Od prvog posjeta ginekologu idem kod privatnog doktora koji nema ugovor s HZZO-om. Međutim, kad je utvrđeno da MM i ja imamo problema s plodnošću morali smo obaviti neke pretrage na VV-u za koje sam ja morala donijeti uputnicu. Na VV su mi rekli da uputnica mora biti od soc. ginekologa i nek otvorim karton kod nekog ako do sad nisam imala.
Otišla sam na odjel za primarnu zdr. zaštitu žena i otvorila karton kod doktorice koja mi je pisala uputnice , radila briseve itd. za sve što mi je trebalo. U međuvremenu sam zatrudnjela i nastavila kontrolirati trudnoću kod privatnog doktora.
Kad sam trebala vaditi krv radi krvne grupe, kompl. krvne slike itd otišla sam po uputnicu dr. opće prakse, ali je ona rekla da mi ona ne može napisati ništa što se odnosi na ginekologiju jer navodno ne smije i nek odem tamo.
Sad sam u 38. tjednu i otišla sam soc. doktorici po uputnicu za porod. Rekla mi je da je to sad njena dobra volja što će mi to napisati zato jer nisam znala, i da to uopće nije njena obveza jer nisam do sad kod nje bila na nijednom pregledu u trudnoći. Rekla je da je to sad nešto novo i da mi od sad više neće davati uputnice, jer se oni ne bave administrativnim poslovima nego ću ili dobiti od dr. opće prakse ili plaćati ono što mi bude trebalo.
Ne znam da li sam ja sad to krivo skužila, ali ako mi dr. opće prakse isto ne želi dati uputnicu za ništa, da li to znači da ću morati plaćati sve zdrav. usluge koje se odnose na ginekologiju i da nemam pravo na ništa na teret HZZO-a iako plaćam doprinose za zdrav. osiguranje kao i svi drugi?
Što je s pregledima i pretragama za koje se mora imati uputnica ako mi ju nitko ne želi izdati? Da li onda vrijedi ona od privatnika?