Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 171

Tema: Ekstro/introvertnost

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ekstro/introvertnost

Korisno za razumijevanje djece i odraslih:

http://briankim.net/blog/2007/10/top...ut-introverts/

Top 5 Things Every Extrovert Should Know About Introverts

First off, there are those who are reading this who might not know which camp they fall into, the extrovert or the introvert. Chances are, the majority of those reading this will know, but for those who don’t, let’s define those two terms here very broadly.

Extroverts tend to be those who are more energized when around other people. They are the ones who will reach for the cell phone when alone for more than a minute, the ones who love to go out every weekend, the ones who love to chit chat, mingle, and socialize.

Introverts tend to be those who are more energized when alone with themselves. They are the ones who have to be dragged to parties, who are the first ones ready to leave after a short period of time, and who generally enjoy solitary activities such as reading, writing, and daydreaming.

The qualities and characteristics of introverts are often held in a negative light in today’s world, so it’s only natural that the majority of people seem to think that there’s something wrong with them

The reason why the majority of people think that there’s something wrong with introverts is because the majority of people aren’t very knowledgeable when it comes to introverts, in terms of why they are the way they are and why they do the things they do.

Many people tend to hold several potentially damaging misconceptions about introverts, but through no fault of their own.

I’ve been on both sides of the extrovert/introvert fence, and I can understand why extroverts tend to view introverts in a negative light, socially speaking, so I thought it would be best to write an article dedicated to helping extroverts understand their often very misunderstood introvert counterparts.

My hope is this article will help solve that problem by shedding some light as to why introverts are the way they are and do the things they do, so here are 5 things every extrovert should know about introverts.

1. If a person is introverted, it does NOT mean they are shy or anti-social.

This is probably THE biggest misconception that extroverts tend to have when it comes to introverts.

And you can’t really blame them for having that kind of misconception.

Extroverts tend to have to drag introverts to parties, to convince them to go and sell them on attending social engagements. When introverts politely decline, extroverts automatically assume that something might be wrong so they always ask if everything’s all right and of course, everything is all right. It’s just a common misunderstanding. When extroverts see a pattern like this developing, they automatically assume that introverts are shy or anti-social as that can be the only logical explanation to them.

What’s more, when extroverts try to engage introverts in small talk, it seems like they hit a brick wall.

Add to that, most extroverts see that introverts tend to be fond of engaging in solitary activities such as reading, writing, and daydreaming.

Well, if it walks like a duck, talks like a duck, it must be a duck right?

Wrong.

Introverts have more brain activity in their frontal lobes and when these areas are activated through solitary activity, introverts become energized through processes such as problem solving, introspection, and complex thinking.

Extroverts on the other hand tend to have more activity in the back of their brain, areas that deal with processing sensory information from the external world, so they tend to search for external stimuli in the form of interacting with other people and the outside world to energize them.

There’s a deeper science to this that involves differences in the levels of brain chemicals such as acetylcholine and dopamine in extroverts and introverts, but I won’t get into that.

The bottom line is that introverts are just wired differently than extroverts. There’s nothing “wrong” with them. They just become energized through different processes depending on where the majority of their brain activity takes place.

Granted there are introverts who may be shy and anti-social, but that’s just a coincidence that perpetuates the myth that ALL introverts are like that.

You’ll find that all introverts are fine just the way they are until people begin to subtly suggest otherwise.

2. Introverts tend to dislike small talk.

If you really want to engage an introvert in conversation, skip the small talk. Introverts tend to love deep conversations on subjects that interest them. They love to debate, go past the superficial and poke around the depths in people’s minds to see what’s really going on in there. Most, if not all introverts tend to regard small talk as a waste of time, unless it’s with someone new they just met.

This characteristic probably contributes to another misconception that extroverts have of introverts - the misconception that all introverts are arrogant.

Why?

Because extroverts notice that introverts don’t talk that much with other people. Therefore, extroverts assume that introverts think they’re too good to talk to others, hence arrogant and that’s hardly the case.

It’s just a matter of preference.

Extroverts thrive on small talk.
    Introverts abhor it.

There’s nothing wrong with either choice, it’s just a matter of preference.

This brings us to the third point.

3. Introverts do like to socialize – only in a different manner and less frequently than extroverts.

Yes, it’s true. Contrary to the majority of public opinion, introverts do like to socialize, but again, only in a different manner and less frequently than extroverts.

Introverts love anything that involves deep conversation. They get energized by discussing subjects that are important to them and they love see what and how other people think, to connect the dots, to dig deep, to find root causes, to use logical thinking via debate in conversation, etc.

And what’s more, introverts can do a lot of things extroverts are naturally good at - give great speeches, schmooze with everyone, be the life of the party, charm the socks off of total strangers - but only for a short period of time. After that, they need time for themselves which brings us to the fourth point.

4. Introverts need time alone to recharge.

Extroverts tend to think introverts have something against them as they constantly seem to refuse generous invites to social engagements. Introverts do appreciate the offers, but it’s just that they know it will take a lot of energy out of them if they pursue these social functions.

They need time alone like they need food and water. Give them their space. There’s nothing wrong with them. They’re not depressed and they’re not sad. They just need time alone to recharge their batteries.

5. Introverts are socially well adjusted.

Most introverts are well aware of all the social nuances, customs, and mannerisms when it comes to interacting with other people, but they simply don’t socialize as much as extroverts, which makes it easy for extroverts to assume that introverts are not socially well adjusted, as they have not seen much evidence of them interacting with other people.

This just exacerbates previous misconceptions and gives way to labeling introverts as nerds, geeks, loners, etc.

It’s easy to understand why society tends to value extroverts over introverts. Human beings have lived in a tribal society so having to interact frequently with people came to be a regarded as a very good skill when it came to survival.

But because of this high value placed on extroversion, introverts tend to feel trapped and find themselves in a catch 22 situation.

Do introverts stay true to who they are and risk social alienation and isolation or do introverts conform and join the extroverted side, pretending to be somebody they’re not just to fit in?

This is precisely why I wrote this article, because if the extroverts can become more educated about introverts, introverts will be able to feel free to stay true to who they are, and that’s a good thing from society’s point of view.

Trying to “turn” an introverted person into an extroverted person is detrimental because it gives off a subtle suggestion that there is something wrong with them, hampering their self worth and esteem when there is absolutely nothing wrong in the first place.

There’s nothing wrong with introverts.

In fact, introverts are the leading pioneers of advancements in human civilization. Albert Einstein, Issac Newton, Charles Darwin are a few introverts that come to mind, just to name a few.

And for those of you not interested in science, but pop culture, you’ll be surprised to see a lot of well known names in Hollywood are introverts as well. Julia Roberts, Steven Spielberg, Tom Cruise to name a few as well.

And for those interested in sports, Michael Jordan and Tiger Woods come to mind as athletes who are introverts as well.

Introverts have a lot to bring to the table. They have an amazing ability to discover new thoughts, an uncanny ability to focus, to concentrate, to connect the dots, to observe and note things that most people miss, to listen extremely well and are often found having a rich and vivid imagination as well.

The more extroverts become knowledgeable about introverts, the less tension and misunderstanding there will be among the two.

So if you’re an introvert reading this, send a copy of this article to all your extrovert friends so they can get a better idea of what you’re all about.

It’s time to finally clear the air.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ima li možda prevod?Toliko mi se teksta baš i ne prevodi!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema, osim ako se ne nađe kakva dobra duša s viškom vremena.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vrlo interesantno!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sjajan clanak, bas ti hvala.

Zavirila sam i na stranicu s koje je preuzet i strasno mi se svidja moto na vrhu "Invest In Yourself and Make It Happen".

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Jako zanimljiv članak, i kao introvert i majka introvertice, hvala ti na njemu.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Isprintala sam, možda MM ipak shvati da je samnom i kćerkom sve u redu i da bi se i on nama ponekad mogao prilagoditi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A da otvorimo topic .Introverti, postrojimo se

Super članak, hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super članak, hvala!
    Ako si ti introvert, onda sam i ja!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jesam....neki mutant introvert....

recimo točka 4 se odnosi na mene....

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jesam....neki mutant introvert....

recimo točka 4 se odnosi na mene....
    tak bi i ja za sebe rekla

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni pašu sve točke - za mene je čak i moj šef izjavio da imam "socijalnu fobiju"
    (Pretjeruje, naravno)

A po svemu sudeći i sin mi je introvert, po svemu, a najviše po prekjučerašnjoj izjavi "da bi htio ići u vrtić, ali da tamo nema teta i djece".

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I moja princeza je rekla da njoj nekad paše da se ni s kim ne razgovara. Pitala sam ju što napravi da izbjegne kontakte kad želi biti sama, a ona kaže da se ode spuštati na tobogan. A ako ju netko baš jako moli da se igra s njim, onda ona popusti

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hvala, vedrana

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Joe - meni se čini da je i Gab introvertirani tip: nekidan smo se našle nas par s dječacima istog uzrasta, i svi se nešto zajedno igraju, a moj sinko jedva dočekao da se oslobodi tobogan na kojemu nikoga nema i otišao se čovjek tamo sam spuštati... Ne znam kako će se situacija odvijati kada bude krenuo u vrtić...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma samo ga nemoj pokušavati promijeniti (nisam ni mislila da hoćeš), već će se on snaći u društvu. Možda je introvertima malo teže jer društvo nije krojeno prema njima (a i kako bi) ali uz podršku kod kuće će se naučiti kako da funkcionira u malom plemenu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih se strpila s etiketiranjem tako male djece, u nekoj dobi normalno je da ih npr. vršnjaci interesiraju manje od odraslih pa čak i plaše.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ma ivy, nije ti to etiketiranje. Naravno da ja pred njom ne govorim "ona je takva i takva", eventualno na engleskom da ne skuži. A Nikola je čista suprotnost, on je naš PR
    ali dobro je ovo sve znati, upravo zato da bi se izbjeglo etiketiranje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bas dobar tekst... hvala vedranav...

i ja se mogu postrojiti...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam na jednom psihološkom testiranju procijenjena kao introvert egzibicionist, fakat zanimljiva kombinacija

mene zanima kako funkcionirate vi introverti s djecom ekstrovertima? mene to zna toliko psihički iscrpiti :/
    npr. kad zbog zare moram komunicirati (taj užasan užasan užasan small talk) sa cijelim parkom ili sa cijelim kafićem
    ili kad moramo stalno stalno stalno biti u nekome muvingu, ići u goste, zvati goste, ... - jer zara inače umire od dosade

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovako

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A mene zanima kako pomiriti potrebe djeteta introverta i djeteta ekstroverta. On bi stalno nekamo i najsretniji je kad komunicira, a ona bi se zabila u kuću i igrala u miru (ovo nakon vrtića kad je već umorna). Meni nije bed komunicirati s ljudima preko Nikole jerbo on odradi small talk, ali Lucija cvili i vuče me na stranu... valjda treba odvagnuti pa malo popustiš jednom a malo drugom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam trenutno u fazi da ću, kad mi idući put (po 100000000000 x) nepoznata teta nasred ceste kaže : ona je uvijek tako otvorena??, doživjet živčani slom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tvom slomu ću se pridružiti i ja

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

krivi izraz, nisam mislila na lijepljenje etiketa nego na određivanje karaktera u tako ranoj dobi. ja npr. znam da je andrej izrazito otvoren (s odraslima i starijom djecom) ako mu se pusti da sam preuzme inicijativu, ali se često zasrami ako mu se netko prvi obrati i treba mu vremena da se otkravi. u vrtiću je naučio komunicirati s vršnjacima koji su ga prije plašili. ali ne bih se još usudila reći da je introventiran.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ova epizoda mi je baš bila neki tipičan primjer njegovog ponašanja. Naravno da ga puštam po njegovom. Pa nema još ni dvije godine i taj uzrast baš i nema neku interakciju. Za većim klincima još i ide (ima starijeg bratića i sestričnu, pa je vjerojatno i i to jedan od razloga). Čisto sa strane promatram i malo na glas razmišljam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tvom slomu ću se pridružiti i ja
    i onda odemo na žuju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

najnajnajgori su mi posjeti parku.....

a on ,rođeni mali političar, ide od jednog do drugog ,sve ispituje , priča ,a ja u sebi kipim....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    krivi izraz, nisam mislila na lijepljenje etiketa nego na određivanje karaktera u tako ranoj dobi. .
    ja zbog toga nisam mogla niti htjela tocno odrediti luku...
    cini mi se puno ekstrovertniji od mene...
    ali da ima otvorenijih od njega -ima...
    on obozava kontakte s odraslima i djecom.. cijelu ulicu glasno pozdravlja... sprijateljio se sa gazdaricom i susjedima vise od mene...
    ali isto ima vrijeme osame i samostalnog citanja slikovnica, slusanja glazbe - po svom ukusu i bez nuzno mog poticaja i inicijative...
    ne tjera me od sebe ako mu zelim pridruziti ali ne zove me uvijek...
    i, da, cak i u parku zna solo zabrijati iako je vec dobrano usao u fazu da ga druga djeca zanimaju...
    a ja i mame u parku, na ulici - sreca je sto vjezbam francuski pa vidim smisao small talka...

mislim da i ta podjela intro/ekstro nije definitivna i kod mnogih odraslih...
    da ima izmedju toga i barem nekoliko nijansi...

no kad si odrastao mozes barem vidjeti koja ti je bliza...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i HR verzije (tak da mogu dati i mužu da čita, lakše će mu biti )

Top 5 stvari koje svaki ekstrovert treba znati o introvertima

Najprije, neki od vas koji ovo čitaju možda ne znaju u kojoj su kategoriji, ekstroverti ili introverti. Većina vjerojatno zna, ali za one koji ne znaju, definirajmo ugrubo ta dva pojma.

Ekstroverti su uglavnom oni koji imaju više energije kad su u blizini drugih ljudi. Oni su ti koji će posegnuti za mobitelom ako su sami duže od minute, koji vole izlaziti svaki vikend, koji vole čavrljati i družiti se.

Introverti su uglavnom oni koji imaju više energije kad su sami. Njih treba odvući na zabave, prvi su spremni otići nakon malo vremena i uglavnom uživaju u individualnim aktivnostima kao što su čitanje, pisanje i maštanje.

Kvalitete i karakteristike introverata se često smatraju negativnima u današnjem svijetu, pa je prirodno da se čini da većina ljudi misli da nešto s njima nije u redu.

Razlog zbog kojeg većina ljudi misli da nešto nije u redu s introvertima je taj da većina ljudi ne zna mnogo o introvertima, tj. zbog čega su takvi kakvi jesu i zbog čega rade to što rade.

Mnogi ljudi imaju neke potencijalno štetne predrasude o introvertima, no ne svojom greškom.

Bio sam s obje strane ograde između ekstroverata i introverata i mogu shvatiti zašto ekstroverti teže tome da gledaju introverte u negativnom svjetlu, iz pogleda društva, pa sam smatrao da bi bilo najbolje napisati članak posvećen pomaganju ekstrovertima da shvate često pogrešne shvaćene introverte s druge strane.

Nadam se da će ovaj članak pomoći rješavanju tog problema tako da baci malo svjetla na to zbog čega su introverti takvi kakvi jesu i zbog čega rade tako kako rade, pa u nastavku slijedi 5 stvari koje bi svaki ekstrovert trebao znati o introvertima.

1. Ako je osoba introvertirana, to NE znači da je sramežljiva ili nedruštvena.

Ovo je vjerojatno najveća zabluda koju ekstroverti obično imaju o introvertima.

I ne možete ih baš kriviti za to.

Ekstroverti često moraju odvlačiti introverte na zabave, uvjeravati ih da idu i “sell them attending social engagements”. Kada introverti pristojno odbiju, ekstroverti automatski pretpostave da nešto možda nije u redu pa uvijek pitaju je li sve u redu i, naravno, sve jest u redu. Radi se samo o čestoj zabludi. Kada ekstroverti vide da se ponavlja takav uzorak, automatski pretpostave da su introverti sramežljivi ili nedruštveni, s obzirom da im je to jedino logično objašnjenje.

Štoviše, kada ekstroverti pokušaju uključiti introverte u čavrljanje, čini se kao da su došli do zida.

Na to dodajte da većina ekstroverta primjećuje da se introvertima sviđaju individualne aktivnosti kao čitanje, pisanje i maštanje.

Pa, ako hoda kao patka, glasa se kao patka, mora biti patka, zar ne?

Ne.

Introvertima je intenzivnija moždana aktivnost u prednjim režnjevima i kada se ta područja aktiviraju kroz individualne aktivnosti, introverti se pune/energiziraju kroz procese kao što su rješavanje problema, introspekcija i kompleksno razmišljanje.

S druge strane, ekstroverti imaju veću aktivnost stražnjeg dijela mozga, područja koja se bave obradom osjetilnih informacija iz vanjskog svijeta, pa teže traženju vanjskih podražaja u obliku interakcija s drugim ljudima i vanjskim svijetom da bi se napunili.

Tu postoji cijela znanost, uključujući razlike u razini spojeva u mozgu (npr. acetilholina i dopamina) kod ekstroverata i introverata, ali u to neću ulaziti.

Ispod svega je samo to da su introverti drugačije „spojeni” od ekstroverata. Kod njih ne postoji nešto što bi bilo „pogrešno”. Samo se pune kroz drugačije procese u ovisnosti o tome gdje se odvija većina njihove moždane aktivnosti.

Naravno da postoje introverti koji su sramežljivi i nedruštveni, no to je samo slučajnost koja ojačava mit da su SVI introverti takvi.

Primijetit će te da su svi introverti OK takvi kakvi jesu sve dok ljudi ne počnu suptilno sugerirati drugačije.

2. Introvertima se obično ne sviđa čavrljanje

Ako zaista želite uključiti introverta u razgovor, preskočite čavrljanje. Introverti često vole ozbiljne razgovore o temama koje ih zanimaju. Vole diskutirati, kopati ispod površine i čačkati po dubinama ljudskih mozgova da bi vidjeli što se tamo stvarno događa. Većina, ako ne i svi introverti smatraju da je čavrljanje gubitak vremena, osim ako se ne radi o nekome koga su tek upoznali.

Ova karakteristika vjerojatno doprinosi još jednoj zabludi ekstroverata o introvertima – zabludi da su svi introverti arogantni.

Zašto?

Zato što ekstroverti primjećuju da introverti ne pričaju puno s drugim ljudima. Zbog toga ekstroverti pretpostavljaju da introverti misle da su iznad drugih pa zato ne pričaju s njima, dakle da su arogantni, a to zapravo nije slučaj.

Radi se samo o tome što se preferira.

Ekstroverti rastu kroz čavrljanje.
    Introvertima se gadi.

Nema ništa loše ni u jednom izboru, to je samo stvar preferenci.

Što nas dovodi do treće točke.

3. Introvertima se sviđa družiti – samo na drugačiji način i rjeđe nego ekstroverti

Da, to je točno, suprotno većini javnih mišljenja, introvertima se sviđa družiti, ali opet, na drugačiji način i rjeđe nego ekstroverti.

Introverti vole sve što uključuje ozbiljan razgovor. Pune se kroz raspravljanje o temama koje su im važne i vole vidjeti što i kako drugi ljudi razmišljaju, spajati točkice, duboko kopati, pronaći temeljne uzroke, koristiti logičko razmišljanje kroz raspravu u razgovoru itd.

Štoviše, introverti mogu puno toga u čemu su ekstroverti prirodno dobri – držati izvrsne govore, opušteno pričati, biti duša zabave, šarmirati potpune neznance – no samo zakratko. Nakon toga, trebaju vrijeme za sebe, što nas dovodi do četvrte točke.

4. Introvertima treba vrijeme nasamo da se napune.

Ekstroverti naginju razmišljanju da introverti imaju nešto protiv njih s obzirom da naoko konstantno odbijaju velikodušne pozive na društvene događaje. Introverti cijene to ponude, no svjesni su toga ga će im društvene funkcije, ako ih prihvate, uzeti puno energije.

Treba im vrijeme nasamo kao kruh i voda. Dajte im njihov prostor. S njima je sve u redu. Nisu deprimirani i nisu tužni. Samo trebaju vrijeme nasamo da napune baterije.

5. Introverti su društveno prilagođeni.

Većina introverata je svjesna društvenih nijansi, običaja i načina u interakciji s drugim ljudima, no oni se jednostavno ne druže toliko kao ekstroverti, što vodi u to da ekstroverti pretpostavljaju da introverti nisu društveno prilagođeni, s obzirom da ih ne vide često u interakciji s drugim ljudima.

To samo pojačava prethodne zablude i vodi u etiketiranje introverata kao štrebera, čudaka, samotnjaka itd.

Lako je razumjeti zbog čega društvo teži davanju veće vrijednosti ekstrovertima u odnosu na introverte. Ljudska bića su živjela u plemenskim društvima pa je česta interakcija s drugim ljudima smatrala izvrsnom vještinom kada se radi o opstanku.

No zbog takve visokog vrednovanja ekstrovertiranosti, introverti naginju tome da se osjećaju zarobljeni i nađu se u catch 22 situaciji.

Da li da introverti ostanu vjerni onome što jesu i riskiraju otuđenje i društvenu izolaciju ili da se prilagode i pridruže ekstrovertiranoj strani, praveći se da su nešto što nisu, samo da se uklope?

Upravo zbog toga sam napisao ovaj članak, jer ako ekstroverti postanu educiraniji o introvertima, introvertima će biti moguće osjećati se slobodno biti to što jesu, što je dobra stvar iz pogleda društva.

Pokušavanje “preokretanja” introvertirane osobe u ekstrovertiranu je štetno jer odašilje suptilnu poruku da s njima nešto nije u redu, gušeći njihovu samosvijest i samopouzdanje kada se u biti ne radi o nečemu pogrešnom.

Nema ništa loše u introvertima.

U stvari, introverti su vodeći pioniri u napretku ljudske civilizacije. Albert Einstein, Issac Newton, Charles Darwin su neki od introverata koji padaju na pamet, da nabrojim samo njih par.

A za one koje ne zanima znanost, nego pop kultura, iznenadit ćete se da su mnogo poznatih imena u Hollywoodu također introverti. Julia Roberts, Steven Spielberg, Tom Cruise, da nabrojim i njih par.

A za one koje zanima sport, Michael Jordan i Tiger Woods padaju na pamet kao sportaši koji su također introverti.

Introverti mogu mnogo doprinijeti. Imaju fantastičnu sposobnost za otkrivanje novih ideja, posebnu sposobnost da se fokusiraju, koncentriraju, spoje točkice, promatraju i primijete stvari koje promaknu većini ljudi, da izvrsno slušaju i često se pronađe da imaju bogatu i živu maštu.

Što više ekstroverti saznaju o introvertima, to će biti manje napetosti i nerazumijevanja između njih.

Dakle, ako ste introvert koji ovo čita, pošaljite kopiju ovog članka svim vašim ekstrovertiranim prijateljima da dobiju bolju ideju o tome kakvi ste zapravo.

Vrijeme je da se raščisti zrak.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja starija curka je definitivno introvert - MM i ja smo možda u nekom blažem obliku, za mlađu još ne mogu reći, ali starija jest 100% - jedino dijete u vrtiću koje povremeno ima potrebu otići u samoću garderobe i tamo se igrati, srećom ima tete koje ju kuže i znaju da ju treba pustiti, ako nema njenih 2-3 prijateljice, onda se igra sama ili traži mačke ili skuplja lišće ili štoveć. većina ljudi ne razumije da je to njen karakter, a neki ju čak karakteriziraju kao asocijalnu, neljubaznu i sl.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zvuci smijesno, ali ja se pronalazim u potpunosti i medju jednima i medju drugima. Pa cak i kod onih tocaka koje su da/ne (tipa "svidja im se cavrljanje ili ne"), u 50% slucajeva je jedan odgovor, a u 50% drugi.

Da emi sad netko kaze da se moram deklarirati kao jedan ili drugi, zaista ne bih znao sto bih izabrao.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I ja se mogu naći u oba opisa, ali više sam introvert nego ekstrovert, ti si možda fifti fifti.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

najnajnajgori su mi posjeti parku.....

a on ,rođeni mali političar, ide od jednog do drugog ,sve ispituje , priča ,a ja u sebi kipim....
    Nek se oženi za Anu, kakav bi to politički par bio!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Bas dobar clanak koji je glavne tocke sazeo u ovakav tekst!

Imam dva pitanja:

kak mnogi od vas s malom djecom vec sada znate jesu li vam djeca ekstro ili introvertirana ? Ja kod L. ne mogu pogodit, iako mislim da pretendira ka ekstrovertiranosti.

I: jel pod introvertiranost spada i nepozdravljanje kolega :? (ozbiljno pitam)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mony - ja bih to nazvala nepristojnoscu...

A za tekst.....cim neko nekome ima potrebu objasnjavati onog drugog, meni je to malo zauzimanje odbrambenog stava i apriori stavljanje jednih u polozaj donjih i neshvacenih. Dakle - dopadalo bi mi se da imam i obrnutu verziju teksta u kom introvertima pokusava objasniti zasto im se ekstroverti cine tako bucnim, primitivnim, nasilnim i izvjestacenim...

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ninet istina: MM samo koluta očima kada ja klepećem sa mamama iz susjedstva - njemu je to potpuno nerazumljivo. No kako oboje nismo na polovima ove podjele već samo naginjemo (ja ekstro, on intro) to nam ne predstavlja problem.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

:D Za prevod! Sad i ja mogu koju reć!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da je vecina vase djece extrovertirana. moja je totalno introvertirana. ali nemogu se buniti jer i ja sam takva. ali voljela bi da je malo vise otvorenija prema drugima.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Mony - ja bih to nazvala nepristojnoscu...
    Thanks!
    Samo mi je trebalo da vidim jesam li ja jedina koja to mislim

Citiraj ninet prvotno napisa
    A za tekst.....cim neko nekome ima potrebu objasnjavati onog drugog, meni je to malo zauzimanje odbrambenog stava i apriori stavljanje jednih u polozaj donjih i neshvacenih. Dakle - dopadalo bi mi se da imam i obrnutu verziju teksta u kom introvertima pokusava objasniti zasto im se ekstroverti cine tako bucnim, primitivnim, nasilnim i izvjestacenim...

Meni se ponekad cini da se za neka (ponekad neprihvatljiva) ponasanja introverata nudi puno vise opravdanja (ne nuzno u literaturi, vec od ljudi iz bliske okoline). Ne znam jel moje opazanje u krivu :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam introvertna ,većinom.Mogu danima biti u svom svijetu, pisati ili čitati,ali život u obitelji kakvu imam (četvero djece ,većinom tinejdžeri i malac od tri g.)čine me i više nego extrovertnom.U biti mogu vrlo lako plivati u obe rijeke ,mada mojoj osobi više pašu introvertni ljudi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    I: jel pod introvertiranost spada i nepozdravljanje kolega :? (ozbiljno pitam)
    Ovisi. Mene ovaj tekst gore totalno opisuje. Ponekad kad vidim na ulici nekog poznatog pravim se da ga nisam vidjela jer mi je strašno ide na živce kad moram stati i razgovarati s nekim iz pristojnosti. Možda to ljudi i skuže, pa ispadnem nepristojna, ali ne mogu si pomoći koliko mi je to ponekad naporno. A ponekad samo pozdravim i pravim se da mi se nekud žuri...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja nabijem mp3 i cvike i pravim se luda

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se tekst sviđa jer mi pomaže bolje shvatiti mog malca i vidjeti neke njegove osobine kao prednosti, umjesto da se ovoliko često brinem o tome kako će se snaći u društvu koje baš i nije puno razumijevanja za različitosti. Inače, on za sada ne pozdravlja, kaže da mu je preneugodno i da ne voli kad ljudi odlaze. Počeo je komunicirati s njemu nepoznatim osobama, pod uvjetom da skuži da su nama ti ljudi OK. Nisam znala ovo sa različitim razinama hormona u mozgu i aktivnostima u različitim dijelovima.

Introvertiranost sam uvijek doživljavala kao negativnu osobinu, ovako kako kažu - čudaci, neprilagođeni, makar i meni samoj treba točno ovo što piše - vrijeme nasamo za punjenje baterija. Isto se ne snalazim u čavrljanju, makar mi bude zanimljivo slušati, dakle ne mogu reći da mi se gadi. Donekle ga smatram gubljenjem vremena ako ne vodi ka nekom sadržaju koji za mene ima smisla. Uglavnom, zanimljiv mi je članak. I, slažem se, voljela bih pročitati i neki sličan članak o ekstrovertiranosti, s tim da sam i iz ovoga izvukla neke stvari koje nisam znala, dobile su mi smisao.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono što u stvari treba razlikovati je introvertiranost u odnosu na neki vid socijalne anksioznosti. Introvertirane osobe su zadovoljne svojim socijalnim kontaktima upravo onakvima kakvi jesu, oni biraju manje kontakata, rađe sami provode neke aktivnosti i sl. neke teorije govore da su introvertiranost/ekstravertiranost urođene karakteristike.

osobe koje isto to rade, ali su zbog toga nesretne, htjele bi se više družiti ali ne znaju kako, sram ih je i sl. vjerojatno osjećaju neki stupanj socijalne anksioznosti, na tome se može raditi...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene užasavaju ljudi koji bi me zagrlili i izljubili pri susretu.....aaaaaaaaaa

dovoljno je reć bok ili zdravo ili haj

ali ne
    .................

zalete se prema tebi s raširenim rukama kao da si ti purica koju treba uloviti za rernu

ako ne izbjegnem taj klinč, ( a izbjegnem često jer se izmičem .....)

onda te izljube i zasline i prenesu na tebe svoj parfem.....aaaaaaaaaa

i zato drage forumašice ako se ikad upoznamo ,ne spopadajte me i ne ljubite me

fala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

to i ja mrzim i uvijek se pokušavam nekako izvući jer mrzim kad me netko izljubi. Kad sam bila mala uvijek sam se rukom obrisala nakon toga s izrazom gađenja na licu pa su me doma upozoravali da to nije pristojno.
    Nikad mi nije bilo jasno koji je jarac tim ženskama koje se ljubakaju kad se sretnu na ulici.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam apsolutni i nepopravljivi extrovret sa elementima mrguda pa mi se ne ćaska i ne ljubi sa svakim

takvi mi je i dijete, s tim da se njemu ćaska baš sa svakim. kad je 2 sekunde na miru pogčeda po parku nađe prvu žrtvu i počne sa "znaš štaaaa"

i nema veze jel to baka, školarac, pečenjar kestena, samo da se priča

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •