Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Kako to ide redom?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Kako to ide redom?

Već pola godine pratim skoro sva događanja na postovima i pokušavam pokopčati sve stvari koje ste sve vi cure proživljavale. Budući da sadašnji MM i ja pokušavamo zatrudniti uz njegovu dijagnozu oligoastenozoospermia, mene interesira kako to sad ustvari ide redom kad je u pitanju umjetna. Može li mi netko opisati što me sve čeka. Budući da je samnom sve ok (imam jedno dijete iz prvog braka) koje ću ja konkretno pretrage morati učiniti i hoću li morati piti nešto? Kakav je postupak kod MM? Na svoj prvi pregled je naručen 23.11. Na kraju, možete li mi preporučiti neke od pretraga i postupaka kao bi izbjegli nepotrebna maltretiranja?

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i mene to zanima

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koliko je tebi je godina?

Gdje ste naručeni?

Što ste dosad napravili od dijagnostike - ti i on?

Što mu piše na spermigoramu - ako je rađen u Petrovoj na dnu nalaza piše "od MPO indiciran AIH" ili "od MPO indiciran IVF". Sam naziv dijagnoze ništa ne govori - može biti blaga ili jaka.

leda avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Obično se prvo počinje s pretragama TM. Radi se po potrebi i nekoliko spermiograma ovisno o samom nalazu. Nakon toga će vam reći koje su vam mogućnosti s obzirom na nalaz - inseminacija, ivf ili ivf/icsi. Lijekovi koji će ti trebati ovise o vrsti postupka na koji ćeš ići. Nadam se da sam ti bar malo pomogla. Sretno!

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

meni je nekako malo neugodno ovde se javljat je mi kao nemamo nikavih problema, a u 1/08 će bit 2 godine da "radimo" bebu
    MM je napravio spermiogram u Petrovoj koji je super, ja imam uredne O, potvrđene folikulometrijom i lh trakicama (spotting na kraju ciklusa rješila utogestanom, vadila sam prolaktin na svoju ruku privatno i uredan je), napravila hsg (isto uredan), doktorica mi je rekla nakon hsg da pričekamo još 6 mj pa na aih tih 6mj istjeće idući ciklus, mislim da samo još hormone nisam vadila
    ja 81. MM 75.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ključno je to koliko je tebi godina, Ankara. Ako ti je tipa 36-37, onda postoji velika šansa da ćete izbjeć HSG i inseminiranje i onda vam je najbrže doći kod nekog od MPO-ovaca i vjerojatno ćete odmah biti kandidati za IVF. Onda ti treba, osim spermiograma TM-a, samo tvoji spolni hormoni za 3. i 21. dc, hormoni štitnjače bi isto bili dobri (recimo samo TSH da se vidi kakav je - to ti je najbolje privatno jer se po bolnicama naručuje mjesecima unaprijed za horm. štitnjače), brisevi i PAPA i to je to. Ako ti je tipa 32, onda je to druga priča. Znači - odmah na sunce s tvojim godinama, o tome ti ovisi cijeli hodogram .

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I mi imamo isti problem. Oligoasthenozoospermia bez vidljvog uzroka (hormoni i sve ostalo mm OK) gdje su liječnici odmah stavili napomenu: od MPO po sjemenu samo ICSI. I tako se moj ginekolog nije bavio nevažnim stvarima već se bacio na posao čim je kompletna andragoška obrada mm bila gotova. Doduše u jednom postupku je spermiogram bio nešto bolji pa su radili klasični IVF. Zametci su bili dobri ali nije došlo do trudnoće.

Vaš put ovisit će o preporuci liječnika za tm.

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovako. Meni je 30 a njemu 38.
    Ja sam u prvom braku rodila jedno dijete kojen sam zanijela odmah čim smo ga pravili. Drugo dijete sam isto tako zanijela odmah i to smo spavali samo jednom u tom mjesecu ali se nažalost to drugo dijete nije rodilo živo.
    Moj sadašnji muž ima dijagnozu spermiograma oligoastenozoospermia i ne piše ništa drugo osim da se upućuje na daljnu andrološku obradu. Spermiogram je radio na VV 20.08.2007. A na prvi pregled je naručen 23.11.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onda vam je najbrže da ti napraviš, dok čekate termin na VV-u, sljedeće:

- spolne hormone 3. i 21. dc (ako su ti menstruacije produljene onda ovaj hormon koji se gleda 21 dc - progesteron - moraš vadit 7 dana nakon ovulacije - tipa ako su ti ciklusi 35 dana, onda je to 24 dan i sl.) - to ti daje uputnicu tvoja priv. ginekologica;
    - možeš izvadit taj TSH privatno, dat će ti tvoja soc. gino uputnicu, ali to je velika zezancija po bolnicama, a trošak je privatno 120 kn;
    - možeš napraviti papu i briseve.

Kad ti muža pregleda dr., onda ćete dobit uputu za javljanje giniću na VV-u i onda imaš i napravljenu ti ovu mini obradicu. Na dobrom ste mjestu, a ti žena u najboljim godinama, bit će to OK, samo se psihički i logistički pripremi na čekanja na VV-u (ako radiš najbolje ti je reći samo šefu o čemu se radi) i bit ćete fine.

Sretno!

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ina33ma ti si hodajuća legenda Hvala ti n savjetima i nadam se da ćeš mi još pisati ako se čega sjetiš. Ja sam sve briseve radila prije pola godine a pap test prije par dana. Hoće li to vrijediti ili ću morati ponovno?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mogla bi ponovit, zašto ne - nije neki problem pitat soc. ginićku, jel' da?

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma nije problem ništa pitati, samo moj ginekolog je težak na uputnicama prije papira od nekog drugog doktora da mi to stvarno treba. Ne znam hoće li mi on uopće dati uputnice samo na temelju spermiograma.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A čiji nije? Rijetki su takvi. Probaj se izborit na lijepe, reci da bi, s obzirom da se toliko čeka itd. htjela napraviti sve i ne gubiti vrijeme. Ako ne ostaješ trudna s mužem u nezaštićenom odnosu do 35 nakon godinu dana, a preko 35-te nakon 6 mjeseci, ima ti dati uputnice za spolne hormone i briseve, a TSH možeš sama. Alternativno, možeš sve to čekati i da ti dr. napiše, ali na VV-u znaju uopće ne pisat spolne hormone, a po meni to treba izvadit, i to će ti bit negdje valjda realno (ovisi kod kojeg se dr. odlučiš - ako kod Lučija onda u 1. mjesecu 2008.-me, ako kod Alebića onda brže) - to da ti dođeš do njega. Možeš i prikčekati s brisevima dotad, a sad zamolit spolne. Sretno!

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ankara, sto se tice hormona, i hormone stitnjace (TSH, T3, T4) mozes napraviti kad radis i spolne hormone, nema narucivanja, nema cekanja, nema gnjavaze, sve na jednu uputnicu; samo otidji na VV u lab ili na Rebro u centralni laboratorij (podrum zelene zgrade). provjereno, ja sam to radila ovaj ciklus, negdje sam i pisala na forumu o tome. ina33, neke stvari su se ocito promijenile

ankara, sto se tice papa testa i briseva, mozes ih ponoviti kad vam stignu nalazi TM s androloske obrade ili u tom periodu dok cekate nalaze.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super - ajde daj tip kako si dospjela na VV za vađenje krvi - pisala ti uputnicu soc. ginićka pa napisala VV ili pisao Luči?

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Super - ajde daj tip kako si dospjela na VV za vađenje krvi - pisala ti uputnicu soc. ginićka pa napisala VV ili pisao Luči?
    ja sam vadila na Rebru, ali zvala sam VV lab i rekli su normalna uputnica sve se moze obaviti kod njih, samo da ne pise za nuklearnu medicinu (hormoni stitnjace)
    tj. normalna uputnica za vadjenje hormona

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

odlično. Pokušat ću onda odmah danas sve.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pirice, kod parova kod kojih je pojedinacno gledano sve OK, ali ipak ne dolazi do zaceca, rade se i testovi (in)kompatibilnosti. Naime, iz krvi oba partnera i njegove sperme meri se da li i u kojoj meri postoje antitela.
    Kako strucnjaci kazu, inkompatibilni parovi su oni kod kojih se kod jednog partnera u krvi nadju antitela.
    Ovo govorim iz iskustva parova kod kojih je sve bilo u redu ali nisu mogli dobiti decu. Ne znam ti ovo strucnije objasniti, verovatno ima neko ko je o tome vec pisao ili neko ko bolje zna od mene. Mi smo isto prosli kroz taj test, mada smo vec imali neke svoje dijagnoze. Test je pokazao da smo kompatibilni, ali da mm ima 90 odsto antitela u spermi zbog cega nemamo sansi za prirodno zacece, kako je rekao doc. Naravno, u drugim klinikama su nam rekli da spermogram kod njih nije tako los :? Kad sve to udruzimo s mojim zapusenim tubama, da ga djavo nosi...
    Ne mogu ti dalje pomoci jer nisam iz HR, ne znam kako se zovu ti testovi niti gde se kod vas rade. Mozda vam ipak sve to nece trebati! Puuuuno srece za prirodno zacece :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •