Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Koji sljez u čaj?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Koji sljez u čaj?

Ispričavam se unaprijed ako o tome već ima na nekoj temi, nisam uspjela pronaći, a nemam baš puno vremena za pretraživanje...

Kako sam čula s više strana (i ovdje na forumu) da je sljezov čaj dobar za kašalj (a Andrej puno kašlje u zadnje vrijeme jer je prehlađen i slijeva mu se šlajm iz nosa u grlo), poslala sam jučer MM-a u apoteku da kupi dotičnog. I kupio je, ali čaj od crnog sljeza. Poslije vidim da većina daje čaj od bijelog sljeza. Sad mi više ništa nije jasno - je li moguće da su mu krivo prodali (ali rekao je za što mu treba)? Ako je bijeli sljez za kašalj, čemu onda služi crni? Može li taj čaj štetiti trogodišnjem djetetu (popio ga je dosta i jučer i noćas)?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bijeli sljez (ili korijen sljeza) je uglavnom za kapati nos, ali može se i piti.
    crni sljez je pretpostavljam cvijet sljeza (je li bio onako prekrasno plavoljubičast i mirišljav?) ? taj se pije baš za kašalj

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    crni sljez je pretpostavljam cvijet sljeza (je li bio onako prekrasno plavoljubičast i mirišljav?)
    Jest, cvijet je plavoljubičast, a mirišljav... hmmm, nešto mi je oslabio osjet njuha nakon ove zadnje prehlade nisam osjetila nikakav miris.
    Zbunilo me i to što na kutiji tog "crnog sljeza" piše "štiti sluznicu probavnih organa" :? valjda su krivo odštampali, onda?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma sljez je za sve i svašta, na svakom piše drugo, ovisno o proizvođaču. bijeli sljez ti je jako sluzav (zato dobro štiti sluznicu nosa), pa je možda i bolji za kašalj, ali je bljakav. ja obožavam ovaj "crni"

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Šta nije bijeli sljez (valjda cvijet) za kašalj, a korijen bijelog sljeza za kapanje nosa? Ja bih stavila bijelog sljeza u hladnu vodu i to bi odstajalo oko sat vremena, onda bi malo ugrijala, dodala meda i popila. I taj čaj ima lijepu plavkastu boju.
    A korjenčići bijelog sljeza isto tako se stave u hladnu vodu, i puste nekakvu sluz, pa se ta tekućina kapa u nos. Kakvo je to, nemam pojma,jer mi kćer nikad nije dala da joj nakapam nos s tim. Kapaljka nam služi ko igračka.

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Dale ste mi misliti Otišla sam u kuhinju po svoje sljezove i piše:
    Holyplant, korijen bijelog sljeza, sastav: osušeni korijen bijelog sljeza. Od njega radim iscrpinu za ukapavanje u nos.
    Holyplant, sljezov čaj, sastav: list i korijen bijelog sljeza, cvijet crnog sljeza, timijan i anis. Njega prelijem kipućom vodom, ostavim stajati 30 min, ocijedim i zasladim medom. Kod kašlja za lakše iskašljavanje.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od korijena bijelog sljeza, koji inace kapate u nos, moze se raditi i caj koji oblaze sluznicu i smiruje nadrazajni kasalj.
    Caj od plavog sljeza (cvijeta) je za iskasljavanje i preporucuje se ne davati predvecer jer on malo provocira kasalj (kako bi se iskasljala sluz) pa nije ok navecer pred spavanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •