I kod nas ima takvih ispada, samo što je sve u duetu... :shock: :shock:
Bože sačuvaj da za nešto kažem da ne može. Ali... što kaže Zdenka, ako kažeš NE to mora ostati NE.
Npr. Svenu u sekundi krenu krokodilske suze i sav se zacrveni i sav je jadan i nesretan i naravno da mi dođe da ga izljubim i dam mu ono što sam maloprije zabranila. Ali kad pomislim da radi takvu scenu zbog toga što sam mu rekla da spremi igračke ili nešto slično, onda samoj sebi kažem "odgajaš dijete da bude odgovorno, da zna red i da shvati da te u nekim stvarim treba odmah poslušati, nemoj odustati nego nađi način da te posluša". I onda čučnem kraj njega (on naravno cijelo vrijeme tuli ko kišna godina), otvorim mu vrećicu i milion puta mu kažem da pospremi igrače u vreću. On i dalje tuli, od suza ne vidi kockice ali ih sprema, uz konstano negodovanje i frfljanje nerazumljivih žalopojki. Ali POSPREMA IGRAČKE, tj. POSLUŠA ME. Slijedećih nekoliko puta posprema ih bez suza, i onda opet jedna takva seansa. U globalu, mogu reći da posluša. Uglavnom poslušnost (ovo zvuči hitlerovski

) uvjetujem nekim dogovorom, npr. pospremi kocke da možemo izvaditi autiće ili da ne izvrneš nogu preko njih dok se igramo ili idemo van ali tek kad pospremiš igračke.
Stela posluša bez pogovora, malo ju moram nadzirati ali ne plače nego gunđa i napravi što sam tražila. Čak ponekad Svenu viče "Seeen spemi, mama jeka spemi kose!!!"
Ukratko, nemoj se bojati postaviti granice, ali uvijek tako da održiš svoju riječ i da dijete osjeti da to radiš u njegovom interesu. Nemoj se postavljati nadmoćno ali budi čvrsta i očekuj od ostalih ukućana da te podrže i pred djetetom puste da održiš svoj autoritet, tj. da te ne ispravljaju, da ne govore "ma pusti mamu, nije tako mislila" i slično (ovo govorim iz vlastitog iskustva, jaaaaaaako teško sam se izborila za to, mada moja mama još uvijek ima ispade pred Svenom i Stelom

)