Kada ste pustili klince da idu na zrak. Mene srce boli da nam je dvoriste puno snijega a Adrian ga ceka cijelu godinu i sad je u kući. Kozice su se jučer počele sušiti i danas ga više ništa ne svrbi, čak mislim da su sve suhe
Kada ste pustili klince da idu na zrak. Mene srce boli da nam je dvoriste puno snijega a Adrian ga ceka cijelu godinu i sad je u kući. Kozice su se jučer počele sušiti i danas ga više ništa ne svrbi, čak mislim da su sve suhe
ja sam ti njih oboje pustila van cim im je pala temperatura (noa je mislim nije ni imao, ida samo jedan ili dva dana), znaci jos dok su izlazile. ionako su bili u svom dvoristu i nikog nisu imali prilike zaraziti.
mislim da mi je richter bio odgovorio da ih ne smijem voditi van, jer, kao, necu ih valjda na pustopoljinu voditmeni je to bilo dovoljno i odmah sam ih stjerala van
nase je dvoriste prava pustopoljina
:D
kazu da nije vise djete prenosnik zaraze kad nema vise ni jednu kozicu punu tekucinom pa ako su mu sve suhe mozes ga slobodno pustiti vani.
Koliko ja znam trebalo bi pričekati jer sam čula da nije dobro za kozice mijenjati temperaturu (ono iz toplog na hladno). Ipak to nije baš tako bezazlena bolest, bez obzira što pričali. Ja sam Olivera nakon 10 dana vodila na kontrolu kod pedijatrice i onda je ona rekla da može van. Tako ću i sa Dinom.
Pogotovo što mi je Dino kurio iznad 38 par dana. Mislim, ja sam poznati ziheraš. Da ipak nazoveš pedijatricu i pitaš.
zvat cu je sigurno popodne,. danas jos nisam ni mislila, sutra prekosutra sigurno jer kazu opet snijeg.
on nije uopce kurio, bio je lagano topli 2 veceri ali ga je uzasno vrbilo i bilo ih je puno.
na netu nisam nista nasla o izlasku van samo kad su zarazni, pa me zanima i iskustva sa foruma
mi smo išli van čim su bile ful suhe, dečki bez temperature i vidljivo su bili dobro, čak živahni 8)
i bili smo samo u dvorištu gdje nema djece.
da su bili iscrpljeni i malaksali, vjerojatno ih ne bi još vodila, ovako...
Mi smo bili vani svaki dan tijekom cijelog perioda (ne u drustvu al u obicnim setnjama, u dvoristu i sl.) jer bi im tada bilo najlakse. Valjda im je zanimljivo i skrene paznju od svraba i boli, a i svjezi zrak im je pasao. A i vise bi se izmorili pa bi spavali popodne i navecer dubljim snom pa bi se manje budili zbog iritacije/bolova.
mi smo isli kad su mu se osusile.
nismo isli vani prije jer je njemu bilo super i doma, nije uopce trazio vani, po cijele dane je s njim bio frend ok kojeg ih je i dobio. vani smo isli negdje osmi dan od izbijanja, isli smo um kino, a deseti dan je isao klizati.
da smo u kuci, bi i ja njega izvela na dvoriste. ali ovako u gradu, da mi hoda zarazan medju mozda trudnicama koje ih nisu preboljele ili starijim susjedama kojima to moze biti kobno, to nisam htjela.
mi se upravo vratili iz setnje
Definitivno može na zrak čim se posuše (zvala sam zaraznu), ali ne među ljude 3 tjedna od početka bolesti.
Mi smo bili u vrtu i to odmah, pa mi se susjeda tužila da ih može dobiti preko plota i me pitala kad sam ja s djecom u kući da ona može pokositi travu jer ona nije imala kozice. Valjda se bojala aerosola, samo kod nas nije puhala bura nego neki drugi čudan vjetar 8) . Dobro je da se odselila...
Ana odkud ti ovo da ne može među ljude :shock:
sorry meni je to totalno glupavo. jer i mi doma smo ljudi zar ne?
ja npr imam upalu grla, brat mu ide u vrtić. pa ne može dijete biti izolorano?
danas sam bila na kontroli i doktorica mi je dala ispričnicu da ide sutra u vrtić (nisam ja tražila sama je to rekla).
ja sam prosurfala cijeli net i nigdje to nisam našla da mora biti u krantetni nakon bolesti
Ja po stoti put. Annabel je dobila koze u petak (desilo se prosle zime ili proljece) i zvali iz skole da dodjem po nju. Ja nazvala peda jer je Annabel cjepljena pa njegova sekretarica rekla nema sanse da su koze dovedite je.
Dok naravno potvrdio moje misli i rekao naravno da ima sanse i koze su. Ja ga pitala pa do kad sad mora biti kuci. Radi drugih moze odmah danas van jer nije vise zarazna i da je bila zarazna 48 sati prije nego je izbila prva, a radi nje same nek bude doma do ponedeljka. Ja sam je poslala u skolu u utorak. Kupala se non stop u zobenoj kasi jedno 5 puta dnevno. Nis je nije svrbilo. Nije imala fibru i nikakve druge tegobe.
Fala bogu da smo neku bolescinu malo lakse prebolili. :D
Ovo da ne može među ljude 3 tjedna definitivno nije točno. Zarazni su 2 dana prije i dok kozice izbijaju. Čim prestanu izbijati nisu više zarazni. Meni je samo pedica rekla da im je nakon kozica imunitet definitivno oslabljen i na moje pitanje koliko dugo rekla mi je. oko 2 mjeseca. To za imunitet je opće poznato, ali to opet ne znači da ako odmah ode u vrtić da će biti i bolestan. Sve je individualno.
dijete je zarazno dok god izbijaju nove kozice i dok ih ima koje se nisu posušile... i za tovrijeme ga ne treba voditi među ljude. e sad naravno da nećeš doslovno shvatiti i izolirati ga unutar obitelji, ali ga nećeš voditi u kino, drugima u posjete, u šoping centre...on i nije opasan za drugu djecu, ali za odrasle koji nisu preboljeli kozice je druga priča.
ako nema temperaturu, ako se općenito dobro osjeća onda se možete prošetati na zraku, u prirodi (mh, to je kod nas šetnja uz prugu 200 m).
mi smo dobili zabranu vrtića još tjedan dana nakon što su se sve kozice posušile iz razloga što one oslabe imunitet i na dijete se onda lako prilijepe druge bolesti. nekom će se djetetu prilijepiti i ako ostane doma još 2 mjeseca, a drugome neće i ako odmah krene u vrtić. ja sam imala mogućnosti pa sam ga ostavila doma još tih tjedan dana.
Mi smo išli van kad su se sve posušile, to je bilo šest dana nakon što su prve izbile.
a to si tiiii bila! ja sam se bila nadovezala na tvoje pitanje jer me bilo mucilo isto... jel ne smiju van "samo" da ne zaraze druge (to sam znala) ili i zato sto im moze skoditi ovo sto Davorka pise, promjena temp., vjetar i slicno...litala prvotno napisa
Ono sto ja znam je da recimo treba paziti da se krastice ne inficiraju jer se onda mogu pretvoriti u impetigo.
Natasa, jesi ti bas stavljala zob u vodu ili si cijedila zob posebno pa onda tu vodu mijesala s cistom vodom?
Ovdje ima kupiti te kupke od zobi. Dodje deset vrecica i u kutiji i samo se naspe u vodu za kupanje i mora se paziti da se dobro promjesa da se sve ne bi sleglo na dno. Proizvodi Aveeno.
ja nisam koristila hipermangan ni puder, kupala sam ga u vodi u kojoj sam dodala zobenu vodu koju sam ja napravila - namakala zobene pahuljice pa procijedila, samo pazite da ne namacete predugo, jer svu vodu popiju![]()
Recept koji sam nasla na netu za domacu kupku (umjesto Aveeno-a ako ga nemas ili hoces jeftinije proci) je slijedeci:
Jedna salica zobenih pahuljica, usitnjenih mikserom na sitno, sitno, tako da, kada se tako usitnjene umijesaju u salicu tople vode naprave finu kasu. I onda se to stavi u kadu kad se pusta voda a klince potakne da to dobro izmijesaju (da ne sjedne na dno nego da bude dobro razmuckano).
Zaboravila sam reci da smo mi koristili tu kupku i mislim da je pomagalo.
Jedino, bitno je da voda ne bude pretopla jer ako je pretopla onda se krv jos vise vuce van u kozice i jos jace svrbi ili boli (ovo je neovisno o zobenim pahuljicama)
da, voda oko 35
Ovo da ne može među ljude nije zato što je dijete zarazno nego zato što mu je imunitet jako slab.
To da mora biti doma 3 tjedna od izbijanja 1. koze mi je rekla doc. pedijatrica iz zarazne bolnice.