Prije 6 mjeseci smo posvojili dječaka od 5 mjeseci. Ja sam uzela 6 mjeseci posvojiteljskog dopusta pri čemu su mi u HZZO-u (u Vinkovcima) tražili da priložim suglasnost poslodavca s mojim planiranim posvojiteljskim dopustom. Sada sam se ponovo javila u HZZO radi roditeljskog dopusta (suprug i ja ćemo ga dijeliti svatko po 4 mjeseca) i ponovo su mi tražili suglasnost poslodavca. Ja sam oba puta tu suglasnost i dobila i priložila s tim da su mi se u firmi čudili zašto mi to traže kada nikom drugom ne traže. I u HZZO-u sam pitala što će biti ako se poslodavac ne složi s mojim planovima (mislim ako je potrebna suglasnost on ju može valjda i uskratiti) i nisu li posvojiteljski i roditeljski dopust moja zakonska prava a pravnica je samo nešto promrmljala u smislu da ja imam pravo na dopust i da ga svakako mogu realizirati. Dakle, zar povojitelji moraju dobiti suglasnost poslodavca koju biološki roditelji ne trebaju? Nismo li pred zakonom isti? Zašto me gnjave s nepotrebnom papirologijom ako ja svejedno imam pravo na posvojiteljski i roditeljski dopust? Je li to sve po zakonu ili tu nitko nema pojma što treba pa traže što više papira da im nitko ne moža reći da nešto fali?