je, je... frču se kiflice.
oš i ti koju smotati?
je, je... frču se kiflice.
oš i ti koju smotati?
ma ja sam svoje klipice smotala i ispali su famozno
sad cekam te nedeliscanske![]()
No, dakle:
Sastojci za 24 klipića:
85 dag brašna
2 žlice šećera
1 žlica soli
5 dl mlijeka
2 dl ulja
1 kvasac
jaje za premazivanje
Mlijeko se zagrije da bude mlako, doda se kvasac i šećer. Ostavi se da se zapjeni.
Kad se zapjeni, doda se brašno, sol i ulje i zamijesi.
Tijesti se ostavi da se digne.
E sad - ovo tijesto može u dvije varijante. Varijanta 1 su klipići koji su mmmmmm, a mogu se napraviti i fini dizani kolači s marmeladom koji su isto tako mmmmmm.
Varijanta 1: mmmmmm Klipići
Tijesto se podijeli u dva dijela (da bude lakše za baratanje), dijelovi se oblikuju u duljinu (kao francuski kruh) i razrežu svaki na 12 jednakih dijelova. Ti se dijelovi razvaljaju tanko na ulju i zamotaju (sfrču) u klipiće. Što se tanje razvaljaju, to će klipići imati kasnije više finih slojeva i bit će više mmmmmm.
Oblikovani klipići se poslažu na tepsiju (na papir za pečenje) i premažu razmućenim jajetom. Neće sve stati u jednu tepsiju
Peku se 12 minuta na 220oC.
Varijanta 2: mmmmmm kolači s marmeladom
Tijesto se podijeli na dva dijela. Dijelovi se razvaljaju u krugove na brašnu na debljinu otprilike pola cm. Krugovi se režu kao torta - svaki krug na 8 dijelova-trokuta kako biste na kraju imali 16 kolača.
Na svaki trokut se stavi pola žličice marmelade i trokutić se zarola u oblik malog klipića.
Poslaže se na tepsiju (ne premazuje se jajetom) i peče na 170oC 30 minuta - dok se ne zarumene.
Možda danas ispečem s pola smjese klipiće, a s pola ove druge da napravim fotostrip.
A frkanje će MM snimati da stavim na jubito.![]()
Ako ne danas, onda sutra sigurno.
I jedan koristan savjet....Amalthea prvotno napisa
Ukoliko želite pecivo u veličini prosječnog kruha, oblikujte jedan jedini klip. Nazovite ga po želji.
AdioMare prvotno napisa
![]()
recimo Slavko...
![]()
Hvala, Amalthea![]()
iznevjerili su me samo 1x, samo nisam odmah stavila sve zamjerke 8)AdioMare prvotno napisa
jao, jao, jao... umrijet ću!AdioMare prvotno napisa
(jel ti netko nekada rekao da si luda ko tava?!
šuti!
od danas, od ovoga časa, svaki kruh koji uđe u moju kuću zove se AdioMare iliti ZbogomPameti!
Jedan jedini klip.
Od 85 deka.
Neću ni reći što mi je palo prvo napamet
Tjah... kako paziš... nisam stigla.![]()
Ali sve imam pripremljeno.
Hoću reći - ispečeno je sve i fotografirano, ali ne stignem staviti slike na net.
ja sam jako ažurna i vrijedna kad netko drugi treba nešto napravitiAmalthea prvotno napisa
![]()
dolega prvotno napisa
mmmmmmm
samo sam dosla prijaviti da ponovo pecem :D