Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: slini non stop!!!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno slini non stop!!!

Pozdrav!!!
    Nisam baš puno na ovom pdf, ali sad stvarno trebam pomoć i nemogu naći sličnu temu...
    Vidite kolko smo stari, a "balavimo" majko mila....
    Nikad nije imao dudu i puštao je da mu slina curi, a ja ga nisam stalno brisala jer ne znam di bi došla s tim...
    Svi su govorili "ma još je mali stalo bu to"
    I kaj sad, pa ni više tak mali!!!
    Iz jaslica dolazi mokrih majci jer to curi ko vodopad...
    Uglavnom sad smo u fazi kad ja stalno govorim "gutaj slinu" ili "zazvori usta"!!!
    Jel ima netko slično iskustvo??? Do kad to može trajat???

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako nisu svi zubici nikli onda je u tome vjerojatno problem.Neki sline puno , naki malo , neki uopce ne (nase iskustvo). Sogoricinoj malenoj su zubi izlazili dugo, dugo -slinila je ko luda i slincek je bio stalno oko vrata. Isto je pricala kao i ti , tako vec na oko veliko dijete , a bali na sve strane.Sad ima 4 godine, svi zubio su joj niknuli i nema vise sline.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

suncha ja bih na tvom mjestu skrenula pedijatru pozornost na to, neka te savjetuje.
    Jer nekontrolirano slinjenje nakon 18 mjeseci može biti znak nekog poremećaja. A može biti i da mu ide koji zubić pa od toga.
    Bolje pitaj pedijatra pa si mirna

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

potpisujem sun...to je i moja pedica meni objasnjavala-najbolje idi provjeri kod pedice-ona je doktor a mi svi nagadjamo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj L. je dugo slinio. Znam da sam mu stalno morala stavljati bavajole i dnevno ih mjenjala po tko zna koliko. Slinjenje se smanjilo kad je krenuo u vrtić s tim da sam mu stalno govorila "gutaj slinu", "zatvori usta" itd. S 4-5 g. to je prestalo. Danas mu se zna tu i tamo dogoditi da mu slina pobjegne ali to je više u igri kad se smije.

L. je bio prematurus (5 tjedana) što je ostavilo neke sitne posljedice koje stvarno nitko ne primjeti. Pedica mi nikad niš nije rekla za to slinjenje tako da sam mislila da je to normalno. Nego prilikom jednog pregleda kod fizijatra rekao mi je da bi to slinjenje ipak moglo biti povezano s njegovim preranim rođenjem.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Naša pedica kaže da je to sve normalno...
    Ali meni se nekako čini da je on prelijen gutati, jednostavno zaboravi (ili nema vremena jer melje konstantno )
    Bože ja ga neki dan gledam i zamišljam ga kak sjedi u školi i piše, a slina curi po bilježnici i sve razmulja 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I Lara slini.... ista priča, stalno ponavljam "gutaj slinu", pedica se nije previše zabrinjavala i nije to povezala s preranim rođenjem nego sa nicanjem zubi (još nemamo petice)...

čak i da je povezano s preranim rođenjem jesu li vam rekli kako to riješiti? mi smo bili na zadnjoj kontroli kod fizijatra i sve je bilo 5+....

do 4-5 god.... :shock: poludit ću do tada....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Larita prvotno napisa

do 4-5 god.... :shock: poludit ću do tada....
    potpisujem.

Nitko neće reć prestat će tad i tad, nego ma bude još malo, zubi rastu, nije to za zabrinjavanje...
    Al sad mi je lakše kad vidim da nismo jedini

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vidi ovaj članak - skinut s portala www.dijete.net (rubrika o djeci s posebnim potrebama - članak o kraniosakralnoj terapiji).
    Mi smo bili (s B.) kod autorice teksta također zbog pretjeranog slinjenja, pregledala ga je i ustanovila da se radi o tome da su mu facijalni mišići i oni potrebni za gutanje nejednakog tonusa (btw. zbog toga i škripi zubićima, naročito po noći). Kod nas je to posljedica krvarenja II. stupnja prilikom poroda. S druge strane konačno sam doznala i da je to bio razlog nemogućnosti dojenja (i to me nakon tri godine napokon umirilo, jer sam cijelo vrijeme bila uvjerena da sam ja negdje gadno fulala, kad na nije išlo).
    Uglavnom, pokazala nam je neke jednostavne vježbice za otklanjanje tog problema i stanje se popravilo. Isplati se otići.
    Tekst:

KRANIOSAKRALNA TERAPIJA KAO DIO OSTEOPATSKE TEHNIKE

Osteopatija je manuelna medicina s holističkim pogledom na čovjeka. Uzmemo li u obzir činjenicu da je čovjek cjelina sastavljena od struktura, kemije i emocija, sve to treba funkcionirati normalno da bismo bili zdravi.

Prema A. T. Still-u četiri su glavna principa odgovorna za dobro funkcioniranje osobe:
    1) Funkcionalno jedinstvo, što znači da su svi dijelovi tijela funkcionalno povezani i svaki utječe na onaj drugi
    2) Struktura vlada funkcijom, što znači, želimo li hodati, treba nam dobra koštana potpora, snažni mišići, dobra cirkulacija, dobra inervacija, uredna funkcija respiratornog sustava…….
    3) Arterija vlada, misleći pri tom na cirkulaciju, jer ako je blokada u određenom području, onemogućen je dotok optimuma hranjivih tvari stanicama sa dolazećim posljedicama.
    4) Sposobnost autoregulacije, što znači da tijelo ima mogućnost samoizlječenja.
    Terapeutu je potrebno dobro znanje anatomije, fiziologije, patologije ali i sposobnost fokusiranja i gledanja šire, globalno, slušanja, primanja poruka tijela, te mogućnost « dijaloga sa tkivom » kako bi što uspješnijom palpacijom postigli kvalitetnu dijagnozu. Generalne osteopatske tehnike dobre rezultate daju u radu na zdjelici, kojim se terapeut koristi kod pacijenata sa cerebralnim oštećenjima, spinalnim povredama, ali i kod stanja kao što su lumbo sakralni sindrom, ishias, spušteni kuk, skraćene anatomske strukture u tom području kao posljedice različitih uzroka i sl. Poboljšava se mobilnost, optimalizira mišićni tonus i smanjuje bol.

Kraniosakralna terapija je dio osteopatije, koji se bazira na uspostavi funkcionalnog jedinstva biodinamičkih sila unutar kraniuma, kralježnice i sakruma, a osnovno sredstvo su ruke terapeuta koje modeliranjem, oblikovanjem nastoje dovesti strukture u prirodnu recipročnu tenziju koja je često narušena raznim unutarnjim čimbenicima i nepovoljnim utjecajem okoline.
    Jedan od glavnih faktora je primarni respiratorni mehanizam ( prema Sutherland-u to je cirkulacija cerebrospinalne tekućine-likvora, neovisna o pulsu i disanju, od 8 – 14 ciklusa u minuti ) Oligodendriti u mozgu rade ekspanziju u ritmu PRM i «šire « kosti lubanje, što detektiramo kao ekspanziju i retrakciju kraniuma ( poput udaha i izdaha )
    .
    Za kraniosakralnu terapiju važno je postojanje
    1) MOTILITETA – unutrašnjeg gibanja CNS-a
    2 ) KAPACITETA kranialnih kostiju za micanje
    3 ) MOGUĆNOSTI CIRKULACIJE LIKVORA
    4 ) RECIPROČNE RAVNOTEŽE INTRAKRANIALNIH MEMBRANA
    5 ) VEZE LUBANJE I MALE ZDJELICE kroz duru mater
    6 ) SLOBODNO MICANJE SAKRUMA između krila ilijačne kosti

Koristeći različita oruđa ove tehnike možemo je rabiti kod djece s poteškoćama u razvoju, hiperaktivne i neorganizirane djece, u pacijenata nakon kraniocerebralnih povreda, nakon CVI, glavobolja različitih uzroka, problema vratne kralježnice…..

Nadam se da će Vam ovaj sažetak dati makar malo uvida u kraniosakralnu terapiju i njezinu vrijednost kod cerebralnih oštećenja.

KOST PROGRAM PREMA S.CODONI

U praksi (re)habilitacije djece sa višestrukim oštećenjima, bez obzira radi li se o ranom oštećenju nezrelog mozga ili stečenih stanja uslijed kraniocerebralnih povreda, zaraznih, genetskih ili nekih drugih bolesti koje kao posljedicu imaju disfunkciju centralnog živčanog sustava, koriste se sa većim ili manjim uspjehom različiti terapijski pristupi (koncepti ) od kojih su u fizioterapijskoj primjeni u Hrvatskoj najkorišteniji Bobath koncept i terapija prema Vojti. Međutim, postoje i mnogi drugi, manje poznati pristupi koji u velikoj mjeri mogu doprinijeti uspješnijem razvoju Vašeg djeteta. Jedan od njih je svakako i K O S T program prema S. Codoni, kao cjelovit pristup usmjeren na tijelo i integracijski dio funkcionalno usmjerene terapije. To je koncept rada sa cerebralno oštećenom djecom temeljen na biološkim, neurološkim i fiziološkim spoznajama i uzima u obzir individualni stupanj psihomotornog razvoja. Koristi elemente kraniosakralne terapije, edu-kinestetike, rada na hipertonom X i stopalnim osjetilima, modificirane miofunkcionalne terapije i NLP-a. Naročito je značajan rad na površinskom osjetu i zglobnoj propriocepciji, čime se ne tretiraju samo primarna oštećenja nekih struktura povezanih sa oštećenjem mozga i nastalim promjenama u mišićnom tonusu ili zbog smetnji u neuralnoj kontroli, već i preveniraju sekundarna oštećenja koja za posljedicu imaju oštećenje onih tkiva koja zbog lezije CNS-a nisu u dovoljnoj mjeri « pokrivena mozgom « ( mišići, senzorni receptori, krvne žile, zglobovi i zglobne čahure i sami živci ).

U središtu je uvijek dijete s njegovim potrebama, efektom mozgovnog učenja i mogućnosti primjene naučenog u svakodnevnom životu.

SVRHA TERAPIJE:
    - bolji razvoj tjelesne i prostorne sheme vlastitog tijela
    - uspravljanje tijela
    - optimalizacija mišićnog tonusa i stvaranje pretpostavki za promjene / učenje
    - pravilno držanje lica, estetika kod hipersalivacije
    - kod govornih poremećaja vezanih za orofacijalnu diskineziju
    - kod neurološki uvjetovanih poremećaja govora
    - kod hiperaktivne djece i djece s nedostatkom samokontrole.

METODE RADA:
    - vježbe
    - vestibularni i proprioceptivni podražaji
    - vibracije
    - taktilne stimulacije

Fotografije osteopatskog tretmana djeteta sa teškoćama gutanja i hipersalivacijom

SAVJETE DAJE:
    Gordana Vešligaj vft
    Bobath terapeut
    Terapeut senzoričke integracije
    "Maka" terapijska igraonica za djecu sa smetnjama u razvoju
    Velika Gorica, Črnkovec 12
    Tel: 01 6215 463

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

bili ste kod nje samo zbog slinjenja ili ste imali još nekih problema?

koliko vam je trebalo da se postigne napredak, koliko često ste išli... daj pls malo više osobnog iskustva ako nije problem....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

prijavak! slini sve u 16. mokar do pupka.
    nisam se previše brinula oko toga. isto je imao krvarenje 2.stupnja i dystoni sindrom, nisam to nikad povezivala , ali sad mi se čini sasvim logično. zubi nam izbijaju sporo i bolno (sad su krenule trojke).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sa starijim sam išla samo zbog slinjenja (jer mi je bilo bed kak slini s pune 3 godine), iako ga je pregledala kompletnog i rekla na šta još sve trebamo obratiti pažnju (sitni zaostaci od distonog) i kako to kroz igru rješavati. Što se slinjenja tiče pokazala nam je kako izvoditi vježbice ustima i jezikom, te kako ga lagano masirati i naručila za kontrolu nakon 2 tjedna. U tom roku se već dosta toga popravilo. I dalje radimo iste stvari i napredak je vidljiv iz dana u dan. Vjerujem da to sve ovisi od slučaja do slučaja, ali, koliko sam shvatila te se stvari relativno jednostavno i brzo daju riješiti. Bed je jedino to kaj pedijatrima to nije nikakav problem, a oni su zapravo prvi koji bi te stvari trebali uočiti i uputiti roditelje gdje i kako da to riješe.
    Ako misliš da to nećete moći izvoditi doma terapija se može provoditi i u MAKA-i, iako mislim da je jednostavnije doma, npr. u kod pranja zubića ili u kadi bućkati vodu u ustima, dok gleda neki crtić ili sl. izvoditi masažicu, plaziti jezik mami/tati/pred ogledalom, škakljati ga i sl.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hm
    hvala ti puno

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

hm, puno ti hvala....

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mene je hm potakla da nazovem tetu Gogu i bili smo u subotu na pregledu...

Lara ima također sitne zaostatke distonog... ništa strašno, fina motorika na kojoj ćemo poraditi...
    motorika nam je ukupno gledano za dobru četvorku što nije loše, ali postoje još detalji koji su kruti i treba ih finim vježbicama, zapravo više masažom, omekšati...
    malo šteka i prijenos težine prema naprijed i vjerovatno od tuda potječe i slinjenje... ne pitajte, ne znam ponoviti objašnjenje uglavnom sve je to povezano...
    nisam sigurna da ću moći sama raditi te vježbe jer su stvarno pokreti tako nježni i mali, a ona nema baš toliko strpljenja... s druge strane ona joj je mogla raditi što i koliko je htjela... rađe bi išla k njoj i na vježbe ali ne znam hoću li moći vremenski... vidjet ćemo još....

hm, hvala još jednom....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baš mi je drago da je savjet bio koristan.
    Ja sam sad počela raditi i malo mi je frka uskladiti sve, ali i dalje s F-om idem tamo na vježbice, jer mi se čini puno korisnije nego da je to na svoj način radim doma.
    I isplati se svake kunice.
    Osim toga, stalno imam i update o trenutačnom stanju i progresu, čak i kad sam ja zbedirana da nekaj nejde kak treba ili da stagnira, ukažu mi na detalje po kojima se vidi da to sve skupa ide ful naprijed, a ne natrag.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

koliko često idete na vježbe?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

3 x tjedno, a ostalo radimo sami doma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke