molim vaša iskustva, u nedoumici sam da ga počnem uzimati, jučer sam imala ET.
i stvarno, bi najviše na svijetu željela da ti malci opstanu![]()
molim vaša iskustva, u nedoumici sam da ga počnem uzimati, jučer sam imala ET.
i stvarno, bi najviše na svijetu željela da ti malci opstanu![]()
mu, pisala sam već na odbrojavanju, meni je dr. rekao da imaju saznanja da od toga koristi nema, da je dex napušten (nekako sam shvatila i vani, drugdje) već prije 10 g. Daju ga u rijetkim slučajevima, iz određenih razloga...., ali tebi, meni, curama nakon et-a ne. I da nisu skloni davati nešto za što nemaju saznanja da koristi. Meni se taj stav jako sviđa.
U postupku kojem sam ih koristila konačno sam ostala trudna. Je li pomoglo to ili su se poklopile zvijezde - iskreno, nemam pojma. Većina naših doktora tu terapiju smatra kontroverznom, a ovako su ti se podijelili: dr. Bauman, dr. Radončić i dr. Alebić dijelom znaju dati kortikosteriod. Svi drugi su prilično protiv (uključivo Mariborčane). Oko toga ti je i inače podjela između Sjev. Amerike i kontinentalne Europe. U Sjev. Americi je to nešto što se rel. normalno svima daje i na par klinika u Eng., u Europi je to još kontroverza. To ti je isto stvar liječnike prakse, vjerojatno su Amerikanci skloniji neke stvari koje ne mogu puno škoditi uvesti, dok su Europljani stava - ako nismo sigurni što i kako to djeluje - rađe nemojmo. Nedavno je bio jedan seminar od dr. Rukavine iz Rijeke na temu imunologije di su se naši dr-ovi "dodatno od toga ohladili". Cure koje se ne liječe kod dr. Radončića, dr. Baumana ili dr. Alebića u pravilu ne piju dex.
I da, ne manje važno, ja sam dobila lijek uz liječničku preporuku i pasku (malo mi je muke trebalo jer to nije lako ako nisi kod ovih gore MPO-ovaca), ali nisam pila bez liječničke upute.
Ina, kakve se nuspojave mogu ocekivati od dex-a? Mislim, zna li se za neke moguce stetne posljedice na dijete ili mamu?
A zbog čega se on daje, koji su njegovi učinci?
Stav dr-a je da dex nema štetne posljedice za dijete, koliko danas znaju.
Za mamu - na doze koje se daju u Hrvatskoj - nikakve (0,5 mg ili 1 mg ujutro od 1 dc do 12 tjedna trudnoće), osim debljanja. Osobno sam pila najblažu moguću dozu (Luči bi rekao "čisti placebo") tj. 0,5 mg dan nakon transfera do 12. tjedna trudnoće - bitno je lagano "izlazit" i od 10. tjedna smanjivat dozu, kao i sa svakom terapijom u trudnoći. Nikakvih nuspojava nisam imala (ni debljanje, ni pad imuniteta).
Kortikosteroidi u dozama u kojima se znaju davati u Americi tipa 2 mg par mjeseci prije postupka znaju izazvat nuspojave, ali ne tako strašne kao kod osobe koja ih mora zbog neke imune bolesti trošiti godinama ili više mjeseci. Kod takvih doza nuspojave su - debljanje, pad imuniteta, razvijaju osteoporozu pa treba pazit na pojačan unos kalcija, i reverzibilnu pojavu - tzv. mjesečevo lice "moonface".
Sve to je za hrv. doze izuzetno rijetko i na prste jedne ruke mogu izbrojiti žene za koje sam čula da su u MPO-u imale neke ozbiljne nuspojave. Bitno više je žena s nuspojavama od klomifena (hiperstimulacija, endo. polipi, stanjivanje endometrija - sve naravno reverzibilno), a da ne pričamo o gonalima i ostalim lijekovima koji se redovno koriste.
Osobno, najviše mi je u ovih 7 godina u nekom MPO postupku izazvao baby aspirin - strahoviti gastritis.
Ja se nisam debljala ni od pilula ni ostalog, jedino mi je utrogestan napuhivao stomak, ali i to bi proslo 10ak dana nakon pretsnka terapije.
A meni je andol izazivao krvarenja iz nosa vise puta u toku dana, pa sam ga samoinicijativno prestala uzimati vec nakon 5-6 dana.
Po jednoj od imunoterapija daje se:fritulica1 prvotno napisa
- kod upalnih procesa u tijelu ili imunobolesti (endometrioza, lupus, reum. artritis)
- kod HLA preklapanja
- kod kontinuiranih pobačaja
- da pripomogne implantaciji
Ali sve je to - sivilo. Znači, vidjeli smo da negdje nešto radi, ne može vam odmoći - možda probajte itd. Puno je toga tako u medicini - pokušaj i pogreška (iz moje perspektive). Ja sam za samu sebe odlučila da želim to pokušat nakon 7 godina neuspjeha drugih metoda. A jel' to pomoglo - beats me, stvarno. Neke žene će vrtit protokole iste 10 i više puta. Ovisi o pacijentu, u stvari, i kod kojeg je MPO-ovca. Nema jednoznačnih odgovora, na žalost, jer tajna implantacije nije rješena.
Sad za pobačaje dr. Rukavina govori o nekim šećerima, ali mislim da je to daleko još od toga da bi se ponudila neka terapija pa se u to ne razumijem - to je još u fazi znanosti, a ne med. primjene, koliko znam.
A ja bila uvjerena da postam na sasvim drugom topicuwonderwoman prvotno napisa
![]()
pročitala sam svašta o tom lijeku. uglavnom sve je zbunjujuće, a s obzirom da nisam dobila zadovoljavajuči broj odgovora, a sutra mi je 3. dan ET, mislim da u ovom postupku preskačem cijelu priču sa dexićima.
znam da cure baš neće pisati o tome, jer su mnogi protiv dexa, pa bi molila da mi pošalju pp ako neće pisati na ovoj temi, o njihovim iskustvima.
eto, od puno razmišljanja: ništa.![]()
Ne znam zašto cure ne bi htjele pisati o dexu? Što je u njemu tako misteriozno i tajanstveno :? Pisali smo o svemu, pa možemo i o dexu javno...Mene isto zanima...pročitala sam svašta o tom lijeku. uglavnom sve je zbunjujuće, a s obzirom da nisam dobila zadovoljavajuči broj odgovora, a sutra mi je 3. dan ET, mislim da u ovom postupku preskačem cijelu priču sa dexićima.
znam da cure baš neće pisati o tome, jer su mnogi protiv dexa, pa bi molila da mi pošalju pp ako neće pisati na ovoj temi, o njihovim iskustvima.
Ina, hvala, nešto mi je jasnije...![]()
mu, možda ipak uz savjet dr-a, ono kao ako on i nebi dao da li možeš koristiti i na koji način...
Fritulica1, nije sam lijek kontroverzan nego neki doktori (u Hrvatskoj većina MPO-ovaca) smatraju da je njegova primjena u MPO-u kontroverzna, a žene se neće zamjerat svojim MPO-ovcima ako su izričito protiv toga, zato se ne piše.
Ja sam koristila dex, napuhnula sam se od njega, udebljala, dobila tzv. "moon face" koji je jedna od nuspojava tog lijeka. Smanjio mi se imunitet i obavezno bih uz visoku temperaturu dobila i kakvu bakteriju ili virus. Jednom su mi pomogli multivitamini, no ni oni nisu svemogući. To nije lijek koji se uzima bez konzultacija s liječnikom i strogo pod njegovom kontrolom.[/b]
Mu, sretno, vjerujem da je sreća u velikoj mjeri bitna ~~~~~!
Oprostite na neznanju, ali sta je moon face?
tzv. mjesečevo lice - lice postane okruglasto - reverzibilno - nuspojava kortikosterioda u vel. dozama, na dozu od 0,5 mg nisam imala ništa.
I mene zanima. Ja zamišljam da je to blijedo lice s podočnjacima (onakvo kakvo ja često imamww prvotno napisa
), al vjerovatno nije to...
Pa jasno mi je da im se ne žele zamijerati, ali ne znam kako bi to ispisivanjem svog mišljenja na Rodinom forumu i mogle. Čemu zataškavanja? :?ina33 prvotno napisa
Vidiš, ina33, ja jesam s malim dozama, znači, od žene do žene različite reakcije. Zato i preporučujem OBAVEZNE konzultacije s liječnicima! Mnoge cure. koje vidim da nisu vidjele još ovaj topic, jer ga nisu komentirale, znaju da taj lijek nije nimalo bezazlen, ako ga se nestručno uzima može biti i opasan.
Nadam se ina33 da si se ti posavjetovala s liječnikom i da ga uzimaš pod nadzorom i da znaš kada i na koji način treba prekinuti s njim, nikako odjednom.
bila sam kod Duića, pitala ga za preklapanje u lokusima i dex - rekao da to nema veze jedno s drugim i ne želi prepisivati dex
Ja sam u ovom, nažalost neuspješnom postupku koristila dex 0,5 mg i na svu sreću nisam imala nikakvih nuspojava.
Da, to je sad tako nakon onog seminara od dr. Rukavine. U biti ti oni to ne znaju i nisu sigurni radi li dex išta i odmiču se od teorija dr. Beera. Mislim da je kao prikladniji lijek za ta preklapanja bio ivig, ali stvarno se u to ne razumijem i za sebe sam nekako unaprijed odlučila da mi je logistika za radit IVF u ZG-u s ivigom prekomplicirana.ZO prvotno napisa
Naravno, samo nisam s MPO-ovcom jer moji nisu pristalice toga - bila sam kod dr. Duića (to je bilo prije seminara). U stilu - a možete probati, iako ne vjerujem da išta radi. On mi ga je dozirao. Svog primarnom MPO-ovcu sam rekla da sam ga sad koristila, u Mariboru to nisam niti spominjala - bitno mi je bilo da mi ga neki liječnik dozira. U stvari, iskreno, mislim da ta doza dexa nije neki big deal, ali razumijem liječnike što ne mogu pisati lijek protiv svojih uvjerenja. Ja sam za sebe bila odlučila da u tome FET-u probam s dexom (jer se u stimuliranome debljam), ali nisam uvjerena da je on baš nešto napravio. Ja sam tu uzela taj princip - ako ima takve slabe nuspojave na male doze i jeftin je - ajmo probat. Isti onaj princip koji naši dr-ovi uzimaju za ležanje nakon transfera - nismo sigurni jel' to uopće ima veze, al ajmo mi to ženi savjetovat just in case. Ja sam si to nekako posložila kako meni paše - nisam mirovala i pila sam ivig. Da je IVF nešto za što s više čvrstih argumenata dr-ovi barataju, onda se nitko od nas u biti pitao što i kako. A s obzirom da je i da je postotak uspješnosti 30% i onda još uleti idiopatija.. onda se čovjek svašta pita. Ali, i to opet ovisi od žene do žene, vjerojatno bi ja možda uspila u idućem "normalnom stimuliranom", ali moj duh mi ne dozvoljava vrtit isto što nije donijelo u 5-7 godina uspjeh. Ma, sve je to jedna lutrija i svako treba donijet odluku sam za sebe - jer nema jednoznačnih odgovora.meli prvotno napisa
pardon - pila sam dex, ne ivig, naravno - on se ne pije.
Nakon brojnih spontanih, uspješnih i neuspješnih IVF-ova 1. mjesec uzimanja dex-a donio je moju princezu (prirodno začeće). Nakon prve trudnoće, iz prveuslijedila je i ova trudnoća, a i ovaj sam put uzimala dex u malim količinama.
Vjerujem da je to kod svakoga različito, ali znam jako puno žena koje su u prvom ciklusu/postupku uz dex ostale trudne. Moje je mišljenje dakako subjektivno jer sam ja jedna od tih sretnica.
Pridružujem se sretnicama koje su uspjele uz dex ( i još puno toga ) i to naravno sve pod kontrolom doca !! I naravno odrađenom munologijom prije toga !
Definitivno i apsolutno potpisujem. Ništa što se uzima u MPO-u ne smije se samoinicijativno i bez liječnika. Evo - ja od klomifena 2x endometralni polip (ali, nije se dalo spriječiti, ja jednostavno tako reagiram). Prvi put završila na operaciji, drugi put otišao dabrostonima, ali onda sam od njih imala disfunkcijska krvarenja pa pila antibebi itd. Znači - svaka božja stvar u MPO-u može i ne mora napravit kraval u našem tijelu. That's that kind of a ballgame, na žalost.meli prvotno napisa
Ali, pila sam ga i opet i nakon tih polip-epizoda, ali bih obavezno nakon svakog klomifena 8 dc (meni je menga 7 dana i 8 dc je endometrij najtanji) išla na kontrolni UZV samoincijativno da vidimo jel' slučajno klomifen izazvao polip. Šta ću, kad nakon kratkog stimuliranog 6 mjeseci ne bih imala ovulaciju, a bliži se 38.-ma, zato sam ga uzimala opet. Sve je u MPO-u vaganje rizika. U životu, isto, rekla bih.
I nikad ne znaš dok god je MPO i implantacija donekle "lov u mutnom" što će donijet uspjeh - pogotovo ako nemaš identificiran neki rel. clear-cut uzročnik neplodnosti (zaštopani jajovodi, spermiogram za ICSI) ili više njih.
Ali moram priznati da me golica, toliko je žena nakon xy pokušaja, ostalo 1. put trudno baš s dex-om. I moram priznati da mi je palo na pamet i samoinicijativno ga uzeti, tj. tu minimalnu dozu od 0,5 mg. Ali evo, čitajući vaše postove, ipak sam odustala...za sada.
ja sam 2x ostala trudna uz dex.
jednom nisam kad sam ga uzimala ali mi je embrij bio jako loš.
no ja sam uz dex oba puta kad sam ostala trudna uzimala antibiotik i andol
dijete zdravo i debelo (ovo zadnje od isključivo maminog mlijeka.)
A zašto antibiotik?no ja sam uz dex oba puta kad sam ostala trudna uzimala antibiotik i andol
ajoj to je pak jedna jako duga i komplicirana priča koja bi u jednoj riječi glasila PREVENTIVA.
upravo pišem svoju mpo priču pa će tamo biti sve objašnjeno![]()
Super, baš me zanima cijela priča...![]()
I ja sam ostala trudna uz dex. Uzimala sam ga 1mg/dan od 1.dc. do 12. tjedna.
I prije tog pokušaja sam bila u dva postupka sa dexom i još koječim (među ostalim bio je tu i Enbrel).
Ne znam jel' baš on bio presudan - i taj put je bilo dosta toga u kombinaciji - ali očito i najviše sreće i Božje pomoći![]()
Ja sam se bila dobrano zaokružila, noge natekle, u početku trudnoće nabrzinu natukla kila - no, do kraja sve skupa dobila optimalnih 11.
Najvažnije - moj Tin je tu - zdrav i veseo![]()
I ja prijavljujem uspjeh s dexom. 1 IVF s dexom je bio neuspjeh (ali u tom ciklusu sam imala neku cudnu cistu, i ne super embrije), a drugi je bio uspjesan. I onda se 10 mjeseci nakon poroda desilo jos jedno cudo, sasvim na tradicionalan nacin, i to bez dexa.
Zaboravila sam napisati - 0.75mg/dan, i nije bilo nuspojava. Cak i kad sam ga prestala uzimati, a prestala sam naglije nego sto se preporucava, u 12. tjednu. Beba zdrava.
Zaboravila sam još jednu klomifen-epizodu navest: hiperstimulacija u prirodnom ciklusu nakon klomifena (užasno bolna ovulacija - MM i ja smo mislili da imam unutarnje krvarenje i da umirem, doslovno) i dolazak hitne kod mene doma u 2 ujutro, taman nakon što smo se vratili iz puta na Kanare i stigli iz Beča u ZG - dobro da me uhvatilo doma, ne u avionu ili tako nešto pa da završim oko Graza u bolnici jer to uopće nisam očekivala da mi klomifen sa zadrškom od mjesec dana napravi takav dramatičan kraval. Na to je moj MPO-ovac odmahnuo rukom. Dobro, vjerojatno to objektivno nije bila nikakva life-threatening situacija, ali iz moje subjektivne perspektive (koja mi je moj jedini način gledanja) bila je to poprilična drama. A o dexametasonu - buuu. Mislim si ja :?. OK, razumijem ja doktore - dio njih ne vjeruju da dex išta radi pa kako će ga pisat. A drugi ga pišu lako. Mislim - razumijete sad tu i moju pacijentsku perspektivu u traganju za odgovorima i alternativnim terapijama kad standardne u 5 godina ne daju odgovor? Nadam se da da.
I još jedno klomifensko iskustvo - nije moje, nego od frendice. U ciklusu s klomifenom imala vizualne poremećaje (registrirana nuspojava klomifena, samo ona to nije znala). Tipa, sjedi ona na stolici, a a stol u koji gleda počinje joj se duplicirat i kao plutat ispred nje. Žena je bila u komi, mislila je da ima, ne znam, rak mozga ili multipla sklerozu. Umirila sam je i rekla joj da je to vjerojatno klomifen. I nakon toga joj ga dr. više nije prepisivao jer svatko je individualan, i neko će koma reagirat na ovo, neko na ono. I ona je isto pila dex (nije uspjela zasad), liječi(la) se kod dr. B-a, dex nije ni osjetila po nekim nuspojavama.
Hoću vam reći, potreban je oprez kod svakog lijeka. Ali, MPO je takav, tu u biti ne radimo stvari prirodno, nego uzimamo lijekove, u nadi za pozitivan rezultat. U MPO-u ima više teorija i nisu stvari crno-bijele, kao i u brojnim područjima u medicini. I that's that, po meni.
Sad sam malo surfala po netu oko dexa i ono sto pise se moze sumirati pod slijedecim:
- koristi se kod mnogih upalnih procesa i auto-imunoloskih poremecaja (to treat many inflammatory and autoimmune conditions, e.g., rheumatoid arthritis.);
- ukoliko se daje na duze staze doza bi trebala biti 0,5 - 1,5mg, s tim da se kod doza preko navedene jako povecava procenat osoba kod kojih su zabiljezene nuspojave;
- u vezi trudnoce, rizik je ocijenjen pod C, sto ce reci da su studije uticaja na zivotinjama pokazale da utice na plod, ali da odgovarajuce studije na ljudima nisu provedene, pa doktori mogu prepisati lijek trudnicama ukoliko procijene da bi koristi bile vece od potencijalnog rizika;
- dovodi se u vazu sa nivoom korisola u krvi (negdje sam ranije procitala da neki veliki procenat zena koje imaju rane pobacaje - biokemijske trudnoce - ima povecan nivo kortisola u krvi, ali sad to vise ne mogu naci)
- sportisti nekada koriste dex za doping![]()
- osim na raznim forumima, nigdje na zvanicnim farmaceutskim stranicama ga ne pominju u kontekstu IVF postupaka.....
Guglaj dr. Beera, dr. Zouvesa itd. - tamo će se spominjat. Ali, naravno, moraš guglat na engleskom, na hrvatskom o tome nećeš naći ništa. Ja sam našla i u knjigama o MPO-u - imaš jednu prevedenu mislim od Beera u Algoritmu na Hrv, a korištenje kortikosterioda u IVF-u sam čak našla i u beletrističkom romanu "Žena vremenskog putnika" i baš smo se MM i ja pomislili - vidi, kod Amerikanaca to tako normalno kao kod nas inseminacija pa da stigne u sapunicu Zabranjena ljubav, a kod nas kontroverza nad kontroverzama. Kao i mnoge stvari, od doniranja j. stanica i sperme itd. Malo sam off-topic pa kidam nalijevo, 'ku noć.
A propos trudnoće, mislim da se rel. rutinski daje u Hrv. ne znam točno u kojem mjesecu - nešto kasnije - kao za razvoj pluća, ali to se ne razumijem - i kod nas, našla ja na Rodi (mislim ako se ranije dijete rodi). Jako je bitno koji su ti izvori i kojeg godišta, internet je jedno široko polje...
I da, ima ti na Fertility Friend forumu (bar je prije bilo) poglavlje isto o jednoj klinici u Lodnonu di su kortikosteriodi i IVF standardna terapija... Pino ga je isto pila u Americi u jednoj od best of the best klinika bar koliko sam stekla dojam od pino pa me čudi što ne nalaziš... Treba tražit na eng, valjda... I da, dr. L s VV-a mi je rekao da se to u Americi isto rutinski daje, ali je komentirao "pustite Ameriku", to ti je taj rift Europa-Amerika u pristupu.
A vjerojatno isto recimo na dexu u farm. siteovima ili u papiriću u kutijici ne piše da se koristi u trudnoći za razvoj pluća - banaliziram, ali znam da ga dr-ovi za to daju.
Vjerojatno nećeš niti na papiriću uz decapeptyle naći da je mogući use da se poboljšaju šanse implantacije embrija, to je iz njihove perspektive marginalno korištenje (a slučajno je takav članak iskrsnuo u časopisu Fertility and Sterility) i sad se decapeptyl na VV-u daje nakon transfera.
Dakle, nisu ti to primarni načini korištenja tih lijekova da bi osvanuli na papiriću uz lijek. Ali, ne znači ni da je takvo korištenje nečuveno.
Ali, naravno, više puta istaknuto - oko korištenja dexa u MPO-u ne postoji konsenzus među liječničkom strukom. Ali, ne postoji niti oko mirovanja nakon transfera itd. MPO i neplodnost je jedna prilično neuhvatlijva stvar, čim je bitan broj ljudi koji su MPO pacijenti idiopate - današnja medicina ne zna zašto oni ne mogu imati bebu i ne može pinpointat uzroke.
Potpisujem.nela37 prvotno napisa
I nikako ne preporučjem korištenje kortikosteroida na svoju ruku.
Cure mislite malo i na svoje zdravlje.
![]()
Ina, rekla sam da ga na farmaceutskim stranicama gdje opisuju lijek, svojstva, nuspojave itd. ne pominju u tom kontekstu.... Na americkim forumima, fertility site-ovima ga ima, ali ne i na zvanicnim stranicama proizvodjaca. Zasto mi je to cudno? Pa ako se lijek proizvodi od 1972, i ako je farmaceutima stalo mu prosire trziste (a pretpostavljam da jeste), nije mi jasno kako za toliko vremena nije ispitan u kontekstu MPO-a i ne reklamiraju ga i na taj nacin :?.
Kažem ti ja da o tome NEMA KONSENZUSA u MPO struci, niti u Americi, niti kod nas, jedino se u Americi više daje za to, kod nas ga najviše prepisuje dr. B, a i pred jedno desetak godina su ga davali na VV-u, ali nisu uspjeli navodno potvrdit uzročno-posljedičnu vezu pa su odustali. Vjerojatno je i farmaceutima za decapeptyl jako stalo da prošire tržište pa zašto i njega ne bi reklamirali da, uz supresiju, poboljašva implantaciju embrija. Neće oni ništa dok ne naprave trilijun studija i to se ne dokaže, ali za to trebaju deseci godina, a ja dotad jednom nogom u menopauzi, a drugom s umjetnim kukom pa me toliko ta njihova ispitivanja ne zanimaju.wonderwoman prvotno napisa
Ja sam razmišljala tako da ne vjerujem da su mu nuspojave na tako malo dozu imalo gore od mogućih nuspojava klomifena, gonala, menopura i ostalog dijela lijekova koji se normalno daje u MPO-u, pa zašto ne probati nakon 3 IVF-a i 5 transfera i s tim, kad je tako jeftino i relativno neškodljivo, a ja idiopata s povećanim reuma faktorom. Pogotovo zato jer ga dio liječnika i kod nas normalno prepisuje bez nekih kontroverzi i iščuđavanja. Dozvoljeno je razlikovanje liječničkih mišljenja, a i pacijentskih pristupa. Kod mene se, evo, pokazalo, da su mi daleko najgore bile nuspojave na vrlo prihvaćeni lijek klomifen na koje su svi odmahivali rukom kao neš ti. Nakon toga second worst po nuspojavama kod mene je bio baby aspirin (iz mog specifičnog slučaja jer sam miksala aspirin i NSRAID - nesteroidni antireumatik koji uzimam zbog bolova noge u mengi - ketonal). Vjerojatno npr. ni u uputama za IVIG neće pisati da se daje u MPO-u, to je primarno lijek za odbacivanje transplatiranih organa itd. Farmaceuti su prvenstvno oprezni i to je meni sve OK.
I da, sjećam se sebe kad sam ušmrkvala prvi šmrk suprefacta.. Šta tamo sve piše u papirčiću u lijek - anafilaktički šok, ovo, ono. I to su sve vjerojatno zabilježeni slučajevi jer se očito to nekom dogodilo, a sve te kompanije se pravno štite navođenjem svih tih rizika. Odlučila sam prvi šmrk obavit u uredu za slučaj da po mene bude trebala dolazit prva pomoć i stavila papirčić iz kutijice za lijek na stol i rekla curama da kažu hitnoj što sam šmrkala... Bilo je, naravno, OK, ali s tim ti se svatko suočava na početku puta u stimulaciju - svaki taj lijek izaziva strah, ja sam bila pročitala u Danielinoj knjižici da je moguća embolija pa o tome "cijelipila" jadnog Lučija... A i grozno mi je bilo vidit onu neku shemicu pa prikaz kako ti svi lijekovi lupaju po hipofizi, ono, nešto me lupa u mozak. Jednom kad prođeš sve te lijekove i prve komplikacije, čovjek postane nekako... izgubi "lijekovnu nevinost" i dobar dio straha... A i s prvih par neuspjeha implantacije i nemoćnim slijeganjem ramena svog MPO-ovca nekako se i gubi želja za traženjem jednoznačnih odgovora pa prihvaćaš i neke drugačije načine liječenja i od drugih doktora u nadi da će baš taj i takav miks upalit kod tebe...