Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Granice huliganstva ili "Kada intervenirati?"

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Granice huliganstva ili "Kada intervenirati?"

Evo jedne zgode iz naseg parkica/igralista, otprije desetak dana:

Bio sam s klincima vani, dosao je jos jedan nas prijatelj sa svojim deckima i onda su se svih njih cetvoro uzrasta 3-9 godina igrali u i oko pjescanika i bilo im je zabavno. Za to vrijeme je malo starija skvadra iz naseg i susjednih ulaza, otprilike uzrasta 10-13 godina, igrala nogomet na drugom dijelu igralista. Sasvim slucajno bacio sam pogled prema njima i primjetio kad je jedan od njih, decko od mozda 10-11 godina, raspalio punom snagom decka koji je taj trenutak lezao na travi. Ne znam da li je taj pao dolje slucajno ili je mozda uklizao ili ga je netko srusio, to nisma vidio, ali sam vidio da ga je ovaj prvi sasvim namjerno i ocigledno punom snagom raspalio nogom u glavu dok je lezao. Klinci, njih desetak su se skupili uokolo, krenula je nekakva svadja, psovke, naguravanje, no onom jadnom dolje na zemlji nitko nije ni pokusao pomoci, cini mi se da ga cak nitko nije ni pitao kako je. U medjuvremenu se onaj rabijatni posvadjao s jednim drugim deckom, nesto jacim, i tog jaceg je opet punom nogom, iz sve snage, raspalio u trbuh. Na srecu, taj jaci je bio zaista cvrst i uhvatio je tog grubijana i drzao ga dok se nije smirio.

Kad sam vidio da se onaj mali ne dize sa zemlje i da nitko ne trza na njega onda sam im prisao i rekao im da nek jave nekome sto je bilo, njegovim tati ili mami, nek se pobrinu za njega (ja ih vecinu poznajem po facama, ali ne znam iz kojih su ulaza i stanova niti im znam roditelje), onda mu je onaj rabijatni opsovao majku i rekao da se on i tako samo pretvara, a i nitko drugi nije imao ni najmanje volje nesto uciniti. Za to vrijeme je ovaj na zemlji i dalje ridao i grcio se, ali na srecu nije bilo krvi (pomisljao sam na potres mozga) ... nakon par minuta se digao i vise-manje je djelovao normalno, ali opet ... :/

Nakon svega ovoga mi se nametnulo nekoliko pitanja:
    - otkuda tolika brutalnost medju "ekipom iz kvarta"? Znam dobro kako izgledaju koskanja i tuce medju osnovnoskolcima koji su ponekad kao ratoborni pjetlici ... ali jos nikada nisam vidio nekoga da udara takvom punom snagom i to jos na utakmici nogometa sa susjedima iz zgrade, kao da mu je zivot ugrozen ... :shock:
    - da li se i kada uplitati u ovakvim situacijama? Ovo sigurno nije bila situacija za drzanje pridika grubijanima, ali uz ovakve okrsaje zaista je moguce da dodje i do ozbiljnijih ozljeda.
    - a ako se vec jednom i upletemo, hoce li to imati i posljedice recimo po nasu djecu? Mogu si zamisliti situaciju u kojoj stanem na zulj nekom tamo lokalnom frajeru, a on onda iz osvete sa svojom klapom kinji mog sina ili kcer ili, kao manje zlo, recimo razlupa staklo na autu ili demolira postanski sanducic ... :/

Ajd da cujem vasa razmisljanja na temu ...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Znači biraš između toga da ti djeca svako malo promatraju zlostavljanje i toga da možda budu izložena zlostavljanju plus promatraju takvo uobičajeno ponašanje :/ Selidba ne dolazi u obzir?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Znači biraš između toga da ti djeca svako malo promatraju zlostavljanje i toga da možda budu izložena zlostavljanju plus promatraju takvo uobičajeno ponašanje :/ Selidba ne dolazi u obzir?
    Ovo nije uobicajeno ponasanje te ekipe, prvi put sam ovako nesto vidio ne samo u ove tri godine koliko smo ovdje, vec i prvi put uopce (ukljucujuci sve skole, doba faksa i izlazaka, dvije vojske ...). Nadam se da im ovakvi ispadi nece postati obicaj (ne ulazim u to sto rade kad nisu na javnom mjestu i nadam se da necu ni doznati), jer do sada nisu bili.
    Zasad ta ekipa ne terorizira susjedstvo ... iako, nakon ovakvog prizora, nisma sasvim siguran da mozda i nece. (nadam se da ce se ipak opametiti)

Pitanje sam vise-manje postavio generalno, sto uciniti ako i kad bilo gdje vidimo ovakav prizor?
    I kako ovakvi nit-klinci-nit-adolescenti mogu ovako grubo i brutalno reagirati u ovakvim ajmo reci uobicajenim situacijama?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Selidba nema smisla, tako je u svakom kvartu - meni je u mom novozagrebačkom to sasvim zamislivo. Vać sam mislila par puta na neko huliganstvo reagirati, ali onda se mislim isto to - što ako mene ili nekog moga when I least expect it. Ekipa mi djeluje sasvim sposobna za tako nešto. Zasad mi je opcija zvanje policije, a ekipa terorizira susjedstvo i čini mi se da svi isto šute i zovu policiju, niko se nikad nije umiješao, ali nije se radilo niti o tako očitom fizičkom nasilju. Probala bih reagirati, ali prvo okupiti "koaliciju" durgih stanara oko sebe i raspitati se o čemu se tu radi - jel' to neki izolirani incident ili je dečko po sebi takav.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Selidba ne dolazi u obzir?
    meni jeovo skroz smijesno pitanje

Ko tateku i cime moze garantirati da nece naici, ako se preseli, na jos nesto puno gore?

I bas me zanima u kojem to kvartu na planeti zive djeca koja se nece oko neceg zakvacit?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad reagirati? Ovak teoretski - čim vidiš da je netko nekoga nabio nogom. A zašto to rade vjerujem da ipak znaš.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja reagiram uvijek kad mislim da je tuča prešla granicu igre.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vertex, kako reagiras?
    samo par okvirnih ideja, ako moze...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Kad reagirati? Ovak teoretski - čim vidiš da je netko nekoga nabio nogom. A zašto to rade vjerujem da ipak znaš.
    Ovdje fakat nisam znao o cemu se radi (nisam pozorno pratio sto se radilo prije, zaista sam potpuno slucajno uocio taj prizor) tako da ne znam jel bila rijec o svadji, neopreznom startu, whatever, to me se i tako ne tice ... ali me se tice to sto je jedan decko, isto sin neke majke i oca, lezao na zemlji i nikog od te ekipe nije zanimalo da li je dobro i kako se osjeca.

Grube udarce onog klinca ni najmanje ne opravdavam, dapace, zgrozio sam se u sebi nad brutalnoscu, no njemu nisam uputio ni rijec prijekora, jer to na kraju nije moj zadatak i zaista ne znam sto ga je navelo na takav postupak (ne znam sto bi moglo opravdati takve udarce :/ ), ali osnovna misao koja me je vodila da se umijesam u tu situaciju je bila pomoc tom decku na zemlji. Mozda je i on takav huligan kao ostali ili cak i veci, no u tom trenutku je bio dolje, bespomocan i smatrao sam da mu je trebala pomoc koju ocito od svoje ekipe nije dobivao.

Usput, pomalo nevezano, ali opet i vezano ... za nedavna boravka u Grazu bezveze sam upalio TV u hotelskoj sobi i naletio na emisiju na nekom od njemackih satelitskih programa koja mi je privukla paznju. Naime, ekipa psihologa je radila eksperiment i jednu mladju osobu je poslala u centar nekoliko njemackih gradova da odglumi pad u nesvijest usred najprometnije shopping pjesacke ulice. U velikoj vecini slucajeva nitko iz mnostva nije pritekao u pomoc, svi su samo gledali sa sigurne udaljenosti sto se desava. Cim je stigla prva pomoc (dogovorena sa autorima eksperimenta), odmah su prolaznici pomogli kod prijenosa "unesrecenoga".

U drugoj situaciji je uz odglumljenog "bolesnika" ubrzo naisao i glumljeni "slucajni prolaznik" koji je pomagao "unesrecenome". Cim je prva osoba pristupila "unesrecenome" odmah su u pomoc pritekli i drugi.

Sazetak je bio da ljudi ne vole postupati na svoju inicijativu, vec im treba netko tko ce ih pokrenuti na akciju.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    vertex, kako reagiras?
    Ma ništa pametno...Par puta sam razdvajala (nepoznatu) djecu kad bih vidjela da tuča postaje ozbiljna, nisu bili još tinejđeri, više starija djeca. U principu dođem do njih i kažem nešto sasvim obično, smirujućim glasom, tipa: ej, ajde, dosta je sad bilo, rješite to drugačije. Svaki put su prestali, možda sam samo imala sreće. U pravilu bi mi počeli nešto objašnjavati ili se međusobno okrivljavati.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Tatek živimo u istom kvartu i znam te malce (bar mislim da njih viđam), te nisam do sada vidjela toliko destruktivno ponašanje, no možda zato jer sam sa svojim malcem još u fazi "pješčanika" i okolnih tobogana.

Da ih vidim, regirala bi - identično kao i ti.

Samo i mene je malo strah budučnosti - primjer malca koji se ugušio plinom na igralištu usred dana (13.g.) - isto kad nas u kvartu ili još "bolje" onaj branitelj koji se raznio bombom u nedjelju popodne, ma nema ni mjesec dana!

Ne treba se seliti, već rješavati stvari počevši od svoje kuće, pa na dalje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Citiraj lucky day prvotno napisa
    vertex, kako reagiras?
    Ma ništa pametno...Par puta sam razdvajala (nepoznatu) djecu kad bih vidjela da tuča postaje ozbiljna, nisu bili još tinejđeri, više starija djeca. U principu dođem do njih i kažem nešto sasvim obično, smirujućim glasom, tipa: ej, ajde, dosta je sad bilo, rješite to drugačije. Svaki put su prestali, možda sam samo imala sreće. U pravilu bi mi počeli nešto objašnjavati ili se međusobno okrivljavati.
    hvala...
    tako sam si i ja mislila - no nisam jos imala priliku...
    (osim kod dvojice teenagera jednom koji su obojica bili veci od mene i imali nekakve palice - nije mi padalo na pamet ubacivati se)...

ma mislim da nisi samo imala srece... vec da u principu to i funkcionira tako kod djece...
    da je ispalo zesce u stvari bi bilo cudno... (ali zato dovoljno traumaticno da si razmislis hoces li slijedeci put razdvajati)...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nije bas sasvim ista tema, ali isto je nasilje - psovanje, uvijek kad smo vani s curkama obavezno cujemo nekoga kako psuje, i to tako grozno da mi se dize kosa na glavi od pomisli da ce M to zapamtiti, ponoviti, ma uopce od toga sto tako mala to mora cuti. Cesto su to bas starija djeca, osnovci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tatek sad znaš kako izgleda moj prosječan dan u školi

jučer sam bila dežurna 5 intervencija, pljuvanje, psovanje , naguravanje ,prijetnja, pokušaj tučnjave-sve riješeno po p.s.-u , obaviješteni razrednici ,roditelji itd itd po onom famoznom pravilniku

uzrast do 13 godina

kakvi su tek kad izađu van...

što bih ja napravila u tvom slučaju, halo policija

ni sama ne znam , kako ja prođem na tom hodniku ,nerazbijenog nosa.......

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ok, kužim da se klinci kače i svađaju, ali da se ovako ponašaju 10-godišnjaci :shock: . Ajme majko moja!
    Pa još ću čuti i da curice idu u krevet s dečkima u tim godinama. Ili ipak neću :/ ...
    Katastrofa!
    Maria, suosjećam s tobom, često mi sveki zna pričati kak je kod njih u školi, ona predaje matematiku višim razredima i to što ona priča je strašno, strašno. Znam da je uvijek bio netko problematičan po razredu, to je kao neko nepisano pravilo, ali ipak mi se čini da nisu bili baš toliko bahati. Ili se varam? Možda sam ja živjela u nekom svom ružičastom balončeku?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpis na vertex. u svaku rijec.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U osnovnoj školi koju su završili moji klinci jedna je mama dobila šamar od dečkića u drugom osnovne. Oborio je svog vršnjaka na pod i davio ga. Mama o kojoj pričam na to je naišla (nijedan od njih nije njen sin) i umiješala se, spriječila je davljenje. Na to je mali "davitelj" nju ošamario i pobjegao. Mama je potom svog sina ispisala iz te škole i upisala u drugu školu u obližnjem gradu. Kako je bilo u toj drugoj školi, ne znam...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jedina suvisla "akcija" je pomoći unesrećenome, a time se daje i jasna poruka: postoji netko tko će priteći u pomoć. U nasilje i "organe" ne vjerujem. U torbici nosim papar sprej radi razularenih pasa i njihovih besprizornih vlasnika, a sva je prilika da pomaže i prilikom bježanja.

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Pa još ću čuti i da curice idu u krevet s dečkima u tim godinama...
    to je OT

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Jedina suvisla "akcija" je pomoći unesrećenome, a time se daje i jasna poruka: postoji netko tko će priteći u pomoć.
    Slažem se, Davore.
    Inače, ne vjerujem da bih prošla pored tučnjave u kojoj netko očigledno pase batine sklupčan i jadan, pa taman izvukla i deblji kraj.
    Ako ništa, sa sigurne udaljenosti bih vikala da zovem policiju.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Neznam koliko bi pomogla situacija s preseljenjem jer se takve stvari nažalost događaju svugdje. To su klinci sa nekih 10,11,12,13 godina, pa i neki malo stariji koji zbog lošeg odgoja doma rade to što rade, u to spada i nekolicina onih koji inaće nisu nasilni ali su povodljivi i lako stanu na stranu grubijana nebi li se time možda dokazali :/ .
    S druge strane tu su klinci koji se ponašaju "normalno" i koji su bili i jesu meta onih prvih. Ono što mene zabrinjava je što se dobna granica takvog ponašanja pomakla na niže godine i što sve češće susrećemo i mlađu djecu sa takvim histerićnim ispadima. Zanima me koji je to bio propust u njihovom odrastanju koji je doveo do toga da jedan npr.devetogodišnjak može toliko pobjesniti i da ga nemože umiriti nitko. Razumijem da djećjih razmirica mora biti, ustalom i to je dio odrastanja, ali nemogu shvatiti zbog čega su te razmirice toliko jake da su djeca u jednom trenutku od tolike kolićine živčanosti iskljućena od ostatka zdrave pameti.
    Današnji naćin života učinio je svoje: roditelji nebi li osigurali egzistenciju za obitelj rade i puno više nego što bi trebali, za to vrijeme djeca su prepuštena sama sebi, gledajući nasilje na tv-u prihvaćaju takvo ponašanje kao normalno, susreću vani nekog slićnog njima i nađu se u svom jadu, zajedno su jaći. Prehrana puna aditiva, šećera i nezdravih stvari utjeće na hiperaktivnost, a ona pokreće kotać agresije. To je niz faktora koji od djeteta učine nasilnika. Nemožemo očekivati da će nam dijete odgojiti škola ili vrtić i tako ga prepustiti nekome drugome na brigu, zavrtimo taj kotać unazad barem tjedan dana, stavimo na vagu koliko smo kvalitetnog vremena proveli sa svojim djetetom, a koliko je provelo samo sa svojim mislima. Koliko smo mu puta rekla da ga volimo, a koliko puta smo od umora zaboravili na to. Koliko puta smo ga pohvalili, a koliko puta kritizirali.
    I nema pomoći od velikog natpisa na školi: ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje i nema pomoći od premještanja nasilne djece u druge škole, uđimo u obitelj, pronađimo uzrok agresije, s time se nitko ne rodi, takvim ga ućini naćin života koji poznaje. Problem je veliki i tiće se svih: države na prvom mjestu jer ne shvaća da ljudi teško žive od te plaće za koju svaki dan rintaju, roditelja jer su se na neki naćin "pomirili" s takvim naćinom života i tako unedogled, a zbog čega?! Ajmo nekako stat na loptu više.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    I nema pomoći od velikog natpisa na školi: ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje i nema pomoći od premještanja nasilne djece u druge škole, uđimo u obitelj, pronađimo uzrok agresije, s time se nitko ne rodi, takvim ga ućini naćin života koji poznaje.
    Točno. Radi se zapravo o apsurdu, jednako kao i "ratom protiv terorizma" ili "koncertom protiv droge". Problem je što se borba i akcija shvaćaju kao nešto OK, a medijacija zvuči više kao pasivnost i izvlačenje bez povoljnih konotacija. Zapravo je sasvim suprotno.
    Znamo da se vatra ne gasi benzinom, ali je kanister uvijek tako prokleto blizu.

Prigodan:
    Hvali se Mujo kako je njihovo selo napredno, imaju struju, vodu, kanalizaciju, školu i knjižnicu, a na televiziji vataju 10 kanala.
    Odgovara Haso, kako je u njih struja došla tek nedavno i ima jedna žarulja u birtiji, a kad ta crkne onda vata k'o šta stigne.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je potrebno reagirati iako ne poznajemo dobro tu djecu i malog nasilnika.
    Taj dječak je mogao nepomično ostati ležati na travi i što bi se dogodilo da nitko od bližnjih odraslih ne reagira.

Ja reagiram ako vidim da je maltretiranje prešlo granice (reagiram i na trganje sprava, znakova i drveća na igralištu). Obično podviknem i to ljutitim glasom ili se približim i smireno kažem da prestane.

Najgore mi je kad roditelj tog djeteta nasilnika mirno gleda situaciju i ne reagira, a onda se ljuti ako netko prekine njegovog ljubimca u kvaru.

Takvih nasilnika ima u svakoj školi, u svakom kvartu. Ako naučimo reagirati mi odrasli, pa i djeca, možda će nasilnici shvatiti da su u manjini i da njihovo ponašanje nije prihvatljivo (možda sam previše optimistična).
    Taj nasilnik će sutra udariti drugo dijete jer je tako odgojen da reagira.

Neki dan moja mama je imala scenu na igralištu. Na toboganu se spuštao dječak od kojih 12 godina (a tobogan je za manju djecu), malo poveći i oteži. Svaki put se zaustavljao na sredini i kočio drugu djecu koja su se spuštala i zaletavala u njega. On je u tome uživao, drugi nisu.
    Prvo ga je moja mama upozorila da to ne radi jer se netko može ozlijediti. Nastavio je dalje. Kad ga je drugi put upozorila (a i naša M je taman bila iza njega), mali je sišao s tobogana, uzeo grudu zemlje (vlažne) i bacio na M koja se spustila iza njega. Moja mama je malo podviknula na njega (da se odmakne od igrališta kad se ne zna igrati), na što je dotrčala majka tog dječaka i rekla mojoj mami da pusti njeno dijete na miru. Gospođa majka je sjedila na klupi i mirno gledala kako se njen pubertetlija igra i baca zemlju na drugu djecu. Odmah su se pokupili jer su i drugi počeli komentirati ponašanje tog dječaka.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

[quote="maria71"]tatek sad znaš kako izgleda moj prosječan dan u školi

Maria - drži se! :D

Predavala sam u srednjoj - uglavnom muška populacija i hvala bogu - otišla na drugi posao.
    Mislim tužno je to, da na kraju radiš nešto sasvim drugo od onoga za što smo mukotrpno polagali ispite...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To "uglavnom muška populacija" je očito bio presudan detalj

Stereotipi bi odavno iščezli kada ih ne bi umjetno održavali na životu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odgovorno tvrdim da oba spola podjednako sudjeluju u svim vrstama nasilja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u osnovnoj školi

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

odgovorno tvrdim da oba spola podjednako sudjeluju u svim vrstama nasilja
    Slazem se s Mariom71, pogotovo nakon sto sam procitala knjigu "Ženski bullying".

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se s mariom71

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja uvijek instinktivno reagiram kada vidim da se djeca tuku ili ozljeđuju, pa čak i vrijeđaju. Ne bojim se nikakvih "lokalnih frajera" od 13 godina. Za mene su to još uvijek djeca i snašla bih se s njima.

nelitza77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Tresnjevka u srcu, srce 2500 km sjevernije

Početno

A dal bi se bojala grupice "lokalnih frajera" od 16 god?
    Naime, u Stockholmu je grupica takvih nedavno premlatila svog vrsnjaka do smrti. Odrasli u cijeloj zemlji se zgrazaju, organiziraju se protesti protiv nasilja, a u medjuvremenu je otkrivena jos jedna grupica sesnaestogodisnjaka koji su jednog hendikepiranog srednjovjecnog muskarca CIJELI dan mucili i na kraju ubili, te sve to i snimili: otkriveno je kako se tijekom skolskih odmora na nekim igralistima djeca igraju "kraljeva" i "robova" i pri tom robovi uz prijernju batinama moraju uciniti sve sto im kraljevi narede.
    jedan tinejdzer je "popio batine" vracajuci se sa protesta PROTIV nasilja, a drugi je poginuo kad ga je ustrijelio otac obitelji koju su duze vrijeme maltretirali - kad su im te subote u pola dva u noci pozvonili na vrata, taj je covjek bez rijeci otvorio vrata i upucao njega i jos jednog klinca...koji je imao srecu pa je prezivio iako se cini da je bas on bio "glavni huligan". I
    sve to se desilo u poslijednjih mjesec dana u zemlji koja ima puno veci standard (nema rintanja od jutra do mraka), usudila bih se reci i puno manje "nasilnu" kulturu zivljenja od Hrvatske, u zemlji gdje vrtici i skole nisu krcati kao kod nas pa se djeci ipak vjerojatno stigne posjetiti i vise individualne paznje...
    Kuda sve to vodi, nemam pojma...i ne znam hocemo li uspijeti reci NE nasilju...Vjerujem da bih se na tatekovom mjestu umijesala (al valjda sam i ja po prirodi malo "divlja", mislim da sam "alpha male"), iako se cesto ulovim da razmisljam kako ipak sad imam i ja klince i odgovornost prema njima da doma dodjem zdrava i najvaznije ZIVA. Valjda je vrijeme da i ja nabavim suzavac

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nelitza77, ne veli se suzavac nego papar sprej

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj nelitza77 prvotno napisa
    A dal bi se bojala grupice "lokalnih frajera" od 16 god?
    Naime, u Stockholmu je grupica takvih nedavno premlatila svog vrsnjaka do smrti.
    Naravno da bih se bojala i odmah pozvala policiju da se bori s njima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •