Evo jedne zgode iz naseg parkica/igralista, otprije desetak dana:
Bio sam s klincima vani, dosao je jos jedan nas prijatelj sa svojim deckima i onda su se svih njih cetvoro uzrasta 3-9 godina igrali u i oko pjescanika i bilo im je zabavno. Za to vrijeme je malo starija skvadra iz naseg i susjednih ulaza, otprilike uzrasta 10-13 godina, igrala nogomet na drugom dijelu igralista. Sasvim slucajno bacio sam pogled prema njima i primjetio kad je jedan od njih, decko od mozda 10-11 godina, raspalio punom snagom decka koji je taj trenutak lezao na travi. Ne znam da li je taj pao dolje slucajno ili je mozda uklizao ili ga je netko srusio, to nisma vidio, ali sam vidio da ga je ovaj prvi sasvim namjerno i ocigledno punom snagom raspalio nogom u glavu dok je lezao. Klinci, njih desetak su se skupili uokolo, krenula je nekakva svadja, psovke, naguravanje, no onom jadnom dolje na zemlji nitko nije ni pokusao pomoci, cini mi se da ga cak nitko nije ni pitao kako je. U medjuvremenu se onaj rabijatni posvadjao s jednim drugim deckom, nesto jacim, i tog jaceg je opet punom nogom, iz sve snage, raspalio u trbuh. Na srecu, taj jaci je bio zaista cvrst i uhvatio je tog grubijana i drzao ga dok se nije smirio.
Kad sam vidio da se onaj mali ne dize sa zemlje i da nitko ne trza na njega onda sam im prisao i rekao im da nek jave nekome sto je bilo, njegovim tati ili mami, nek se pobrinu za njega (ja ih vecinu poznajem po facama, ali ne znam iz kojih su ulaza i stanova niti im znam roditelje), onda mu je onaj rabijatni opsovao majku i rekao da se on i tako samo pretvara, a i nitko drugi nije imao ni najmanje volje nesto uciniti. Za to vrijeme je ovaj na zemlji i dalje ridao i grcio se, ali na srecu nije bilo krvi (pomisljao sam na potres mozga) ... nakon par minuta se digao i vise-manje je djelovao normalno, ali opet ... :/
Nakon svega ovoga mi se nametnulo nekoliko pitanja:
- otkuda tolika brutalnost medju "ekipom iz kvarta"? Znam dobro kako izgledaju koskanja i tuce medju osnovnoskolcima koji su ponekad kao ratoborni pjetlici ... ali jos nikada nisam vidio nekoga da udara takvom punom snagom i to jos na utakmici nogometa sa susjedima iz zgrade, kao da mu je zivot ugrozen ... :shock:
- da li se i kada uplitati u ovakvim situacijama? Ovo sigurno nije bila situacija za drzanje pridika grubijanima, ali uz ovakve okrsaje zaista je moguce da dodje i do ozbiljnijih ozljeda.
- a ako se vec jednom i upletemo, hoce li to imati i posljedice recimo po nasu djecu? Mogu si zamisliti situaciju u kojoj stanem na zulj nekom tamo lokalnom frajeru, a on onda iz osvete sa svojom klapom kinji mog sina ili kcer ili, kao manje zlo, recimo razlupa staklo na autu ili demolira postanski sanducic ... :/
Ajd da cujem vasa razmisljanja na temu ...