Stav dr-a je da dex nema štetne posljedice za dijete, koliko danas znaju.

Za mamu - na doze koje se daju u Hrvatskoj - nikakve (0,5 mg ili 1 mg ujutro od 1 dc do 12 tjedna trudnoće), osim debljanja. Osobno sam pila najblažu moguću dozu (Luči bi rekao "čisti placebo") tj. 0,5 mg dan nakon transfera do 12. tjedna trudnoće - bitno je lagano "izlazit" i od 10. tjedna smanjivat dozu, kao i sa svakom terapijom u trudnoći. Nikakvih nuspojava nisam imala (ni debljanje, ni pad imuniteta).

Kortikosteroidi u dozama u kojima se znaju davati u Americi tipa 2 mg par mjeseci prije postupka znaju izazvat nuspojave, ali ne tako strašne kao kod osobe koja ih mora zbog neke imune bolesti trošiti godinama ili više mjeseci. Kod takvih doza nuspojave su - debljanje, pad imuniteta, razvijaju osteoporozu pa treba pazit na pojačan unos kalcija, i reverzibilnu pojavu - tzv. mjesečevo lice "moonface".

Sve to je za hrv. doze izuzetno rijetko i na prste jedne ruke mogu izbrojiti žene za koje sam čula da su u MPO-u imale neke ozbiljne nuspojave. Bitno više je žena s nuspojavama od klomifena (hiperstimulacija, endo. polipi, stanjivanje endometrija - sve naravno reverzibilno), a da ne pričamo o gonalima i ostalim lijekovima koji se redovno koriste.

Osobno, najviše mi je u ovih 7 godina u nekom MPO postupku izazvao baby aspirin - strahoviti gastritis.