Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 118

Tema: Recept za domaća peciva

  1. #1
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno Recept za domaća peciva

    Ima li tko jednostavan a ukusan recept za domaća peciva?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno Re: Recept za domaća peciva

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Ima li tko jednostavan a ukusan recept za domaća peciva?
    Ajmo prvo definirati riječ: peciva. Jel ti treba nešto kao kajzerica, putar štangica ili nešto punjeno?

    I jel to pecivo za sutra za školu ili za vas za jesti?

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    http://www.coolinarika.com/recept/varazdinski-klipic


    ispadnu savršeni,mekani....mljac

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    možeš oblikovati po želji,naravno.

  5. #5
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Peciva kao što su mali hljebčići, mini domaći kruh pa bijela...crna...ražena...graham itd.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Peciva kao što su mali hljebčići, mini domaći kruh pa bijela...crna...ražena...graham itd.
    Pola kile brašna (pomiješaj 300g običnog polubijelog, 100g zobenih sitnih pahuljica, 50g sojinog brašna i ostatak sjemenke), suhi kvasac, malo šećera, soli, žlica maslinovog ulja i cca 400ml vode sobne temperature. Dobro izmiješaj, pusti na toplom da se digne, formiraj peciva po volji i peci na cca 170 stupnjeva. Izvana ih premaži žumanjkom razmućenim s malom žlicom vode i posipaj sezamom, makom, suncokretom, krupnom soli....

    Nakon što si peciva stavila u pećnicu još će ti narasti pa to računaj kad određuješ veličinu.

  7. #7
    pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Sesvete
    Postovi
    2,873

    Početno

    ja zamjesim tjesto ko za kruh samo mrvicu mekše i stavim malo šečera i umjesto vode stavim mlijeko, u samo tjesto stavim razne sjemenke već šta imam doma (sezam, lan, suncokret.....), kad se tjesto digne napravim male bublce (nešto kao kajzerice) i stavim peć. kada ih izvadim iz pečnice pokrijem ih vlažnom krpom tako da budu fino mekane.
    moje biveše cimerice su se ubijale u tome, dok su bublice tople mazale bi ih maslacem
    (točne omjere brašna i mlijeka ne znam jer ja to radim napamet, znam po dodiru da li je tjesto dobro)

  8. #8
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    nije domaće, ali one kiflice s dukatova plavog vrhnja su ok, jedine mi uvijek uspiju

  9. #9
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Hvala vam cure, probati ću sve po redu. Odmah se bacam na izradu!! :D :D :D
    Riana ajde napiši taj recept sa kiselog vrhnja. Imala sam ga i ja negdje, a ne da mi se sad ići u trgovinu (a imam kući kiselo vrhnje)

  10. #10
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ovaj recept koji je dolega dala je sa-vr-sen
    nikad ne bi povjerovala da i ja mogu napraviti prave varazdinske klipice, pa cak i bolje :D :D

    samo mi nikako ne ide to rolanje odozdo gore, uopce ga nisam skuzila sto opisuje pa ne izgledaju bas ko sa slike

    sutra imam priliku ponoviti lekciju, kako bi ivar u srijedu u skolu na svecanost kruha odnio svjeze
    zna li netko kako se zavrcu?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    razvaljaš na usku i dugačku traku,primiš za oba kraja i svaki vrtiš na svoju stranu.

    frčeš kao da "žmičeš" mokru košulju

  12. #12
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    nista ti na je zmicem pa opet ne kuzim
    podignem ga sa stola, svaki kraj u svojoj ruci i onda okrecem?

    za ostale mojeg kalibra, smjesu sam pravila u pekacu 8)

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    nista ti na je zmicem pa opet ne kuzim
    podignem ga sa stola, svaki kraj u svojoj ruci i onda okrecem?
    svaki kraj na suprotnu stranu dok ne smota.


    hebemu,kako cijediš npr.mokar ručnik,krpu...?

  14. #14
    vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    694

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    samo mi nikako ne ide to rolanje odozdo gore, uopce ga nisam skuzila sto opisuje pa ne izgledaju bas ko sa slike

    zna li netko kako se zavrcu?
    evo koja pametna od česte njupalice vž klipića, a i praviteljice istih,

    ovak, razvaljaš ih, ostanu na podlozi i onda svaki kraj"rolaš" prema gore (ko da zamataš tepih primjerice) dok ne dođeš do kraja. pritom krajeve malo razvlačiš da se sve fino ujednači i da ne dobiješ "kvrgave" klipiće.

    nisam baš tip za objašnjavanja, ali nadam se da je upalilo!

  15. #15
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Napravila sam po receptu od mim i ispali su savršeni, nestali su u roku od 20 min.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    i ja jučer radila klipiće, isto u pekaču. :D
    od pola kile brašne, podijelila u 16 hrpica, svaku razvaljala kao malu palačinku i srolala isto kao palačinku.
    stvarno su odlični!

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Super brzi, garantirani uspjeh, nestanu u trenu

    za 18 komada

    750 g oštrog brašna
    60 g maslaca
    2 žličice soli
    7 g suhog instant kvasca
    450 ml mlakog mlijeka

    1 jaje za premazivanje
    mak, sezam, lan

    Izmiješati sve sastojke, prebaciti tijesto u nauljenu veliku posudu, pokriti masnim papirom i ostaviti na toplom da se diže oko sat, sat i pol.
    Premijesiti tijesto još jednom i napraviti 18 hrpica. Tijesto oblikovati u male pletenice (male dugačke kobasice ispreplesti u pletenicu). Složiti u protvan na masni papir za pečenje, ostaviti na toplom još 15-ak minuta.
    U međuvremenu zagrijati pećnicu na 220*C.
    Peciva premazati razmućenim jajetom i posipati makom, sezamom ili lanom.
    Peći 15-ak minuta, dok ne poprime lijepu crvenkastu boju. Kako bi provjerili da su dobro pečena - kucnite ih sa donje strane-trebali bi "zvučati" šuplje.

  18. #18
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    ja ih znam isfrkat i sve,ali mi uvijek ispadnu jako tvrdi i suhi.doduse ne ovi recepti,nego hrpa drugih koje imam.bas cu ujutro probat ove sto je dolega dala.nadam se uspjehu.

  19. #19
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    rayna, probaj dolegin recept, nisu nimalo tvrdi, tako su pjenasti i mekani da je nevjerojatno (ja ih radila dvaput, oba puta s polubijelim brasnom tip 850)

  20. #20
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    ja te varazdinske kupujem u pekar zagreb i stvarno su vrhunski,fini i mekani.ako mi ispadnu takvi...njam,njam.sutra ih obavezno radim

  21. #21

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Ovo je ivonnin recept za slane kiflice punjene pršutom, fenomenalan je i uvijek uspije.

    Ovo je prefino!

    Potrebno:
    0.5 L mlijeka
    1 germa ili 1 vrecica kvasca
    2 zlicice soli
    1 zlicica secera
    glatko brasno
    2 jaja
    1.5 salica ulja

    Prvo ugrijati mlijeko da bude mlako i u njega dodati kvasac i promijesati. Poklopiti i ostaviti da stoji nekoliko minuta.

    Smiksati jaja, ulje, sol, secer i 2 salice brasna. U ovu smjesu dodati mlijeko i kvasac i izmiksati.
    Zatim dodavati brasna i mijesiti rukom dok smjesa ne bude polumeka (da se ne lijepi za ruke, ali da jos uvijek bude mekana na dodir).

    Podijeliti u 4 loptice, staviti na tanjur i pokriti krpom. Neka se dize pola sata.

    Svaki kuglicu izvaljati u krug i podijeliti na 16 jednakih trokutova (kao da rezete tortu).
    U svaki trokut zamotati komadic prsuta/pecenice/kobasice/sira ili nesto drugo po izvoru i motati pocevsi od sire strane prema vrhu. Dobit cete lijepo smotane kiflice.

    Mozete ih na protvanu ostaviti da se jos malo dizu ali nije potrebno.

    Umutiti jedan zumanjak i premazati svaku kiflicu (moze se po zelji posuti i sezama) i staviti peci na 180 dok zumanjak ne dobije zlatno-smedju boju (10ak minuta).

    Ovo je super ukusno kad je toplo, a jako je brzo gotovo.
    Po ovoj mjeri dobije se 64 kiflice i mi ih smazemo svaki put prije nego se ohlade

  22. #22

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    u principu se sve svodi na isti recept-brašno (preferiram glatko za dizano),mlijeko,malo ulja,sol i svježi kvasac.

    najvažniji je postupak dizanja.
    što ga se više puta premijesi i ostavi dizati to je pecivo na kraju mekše.

  23. #23
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    zaboravila sam reci da ih jos uvijek ne znam frkati
    sinoc sam ih frkala na sto nacina, em pletenice, em male slance (ono 4kom) em pereci em palacinke ali nista mi ne ispadne lijepo

    jel se jaje smije necim razvodniti? s malo vode mozda?

  24. #24
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    razvodni mlijekom

  25. #25

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    ja žumanjak pomiješam s uljem i soli.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    a idući put ću poslikati frkanje

  27. #27
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    zasto razvodnjavati/ramljekavati??

  28. #28
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    zato jer mi je predebel taj sloj zumanjka, ruzno izgleda a i smrdi mi previse po pecenim jajima

  29. #29
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    aha

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    evo ja isprobala varaždinske klipiće i odlični su
    isto mi nije bilo jasno to frkanje, mislim geometrijski mi je jasno ali mi se činilo nemoguće s mekanim razvaljanim tijestom

    ako je meni uspjelo svatko to može :D

  31. #31
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja pravim kao pirica, samo ne pokrivam mokrom krpom nego nakon vađenja iz pećnice pošpricam lagano sa špricom.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja u jaje stavim žlicu kiselog vrhnja i malo soli i time premažem klipiće. posula bih ih i sezamom da ga se sjetim kupiti.

  33. #33
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    odlicni,mekani,fini,savrseni...
    ovi od dolege

  34. #34
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    Danas ovo radim u jednom komadu,kao kruh.Bas me zanima kako ce biti :/

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Ja nikad necu te varazdince napraviti, to mi prekomplicirano.
    Recept s Dukatovog kiselog vrhnja je super, topi se u ustima, a jednostavan da ne moze biti jednostavniji. I brzo gotovo. I jos mijesim mikserom i ne zaprljam ruke. Mljacccc

  36. #36
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    inga, pa gdje je taj jednostavni recept?
    i ja bi ga

    iako, ovi varazdinci nisu nimalo komplicirani kad imas pekac

  37. #37
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    ja nemam pekac,al su mi super jednostavni,prosli put sam napravila ovako frkane i perece.sad se pece taj kruh.vec mirisi...javim ishod.

  38. #38
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    Evo, ja sam sa djecom za vrtić radila ove:

    Valjda ću sve napisati - recept mi je još svježe u glavi:

    1 kg brašna
    2 usitnjene tablete C vitamina (tako piše u receptu i pojma nemam čemu služi - rado bih da i meni netko objasni)
    1/2 l mlijeka
    3 kavine šalice ulja
    1 svježa germa
    2 žlice šećera
    2 žličice soli

    Germa se stavi dizati u šalicu sa malo tople vode i brašna

    Svi sastojci se zamijese (ja sve stavim u veliku plastičnu posudu, izmješam mikserom - metlice za dizano tijesto, poklopim - moja plastična posuda ima poklopac)

    Kad se digne, podijeli se u 6 dijelova, svaki se razvalja u krug i nareže u osime (8 trokitića)

    zarola se (od dna do vrha trokuta) Originalno se prije frkanja stavi sir , npr. trapist, ali moji klinci ne vole sir pa smo stavljali pršut usitnjen na komadiće.

    Premaže se žutanjkom razrijeđenim s malo mlijeka i peče na 200 c, 20tak minuta.

    Prije pečenja može se još malo ostaviti da se kiflice dignu, ali kako sam radila s djecom sve je išlo tak sporo da nam taj dio nije niti trebao.

  39. #39

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Evo i jednostavni recept s kiselog vrhnja:
    Pomijesajte 600g glatkog brasna, prasak za pecivo i zlicicu soli.
    Dodajte 100ml ulja i 200g kiselog vrhnja s 12% m.m. te promijesajte.
    Posebno promijesajte 200ml toplog mlijeka, instant suhi kvasac i veliku zlicu secera te ulijte u gotovu smjesu.
    Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na cetiri dijela i razvaljajte na 1/2 cm debljine. Narezite na trokutice i oblikujte u kiflice. Zagrijte pecnicu na 180°C.
    Kiflice slazite na namascen lim i ostavite u kuhinji na toplome 10 - 15 min.
    Premazite zutanjkom i po zelji pospite sezamom, kimom ili makom. Pecite u pecnici 10 - 15min.
    Brzo gotovo, moze se, a i ne mora puniti. Mijesam mikserom i poslije se davimo u njima.

  40. #40
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    kruh je super,fali mu mrva soli,njam,njam

  41. #41
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    Citiraj Rayna prvotno napisa
    kruh je super,fali mu mrva soli,njam,njam
    e da,pekla sam ga 25 minuta

  42. #42
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    ivarice, ja sam isto dumala i dumala kako se to zavrce, ali mi je najjasniji opis bio ono kako se sugamani cijede...

    uglavnom, mozda tebi pomogne ako ti kazem da sam ja shvatila da se to zavrce kao u spiralu ili da bi trebalo izgledat kao navoji vijka (ovo tehnicar iz mene progovara), samo da se sve skupa na krajevima isteze da bi lijepo izgledalo, a ne kvrgavo i neravno uvrnuto

  43. #43
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ma da na papiru
    ali uzivo mi ne ispada nikakav navoj

    zato ja cekam fotke

  44. #44
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

  45. #45
    vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    694

    Početno

    curke, sve je to super, ali...
    varaždinski klipići se ne zavrću ko ručnik ili nekaj drugo kaj se cijedi!
    to samo tak možda izgleda prema slici konačnog uratka, ali se zapravo uistinu rolaju ko palačinka. (s tim da se tijesto ne izvalja okruglo ko palačinka, nego duguljasto)
    s tim da se krajevi pri rolanju onak malo istežu prema van.

    e sad, ovo kaj je na slici tamno, to je od žumanjka, a svijetliji dijelovi su nastali kad se tijesto dignulo pri pečenju pa izgleda pomalo spiralno i dvobojno...
    iskreno, teško koji varaždinski klipić koji mi tu njupamo tak baš izgleda
    pa čak ni od gospona Crlenog!
    vjerujte mi!

    teško meni traktat napisati!

  46. #46

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    84

    Početno

    evo ste me, urke, potakle da i ja ovaj vikend svojima napravim te klipiće,
    i već sam si isprintala recept,
    ali ne kužim nešto, pa please pomozite:
    u sastojcima kaže samo 6ml mlijeka,
    a kaže
    1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
    2. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvasac pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto.

    Koliko mlijeka staviti pod 1,
    a akoliko pod 2?

  47. #47
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Citiraj vimmerby prvotno napisa
    curke, sve je to super, ali...
    varaždinski klipići se ne zavrću ko ručnik ili nekaj drugo kaj se cijedi!
    to samo tak možda izgleda prema slici konačnog uratka, ali se zapravo uistinu rolaju ko palačinka. (s tim da se tijesto ne izvalja okruglo ko palačinka, nego duguljasto)
    s tim da se krajevi pri rolanju onak malo istežu prema van.

    e sad, ovo kaj je na slici tamno, to je od žumanjka, a svijetliji dijelovi su nastali kad se tijesto dignulo pri pečenju pa izgleda pomalo spiralno i dvobojno...
    iskreno, teško koji varaždinski klipić koji mi tu njupamo tak baš izgleda
    pa čak ni od gospona Crlenog!
    vjerujte mi!

    teško meni traktat napisati!
    i meni se na slici cinilo da je kao zarolana palacinka, ali sam iz opisa cura kasnije skuzila da je uvrnuto...i ne kuzim cemu ono izvlacenje krajeva
    nis...idem ja jos jednom bacit oko na recept

  48. #48
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Citiraj MaKla prvotno napisa
    evo ste me, urke, potakle da i ja ovaj vikend svojima napravim te klipiće,
    i već sam si isprintala recept,
    ali ne kužim nešto, pa please pomozite:
    u sastojcima kaže samo 6ml mlijeka,
    a kaže
    1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
    2. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje i dignuti kvasac pa s mlijekom zamijesimo mekano tijesto.

    Koliko mlijeka staviti pod 1,
    a akoliko pod 2?
    nije 6 ml, nego 6 dcl mlijeka (600ml) i to je ukupna kolicina mlijeka koja se koristi u tom receptu

  49. #49
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Inga, dijelimo istu sklonost - volimo domaće kruhaste proizvode, ali ne volimo prljati ruke

  50. #50
    vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    694

    Početno

    Citiraj trinity prvotno napisa
    i meni se na slici cinilo da je kao zarolana palacinka, ali sam iz opisa cura kasnije skuzila da je uvrnuto...i ne kuzim cemu ono izvlacenje krajeva
    krajevi se izvlače da klipići ne bi ispali zdepasti ko sumo kiflice recimo, nego da ih fino istanjiš.
    zapravo, čim ih frčeš odmah to sve nekak razvlačiš, automatski.
    opet zamisli tu nesretnu palačinku koju, kak ideš kraju zamatanja, dlanovima od sredine u toku zamatanja samo onak širiš prema van.
    ja ih recimo tak odmah, čim počnem zamatati, širim sa svakim "zarolom"

    neki ih prvo zamotaju, pa onda još rolaju tak i razvlače
    ali je problem kad se tak naknadno radi da se tijesto ponovno uglavnom slijepi pa se ne vide ti zamoti...
    a i klipić ne bude tak rahli

    ima i još jednostavnija metoda valjanja, da se tijesto razvalja ukrug i razreže na 4 dijela pa dobiješ ko trokutiće.
    onda ih zamataš samo od šireg dijela prema užem.
    tu ne treba uopće razvlačiti krajeve, ali ti krajevi onda pri pečenju ispadaju dosta suhi.

    (sad sam uspjela smisliti i nove riječi!)

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •