Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Ruska salata vs. francuska

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno Ruska salata vs. francuska

    Sad sam u dubiozi. Tj vec duze sam...

    Kod nas je velika razlika kad su sastojci u pitanju

    U francusku ide samo povrce, a u rusku idu povrce, ali i jaja, sir i sunka (u originalnoj varijanti bijelo peceno pilece meso, a u de luxe varijanti fazan)

    E koju sad vi pravite? I sta sve stavljate?
    To da je zovete francuska sam vec shvatila

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,949

    Početno

    Moja pokojna baka je radila najbolju francusku na svijetu

    samo povrće, prirodna majoneza i komadići kuhanog bjelanjka...

  3. #3
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Pa pravimo francusku, a u nju ide:
    mrkva, grašak, krumpir, kuhana jaja, kiseli krastavci, netko stavlja i kiselu jabuku, majoneza, vrhnje, malo senfa, limunovog soka i mislim da je to sve.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Pa pravimo francusku, a u nju ide:
    mrkva, grašak, krumpir, kuhana jaja, kiseli krastavci, netko stavlja i kiselu jabuku, majoneza, vrhnje, malo senfa, limunovog soka i mislim da je to sve.
    ovo bi po mojoj verziji francuske bio uljez...

  5. #5
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    koliko je meni poznato, razlika je u tome sto u francusku salatu ne ide meso, a u rusku ide. u obje idu kuhana jaja

  6. #6
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Obzirom na plinove koje stvaraju, bolje je uljeza izbaciti!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    608

    Početno

    samo francuska:
    mrkva, grasak, krumpir, kiseli krastavci, domaca majoneza, zlica senfa, sol, popar i zlica kiseline od krastavaca
    (moze i kuhana jaja ali to ne stavljam zbog smrada i kvarenja, ovako vakumiram pa stoji 5-6dana bez problema)

    rusku ne volimo

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Kud proguglah...

    Pazite sad:

    classic french salad
    Preparation Time: 15 minutes
    Cooking Time: 15 minutes

    Serves: 4

    Ingredients

    bacon (smoked)
    eggs
    balsamic vinegar or white wine vinegar
    olive oil
    any mix of salad leaves
    salt & pepper

  9. #9

    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    1,399

    Početno

    Koliko me sjećanja služi, u Francuskoj se tzv. francuska salata zapravo zove makedonska (salade macedoine).

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    A typical homemade Russian Salad containing carrots, ham, onions, pickled gherkins, eggs, sweetcorn, cucumber, peas, potato and mayonnaise


  11. #11
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    1,091

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa
    koliko je meni poznato, razlika je u tome sto u francusku salatu ne ide meso, a u rusku ide. u obje idu kuhana jaja
    Ovako!
    Ja uvijek pravim rusku,međutim u ovim krajevima rusku zovu francuskom.

  12. #12
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja nisam nikad u francusku stavljala jaja
    ide grašak, mrkva, krumpir, kiseli krastavci, majoneza, vrhnje, senf, sol, papar
    nekad znam stavit jabuku, ali više volimo bez nje
    rusku ne radimo
    rađe napravim pužići (pašta),tunjevina, kukuruz, krastavci, sir, majoneza vrhnje, senf, sol, papar, sok od limuna

  13. #13
    Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,882

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ja nisam nikad u francusku stavljala jaja
    ide grašak, mrkva, krumpir, kiseli krastavci, majoneza, vrhnje, senf, sol, papar
    Ovako ju i ja radim. Jaja ne stavljam jer ih ne podnosim i samo mi pokvare okus. MM zato ne priznaje francusku salatu bez jaja pa njemu njegova mamica napravi sa jajima. Njemu je super a ja ju ne mogu ni pomirisati.
    Rusku sam uvijek zvala onu salatu koja se od francuske razlikuje po tome što ima mesa.

  14. #14
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ja pravim rusku, a cijeli zivot sam mislila da je francuska i stavim:
    grasak
    mrkvu
    kukuruz
    kuhani krompir
    kuhano jaje
    kisele krastavce
    pileca sunka ili pureca (bijelo meso)
    suho meso

    sve izrezano na kockice
    + majoneza sa vrlo malo dodatka pavlake i kasikicom senfa

    nije da se hvalim, ali ko god je probao rekao je da nikad u zivotu nije jeo bolju, a moja mama me poklopi pa kaze da nije ni cudo sta sve u nju stavim

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    64

    Početno

    francusku pravim ovako: krompir,jaja,mrkva,grašak,kiseli krastavci, majoneza,vrhnje,sol i papar...

    Tako mi je najukusnija...

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Ja prvim rusku: krompir, mrkva, kiseli krastavci, belo meso, šunka, jaja, majonez, senf (moja mama stavlja i grašak, ja ne volim).

    Pravu francusku ne znam, ali moja mama nekad pravi ovo gore + kačkavalj i to zove francuska. Ali meni je i ovako preteška a još kačkavalj!!!!

  17. #17
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj Brunda prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ja nisam nikad u francusku stavljala jaja
    ide grašak, mrkva, krumpir, kiseli krastavci, majoneza, vrhnje, senf, sol, papar
    Ovako ju i ja radim.
    Rusku sam uvijek zvala onu salatu koja se od francuske razlikuje po tome što ima mesa.
    Sve isto ovako. Jaja volim, ali mi se "čuju" pa ih ne stavljam. A meso u ruskoj mi je isključivo bijelo pileće jer mi sva druga daju svoju aromu koja mi se ne sviđa.

  18. #18
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    a ja ne volim nijednu - ne godi mi ni majoneza, ni hladni kuhani krompir, ni grasak, ni kuhana mrkva.

  19. #19
    limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Postovi
    460

    Početno

    Ja pravim francusku: grašak, mrkva, krompir, kiseli krastavci, jaja, koliko majoneze, toliko i vrhnja, limunov sok, senf, sol i papar.
    Mljac.

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ništa bez jabuke

  21. #21
    Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,251

    Početno

    Citiraj Njojza prvotno napisa
    ja pravim rusku, a cijeli zivot sam mislila da je francuska i stavim:
    grasak
    mrkvu
    kukuruz
    kuhani krompir
    kuhano jaje
    kisele krastavce
    pileca sunka ili pureca (bijelo meso)
    suho meso

    sve izrezano na kockice
    + majoneza sa vrlo malo dodatka pavlake i kasikicom senfa

    nije da se hvalim, ali ko god je probao rekao je da nikad u zivotu nije jeo bolju, a moja mama me poklopi pa kaze da nije ni cudo sta sve u nju stavim
    Ovo mi se jako sviđa, probam prvom prilikom, pa te izvjestim o rezultatima!

    Ja koliko znam, razlika između "francuske" i "ruske" je u tome što u prvoj nema mesa a u drugoj ima.

    Meni je ruska salata ljubav još od malih nogu.
    A ja to ovako:
    sve rezano na kockice - kuhan krompir, kuhana mrkva, pileće bijelo meso, kisela jabuka, kiseli krastavci,
    onda grašak i to iz konzerve ,
    majoneze o ogromnim količinama,
    za jaja se više ni ne sjećam

    ali sam sad ogladnila opasno

  22. #22
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ništa bez jabuke
    :shock: kam meces jabuke?

  23. #23
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Kod nas u kući ruska se salata pravila od tri sastojka:
    kuhanog mesa, crvenog luka i kuhanog jajeta. Sve isjeckano i lagano zakiseljeno octom. Njam.

  24. #24
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Rusku nisam ni radila ni jela.

    Francuska - grašak, mrkva, krumpir, kiseli krastavci, sve nakockano. Majoneza, malo soli i papra, kiselo vrhnje (stavim ga malo manje nego majoneze) za dressing.

  25. #25
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Ja radim samo rusku salatu, to mi je od mame navika i obožavam je :D
    Mrkva,
    krompir,
    grašak,
    krastavac kiseli,
    jaja,
    bijelo pileće meso ili šunka,
    i naravno majoneza.
    Sutra je planiram raditi. Uvijek koristim svježe povrće osim graška(samo ledo, smrznuti)

  26. #26
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    1,091

    Početno

    Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Kod nas u kući ruska se salata pravila od tri sastojka:
    kuhanog mesa, crvenog luka i kuhanog jajeta. Sve isjeckano i lagano zakiseljeno octom. Njam.
    Bez majoneze :? ?I s crvenim lukom?

    Zvuči mi njami,ali mi ne liči na rusku...ni na francusku ...Svejedno će biti isprobana!

  27. #27
    anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    3,848

    Početno

    Citiraj sunašce prvotno napisa
    Ja pravim francusku: grašak, mrkva, krompir, kiseli krastavci, jaja, koliko majoneze, toliko i vrhnja, limunov sok, senf, sol i papar.
    Mljac.
    ovako i ja

  28. #28
    uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    3,848

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Pa pravimo francusku, a u nju ide:
    mrkva, grašak, krumpir, kuhana jaja, kiseli krastavci, netko stavlja i kiselu jabuku, majoneza, vrhnje, malo senfa, limunovog soka i mislim da je to sve.
    Ovo je moj recept sa jabukom.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    ništa bez jabuke
    :shock: kam meces jabuke?
    u kompot

    pa o francuskoj salati je riječ, jel tako.
    obavezno nasjeckam pola kisele jabuke, bez toga mi je... nepotpunog okusa.

  30. #30
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj ninet prvotno napisa
    Kud proguglah...

    Pazite sad:

    classic french salad
    Preparation Time: 15 minutes
    Cooking Time: 15 minutes

    Serves: 4

    Ingredients

    bacon (smoked)
    eggs
    balsamic vinegar or white wine vinegar
    olive oil
    any mix of salad leaves
    salt & pepper
    Što su Englezi ili Ameri ikad znali o kuturi ishrane :? sve su pokrali i preinačili

  31. #31
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    MM radi najbolju francusku salatu na svijetu -
    Mrkva, krumpir, krastavci, grašak, jaja, malo sirove jabuke, majoneza, malo senfa, začini. Klasika od sastojaka ali je tako fino napravi da zdjelu doslovno poližemo. Od kad jedem njegovu francusku, niti jedna ga ženska nije nadmašila . Čak ni moja mama!

  32. #32
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Vidim da vas dosta stavlja jabuku u francusku možda je zato njegova tako mmmmmmmmmm! Ja kad sam to vidjela prvi put bila sam malo :shock: :? , dok nisam probala 8)

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    A moja mama obavezno u francusku ubacuje mesni narezak. :?

  34. #34
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    A moja mama obavezno u francusku ubacuje mesni narezak. :?
    MM doda malo, ali stvarno malo čajne ili nečeg sličnog. To sam zaboravila

  35. #35
    Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    D.Resa
    Postovi
    1,961

    Početno

    Još nigdje nisam jela (nit imam takav recept) francusku s jabukom. Moram slijedeći puta probati tako. Već mi je ovakva dosadila (krumpir, mrkva, grašak, kiseli krastavci, limunov sok, vrnje, majoneza, senf, sol, papar). Jaja mi se ne sviđaju unutra. Mi to posebno stavimo na tanjur, kao i meso.

  36. #36
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Mi ne stavljamo ni limunov sok, ni vrhnje....

  37. #37
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Silkica, nema kod nas u ruskoj nikakvog umaka, samo to što sam nabrojala.... i bude baš fiiino.

  38. #38
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja samo moram reci da mrzim kad mi voce uleti u nesto slano :/ ne bih jabuku stavila u francusku, nema sanse. i to uopce nema veze sa okusom vec ne mogu zamisliti da jedem jabuku sa majonezom

  39. #39
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma ni ne osjetiš je kao jabuku, već od nje francuska bude lakša, a jabuka bude onako malo reska
    ja stavim pola kisele jabuke

  40. #40
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ali ta se jabuka stvarno ne osjeti, osjetiš samo nešto fino u ustima. Nije da si nadrobila kolača u francusku pa je to sada slatko sa slanim.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •