti da bi bilo ukusno i slatko. Za početak si probaj napraviti običnu savijaču (štrudlu) od bundeve... nećeš se pokajati .

  45. #45

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    No, kod pečenja joj zaista ne treba dodavati ni soli ni ulje.
    Ma da, imaš pravo, baš sam razmišljala što je buča dobila tim uljem i solju...Ništa, čini mi se. No, bilo me strah da se ne zalijepi za dno, a malo soli sam dodala da ne bi ispala bljutava, ma baš mi je bilo neobično uvalit buču u peć bez išta, eto . Da nisam stavila soli, bila bi nešto kao kolač (iznenadila sam se koliko sladora ima u sebi).

    Quote Originally Posted by Dream
    Za početak si probaj napraviti običnu savijaču (štrudlu) od bundeve
    Aj nabaci recept.

  46. #46
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Recept za tikva-štrudlu? Ma, vrlo jednostavno - slično savijači od jabuka. Kupiš tijesto za savijače (meni se ne da sama razvlačiti ), uzmeš dva lista, staviš jedan na drugoga i između kapneš par kapi ulja (da se ne slijepe u pečenju). Ravnomjetno pospeš odozgo 1-2 žlice prezla ili mrvica nekog keksa (čajnih kolutića ili Petit Beurre), na krupni ribež naribaš po tijestu bundevu, još malo rasporediš da bude jednoliko. Gornji kraj tijesta, tj. najudaljeniji od sebe ostaviš bez nadjeva. Možeš po bundevi posuti i krupnije nasjeckanim orasima ili lješnjacima ili bademima. Ja jako volim suncokretove sjemenke, pa stavim i njih. Zatim zamotaš savijaču počevši od stranice najbliže tebi. Napravi takvih savijutaka koliko imaš materijala. Slaži ih u pouljeni lim. Odozgo kapni još koju kap ulja ili premaži kistićem kako bi tijesto ljepše porumenilo, pa stavi peći u pećnicu na 180-200 stupnjeva dok ne porumeni (vjerojatno pola sata do 45 min).
    Meni najbolje paše uz jogurt ili kefir .

  47. #47

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Dream, zvuči jednostavno, probat ću. :D Imam 2 pitanjca; Šećer - uopće ga ne stavljaš (ima dovoljno sladora u bundevi?)
    I bundevu ne treba cijediti, onako kao za (slanu) bučnicu sa sirom?

  48. #48
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Da, dovoljno je slatka da joj ne treba dodavati šećer. Osim ako ti baš voliš jako slatko... sve ovisi o ukusu.
    Ne treba je cijediti. Ako se što i nacijedi tijekom pečenja, sve će to pokupiti one prezle ili mrvice od keksa koje staviš prvo na tijesto .

  49. #49
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pokorno javljam da je sok od hokaido bundeve vrlo blagog okusa, 'nako po krastavcima.

  50. #50
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Pokorno javljam da je sok od hokaido bundeve vrlo blagog okusa, 'nako po krastavcima.
    Prolazi niz grlo? :/

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •