-
Dugodojilice, molim pomoć
Jučer sam se zakačila s mužem oko dojenja. Mišica je navršila godinu dana i još dojimo (naravno), ali muž me jučer pitao do kad ja nju namjeravam dojit, da je vrijeme da prestanemo, da će postat previše ovisna o meni, da mi (on) neće dat da je dojim, da se mora i njegovo mišljenje uzet u obzir.....da ne dužim, ostala sam :shock: .
Nije mi jasno što se dogodilo, do sada je uvijek bio pun podrške i razumijevanja, ponosan što je mišica na ciki, on me i ohrabrio za prvo dojenje vani (imala sam malu tremu, znam - blesavo). Tako sam žalosna, kako da se postavim. Nisam ovo očekivala.
Imate li savjet ili neke tekstove koje bi mogao pročitati da shvati koliko je važno produljeno dojenje?
-
bit će da se susreo sa negativnim komentarima bilo na poslu ili negdje pa se ispucao...šaljem ti
-
Osoblje foruma
-
mom će skoro godinu dana..i tak jednom probudi se on, stavim ga na tutić, popiški se...al, sav nervozan...MM gleda. uzmem ga, umotam u dekicu i na sisu...ej...KOJI su to pogledi, trans kad dođe na sisu, vidljiv osjećaj sigurnosti, utjehe...i sad krene MM komentirat "vidi koliki je a još ima svoju sisi"...ma, iša je on to u pozitivnom smislu komentirat...sjećanje na prve dane po porodu, a evo sad VELIKI pa opet mali....
al ja aždaja, odmah
sam ga što ti to znači veliki? što još? ovo ono...grrrrrrr....valjda grizem čim mi neko pogleda mladunče, a kamoli da ide neš pričat
nemoram ni pričat da je MM pobiga dok se ja ne ohladim
nitko pa ni muž mi ne bu određival koliko dugo...može dat umjesne i tolerantne komentare...možemo objektiivno rapravljat...al da mi kaže neš o tvoj...grrrrrrrrrrrrr 8)
-
-
Kao prvo mu reci za preporuku WHO da se doji do druge godine života (pogledaj si malo članke na http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/).
-
Evo dok ja složila jednu rečenicu Leonisa sve već izvukla van! :D
-
Osoblje foruma
citiram:
"Human milk expressed by mothers who have been lactating for >1 year has significantly increased fat and energy contents, compared with milk expressed by women who have been lactating for shorter periods. During prolonged lactation, the fat energy contribution of breast milk to the infant diet might be significant."
-- Mandel 2005
sa ovogodisnje konferencije LLL irske: http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=27185
"Majcino mlijeko nakon godinu dana ima puno vise masnoca i proteina nego u prvoj godini dojenja. Gonzales je napravio shemu koliko 'prave' hrane dijete od 12-15 mjeseci mora unijeti u sebe da bude adekvatno kolicini proteina koje dobije iz jednog prosjecnog podoja. znaci po njemu, ako je dijete dojeno i nakon godinu dana, bolje je da proteine i masnoce dobiva iz majcinog mlijeka jer je to mlijeko bas za to dijete 'priredjeno'. a i puno je vjerojatnije da ce uzeti dovoljno proteina - koji mu trebaju za dalji razvoj, nego da se nastoji isti balans masnoca i ostaloga napraviti raznovrsnom prehranom i kolicinski je tesko toliko hrane u dijete unijeti, osim ako niste naravno sretnica ciji jednogodisnjak jede izrazito raznovrsno i kolicinski puno (oboje mora biti zadovoljeno - i raznovrsno i mnogo). No sto ta istrazivanja i Gonzales tvrde je da dojeni jednogodisnjak prima vecu kolicinu proteina i masnoca iz majcinog mlijeka nego sto to majka vjerojatno zna, i da problemi s jelom koji mogu nastati nakon prve godine su rezultat dvije pojave - 1. da dijete do prvog rodjendana raste puno vise nego ikad poslije u zivotu, i da mu realno nakon prve godine uopce ne treba kolicinski toliko vise hrane koliko roditelji misle (ono, nije vise beba, prohodao je, sad mora kolicinski vise jesti - ne mora, nego je normalno da ostane negdje na slicnoj kolicini), a drugo da dojena djeca i dalje primaju ogromnu kolicinu proteina iz majcinog mlijeka i da vjerojatno kad ocajni roditelji racunaju unos kalorija, mozda uopce ne racunaju na podoj kao hranu - a mlijeko se u medjuvremeni ne samo da nije 'razvodnilo', nego je dapace jos masnije. da netko ne pomisli da govorim o jednogodisnjaku koji je samo dojen - nego da unos mlijeka je i dalje bitna stavka u prehrani, a proteini idealno 'umuckani' - za tako male stomake teze je napraviti izbalansirani obrok cak i u uvjetima da dijete idealno pojede bas sve sto mu slozimo - a malo tko je sretnik s takvim jednogodisnjakom. znaci, dijete uzima naravno i krutu hranu, ali treba uracunati i podoje kao viskokaloricnu i vrlo vrijednu hranu"
ako ga muci najvise dio "povezanosti majke i djeteta" reci mu da majka koja reagira dojenjem na djetetove potrebe na najboljem je putu k razvoju djetetove samostalnosti i dijete koje samo odluci kada je spremno napustiti dojku kao mjesto svoga utocista samopouzdanije je od onog kojemu je ucenje o samostalnosti nametnuto kada ono za to jos nije bilo spremno.
takodjer evo jos par linkova:
http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html
http://www.llli.org/NB/NBextended.html
http://www.llli.org/NB/NBMayJun06p100.html
saljem vam puno puno
-
-
-
Osoblje foruma
-
Osoblje foruma
-
i kupiš si knjigu Vaše kompetetno dijete, jer pomaže i u interakcijama s odraslim
WHO, UNICEF, Roda .. sve su to neki neopipljivi vanjski čimbenici, puno efektniji je osobni govor koji izražava tvoj siguran stav , pa tek kad probiješ oklop obrane i "omekšaš" razgovor navedeš svoje izvore informacija, a to su neoborivi argumetni
i onda ga ostaviš da razmišlja, trebati će neko vrijeme da posloži kockice
izbjegni šemu: ja sam u pravu, ti nisi , jer se onda sve svodi na to tko će pobjediti, ato nije konstruktivno
lipa rič i kamena vrata otvara
-
-
Ja bih pitala nešto što nema puno veze sa ovom temom ali mi je glupo otvarati novu temu samo zbog toga.Naime,moj sin se doji jednom dnevno (prije spavanja) i dva,tri puta noću.Uz to jako voli papati sve drugo,posebno mliječne proizvode (acidofile,bioaktive) i kravlje mlijeko koje jednom dnevno dobije s nekakvim pahuljicama.Može li mu biti previše mliječnih sastojaka iz mog i kravljeg mlijeka?
-
-
-
pitag ga da što je loše da malena bude ovisna o tebi?pa ovisna je i o tati,jel tako?neće ti dat da je dojiš?pa kako to misli izvesti?vjerujem da ga je uhvatila faza ljubomore odnosno da se osjeća da je u drugom planu
-
mene zanima jedna informacija...jel netko iz udruge nedavno bio na Sv.Duh i djelio letke o dojenju itd?
-
a tu mi je post.....krivo je otišao
-
Jo,i moj je jedan dan tako nešto trabunjao.Priznanam da me razočarao. :/
Al na jedno uho unutra,na drugo van.Ne dam se pokolebat.
"Titu" volimo ko Tita
-
A MD s čežnjom gleda Slatkicu kak cica i sanja dan kad će moje cice ponovo biti samo njegove
-
Mogu si misliti kako se osjećaš Dragonfly, kada osoba od koje očekuješ najveću podršku reagira na taj način. Iskreno, ja ne znam što bi ti savjetovala, osim svega onoga što su ti već druge majke savjetovale.Ja takve kritike doživljavam na poslu, što mi i nije toliko važno,ali opet nije mi baš niti nevažno jer su sve to ljudi čije mišljenje cijenim i koje volim, s nekima sam i prijateljica.Ali opet i razumijem takve reakcije, jer su neinformirani i imaju neke predrasude u glavi kojih se jako teško olsoboditi, no najveća podrška mi je moj muž koji jaaaako zagovarava dojenje od samog početka i dojenje što duže i to mi najviše znači. Kaže on da ne shvaća kako bi se itko mogao oglušiti na taj zov i pogled Zale kada ja dodem doma, koja trci meni u zagrljaj i kaze CIIIICAAAAA i odmah pokazuje da se sjednem na krevet i ona meni u krilo.A jedine 3 riječi koje zna za sada su:mama, tata i ciiiicaaaa!
-
Dragonfly, suosjećam. Moj MM je moj ljuti neprijatelj kad se radi o dojenju i zajedničkom spavanju. Ne daj se. On mora shvatiti da je to zaista samo tvoj izbor i mora poštovati tvoje želje. amen.
-
-
MM nije tako negodovao (ni približno), ali je bio iskreno zabrinut kada je Gabrijel s 15- tak mjeseci jeo gotovo ništa "normalne" hrane i jako puno dojio (Gab nije krupan dečko, pa se bojao je'l mu to dosta). Baš mi je sinoć rekao/zahvalio što sam ga uvjerila da će Gabrijel sam znati kada i koju drugu hranu treba njegov organizam.
MM
-
Hvala vam na potpori cure!!
Malo sam u gužvi pa ne stignem pisati, ali izvještaj uskoro slijedi. Situacija je malo bolja nego prije, ali mislim samo zato što smo trenutno oboje u gužvi pa ne pričamo o tome.
Inače, mišica je tek sad (14 mjeseci) počela ozbiljnije jesti, do 11 mjeseci nije uopće htjela dohranu. Ja se nisam previše zabrinjavala, poučena iskustvima o kojima sam čitala na forumu. On je bio jako zabrinut budući da sam se uskoro morala vratiti na posao. Nedavno smo joj radili krvnu sliku i urin i nalazi su savršeni - pa mu malo mašem s tim pred nosom.
Mamino mlekeco je na kraju krajeva ipak najsavršenija hrana na svijetu :D
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma