Ima li tko jednostavan a ukusan recept za domaća peciva?
Ima li tko jednostavan a ukusan recept za domaća peciva?
Ajmo prvo definirati riječ: peciva. Jel ti treba nešto kao kajzerica, putar štangica ili nešto punjeno?iridana2666 prvotno napisa
I jel to pecivo za sutra za školu ili za vas za jesti?
http://www.coolinarika.com/recept/varazdinski-klipic
ispadnu savršeni,mekani....mljac
možeš oblikovati po želji,naravno.
Peciva kao što su mali hljebčići, mini domaći kruhpa bijela...crna...ražena...graham itd.
Pola kile brašna (pomiješaj 300g običnog polubijelog, 100g zobenih sitnih pahuljica, 50g sojinog brašna i ostatak sjemenke), suhi kvasac, malo šećera, soli, žlica maslinovog ulja i cca 400ml vode sobne temperature. Dobro izmiješaj, pusti na toplom da se digne, formiraj peciva po volji i peci na cca 170 stupnjeva. Izvana ih premaži žumanjkom razmućenim s malom žlicom vode i posipaj sezamom, makom, suncokretom, krupnom soli....iridana2666 prvotno napisa
Nakon što si peciva stavila u pećnicu još će ti narasti pa to računaj kad određuješ veličinu.
ja zamjesim tjesto ko za kruh samo mrvicu mekše i stavim malo šečera i umjesto vode stavim mlijeko, u samo tjesto stavim razne sjemenke već šta imam doma (sezam, lan, suncokret.....), kad se tjesto digne napravim male bublce (nešto kao kajzerice) i stavim peć. kada ih izvadim iz pečnice pokrijem ih vlažnom krpom tako da budu fino mekane.
moje biveše cimerice su se ubijale u tome, dok su bublice tople mazale bi ih maslacem![]()
(točne omjere brašna i mlijeka ne znam jer ja to radim napamet, znam po dodiru da li je tjesto dobro)
nije domaće, ali one kiflice s dukatova plavog vrhnja su ok, jedine mi uvijek uspiju
![]()
Hvala vam cure, probati ću sve po redu. Odmah se bacam na izradu!! :D :D :D
Riana ajde napiši taj recept sa kiselog vrhnja. Imala sam ga i ja negdje, a ne da mi se sad ići u trgovinu (a imam kući kiselo vrhnje)![]()
ovaj recept koji je dolega dala je sa-vr-sen
nikad ne bi povjerovala da i ja mogu napraviti prave varazdinske klipice, pa cak i bolje :D :D
samo mi nikako ne ide to rolanje odozdo gore, uopce ga nisam skuzila sto opisuje pa ne izgledaju bas ko sa slike
sutra imam priliku ponoviti lekciju, kako bi ivar u srijedu u skolu na svecanost kruha odnio svjeze
zna li netko kako se zavrcu?
razvaljaš na usku i dugačku traku,primiš za oba kraja i svaki vrtiš na svoju stranu.
frčeš kao da "žmičeš" mokru košulju![]()
nista ti na je zmicempa opet ne kuzim
podignem ga sa stola, svaki kraj u svojoj ruci i onda okrecem?
za ostale mojeg kalibra, smjesu sam pravila u pekacu 8)
svaki kraj na suprotnu stranu dok ne smota.ivarica prvotno napisa
hebemu,kako cijediš npr.mokar ručnik,krpu...?
evo koja pametna od česte njupalice vž klipića, a i praviteljice istih,ivarica prvotno napisa
ovak, razvaljaš ih, ostanu na podlozi i onda svaki kraj"rolaš" prema gore (ko da zamataš tepih primjerice) dok ne dođeš do kraja. pritom krajeve malo razvlačiš da se sve fino ujednači i da ne dobiješ "kvrgave" klipiće.
nisam baš tip za objašnjavanja, ali nadam se da je upalilo!
Napravila sam po receptu od mim i ispali su savršeni, nestali su u roku od 20 min.
i ja jučer radila klipiće, isto u pekaču. :D
od pola kile brašne, podijelila u 16 hrpica, svaku razvaljala kao malu palačinku i srolala isto kao palačinku.
stvarno su odlični!
Super brzi, garantirani uspjeh, nestanu u trenu![]()
za 18 komada
750 g oštrog brašna
60 g maslaca
2 žličice soli
7 g suhog instant kvasca
450 ml mlakog mlijeka
1 jaje za premazivanje
mak, sezam, lan
Izmiješati sve sastojke, prebaciti tijesto u nauljenu veliku posudu, pokriti masnim papirom i ostaviti na toplom da se diže oko sat, sat i pol.
Premijesiti tijesto još jednom i napraviti 18 hrpica. Tijesto oblikovati u male pletenice (male dugačke kobasice ispreplesti u pletenicu). Složiti u protvan na masni papir za pečenje, ostaviti na toplom još 15-ak minuta.
U međuvremenu zagrijati pećnicu na 220*C.
Peciva premazati razmućenim jajetom i posipati makom, sezamom ili lanom.
Peći 15-ak minuta, dok ne poprime lijepu crvenkastu boju. Kako bi provjerili da su dobro pečena - kucnite ih sa donje strane-trebali bi "zvučati" šuplje.
ja ih znam isfrkat i sve,ali mi uvijek ispadnu jako tvrdi i suhi.doduse ne ovi recepti,nego hrpa drugih koje imam.bas cu ujutro probat ove sto je dolega dala.nadam se uspjehu.
rayna, probaj dolegin recept, nisu nimalo tvrdi, tako su pjenasti i mekani da je nevjerojatno (ja ih radila dvaput, oba puta s polubijelim brasnom tip 850)
ja te varazdinske kupujem u pekar zagreb i stvarno su vrhunski,fini i mekani.ako mi ispadnu takvi...njam,njam.sutra ih obavezno radim
Ovo je ivonnin recept za slane kiflice punjene pršutom, fenomenalan je i uvijek uspije.
Ovo je prefino!
Potrebno:
0.5 L mlijeka
1 germa ili 1 vrecica kvasca
2 zlicice soli
1 zlicica secera
glatko brasno
2 jaja
1.5 salica ulja
Prvo ugrijati mlijeko da bude mlako i u njega dodati kvasac i promijesati. Poklopiti i ostaviti da stoji nekoliko minuta.
Smiksati jaja, ulje, sol, secer i 2 salice brasna. U ovu smjesu dodati mlijeko i kvasac i izmiksati.
Zatim dodavati brasna i mijesiti rukom dok smjesa ne bude polumeka (da se ne lijepi za ruke, ali da jos uvijek bude mekana na dodir).
Podijeliti u 4 loptice, staviti na tanjur i pokriti krpom. Neka se dize pola sata.
Svaki kuglicu izvaljati u krug i podijeliti na 16 jednakih trokutova (kao da rezete tortu).
U svaki trokut zamotati komadic prsuta/pecenice/kobasice/sira ili nesto drugo po izvoru i motati pocevsi od sire strane prema vrhu. Dobit cete lijepo smotane kiflice.
Mozete ih na protvanu ostaviti da se jos malo dizu ali nije potrebno.
Umutiti jedan zumanjak i premazati svaku kiflicu (moze se po zelji posuti i sezama) i staviti peci na 180 dok zumanjak ne dobije zlatno-smedju boju (10ak minuta).
Ovo je super ukusno kad je toplo, a jako je brzo gotovo.
Po ovoj mjeri dobije se 64 kiflice i mi ih smazemo svaki put prije nego se ohlade
u principu se sve svodi na isti recept-brašno (preferiram glatko za dizano),mlijeko,malo ulja,sol i svježi kvasac.
najvažniji je postupak dizanja.
što ga se više puta premijesi i ostavi dizati to je pecivo na kraju mekše.
zaboravila sam reci da ih jos uvijek ne znam frkati
sinoc sam ih frkala na sto nacina, em pletenice, em male slance (ono 4kom) em pereci em palacinke ali nista mi ne ispadne lijepo
jel se jaje smije necim razvodniti? s malo vode mozda?
ja žumanjak pomiješam s uljem i soli.
a idući put ću poslikati frkanje
zato jer mi je predebel taj sloj zumanjka, ruzno izgleda a i smrdi mi previse po pecenim jajima
evo ja isprobala varaždinske klipiće i odlični su
isto mi nije bilo jasno to frkanje, mislim geometrijski mi je jasnoali mi se činilo nemoguće s mekanim razvaljanim tijestom
ako je meni uspjelo svatko to može :D
Ja pravim kao pirica, samo ne pokrivam mokrom krpom nego nakon vađenja iz pećnice pošpricam lagano sa špricom.
ja u jaje stavim žlicu kiselog vrhnja i malo soli i time premažem klipiće. posula bih ih i sezamom da ga se sjetim kupiti.
odlicni,mekani,fini,savrseni...
ovi od dolege![]()
Danas ovo radim u jednom komadu,kao kruh.Bas me zanima kako ce biti :/
Ja nikad necu te varazdince napraviti, to mi prekomplicirano.
Recept s Dukatovog kiselog vrhnja je super, topi se u ustima, a jednostavan da ne moze biti jednostavniji. I brzo gotovo. I jos mijesim mikserom i ne zaprljam ruke. Mljacccc
inga, pa gdje je taj jednostavni recept?
i ja bi ga
iako, ovi varazdinci nisu nimalo komplicirani kad imas pekac
ja nemam pekac,al su mi super jednostavni,prosli put sam napravila ovako frkane i perece.sad se pece taj kruh.vec mirisi...javim ishod.
Evo, ja sam sa djecom za vrtić radila ove:
Valjda ću sve napisati - recept mi je još svježe u glavi:
1 kg brašna
2 usitnjene tablete C vitamina (tako piše u receptu i pojma nemam čemu služi - rado bih da i meni netko objasni)
1/2 l mlijeka
3 kavine šalice ulja
1 svježa germa
2 žlice šećera
2 žličice soli
Germa se stavi dizati u šalicu sa malo tople vode i brašna
Svi sastojci se zamijese (ja sve stavim u veliku plastičnu posudu, izmješam mikserom - metlice za dizano tijesto, poklopim - moja plastična posuda ima poklopac)
Kad se digne, podijeli se u 6 dijelova, svaki se razvalja u krug i nareže u osime (8 trokitića)
zarola se (od dna do vrha trokuta) Originalno se prije frkanja stavi sir , npr. trapist, ali moji klinci ne vole sir pa smo stavljali pršut usitnjen na komadiće.
Premaže se žutanjkom razrijeđenim s malo mlijeka i peče na 200 c, 20tak minuta.
Prije pečenja može se još malo ostaviti da se kiflice dignu, ali kako sam radila s djecom sve je išlo tak sporo da nam taj dio nije niti trebao.
Evo i jednostavni recept s kiselog vrhnja:
Pomijesajte 600g glatkog brasna, prasak za pecivo i zlicicu soli.
Dodajte 100ml ulja i 200g kiselog vrhnja s 12% m.m. te promijesajte.
Posebno promijesajte 200ml toplog mlijeka, instant suhi kvasac i veliku zlicu secera te ulijte u gotovu smjesu.
Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na cetiri dijela i razvaljajte na 1/2 cm debljine. Narezite na trokutice i oblikujte u kiflice. Zagrijte pecnicu na 180°C.
Kiflice slazite na namascen lim i ostavite u kuhinji na toplome 10 - 15 min.
Premazite zutanjkom i po zelji pospite sezamom, kimom ili makom. Pecite u pecnici 10 - 15min.
Brzo gotovo, moze se, a i ne mora puniti. Mijesam mikserom i poslije se davimo u njima.
kruh je super,fali mu mrva soli,njam,njam
e da,pekla sam ga 25 minutaRayna prvotno napisa
ivarice, ja sam isto dumala i dumala kako se to zavrce, ali mi je najjasniji opis bio ono kako se sugamani cijede...
uglavnom, mozda tebi pomogne ako ti kazem da sam ja shvatila da se to zavrce kao u spiralu ili da bi trebalo izgledat kao navoji vijka (ovo tehnicar iz mene progovara), samo da se sve skupa na krajevima isteze da bi lijepo izgledalo, a ne kvrgavo i neravno uvrnuto
ma da na papiru
ali uzivo mi ne ispada nikakav navoj
zato ja cekam fotke
a slikice ti cekas??
vidi ovo : http://www.fabulousfoods.com/recipes...gimg/twist.jpg
a mozes baciti oko i na videohttp://www.scientificpsychic.com/mind/noodles.html
curke, sve je to super, ali...
varaždinski klipići se ne zavrću ko ručnik ili nekaj drugo kaj se cijedi!
to samo tak možda izgleda prema slici konačnog uratka, ali se zapravo uistinu rolaju ko palačinka. (s tim da se tijesto ne izvalja okruglo ko palačinka, nego duguljasto)
s tim da se krajevi pri rolanju onak malo istežu prema van.
e sad, ovo kaj je na slici tamno, to je od žumanjka, a svijetliji dijelovi su nastali kad se tijesto dignulo pri pečenju pa izgleda pomalo spiralno i dvobojno...
iskreno, teško koji varaždinski klipić koji mi tu njupamo tak baš izgleda![]()
pa čak ni od gospona Crlenog!
vjerujte mi!
teško meni traktat napisati!![]()
evo ste me, urke, potakle da i ja ovaj vikend svojima napravim te klipiće,
i već sam si isprintala recept,
ali ne kužim nešto, pa please pomozite:
u sastojcima kaže samo 6ml mlijeka,
a kaže
1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
2. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvasac pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto.
Koliko mlijeka staviti pod 1,
a akoliko pod 2?
i meni se na slici cinilo da je kao zarolana palacinka, ali sam iz opisa cura kasnije skuzila da je uvrnuto...i ne kuzim cemu ono izvlacenje krajevavimmerby prvotno napisa
nis...idem ja jos jednom bacit oko na recept
nije 6 ml, nego 6 dcl mlijeka (600ml) i to je ukupna kolicina mlijeka koja se koristi u tom receptuMaKla prvotno napisa
Inga, dijelimo istu sklonost - volimo domaće kruhaste proizvode, ali ne volimo prljati ruke![]()
krajevi se izvlače da klipići ne bi ispali zdepasti ko sumo kiflice recimo, nego da ih fino istanjiš.trinity prvotno napisa
zapravo, čim ih frčeš odmah to sve nekak razvlačiš, automatski.
opet zamisli tu nesretnu palačinku koju, kak ideš kraju zamatanja, dlanovima od sredine u toku zamatanja samo onak širiš prema van.
ja ih recimo tak odmah, čim počnem zamatati, širim sa svakim "zarolom"
neki ih prvo zamotaju, pa onda još rolaju tak i razvlače
ali je problem kad se tak naknadno radi da se tijesto ponovno uglavnom slijepi pa se ne vide ti zamoti...
a i klipić ne bude tak rahli
ima i još jednostavnija metoda valjanja, da se tijesto razvalja ukrug i razreže na 4 dijela pa dobiješ ko trokutiće.
onda ih zamataš samo od šireg dijela prema užem.
tu ne treba uopće razvlačiti krajeve, ali ti krajevi onda pri pečenju ispadaju dosta suhi.
(sad sam uspjela smisliti i nove riječi!)