Eto mene opet.
Već sam bila odustala od ovakvih tema, jer svaki put ispadne neka sprdačina, ali ovo traje li ga traje...
Lampa.
Spominjala sam je već sporadično na drugim topicima, ali situacija se ne mijenja, pa bi mi neki savjet dobro došao...Ili bar utjeha, u stilu "i moje dijete je tako bilo opsjednuto s xy".
Pokušat ću opisati situaciju objektivno, jer ako krenem onako kako je ja vidim... Ne bu dobro.Objektivno, Kaleb je fasciniran lampama. Spominje ih između 100 i 500 puta dnevno i jedina rečenica koju zna reći odnosi se na njih - "Pali lampu!" Koristi čak i različita glagolska vremena - "upalio, upalila je..." To možda ne bi bilo neuobičajeno za njegovu dob (19 mjeseci) da ne postoji caka - osim toga, ne govori gotovo ništa, čak ni one najjednostavnije riječi...
Cijeli dan je prožet spominjanjem lampi, kad smo kod kuće voli se zaigrati sam ili s nama, ali svako malo se sjeti lampe i pokaže na nju. Koji put se zadovolji odgovorom da lampa spava ili ne radi (glupo nam je preko dana imati upaljene sve lampe), ali koji put zapne i moramo je upaliti. Do nekih je šaltera naučio doći sam i s velikim zadovoljstvom pali lampe. No, doma je situacija još ok.
Šetnje su druga priča. Dok šećemo naokolo (ne voli biti u parku pa smo stalno u pokretu), uočava svaki stup javne rasvjete, lampe na tuđim balkonima, lampice u izlozima, farove na autima... I komentira kako su to lampe. Ako je koja ugašena (kao što javna rasvjeta tijekom dana jest), traži da je upalim. Zadovoljava se odgovorom da ne radi jer je dan, ali već kod sljedeće ponavlja pitanje. I tako x1000. Ne smijemo izignorirati pitanje, jer onda davi i ponavlja ga dok ne čuje odgovor.
Ulazi u dućane, galerije sa slikama, frizeraje... I na svaki upit pokazuje na lampu i tjera tete da ih upale. Već ga cijelo mjesto zna, sve je poredao da mu pale i gase lampe. Čak i kad mu udovolje, na odlasku ne maše "pa-pa", nego pokaže na lampu i veli "pali". Dakle, vani nema druge konverzacije (to mi je totalni bed jer mu pokušavam proširiti vidike i pokazati i druge stvari...Osim onih već poznatih - auto, mačke, psi, ljuljačke, tobogan, ništa novo ga ne zanima - ja mu pokažem oblake na nebu, a on registrira stup javne rasvjete i boli ga džon za oblake).
Eto...Neću komentirati. Zanima me - što mislite o tome?
Je li još neko dijete imalo takvu ili sličnu opsesiju bilo čime?
Imate li kakvih ideja kako da mu proširim vidike?
Razmišljala sam maknuti sve lampe iz stana, ali vani je koma...Tek sad vidim koliko puno rasvjete ima... :shock: