U zadnjih desetak dana smo doma vec nekoliko puta imali pravo malo kazaliste apsurda u Vedranovoj reziji. Akcija je uvijek izgledala otprilike ovako:
Vecer je, umoran je i uskoro ce polazak na spavanje i on bi najradije u krevet, no treba obaviti jos poneku obavezu ... bilo dovrsiti zadnji dio skolske zadace, bilo oprati zube, bilo odnijeti tanjur od vecere u sudoper ... ili jednostavno obuci pidzamu i otici u krevet. Vedran se izvali na pod kao vreca i izgleda kao da ce zaspati (i vjerujem da je zaista umoran). Moja uobicajena replika je:
- Vedrane, vidim da si umoran, ajmo oprati zube (ili dovrsiti zadacu ili obuci pidzamu itd) pa u krevet, sutra se opet trebamo rano ustati zbog skole.
- Ne da mi seeeee ....
- Ajde, to obavimo u 2 minute, pomoci cu ti pa ces brze doci u krevet ... a zube peremo da nam budu zdravi.
- Ne zelim prati zube, preumoran sam ...
- Ako ne peres redovno zube tada ti se mogu brzo pokvariti (obicno slijedi primjer naseg poznanika Brune koji ima vrlo pokvarene zube, a ima samo 6 godina). Ja te necu i ne mogu prisiljavati na pranje, tvoja je odluka, no ja zelim da ih ti operes pa da imas zdrave zube.
_ ne zelim prati zube, ali i ne zelim da mi budu pokvareni.
- Gle, ti odluci. Ali ti ja savjetujem da ih operes. Ako trebas pomoc, samo reci, doci cu.
I onda se on valja po podu, cmizdri, nekad urlice ... ako se slucajno desi nesto zanimljivo, nevezano uz ovu pricu, odmah bude dobre volje (dakle, gluma je 100%), no show zna potrajati i 15-20 minuta, nekad i pola sata. Onda na kraju ipak nevoljko pristane i gundja cijelo vrijeme, pravi se nevjest pa mu ispada cetkica iz ruke ili pak kao slucajno pljune pored kade ...
U cemu je fora, kako to izbjeci? :?
Jucer sam malo razmisljao o tome pa su mi na pamet pale slijedece stvari:
- mozda je zaista umoran pa mu se ne da raditi to sto treba i onda tokom te predstave ocekuje od mene potvrdu da ne napravi to sto treba (recimo, mozda ceka repliku tipa "Dobro, ne moras danas prati zube") ili pak komandu ("Sad peri zube, i da te nisam cuo!") pa da se moze s punim pravom dalje duriti. No, takvo sto od mene ne moze cuti, jer ne podrzavam niti izbjegavanje obaveza (OK, kad smo negdje na izletu ili je bolestan ili slicno, no ne kad smo doma u normalnim okolnostima),a niti vojnicku disciplinu odnosno nasilno provodjenje obaveza ... uostalom, mislim da to vise ni ne mogu provesti, cak i kad bi htio (a ne zelim). dakle, na njemu je odluka,a to je cini mi se najtezi zadatak - on sam mora odluciti nesto napraviti, jer ce inace snositi posljedice. Pokvareni zubi su jos dosta imaginarna posljedica, no jucerasnje nepisanje domace zadace bi imalo vrlo konkretnu posljedicu uciteljicinog nezadovoljstva.
Uglavnom, rezultat je da nam dio veceri prolazi u neugodnoj atmosferi, ja gubim pola sata dragocjenog vremena kad bih mogao nesto napraviti u kuci ili slicno, a i on bi mogao pola sata ranije ici spavati i biti odmorniji ujutro. Na zalost, do sada jos nisam nasao neku dobru protutaktiku ... cak i kad sve obavimo ranije dok jos nije toliko umoran, uvijek nam ostaje to oblacenje pidzame, pranje zuba ...
Ima li netko kakav komentar? savjet?