-
Domaca pita bez kvasca
...i dr. dodataka...
ovo je nesto sto je cesto na nasem meniju... ne nadima, testo ne stvara probleme i ukusno je. Kako ne volim puno kvasca obozavam ovu pitu.
Potrebno je
testo:
700gr. brasna (stavim mesavinu od 1/3 integralnog pcenicnog, 1/3 rzanog i 1/3 brasna tip 850, moze i belo, a mozete i samo belo brasno)
1 jaje
200 ml gazirane mineralne vode
1 zlica soli
3 zlice maslinovog ulja
+ oko 180gr maslaca ili margarina
Nadjev:
Mozete samo sira ili 3 jaja i sir.
Ja stavljam kombinacija od spanaca, koprive i jos neki zeljenak.
Od sastojke zamesim testo koje treba biti onako mekano. Podelim na 2 loptice. Napravim koru i premazem sa margarinom ili puterom, ovisi sta koristite. I zavijem kao koverat i stavim u hladnjak. Isto ponovim i sa drugim djelom. Oba djela stoje oko 30min. u hladnjaku.
Nadjev napravim tako sto na malo vode prokuham spanac i koprive. Posolim i zacinim po zelji.
Nakon 30 min. izvadim jedan dio, razvucem koru i stavim u cetvrtastom plehu prethodno premazan maslacem/margarinom. Izvucem krajeve testa izvan pleha. Stavim nadjev i odozgo stavim i drugi dio, isto razvucenog. Savijem krajeve i odozgo stavim jos malo maslaca/margarina. Pece u ranije zatopljenoj rerni prvo na 250C, a nakon 3 min na 200C. Gotovo je za 20min.
Znam da loso pisem hrvatski, oprostite na pogreske. Ali meni je ovo preukusna pita da je ne podelim sa vama.
-
Ne znam kako to zaviti ko koverat.... :?
-
plik=koverat
ako ti je kora razvijena na 4 strane, onda nakon mazanje jednu stranu previjes, preko nje drugu, i tako dalje.
ma nije vazno kako, vec da ostane margarin/maslac unutra. Nakon toga i to razvijes u koru.
-
To zvuči nešto kao domaće lisnato tijesto, ali puno jednostavnije i bolje...
-
da, tako je...
i jako ukusno.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma