imam jedno pitanje jeli istina da se zubi kvare u trudnoći i kako to spriječiti
imam jedno pitanje jeli istina da se zubi kvare u trudnoći i kako to spriječiti
Meni osobno u prvoj trudnoći sve je bilo OK. Jela sam jako puno sireva i pila puno Bioaktiva. Problemi su krenuli cca 6. mj. nakon poroda. Prvo vađenje umnjaka, pa problemi sa zubom do tog umjaka, pa liječenje tog zuba. Pa za 2 god. još 2 liječenje. Što je najgore, cca 6 mj. nakon vađenja živca zub puca. Sada sam trudna 2. puta, idem riješiti nadogradnju na 2 zuba, pijem kalcij, jedem puno sireva, jogurta, kefira. Neki dan sam kupovala Prenatal i razgovarala sa ženom u ljekarni o tome kako sam nakon prve trudnoće imala problema. Žena mi je rekla da beba vuče više kalcija za vrijeme dojenja, i da se pojačan unos svakako treba nastaviti i za vrijeme dojenja. Ovaj puta jako ću pripaziti na to (makar svaki dan papala Gastale za žgaravicu).
Nije ovo plašenje, ali moje iskustvo nije baš sjajno. Inače, do prije prve trudnoće imala sam svega 3 plombe, a zube da su se zubari uvijek divili nad njima. No, sve je individualno i nema pravila.![]()
Mene užasno zabolili pred mjesec dana TRI zuba istovremeno...a meni se sad ne da u zubara jer to u planu nisam imala...![]()
Jel da da se glupiram :/
Odi, ak pođe po zlu, bit će ti žao.
Ja nisam imala nikakvih problma sa zubima u 2.5 trudnoce ... dad' jos ovo pola.
zg franka, koje tablete protiv bolova piješ? Seka mi je trudna mjesec dana, a čeka ju opsežan i bolan popravak zubi. Jel smije uopće piti tablete?
Meni su jedno vrijeme krvarili desni ali to je normalno. trudila sam se što više kalcija unositi u organizam. Pila sam jako puno mlijeka, jogurta, jela sira...Jedino nisam mogla smisliti kukuruz , a on je puuun kalcija.
Spriječiti se može redovitom higijenom zubiju, izbjegavanjem "malih noćnih poslastica" i slatkiša između obroka. Inače se u trudnoći mijenja kiselost sline, zubno meso je osjetljivije, češće krvari.dija0 prvotno napisa
Crna bilanca moje trudnoće je 1 izvađeni, u samoj trudnoći, 2 popravljana isto tada, i još 3 kasnije :shock:
Baš su mi zubi postali osjetljivi i krhki od trudnoće. I pazim ih, i perem, i trudim se zdravo jesti... :?
Kaže se da svako dijete košta mamu jednog zuba...
Bolje otići na vrijeme zubaru na kontrolu, dok još ne boli. Ako je neki mali karijes, nije problem ni u trudnoći podnijeti plombicu bez injekcije.
I ginekolog i zubar mi je rekao da ne pijem Voltarene, Ketonale, Ibuprofene. Piti Lekadol, Andol, Aspirin i sl. lijekove. Na sreću nakon vađenja zuba bolilo je samo prvi dan dosta, popila Lekadol koji je smirio, i dalje je sve bilo ok.Dragonfly prvotno napisa
od lijekova trudnice mogu piti paracetamole (Lekadol, Lupocet, Efferalgan..)
Voltaren & Neofen - ne, oni spadaju pod skupinu C (lijekovi štetni za životinje, ali nisu testirani na trudnicama)
iako sam ja popila Neofen (zabunom) za zub - dr. mi je rekla da mi od jednog neće biti ništa, no svejedno sam digla paniku
ja sam imala...svaki sam dan bila kod zubara...i ostalo mi poslije poroda...non stop sam u toj zubarskoj stolici...prije trudnoće, redovna kontrola jednom godišnje, a sada......"šubi,dubi,dubi..."
Meni se ne kvare ali mi zubno meso strašno krvari. Kad perem zube kao da koljem kokoš nad lavandinomTako je bilo i u prvoj T. Sjećam se da sam bila išla kod zubara samo da vidi jel sve ok i nije mi niti mogao pogledati zube jer čim bi taknuo zubno meso krv bi procurila.
Ako se smiri onda ću ići na kontrolu, čisto radi reda.
meni je krvarenje desni prestalo kad sam počela upotrijebljavati paradontax - odvratna pasta, ali je meni stvarno pomogla.
nikakvih ekstra problema tijekom cetiri trudnoce, osim izrazito osjetljivih desni. no to je u normali.
svaki sam put na pocetku trudnoce isla na kontrolni pregled. ostalo po potrebi.
i nisam izgubila cetiri zuba![]()