dvije smo bile u komisiji, jedna u kariranom sosu (ja), druga u kariranim hlacama i sad se bojim jel to ipak mene bezobraznice opisujes :shock:
dvije smo bile u komisiji, jedna u kariranom sosu (ja), druga u kariranim hlacama i sad se bojim jel to ipak mene bezobraznice opisujes :shock:
ivka, neuspješno prerušavanjeFelix prvotno napisa
![]()
ma daj
sad će yasmin uletit s razjašnjenjem
aaaa ivarice nije valjda :rotfl:
kahm, cure, nemojmo zachatavati![]()
Ivarice, da gospođa!!! Nadam se da ipak nije tebe opisala jer mi je opis k'o za neku staru profesoricu
![]()
ma nije mene opisala nego doktoricu s kojom sam bila u timu, zezam malo yasmin zene![]()
ajme, ja naivna mislila da se Ivarica šali
no gospođa koju opisah je postarija a ivaricu nisam vidjela (znam kako izgleda), a nisma ni očekivala da bi mogao biti netko od Roda
uglavnom sad sam preko pp-a istračala sestre
i hoće li bonica dobiti tu titulu, čija je zadnja riječ?
bojim se d aće se vratiti na staro ako ne dobiju,
moje primjedbe su zaisza malene, puno je više pohvala, i zaista mi je drago da sma tamo rodila
još jedna crtica jer još nemam vremena za cijelu priču
nakon što rodih bez ikakvih intervencija, potpuno prirodno, sat vremena po dolasku na sd, mm i ja smo s bebicom proveli puna dva sata u rađaoni, sami ,nesmetani i luce je dojila od tih dva sata barem sat i 45 minuta
E, ovo je nešto što mene osobno najviše veseli! :Dyasmin prvotno napisa
kad bolnica bude spremna (imaju sad rezultate izvida, znaju sto treba mijenjati), pozvat ce ekipu u ocjenjivanjeyasmin prvotno napisa
nakon tog ce se znati je li ili nije bolnica zadovoljila
e ovo je meni tako falilo nakon prvog poroda.ovo je puno bolje, upoznaš bebu u potpunosti, može dojiti dan-noć koliko želi, meni je mlijeko došlo u punom smislu već 3. dan nakon poroda, što s 1. bebom nije bio slučaj, skužila sma već u rodilištu kada se naljuti što joj smeta, kako s eponaša kad se naguta zraka, kako kad joj se spava svima preporučam!
jer kad nema roominga, onda se stalno neko drugi brine za tvoje dijete, premata , kupa i oblači(čak i hrani).
totalno je drugi osjećaj , baš ono se osjećaš kompetentnija majka kad ti se dozvoli da se sama brineš za svoje dijete od početka(naravno, tu ne ubrajam one mame koje iz zdravstv. razloga ili premorenosti to nisu u stanju).
Meni je ovo jako drago čuti, ali ne kužim kako je to moguće ako im je velika gužva kao što je recimo bila kad sam ja rađala na SD prije cca 2 godine (a sumnjam da je sada manja)? Naime, rodilje su tada ležale na hodniku cijelu noć jer nije bilo mjesta, pa mi sad baš nije jasno kako su pustili bebu, muža i majku 2 sata same u rađaoni :? I GDJE točno u rađaoni?yasmin prvotno napisa
imaš pravo, ovo moje iskustvo je mogiuće samo ako nema gužve, mi smo imali tu sreću da je u 6 ujutro bilo zatišje, nakon mene su se izredale žene i bila je vewlika gužva i pretpostavljam da su se s bebicama onda družile na hodniku u rađaoni dok su čekale da ih odvezu u sobeMala01 prvotno napisa
mi smo bili baš u rađaoni, u boxu od 6 do 8, no onda baš zbog gužve na odjelima sam 6 sati čekala na sobu i to je jedio kada beba nije bila samnom jer su me smjestili u jednu malu sobicu preko puta boxova
ipak, sve cure s kojima sam pričala su rekle da su bile s bebama barem sat vremena
yasmin, rodila si bas bez ikakvih intervencija? prokidanje vodenjaka, epiziotomija?
da, vodenjak mi je puknuo čim sam došla u bolnicu dok su me ctg-iraliFelix prvotno napisa
a babica mi je masirala međicu sa uljem iako nisam ništa rekla i davala mi jasne upute kada i kojim intezitetom tiskat kako bi mi spasila međicu
za klistir i brijanje nije bilo vremena, došla sam 8-9 cm otvorena, zapravo sam samo došla roditi
![]()
vidis da ti epizitomija nije bila potrebna, iako si mislila da ce biti![]()
ne sjećam se da sam negdje napisala da će mi biti potrebna? jedino nisam usred bolova spomenula da je pokuša sačuvati a imala sam tu namjeru...Felix prvotno napisa
na 1. porodu sam imala malenu, par šavova, glavica je bila 37 pa sam mislila da je to razlog, a vjerojatno je bilo tako jer sam prvorotka, ovaj put, a i mm kaže da miu se učinilo kako je babica baš imala čvrstu namjeru da me ne reže, a i ja se sjećam da mi je u jednom trenutku rekla da j e pažljivo slušam kako da tiskam da kad me do sada nije cvaknula da me ne mora ni do kraja poroda, glavica je doduše bila nešto manja (35 cm)
Pozdravljam 24-satni rooming na SD-u.
Rodila sam ljetos tamo, tada je bila mogućnost 24-satnog roominga, ali uz vlastiti zahtjev. Nisam ga tražila, i žao mi je zbog toga, a nisam ga tražila jer sam bila preplašena nova mama i beba i ja još nismo znali dojiti. Bebe su odnosili u ponoć, a ja sam na moje ogromno žaljenje jedva čekala da ga odnesu i nahrane, jer on bi satima prije toga plakao od gladi. Još imam traume od toga kad se sjetim... Srećom pa smo brzo izašli iz bolnice, i na dan izlaska je isto jako plakao gladan, ali na svu sreću kad smo došli doma, uz puno truda uspaostavili smo dojenje i sad smo već stare iskusnjare...
Htjedoh reći, treba nam osoblje koje će nam doći kad ih tražimo i pomoći nam oko dojenja! Nije krivo osoblje, malo ih je, treba zaposliti još sestara. (znam da država škrtari na zapošljavanju u zdravstvu)
Za rađaonu imam samo riječi pohvale, ali o tome sam već pisala pa neću opet (i mi smo se duuugo mazili s bebicom).
Bravo za Sv. Duh!
Eeee gdje je meni bio rooming in sa mojom Micom.Vidjeh je tek drugi dan. Užas! Još su mi je za 5 :? minut ahtjeli odnjeti. Je, je... Mogli su me posjeći pet puta (rodila na carski) i opet je ne bi dala.
Da, i ja sam nakon carskog 2 dana moljakala da mi donesu bebaća - te budu u 2, pa ga nema, pa će u 5 - pa opet prosjačenje... sve uz izmotavanja te imam kateter, te imam infuziju - moš mislit razloga![]()
... i uspjela sam ga užicat sva u suzama, al su mi ga oteli već za pol sata...
... a da ne velim, odmah po porodu sam ga vidla doslovno na sekundu dok ga je sestra pokazala s vrata![]()
Hvala Bogu na ovakvoj promjeni
Što se tiče neispavanosti, i tak sam tamo najmanje spavala i doma došla kao zombi.
yasmin - je'l se još uvijek obavezno čeka vizita spuštenih gaća?
nama nije nitko govorio da ih moramo čekati spuštenih gaća?LeaB prvotno napisa
sestre su znale dobaciti da će uskoro vizita i to je to, a znali su doći i nenajavljeno...
Nekada je to bilo pravilo, ap su se čak i ljutili ako bi koja bila nespremna! Super, ako je sad ovako. Još jedan plus...
Cure da li neka ima friško iskustvo ili zna kak je sad stanje s žuticom?
dal su te bebe isto u 24h rooming in-u? Jel ima mogućnost fototerapije u sobama? Il ako ne, dal mame mogu dolaziti dojiti svoje bebe?
Koliko sam ja skužila, uzmu bebače na sat-sat i pol na fototerapiju, pa ih onda vrate.
Ja sam rodila na SD prije 10 dana i ono što me šokiralo da sam nakon carskog, odmah iz sale prebačena na babinjače (bez onih 24 sata provedenih na intenzivnoj). Mali car mi je stigao nakon 5 min i od onda je bio samnom cijelo vrijeme (osim prve dvije noći). Danas mi je to OK i drago mi je da je tak bilo i zbog uspostave dojenja i svega,ali bez pomoći cimerica nema šanse. Poslje carskog moraš 12 sati spavati na leđima,ne smiješ se pomaknut, a beba je pored tebe i traži svoje. To mi je bilo najteže, i drugi dan kad su me natjerali da se dignem iz kreveta,a stvarno od bolova ne možeš. Malo je teško u takvom stanju brinut se za bebicu,kad se ne možeš ni za sebe,barem je meni bilo. Cimerice su mi ga namještale na cicu, prematale i fakat puno pomogle,jer sestara nema dovoljno da pomognu svima.
Sramota da druge rodilje rade posao koji trebaju raditi sestre. I da se ovisi o milosti i pomoci drugih, a ne medicinskog osoblja. Ako nisu u mogucnosti osigurati dovoljno osoblja, zasto forsirati ono za sto nema mogucnosti. No, bitna je titula, a ono sto je iza nje je tako malo vazno. Forma bez sadrzaja. No, takva je situacija u nasem zdravstvu.Cimerice su mi ga namještale na cicu, prematale i fakat puno pomogle,jer sestara nema dovoljno da pomognu svima.![]()
teško je nakon carskog, mogu samo pretpostaviti koliko jer ti pomoć treba svako malo
meni su sestre npr. već išle na živce koliko su dolazile i ispitivale trebali nam pomoć, no kod nas u sobi nije bilo carica :/
a napominjem da sam bila tamo kad je bila jako velika gužva
Yasmin, ozbiljno? Kod nas skoro nisu ni dolazile :/ . Ako smo ih trebali,morali smo ih zvat,ali sestre za bebe ne možeš pozvat sam, nego moraš zamolit sestru s odjela da ju pozove. Ja sam jednom tražila da ju pozovu, onda je sestra rekla da ih ne može dobit jer je zauzeto i nitko na kraju nije niti došao.
Kad su došle,bile su ok i sve su objasnile i slično,ali ne mogu reć da su dolazile previše
Ali, koliko god mi je bilo teško, danas mi je drago da je ipak bio bebač toliko samnom jer smo dojili na zahtjev i sve funkcionira. S Rokom sam imala velikih problema već u rodilištu baš zbog toga što su dolazili na dojenje prema rasporedu.
No,ono što mi je totalno bez veze je to što za vrijeme posjeta, od 16-17, tih sat vremena ne uzmu bebače,barem onima kojima dođu posjete. Ovak morate ovisit o dobroj volji cimerica da vam netko pričuva djete (jer ne smiju ostat sami u sobi) dok ste vi s posjetama. Teško se organizirat, nas 3, svakome posjete dođu u isto vrijeme...
Ali ja sam iskoristila priliku prva 2 dana kada se nisam smjela dić iz kreveta pa su MM i Roko mogali doć u sobu i vidjet malog bracu![]()
potpisujem za posjeteAnnie prvotno napisa
ja sma ih imala samo 1. dan, onda sam zamolila da mi ne dolaze jer sam se samo živcirala, hoće li beba plakati, hoće li posjete od cimerica doći u isto vrijeme, hoću li moći izaći a moji dolaze s drugog kraja grada i još mm jurio sa ivanom da bi stigao, to me je samo opterećivalo i rekla sam svima d ane dolaze, kad bi mi nešto zatrebalo netko bi mi donio izvan vremena za posjete
Ne znam, meni se ova friska iskustva nikako ne svidjaju.
Da se pacijenti brinu za druge pacijenete, jer nema dovoljno medicinskog osoblja. To mi je :shock:
Da su rodlije prisiljene, ukoliko zele vidjeti svoje posjete, naizmjence ostavljati bebe jedna drugoj. Ostaviti tek rođenu bebu nepoznatoj osobi mi je isto :shock: . Mozda pretjerujem, ali ja to ne bi mogla...Mislim, iako su to isto rodilje, opet su u stvari nepoznate osobe..Kolko imamo samo dvojbi ostaviti npr. bakama, a ovdje se ocekuje da ostavis nekome koga vidis prvi put u zivotu. Gdje je tu odgovornost bolnice?
ja nisam ostavila dijete ako je bilo budno, odnosno plakalo, samo ako je spavalo i to taj 1. dan dok se nisam snašla
kako mi je to bilo samo mučenje iz gore spomenutih razloga drugi dan više nisam primala posjete...
daedi, imaš pravo, mislim da je problem sa med. osobljem izražen u slučajevima carskog reza jer stvarno trebaš puno pomoći, iz mog iskustva prirodnog vag. poroda gdje osim odvratnih i bolnih hemeroida nisam imala niakavih bolova (nisam bila šivana) taj manjak sestra nije igrao ulogu, jednom sam ih zvala, sve drugo sam rješavala sama, isto kao i moje cimerice
i da ostane isto ovakvo stanje opet bih išla tamo jer na mojoj vagi je ipak prevagnula činjenica da sam s malenom bila gotovo 24 sata i da smo se upoznele jako dobro već u rodilištu i da mi je dojenje profunkcioniralo bez većih problema za razliku od iskustva koji sam imala sa 1. djetetom
deaedi - Meni se čini da malo pretjeruješ što se tiče posjeta: ja sam Gabrijela u Merkuru imala stvarno puno kod sebe, i otišla bih na wc najnormalnije dok bi maleni spavao. Ne vidim da je problem otići na hodink 10-15 minuta... Mislim, bilo bi idealno da i dijete može s tobom u neku sobi za posjete. Druga stvar je to što bi stvarno trebalo biti više sestara za pomoć, prvenstveno caricama, ali sasvim sigurno i 1. put mamama (shvaćam da nisu sve jednako sigurne što i kako treba).
Olivija, pa nije baš OK ostavit nekome djete na 10-15 min, ako ne spava. U slučaju da plače, jedna od cimerica ga onda mora umirit, a pored njega ima još i svoje djete, a vjerojatno i od cimerice, ak se tak uspijete organizirati. Stvarno je to s posjetama malo koma za organizirat
ma radije bih da mi niko ne dolazi i da nikog ne vidim tih par dana nego da mi odnesu dijete na dva sata zbog posjeta!
osim toga, sta vi mislite da s djecom rade kad ona u djecjoj sobi placu? da ih neko nuna i tetosi? mozes misliti
Pa naravno da se dijete ne ostavlja ukoliko plače. Nisam to ni napisala.Annie prvotno napisa
Na nas su se sestre derale da mama ne smije nikamo otići dok je dijete u dječjem krevetiću!Olivija prvotno napisa
Pa, ne znam baš, s imunitetom kakav je...Olivija prvotno napisa
Hm, a kada i kako otići na wc? Pa za to se ipak ne mogu strpiti 3 dana, ak' već za posjete mogu...
imunitet beba dobiva od majcinog mlijeka, posebno kolostruma
moj osobni stav je da posjete (tj. domace, obiteljske bakterije) cine puno manju opasnost za bebe od bolnickih bakterija
u europskim zemljama posjete normalno dolaze u sobu dok su bebe u sobama. samo mi radimo slonove od muha...
Ni meni se ne čini stašno ne imati posjete, samo da li to znači da ni muž ne može na kratko vidjeti ženu i dijete? Moram priznati da druge posjetitelje nisam ni računala da bi dolazili..
Olivija prvotno napisa
Da.
Ne znam, ja sam bila na "Merkuru" dok su bebe često odnosili, i za posjete. Ako si trebala kamo otići, očekivalo se da zoveš dječju sestru. (Tko zna kada bi ti bebu ponovno donijeli.) Ili da ti cimerica stoji kraj bebe u krevetiću držeći svoje dijete na rukama. :/ Srećom, nas je u sobi bilo dvije, a soba je imala svoj WC, pa nije bilo čekanja. (Inače po dvije sobe imaju zajednički.)
Da, a neku razinu imuniteta postiže tek s neke 3-4 g. Zar i to nije jedan od razloga za produženo dojenje?Felix prvotno napisa
OT, već prvi tjedan adaptacije u jaslicama dobili prehladu. Jedna mama koja više ne doji se tome čudila, jer mi dojimo, pa... :/ Odustali od jaslica, jer postoji više od 90 vrsta virusa prehlade.![]()
Da, a što je s virusima?Felix prvotno napisa
Da, ali čini mi se da kod nas tradicionalno mnogi članovi uže i šire obitelji jedva čekaju da dijete uzmu u naručje, izgrle ga i izljube...Felix prvotno napisa
![]()
ma nije valjda, sram ih bilo :shock:dutka_lutka prvotno napisa
![]()
No - ja sam rodila u Merkuru prije dvije godine, i maleni nije bio sa mnom u sobi cca dva sata prijepodne, dva sata poslijepodne, i tamo negdje oko 10 bi ga uzeli na pola sata (samo mala digresija - to znači da su mu toliko i mijenjali pelene). Bile smo dvije u sobi s ukupno 3 bebe i kada bi maleni bili mirni svaka bi otišla obaviti svoje kad joj je bila sila. Niti jedan od njih trojice nije plakao, kmečao, ništa.. Ak' bi se malo uzmeškolijo samo se malo poviriš nad krevetić da vidi da nije sam i sve 5.
(Sestre nam valjda nisu galamile jer nisu ni dolazile)
Pa ja sam shvatila da možeš tražiti da dijete odnesu na sat vremena, ili manje. :?Annie prvotno napisa
Za Sv. Duh ne znam, na "Merk." su dijete pokazivali kroz staklo, a žena se smjela nakratko pojaviti na prozorčiću i preuzeti stvari i izvan vremena za posjete.Vila prvotno napisa
Ma da, rekla sam svojoj sestri da ona presvlači malenu dok je kod nje, ali nije me poslušala (od straha). :/Olivija prvotno napisa
:DOlivija prvotno napisa
Spremam se roditi na Sv. Duhu pa su mi ova iskustva jako dragocjena. Kad sam rodila Toni prije tri godine u Merkuru bila je po noći kod mene u sobi i veći dio dana. Mogla sam s posjetama na hodnik kad god su došle ako je to beba dopuštala (spavala, bila na pregledu, prematanju i sl.).