Moja mama je jedna od onih domaćica koje kuhaju bar jednom dnevno, juhe ili jela s žlicom ima svaki dan, kolač ('makar običnu pitu' - njene riječi) peče dva puta u tjednu, nedjeljom obavezno. Čuva, vodi u vrtić i iz vrtića moje i bratove klince, pa im i ispunjava želje ('baka, ja ne bih jeo mahune, daj mi skuhaj griza' - i baka več skače za šparet). Kad dođemo po klince, uvijek bude 'daj sjedni, pojedi nešto kuhano, gle koliko toga ima, a imam još od jučer'.... Često me spasi, 'uvali' mi nešto od onoga što je kuhala pa ja samo klincima navečer podgrijem.
Ali, kad god se vikendom čujemo, ne može proći bez njenog pitanja ' a kaj si fino danas kuhala?', i sva je u strahu da ću ja reći 'danas mi se nije kuhalo, naručila sam picu' i vidim da joj lakne ako nabrojim od juhe, mesa, priloga, salate... Jednu nedjelju sam skuhala kelj čušpajz, a ona 'pa kud baš u nedjelju kelj?', a valjda je pala u tešku depru kad je saznala da ni kolač nisam ispekla (a imala sam zlatnog vremena kad sam jedino zbrzala taj kelj). Po njenom, nikad od mene prave domaćice

.
I, da, ona pegla čak i kuhinjske krpe, i zgraža se što ja mislim da je majice dovoljno lijepo složiti. Jednom mi je čak rekla da sam trebala biti muško

.