Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 139

Tema: Amish friendship bread - mljac!

  1. #51
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    uz miris vinskog podruma sad se borim i sa vinskim musicama

    kako mi je danas crkla pecnica i nema sanse da je popravimo ili zamijenimo u sljedeca 3-4 dana, najbolje mi je to baciti

    ili ako se netko javlja za preuzeti prijateljsku dozu smrdljive zute smjese...


    pokusat cu ponovo cim budem mogla

  2. #52

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno


  3. #53
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    kod mene sedmi dan, smrdi stvarno ko 3 vinska podruma :/
    cijelo vrijeme razmišljam kako će to biti fino kad tako smrdi :?

    valjda će se izgubiti taj smrad..

  4. #54

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    ako je u nedjelju bio sedmi dan... hm, hm, ... pon, uto, sri ... 10. dan

    sun

    sad kad mi kaže da je kolač koma ima da umrem

  5. #55
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    uf onda sam se malo zaigrala, mislila sam da je danas deveti
    sutra ga radim!! :D

  6. #56
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    sun, ja cekam izvjestaj :D
    nekako se mislim da ne moze biti lose, smao je pitanje koliko dobro ce biti

    (ja jos bez pecnice buaaaaa, ali sam zato par dekagrama laksa)

  7. #57
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    sun, ja cekam izvjestaj :D
    nekako se mislim da ne moze biti lose, smao je pitanje koliko dobro ce biti

    (ja jos bez pecnice buaaaaa, ali sam zato par dekagrama laksa)
    možda ako se uspijem na kraju organizirati za vikend bi mogla donesti kolač pa da probaš
    baš bi bilo fora da se sve poklopi

  8. #58
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    upravo izašlo iz pečnice, dečki spavaju a ja guštam!

    Strašno je strašno fino!!!
    ovo je ujedno i moj prvi "krušasti" kolač (nikad još nisam sama tako nešto izvela) pa se dodatno veselim!
    Nisam stavljala voće u ovaj pri, već samo orašaste plodove i brdo začina i sad me okusom malo podsjeća na spekulaas kekse, ali još je finije, bogatije, mljaaac.
    stavila sam: orahe, bademe, sezam, klinčeke, cimet, ginger, čokoladu.
    Strašno fino, mislim da ću ja od cijele smjese odmah zamjesiti i ostale kolače, ipak je ovo kuća izjelica

  9. #59

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    :D

    Baš mi je drago da ti je dobar!!

    i svakako onda preporučam da od sve smjese napraviš odmah kolače - nama jedan traje otprilike dan i pol...

  10. #60
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    budući da smo prvi već pojeli, ja zamjesila troduplu dozu i upravo se peče
    a ostala mi još jedna mjerica koju sutra prosljeđujem prijateljici tako da i misija širenja drugarstva bude ispunjena

  11. #61

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    koji si ginger stavljala, mljeveni ili onaj u komadićima?
    isto i čokoladu, kapljice, u prahu, ribanu...?

    i kako si ispekla troduplu smjesu?

    sutra počinjem s kvasom da bude za primopredaju...

  12. #62
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    ginger mljeveni. u ovaj trodupli sam još osim svega onog što sam u prvi stavila i: mak, rogač, malo ruma, lješnjake + sve ono odozgora

    e da vi vidite koja je to kolačina ispala, ogroooman kruh!

    jedva sam sve to dobro umiješala i stavila sam peći u onu veliku pravokutnu neznamkaksetozove, u tome inače radimo lazanje i takve stvari (najveća posuda za pečnicu koju imam. Peklo se malo duže zbog debljine ali ispalo je prefino

    Kad se još diglo u tome ispalo je stvarno ogromno. Narezala sam na kocke i totalno je super, stvarno sam presretna jer mi je to baš fora za doručak.

    čokoladu sam nožem rezuckala na male komadiće, fora mi je kad zagrizem u to. Ma fantastičan je kolač

  13. #63
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Super! :D
    Možda se jednog dana i ja odvažim to peći.

  14. #64

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    Super! :D
    Možda se jednog dana i ja odvažim to peći.
    ma samo naprijed, nemaš se što odvažiti - skroz je jednostavno, samo eto traaaaaaje li ga traje

    a jednog od ovih dana probat ću ga ispeć' odmah sutradan bez tog čekanja i mućkanja

  15. #65
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    imga, jesi probala?

    ja kupila novu pecnicu i spremna a ako je moguce skratiti i izbjeci musice i smrad, jos bolje

  16. #66

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    pećnica popravljena? :D

    sad si me uhvatila...
    nisam još probala, prvo smo hendlali božićne kolačiće - mm hoće kremaste a ne te 'moje krušne'
    onda nas je pokupila gnojna angina preko ovih praznika...

    evo, dam doručak djetetu i mućkam, sutra ti javim
    ČPR

  17. #67
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    ja sam to dobila prije jedno 4 godine pod nazivom vatikanski kruh
    mijesila 10 dana, 1/3 ispekla, ostale 2 podijelila. jednu sam čak slala busom kumi u split, šofer mi jedva primio, mislio je da je neka teroristička naprava skrivena u staklenki
    inače je kruh/kolač bio super

  18. #68
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    ja sam jako nestrpljiva, a u nedjelju mi je 8. dan.
    ja bi pekla onda, a ne utorak. je li netko probao skratiti ?

  19. #69

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    ja bih crkla da svaki dan pravim isti kolac, a da ga ne jedem :shock:
    jesam li ja dobro skontala d se jedan dan samo zbuckurija, drugi mijesa ...

  20. #70

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    Citiraj klmama prvotno napisa
    ja sam jako nestrpljiva, a u nedjelju mi je 8. dan.
    ja bi pekla onda, a ne utorak. je li netko probao skratiti ?
    ja bih ga skratila prvu dan, negdje tamo u ponoc Ne bih mogla zaspat da mi je kolac u kuci a da ga jos nisam probala

  21. #71
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Ja sam ga pravila prije 10 tak godina, sjećam se da mi je kad bih ga ono svaki dan miješala smrdio ali je za papati bio super

  22. #72

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj klmama prvotno napisa
    ja sam jako nestrpljiva, a u nedjelju mi je 8. dan.
    ja bi pekla onda, a ne utorak. je li netko probao skratiti ?
    samo ti skrati, mislim da će biti sve ok - kvasac je imao dosta vremena da se razmnoži
    ja još nisam skratila, ali sam zato odužila par puta (isto do vikenda) i ništa nije bilo

    isto tako, posipam se pepelom - obećala, a nisam ispekla odmah drugi dan
    u nekom topicu pročitala sam što je kalimero rekla za bigu: da kvascu treba nekoliko dana da se dobro namnoži
    ivarice, mislim da barem 2-3 dana pustiš da odstoji, dok ne "zamiriši"

    ovo za miris alkoholnog vrenja - cure, ja stavim neki poklopac na posudu kojeg samo malo odignem i sve to skupa stavim u kuhinjski ormarić kojeg najmanje otvaram - smrad u kuhinji je minimalan (samo se onda trebam sjetiti promiješati)

  23. #73
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    ma odluka je pala, pečem sutra- 8. dan
    ko će to u utorak peći, nakon što dođem s posla
    dodat ću bademe, čokoladu i pistacije
    možda i malo meda
    kako nitko ne želi šalicu, bit će dva ili tri, a jednu šalicu ostavljam za dalje
    javljam sutra rezultat

  24. #74
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    eh, da mogla bih i bananu....

    a zboravih, meni stoji na najvišoj polici u kuhinji (najtopliji dio) pokriveno krpom, al smrdi samo kad spustim, da promiješam
    inače ne

  25. #75
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Citiraj Imga prvotno napisa
    recept sam imala doma od mame koja ga je (s frendicama) radila prje cca 10-15 god i počinje :
    "prvi dan samo promješajte kvas koji ste dobili.."

    super, ja nemam kvas, a radila bi kolač...

    pa sam guglala i našla ovo:
    starter
    i ovo:
    starter i recept

    i krenula

    kolač je super
    recept je takav kakav je
    jednog ću dana probat zamješat starter 1 dan a drugi napravit kolač
    pa javim

    Jesi probala ovako peći?

    I ja sam prije par godina radila ovaj kruh ali sam imala kvas.
    Sad ga hoću pripremati pa me zanima kad ga pečem s obzirom da je s kvascem :?
    Za 10 dana?
    Ili s miješanjem od 6-og dana?
    Malo sam zbunjena :?

  26. #76

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    monax
    pa taj famozni kvas napraviš prvi dan s malo tople vode i suhog kvasca, brašna, šećera i mlijeka - to ti je starter iliti kvas/biga
    i onda 10 dana miješanja i hranjenje kvasa 5. dan i 10. dan kad ga razdjeliš na čaše
    1 čašu u kolač, jedna ti opet glumi starter kao 1. dan, a preostalo ili razdjeliš prijateljicama ili napraviš još kolača ili na netu čak spominju da se može srznuti za neki novi ciklus
    to mi je bzvz, radije onda napravim friški

    teoretiziram, jer me nešto mrzi peći zadnjih tjedana (valjda šok od božića i n. godine ), da bi se moglo nakon nekoliko dana mješanja ta smjesa upotrijebiti u kolaču, znači ništa naknadno ne dodaješ već kad osjetiš da je počelo vrenje radiš kolač prema receptu za 10. dan (bez dodavanja brašna šećera i mlijeka u bigu)

    klmama je skratila na 8 dana, čekam utiske

  27. #77
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Onda sa ja sam pogrešno skontala da je neko odmah drugi dan pekao..baš mi se sad jede
    u svakom slučaju hvala na informacijama.

  28. #78
    klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb, dubrava
    Postovi
    769

    Početno

    ispekla ja jučer od duple smjese, sve je planulo
    ostalo mi još hrpa tog kvasa, sad ću ga hraniti do drugog vikenda

  29. #79

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj klmama prvotno napisa
    ispekla ja jučer od duple smjese, sve je planulo
    ostalo mi još hrpa tog kvasa, sad ću ga hraniti do drugog vikenda
    :D

  30. #80
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Stalno se smucam oko ovog recepta, ali kad spominjete ovaj smrad oko tog startera prođe me volja :/ (a znam da ga MM sigurno ne bi jeo čim sastojci stoje deset dana ).

    Našla sam zgodnu sličicu na netu o izradi:

    http://seattletimes.nwsource.com/art...408/taste1.jpg

  31. #81

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno


    baš tako nekako, startera za izvoz

  32. #82
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Danas je deseti dan kvasu i sad nekad trebam peći.

    Nemam sodu bikarbonu jel bi šta poremetilo ako ne stavim ?

    I da vanilija? Jel vanilin šećer stavljate ili aromu ?

  33. #83

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    znači ipak si izdržala 10 dana!

    stavljam aromu, drugačiji mi je okus i miris od v. šećera
    ali ako nema slobodno stavi vanilin šećer

    isto i za sodu bikarbonu, mislim da će samo biti malo manje rahlo, možeš zamijeniti s još praška za pecivo

  34. #84
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Malo sam se preračunala nije deseti već jedanaesti dan. :/ smetnula s uma. Ali valjda nesmeta ka dmože deset onda može i još jedan dan.

  35. #85

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    kod Sun je to dobro ispalo

    javi ako ti se sviđa

    ako ne, psuj me na pp

  36. #86
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    U pećnici je još nekih 10 min. ali sam se sjetila da sam zaboravila na kraju staviti ulje :? .

    Na kraju sam imala skoro 5 šalica smjese.

  37. #87
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    mmmm, mogla bi sljedeci tjedan krenuti s uzgojem
    jos par dana skupljam snagu

  38. #88

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj monax prvotno napisa
    zaboravila na kraju staviti ulje
    aiiii
    sad me još više zanima kako je ispalo


    i meni ispadne 4 i nešto šalice

  39. #89

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    ivarice, kondicijske pripreme za borbu s vinskim mušicama?

    ili za još jedno pranje između kuhinjskih elemenata

  40. #90
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    E već sam dobar komad smazala Meni superr ali s obzirom da nisam stavila ulje malo, malo žilavo.

    Inače super, nastavljam dalje.

    Bilo bi mi dobro da probam smanjiti količinu šalica, da probam s manjima.
    Na kraju sam stavila u dva kalupa za kruh. Za dva mi bilo malo a jedan puno.

  41. #91

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    :D

    znači može i bez masnoće
    koliko se dignuo bez sode bikarbone? možda je od toga žilaviji

    nije ti stalo u jedan kalup? onak skoro do vrha?
    ja inače pečem u manjoj protvi za orehnjaču/makovnjaču, i bude mi ok
    samo sam jednom pekla u kalupu, bilo taman do ruba i lijepo se kupolasto dignuo (samo je u sredini ostao gnjecav jer se nisam smislila da bi možda trebalo malo duže peći )

  42. #92
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Idući put stavljam masnoću mada je meni i ovako fin. (meni je sve fino )
    Stavila sam sodu, ipak sam otišla u dućan.
    Umjesto vanilije, vanilin š.

    Pekla sam dva kalupa istovremeno, jedan za kruh a drugi onaj za srneći hrbat i malo više od pola sam sipala s smjesom.
    Nisam znala koliko se diže.

    Imam ludu pećnicu pa ubuduće ću peći na slabijoj temp.

    Imam jedan kvas viška pa sve kontam da još jedan ispečem jer sam jedan skoro pojela, ostao samo mali komad, dok MM nije stigao.
    E fakat me stid koliko sam pojela.

    A što se tiče samog kolača nisam sigurna šta mi se više sviđa, potovu kad zagrizem lješnjak.

    Pored mene se ovo nikad neće pokvariti.

  43. #93
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    E a šta misliš jel bi valjalo u kalupima od muffina :?

    Razmišljam o tom..

  44. #94

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    to je ideja!
    nisam probala nikad, muffini nemaju kvasca, samo sodu

    mogli bi biti ko mali kruščići... mmm...

  45. #95
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Idem peći u kalupima od muffina pa javim.

    A jesam proždrljiva.

  46. #96
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Nisam pekla u kalupićima. Miš mi je bolestan pa nisam uspjela.
    Pekla sam opet u kalupu za hrbat ( onaj prvi sam pojela ) stavila ulje i punoo je bolji.
    Bez ulja je malo suh.

    Fakat je mljac.

  47. #97

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    super si, stvarno
    kad je moj mali bolestan ja nemam živaca za nikakve kolače

    ljubi bubanca

  48. #98
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Nemam ni ja živaca ali sam ovisna o slatkom.

  49. #99
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    sve je to divno i krasno, ali gdje vam je freindship komponenta?

  50. #100

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Pa gore, u prvom postu pise kak se radi pocetak

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •