Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Pomoć - šta ako beba nije dobila na kilaži?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Pomoć - šta ako beba nije dobila na kilaži?

majka sam dvomjesečnog sinčića, rođenog sa 4 kile i 55 cm.
    u prvom mjesecu dobio je 1350 g i 5 cm.
    cijelo vrijeme je isključivo dojen i to je naše najveće veselje, ja uživam u dojenju, nema veće sreće nego kada mi on mazi cicu dok papa, pa kada mi se nasmije s cicom u ustima - nema veće sreće.
    ja pazim šta jedem, jedem puno blitve, špinata, salate, voća, općenito povrća. pijem prenatal, čajeve za dojenje, mlijeko, kompote, željezo..
    s obzirom da maleni odpočetka ima jaki refluks i puno bljucka, u zadnjih mjesec dana sam ga dojila potrbuške sjedeći, i tada bi podrigivao tijekom dojenja i čini mi se da bi manje bljucnuo. ritam dojenja nam je bio svaka dva tri sata, noć spava od 23 sata do 5 ujutro. patronažna mi je rekla da isparvno doji i da dobro uhvati cicu.
    jaka je beba, voli dizati glavicu, jako se puno smije i općenito je veseli. po danu ne voli spavati, voli se nositi i odspava možda dva,tri sata.. ostatak se mazimo, nosimo, pričamo. stolice su mu u zadnjih mjesec dana jedan put na dan i tada su zelenkaste vodenaste. trudim se što više odmarati, no to je teže tokom dana, pošto malo spava, ali čim mi muž dođe s posla, onda ga preuzme pa ja odspavam sat, dva... općenito se osjećam ok, mada mi je rekla ginica prošli tj. da mi je pao imunitet (uočila je bakterije koje su na to ukazale) pa sam pojačala voće... psihički sam isto okay, pretežito ushićena (čim pogledam svog sina sam izvan sebe od sreće )

i sada ono što me brine: na zadnjem pregledu na dva mjeseca vaga je pokazala da je dobio 200 grama u 1 mjesec :shock: i narastao 2,5 cm.. pedica nije bila zadovoljna, ali mi je rekla da neka počekamo desetak dana da vidimo kako će se dalje razvijati.
    u zadnjih desetak dana ćešče traži cicu i više plače, to se nekako poklopilo i s pregledom... krene papati pa nakon 5-10 minuta počne natezati cicu napred nazad, lijevo desno, pa je ispusti, pa je opet traži, pa viče.. tako i lijevu i desnu.. primijetila sam po bljucevima da je u zadnje vrijeme mlijeko znatno rijeđe, kao da je vodenasto..

ono što je mene strah je slijedeće: da li postoji mogućnost da je moj maleni gladan, odnosno da ne dobije onoliko koliko mu treba, s obzirom na to da je velika beba.. (naravno ne moram niti napomenuti komentare okoline: on ti je pothranjen, gladan... - ja sve ignoriram i trudim se izbjegavati takve osobe).
    imamo kontrolno vaganje opet na Sv. Nikolu.. istinski strašno želim dojiti... molim vas, recite mi kako da poboljšam dojenje odnosno kako da mi dobije na kilaži? (u zadnjih par dana ga ne skidam s cice od straha da mi je gladan :/ )

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

u zadnjih par dana ga ne skidam s cice od straha
    vec radis sve dobro
    nemam vremena, dopisem kasnije

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

On sa 2 mjeseca mora imati barem 5 popisanih pelena dnevno, a ako kaka uobicajenim ritmom, onda je sve u redu.

Kod napredovanja bebe bitno je uociti 3 prirasta: tezine, visine i opsega glave i opcenito se smatra da ako su 2 od 3 u redu - sve je u redu. Kod tvog je sincica znakovito i to da je u prvih mjesec dana dobio jako puno.

Jos jedna info: to sto ti pojedes ili popijes nema utjecaja na kolicinu i kvalitetu tvog mlijeka, a jedino sto moze smetati bebi je ono na sto je beba alergicna. Ako se alergija do sada nije pokazala, vjerojatno je sve sto jedes njemu OK.

Ono sto mene zanima je sljedece:
    - je li se sto promijenilo u njegovom nacinu dojenja osim sto cesce trazi?
    - pises da se trza dok jede - radi li to i nocu?
    - je li se nesto stresno dogadjalo doma (tipa preseljenja npr. ili je izniklo gradiliste u blizini ili ...)
    - curi li ti mlijeko prejako na pocetku podoja, odnosno imas li osjecaj da bebi to smeta?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ono sto mene zanima je sljedece:
    - je li se sto promijenilo u njegovom nacinu dojenja osim sto cesce trazi?
    pa ne mogu baš reći da je, osim što više rasteže cicu, i što bi prije jedna cica bila po podoju, sada počne nakon nekih petnajstak minuta rastezati jednu pa mi se čini da je još gladan pa mu dam i drugu.. prije bi jedan podoj po cici trajao sigurno pola sata sat, a sada toliko traje s obje.. da li je moguće da je ovo skok (prvi smo imali s nekih desetak, petnajstak dana, drugi ne), pa na taj način navlači mlijeko?

- pises da se trza dok jede - radi li to i nocu?
    s obzirom da u globalu prespava noć, od cca 23 do 5 plus minus, ne znam, ali prvo dojenje ujutro papa ko veliki, nema natezanja

- je li se nesto stresno dogadjalo doma (tipa preseljenja npr. ili je izniklo gradiliste u blizini ili ...)
    ne, sve pet, jedino što mi uzrokuje stres su mama i svekrva ali držim ih na distanci zadnjih par dana, jer uopće ne želim slušati te gluposti o kvaliteti, količini itd mlijeka..

- curi li ti mlijeko prejako na pocetku podoja, odnosno imas li osjecaj da bebi to smeta? ponekada mi se čini kada je pauza između dojenja duga, kada spava po noći ili ako slučajno popodne zaspi, pa je dojenje na 4-5 sati, da jače krene mlijeko, pa se onda on zagrcne i zakašlje, ali ne smeta ga u smislu da stane, on tako navali nazad na cicu da mi je smiješan za poluditi...

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svaka pelena je popiškina i to prilično, kaka u principu jednom do dvaput na dan.. kaka je pretežito rijetko vodenasta, zelenkasta (ponekad tamnija ali češće svjetlija)..

u zadnje vrijeme trpa ručice, pa ih žvače (ja mu ih vadim da sam sebe ne iritira na bljuckanje) i to čak nakon podoja, kada ga dignem za podrignuti.. nadam se da mu je to nova igra..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

od kad te nerviraju mama i svekrva?

zelena stolica može biti i od stajanja u crijevima, kad se zbog progutanog zraka dođe do oksidacije iz žutog u zeleno
    Nera je imala grčeve i zelene pjenaste stolice, uredno dobijala na kilaži

pokušaj podoj započinjati sisom kojom si završila zadnji podoj :
    podoj: lijeva, desna
    . podoj: desna, lijeva
    3. podoj: lijeva desna ....
    da budeš sigurna da dođe do masnijeg mlijeka
    normalno je da što više raste i jača bude jači sisavac, pa će se podoji od 20-30min svesti na 5min (Nera sa 5-6mj)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ljubavna1pogled prvotno napisa
    svaka pelena je popiškina i to prilično, kaka u principu jednom do dvaput na dan.. kaka je pretežito rijetko vodenasta, zelenkasta (ponekad tamnija ali češće svjetlija)..

u zadnje vrijeme trpa ručice, pa ih žvače (ja mu ih vadim da sam sebe ne iritira na bljuckanje) i to čak nakon podoja, kada ga dignem za podrignuti.. nadam se da mu je to nova igra..
    Zar dojene bebe treba podizati za podrigivanje, ja to nikada nisam radila :?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    od kad te nerviraju mama i svekrva?
    od kada znam za sebe šalim se... ma od kada sam rodila imaju "pametne izlete" po pitanju mlijeka, nosanja, spavanja, u svemu su najpametnije.. svoju sam odpilila deset dana nakon poroda, bio je takav karneval da se orilo (ali mi očito nije utjecalo na mlijeko jer je u tom mj dobio 1350g).. imam divnog muža koji mi je velika podrška u dojenju, a znam da nikoga niti sveki nit mamu neću promijeniti, pa se trudim ne
    slušati ih, po sistemu jednouhonutra drugo van, i vibram: nama dojenje ide sjajno, nama dojenje ide sjajno..

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e da i glede šaltanja cica, tako radimo još od rodilišta, s time da jedno vrijeme nisam niti pamtila koja cica ide, po opipu bi znala, ali u zadnje vrijeme kao da su mlohave, kao da se ne napune brzo, čitala sam da je to normalno..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2357
    od kad spava noć u komadu?
    jel koristite dudu-varalicu?
    nervoza po danu a noću dugo spava?
    koliko puta spava po danu?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala na linku, sve smo mi na rodi već pročitali

od kad spava noć u komadu?
    praktički od kada se rodio, prve noći kod kuće, osim nekih tjedan dana kada se znao buditi u 3 ujutro (to je bilo kada je imao nekih 6 tjedana), inače ne
    jel koristite dudu-varalicu?
    nažalost da, ali po savjetu ps jer je uprvom mjesecu kada je toliko dobio bio stalno "gladan" pa mi je onda ona preporučila dudu, da se ja odmorim..
    dam mu je kada se počne cendrati, onda malo cica dudu, zadrijema i izbaci je iz usta sam.. nema je stalno
    nervoza po danu a noću dugo spava? ne bih rekla da je nervozan, nakon dojenja kada podrigne, zna početi malo plakati, ali tada osjetim mjehuriće pod rukama, kao da se naguta zraka pa mu to smeta, pa treba recimo petnajstak minuta dok zaspi.. naravno na meni voli zaspati
    koliko puta spava po danu?[/quote] recimo dva puta po sat dva, u zadnje vrijeme i puno više puta zaspi ali kraće spava.

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moram samo naglasiti njegov refluks, on je toliko bljuckao ova dva mjeseca da smo tetre stalno prali, pa pod,pa sebe.. stalno je jako bljuckao.. zadnjih par dana jako pazim da ga držim uspravno i tako ga dignem i držim ga dok ne podrigne, i čini mi se kao da manje bljucne

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u zadnjih desetak dana ćešče traži cicu i više plače, to se nekako poklopilo i s pregledom... krene papati pa nakon 5-10 minuta počne natezati cicu napred nazad, lijevo desno, pa je ispusti, pa je opet traži, pa viče.. tako i lijevu i desnu.
    skok sa 6 tjedana?
    ja sam tokom podoja primjetila da ima više LD-a , ne samo jedan na početku kako sam mislila, jel on to gunđa kad je pauza između LD (let-down - otpuštanje mlijeka)?
    kad on tako krene lijevo-desno, da li ga prebacuješ odmah na drugu sisu? možda zbog toga prečesto mjenjaš strane (sise) pa ne dolazi do dovoljne količine masnog mlijeka, a sudeći po popišanim pelenama posiše dovoljno mlijeka, no čini mi se ipak više onog prvog vodenkastijeg.
    jel se ti počneš nervirati čim on počne mrgoljiti se lijevo-desno?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma pustim ja njega da gunđa na ciki, ne skidam ga odmah na drugu, jer znam da je najbitnije ono zadnje mlijeko... ne nerviram se, trudim se biti jako blaga i smirena jer znam da je to sigurno važno... podsvjesno se a i malo svjesno brinem, može li to utjecati? podruditi ću se što manje misliti za vrijeme dojenja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

je si li pokušala, kad počne tako gunđati da ga podigneš na podrigivanje, pa ga vratiš na istu?
    kad ga prebaciš na drugu, da li iz prve još možeš istisnuti mlijeka? (nije neka metoda, ali ne znam kako ustanoviti da li je došao do masnijeg mlijeka)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kada je toliko dobio bio stalno "gladan" pa mi je onda ona preporučila dudu, da se ja odmorim..
    ovo mi jedino "zvoni" pogresno

da probas izbaciti dudu i davati mu stalno, koliko god zeli i da svo uspavljivanje i cendranje bude na sisi?

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    kada je toliko dobio bio stalno "gladan" pa mi je onda ona preporučila dudu, da se ja odmorim..
    ovo mi jedino "zvoni" pogresno

da probas izbaciti dudu i davati mu stalno, koliko god zeli i da svo uspavljivanje i cendranje bude na sisi?
    čini mi se da će mi onda biti non stop na cici, pa ne znam je li to dobro
    ali naravno da ću sve pokušati, jer stvarno želim da nam dojenje uspije

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dobro je da je non-stop na sisi
    i mazi se i jede
    jednom bebica se napije, drugi put pojede
    moja Nera nije imala dudicu, sisala je na 1,5 max 2h, i sad jede češće u manje porcija

izbaci dudu, nemaš šta izgubiti, a može pomoći, jer će češće jesti i dobivati više kalorija a s tim i napredak na kilaži će biti bolji

a i duda ti stvara ovisnost koja ti kasnije može biti problem, tj. kako ga odviči od te gume, a da ne spominjem higijenu (padne na pod, treba sterilizitrati, može uzrokovati upalu uha , iskriviti zube ako ne odvikneš ga dovoljno rano .. )

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

dude su OK ako nema problema s dojenjem

kod vas ima problema

bude li non-stop na cici, jedina je nuspojava to sto ce dobiti na kilazi i dobro napredovati i biti zadovoljan, a onda ces i ti biti zadovoljna

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

tu nuspojavu si od srca želim .. slušam vaš savjet i javljam vam stanje u četvrtak, idem onda do ps na vaganje

hvala vam na podršci, to mi jako puno znači

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dakle danas smo se nakon 7 dana vagali i dobio je 120 grama...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dakle danas smo se nakon 7 dana vagali i dobio je 120 grama...
    :D :D
    eto, ide na bolje

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nitko sretniji od nas

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je super da radi mi smo to morali vježbati, ne znači da je gladan

drago mi je da ti pedijatrica nije požurila s nadohranom

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo bili danas kod pedice - dobio je u 14 dana 250 grama :D , pedica zadovoljna, kaže da bi pričekala još do iduće kontrole, ali da svakako ne bi davala lijek za refluks (uopće nije spominjala ad. ).... kaka mu je zadnjih par dana zlatno žuta, na senf boju baca (inače je uvijek bila zelenkasta).. tolko vuče cicu da mu se obrašćići uvuču (srce moje malo) i vidim da imam više mlijeka od kada mi je češće na cici... javim se 27.12. kada je iduća kontrola.

ljubavna1pogled avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prijavljujem da smo u mjesec dana dobili 700 grama i 2 cm!!! :D :D Cickamo dalje
    (p.s. jeli normalno da ponekada dok ne dojimo kao osjetim trnce u bradavicama?)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •