Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: zeko kao kucni ljubimac

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno zeko kao kucni ljubimac

da li netko ima zeca - kucnog ljubimca?

klincovi zude za zivotinjicom, pa smo postigli kompromis da nabavimo zeku.
    preko tjedna dolazimo kuci tek kasno popodne, znaci da bi bio cijeli dan sam samcat (to je bio razlog zasto je pas ispao iz kombinacije)
    kako zecevi podnose samocu? citala sam da vecinu dana prespavaju, a da su aktivni vise predvecer

voljela bih cuti iskustva zeco-ljubaca

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima jedan topik tamo na receptima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    :shock: Vriiiiiiiišt!!!

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače nemam iskustva iz prve ruke što se tiče držanja zekića u stanu, ali čini mi se da je namještaj u opasnosti od grickanja. (Doduše, ni držanjem pasa to ne izbjegneš. )

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imala sam ih ja kao mala, imaju neki miris, nama nije smetao, ali neki frendovi su znali reč da se osjeti, slatki su . Ako se potrudite možete ga naučiti da kad je pušten nuždu obavlja uvijek na isto mjesto, lako ih se odvikne od grickanja namještaja i žica, kablova. Malo su plašljivi, pa ih odmalena moraš naućiti na sve- buku, pljesak, zvižduk, vrisak, plač, dječje ruke... Vole se maziti, jesti iz ruke, nositi... Ma baš su fora. Budem i ja jednog priuštila svojim klincima kad Andrija malo naraste.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

čuvaj žice i kablove

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

imam ga ja :D

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

previše brabonjče...il kak već da napišem
    nije mi neš...uopće! draži mi je i zabavniji hrčak. ja bi jack russell-a!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mi smo imali patuljastu kunićicu, Đurđu, obožavali smo ju.

Prije nabave dogovori s klincima pospremanje gajbe na čije dno se stavlja piljevina koju se svaki drugi dan treba mjenjati, ako ne sve onda barem onaj dio gdje obavlja nuždu.
    Dosta se linja, a pandže treba redovito kratiti.
    Od hrane ima gotovih mješavina žitarica, treba mu davati i sijeno (sve se to može kupiti u pet shopu).

Đurđa nije napravila puno štete : skidala je tapete, grickala štokove, izgrizla šogiju dva kabla za slušalice, veliki kabel pojačala, kabel od pegle i pojela moju afričku ljubičicu (na Veterinarskom faksu vjerojatno još i danas prepričavaju kako ih luđakinje zovu u gluho doba noći jer je "zec pojeo biljku").

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

odvalih se od smijeha

Ivarica that was nasty!

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: zeko kao kucni ljubimac

Citiraj emily prvotno napisa
    citala sam da vecinu dana prespavaju, a da su aktivni vise predvecer
    Nekoliko ljudi koji su imali kuniće su mi se žalili da nisu mogli spavati jer su im ljubimčići rondali po cijele noći. Dvoje od troje tih vlasnika su poklonili kuniće jer ih više nisu mogli držati. Sami nisu mogli ostati, radili bi užasan nered po stanu, čak su neki i sami otvarali gajbe i glodali vrata. O kablovima da ne pričam. To su bile najbolje mušterije mog muža (njegova firma među ostalim prodaje telefonske žnjore )

Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi imamo zekota. Preslatki su, ali meni baš i nisu toliko za klince. Tu možeš naći dodatne informacije za sve što te zanima.
    http://www.zecovi.net/
    Ženke su mirnije i umiljatije od mužjaka, mi smo našeg morali kastrirati jer je pišao posvuda i obilježavao svoj teritorij (ajme smrada!). Poslije smo ga naučili da obavlja sve u kutiju s pijeskom (bolje od piljevine) koju čistimo 2x dnevno, pa nema mirisa. Nije baš neka maza, bježi od Lucije, ali ona je mala pa ga čupa. Ako su klinci veći, onda ok.

Ostavljamo ga vani kad nas nema, ali ima dovoljno igračaka i grickalica pa ne grize okolo. Da nije tako morao bi biti u kavezu, a to bi mi bilo žao. Dlake lete posvuda, mi našeg četkamo s onom gumenom četkom za kratkodlake pse, najbolje skida dlaku. Nokte režemo sa posebnim klještima kad zatreba. Dnevno mu daš dosta sijena i malo žitarica, i naravno svježu vodu. Ne kupaju se, osim ako se baš ne unerede previše. Veliki su čistunci, čiste se više od mačaka.
    Pazite kod kupovine da ima pravilne zube, tj. gornju čeljust preko donje. U zadnje vrijeme je bilo puno križanja pa se dosta često ponavlja ova mana pogotovo kod ovnolikih kunića.
    Ako te još kaj zanima, javi.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da bi zekani bili sretni moraju biti u paru m/ž. Oboje bi trebali na sterilizaciju. Kunići uopće nisu jednsotavni za držanje, znaju dosta pobolijevati (problemi sa zubima, probavom, apsesi...).

Ako vas nema pola dana kod kuće jedan kunić će biti depresivan ako je sam i još zatovren, a kablovi stradavaju i više nego što mislite. Radje razmislite o istospolnom paru zamorčića (ženke se više slažu nego mužjaci) i budite 1000% sigurni da im je dobro određen spol. Probajte izbjeći nabavu životinja u shopovima ako ikako možete.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh ovaj me topic prisjetio na djetinjstvo...
    imali smo brat i ja dva puta zeca kao klinci... jednom crnog i jednog bijelog...
    drzali ih u kuci i kad je bio lijepo vrijeme vani na terasi...

i dan danas nekad te zeceve spomenemo u razgovoru - kad pricamo o djetinjstvu ili pregledavamo stare fotografije...
    eto, meni lijepa uspomena...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala ljudi, definitivno cemo se jos informirati i razmisliti...

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jedno je sigurno. Kućnog ljubimca moraš izabrati na način na koji se možeš/možete brinuti o njemu.
    Ja sam odustala od zeca baš zbog glockanja jer ih se jako teško može odviknuti od glockanja svega i svačega i to je u principu problem kod svih glodavaca samo što bi zeca za razliku od ostalih glodavaca koji su kod nas normalni za ljubimce trebalo malo više puštati van. Možda da razmisliš o hrčku ili zamorcu?

a maca?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, ak vas nema doma skoro cijeli dan, kad ćete ga naučiti da ne gloda kabele i namještaj, i da obavlja nuždu na jednom mjestu.... za to vjerojatno treba dosta vremena.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imamo mi i obožavamo ga, imamo ga već dvije godine...sve informacije u www.zecovi.net/forum da ne pišem sve....

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Emily, nemojte kupiti zeca. Nisu pretjerano druželjubivi i tolerantni na dječje natezanje (naravno, kako koji, ali najčešće nisu). U stanu, posebice zimi kad su prozori zatvoreni - smrde. Posebice ako imaš tepihe u njihovoj sobi. Glođu sve, razbacuju slamu uokolo i tako...
    Jesu slatki i zanimljivi, ali nisu baš za djecu.

Po ovome što si napisala čini mi se da bi vam bilo bolje možda nabaviti hrčkića ili mišića ili zamorca možda...
    Psa nikako... možda radije mačku (one podnose samoću).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, sve mi se vise poceo svidjati hrcak
    ali po svim informacijama i njih bi trebalo biti 2 da ne budu usamljeni

a i maca ne zvuci lose... :/
    ne znam
    pisite jos vi koji imate iskustva ...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    da, sve mi se vise poceo svidjati hrcak
    ali po svim informacijama i njih bi trebalo biti 2 da ne budu usamljeni
    Ne, hrčak ti uvijek ide jedan po kavezu. Ne vole društvo.
    "Važno je znati da se odrasli zlatni hrčci ne podnose. Zato je za svaku životinju potreban poseban kavez. Jedino ženka dok doji, boravi zajedno s mladima. Mladi hrčci, koliko god su društveni dok su posve mali, kasnije se razviju u tipične samce. "

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moja zekica je živjela s nama godinu dana, bez kaveza, spavala je na trosjedu, nuždu obavljala u svoj wc, jako su pametni i društveni, obožavaju se maziti, ponšaju se skoro pout peseka... Naravno da NE smrde ako ga redoviti čistiš. Kunić, za razliku od hrčka i zamorca, sam po sebi nema nikakav miris, nego smrdi mokraća i kakica (a čija ne?).
    Super super kućni ljubimac!

Ipak, morala sam je maknuti kad sam rodila zato što se dosta linjaju a i istina je da ne vole dječje navlačenje, tako da preporuku za kunića dajem isključivo staroj djeci (7-8 godina na dalje).

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pretpostavlajm da mislite na patuljaste zečeve. O jednom takvom i ja razmišljam ali imam isti problem ko emily. Nema nas doma do 16 h

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Kad vas citam, ispravno zborite, ali ako onda ljudi koji rade ne bi nabavili nikakvog ljubimca dok ne odu u mirovinu.
    Mi imamo patuljastog kunica, psa i bebu.
    Imali smo kunica i psa i dok smo radili oboje od 7 do 3. I sve je bilo super. Kas smo se znali vratiti kuci ranije, kujica bi nas docekala snena. Zivotinje su prilicno prilagodljive. No, ipak ne bih uzimala psa da vec imam dvoje djece i oboje radimo. Kunica bih.
    Koliko sam ja cula od ljudi koji ih imaju, a i citala, kunici i zamorci nisu agresivni, tj. ne grizu, ali hrcci da. Hrcak zna cvaknuti ako ga ne primis lijepo kad ga podizes, a i jako je mali pa se zna posvuda zavuci. Opcenito mi se cini da su zamorci i kunici puno umiljatiji i druzeljubiviji.
    Razlika je ta sto kunici skacu (na fotelje, krevete i sl.), a zamorci ne, ali zato zamorci znaju biti jako glasni (nekad i u 4 ujutro, imali smo i njega), a kunici sute. Nas ponekad rezi kad zeli da se pas makne od njega, ali to je sve.
    Koliko vidim, tvoja djeca imaju 5 i 9 godina. Rekla bih da su to dovoljno stara djeca za kunica. Meni su kunici super, bas su naravi kao psici. Ako je pusten van iz kaveza kad ste kod kuce, dok ne odete na spavanje, mislim da ce biti zadovoljan. Poigrate s s njim, on se istrci i izigra, i bit ce miran po noci. Barem nas je. Dlaka im opada, to je istina, ali za djecu od 5 i 9 godina to nije vise problem. I macama dlaka opada, i psima, i zamorcima, i ljudima.
    Nas je vrlo brzo naucio obavljati nuzdu u macji wc s pijeskom za mace. Samo lopaticom pokupis mokri pijesak i klikere navecer i nema smrada. Govanca ionako ne smrde, samo mokraca.
    Nas ne voli bas gristi namjestaj jer je lakiran, ali kabele obozava, pa one koji su na podu zastitimo onom rebrastom plasticnom cijevi koja se kupini u trgovini elektromaterijalom. Ako ima u blizini svjezu granu nece gristi namjestaj.
    E sad, istina je da muzjaci vole obiljezavati mokracom i da to uzasno smrdi. Nas je usto imao i stvarno jak spolni nagon i silovao je i nas i goste kad god bi imao priliku (ruke, noge, papuce). Iz ta dva razloga smo ga kastrirali i oba problema su nestala.
    Ja bih djeci te dobi, da nas nema do 16h uzela zamorca ili kunica, mozda macu. Ali imaj na umu da uzimas ljubimca prvo sebi, onda djeci. Ipak ces ti morati misliti na to je li sit, cist, pocesljan i tako. I onda reci djeci da ga nahrane.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a maca
    mace mogu bit same 2/3 svog života prespavaju, uredne su, čiste, nemaju miris, lako se nauče na pjesak, a dok su male su i razigrane

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa
    previše brabonjče...il kak već da napišem
    nije mi neš...uopće! draži mi je i zabavniji hrčak. ja bi jack russell-a!
    terijera? Mnooogo sladak, živahan i pametan peso Ima ga moj brat. Jedina je nevolja što se linjaaaa Najbolje bi ga bilo četkati - usisivačem

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Emily, sto ste na kraju odlucili? Daj nam neki zavrsetak ove price.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Emily,

ako još niste odlučili, ozbiljno razmislite o maci.
    Maca je čovjekov najbolji prijatelj.

...zapravo, ako imaš mogućnosti uzmi odmah dvije male, tako da se naviknu jedna na drugu i život im je lijep cijeli dan.
    Mace se mogu prilagoditi i na život u stanu (tako kod moje mame), a još su sretnije u kući.
    Naša maca stvarno ne grebe namještaj, niti radi štetu. Kako ju naučiš prvi dan, takva će ti biti.
    Nikada, ali nikada ne obavlja nuždu van kutije s pijeskom.
    Ima odličnih pokrivenih kutija i pijeska raznih vrsta koje ne šire miris. Sav posao je dva puta dnevno lopaticom maknuti sve što je obavila i jednom u npr. dva tjedna pošteno oprati i dezinficirati kutiju.

Ako ne stignete, ne morate maci posvetiti previše vremena-15 min dnevno igranja s raznim mačkama namijenjenim igračkama je dovoljno, a koliko će klinci uživati u igri s macom da se i ne govori.

Istina, može se naletiti i na "borbenu" macu lovca sklonu pružanju kandži, no već pri prvom susretu s potencijalnim ljubimcem možeš joj procijeniti karakter i prepoznati pravu mazu i djecoljupku.

Malo razmisli i o kupnji rasne mace, s već unaprijed definiranim osobinama, ali nekako mi se čini da je udomljavanje siročeka bolji izbor...
    Životinjica je i te kako svjesna da si joj spasila život.

Mužjak ili ženkica-potpuno svejedno...

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja obožavam mačke, oma bi nabavila tri. Al njihove dlake su mi manje drage :/

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam imala zeca kao kućnog ljubimca i to 3 godine. Došao je k nam u stan kao čisto mali i to vrsta belgijski orijaš. Odmah smo Mucka naučili da nuždu obavlaj u kutiju s pijeskom koji smo redovito mijenjali, ali se svejedno osjećao jak miris amonijaka u stanu. Zec je bio jako umiljat, neizmjeran izvor veselja, spavao je u mom krevetu kraj mene. No kako je rastao tako je sve veću štetu u stanu radio, što s kanđama, što zubima, pojeo nam je sve rese s tepiha, ogulio tapete sa zidova, oglodal nogu od jedne stolice. To definitivno nije ljubimac koji bi mogao biti sam u stanu do neko doba, vli društvo. Na kraju je postao i opasan jer je jako narastao i odgurivao se nogama, mojoj baki je slomio ruku tako. Onda smo ga dali drugoj baki koja je imala veliko dvorište i napravili ogroman kavez u kojem je boravio, nabavili mu družicu, bijelu zečicu Milicu . I tako su sretno još godinma živjeli i imali puno malih zečića.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Onda smo ga dali drugoj baki koja je imala veliko dvorište i napravili ogroman kavez u kojem je boravio, nabavili mu družicu, bijelu zečicu Milicu . I tako su sretno još godinma živjeli i imali puno malih zečića.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Gost 1 prvotno napisa

Maca je čovjekov najbolji prijatelj.

Najveći X na svijetu, obožavam mačke

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mhda, mačje dlake...ali ako niste alergični, nije tako strašno. Najobičniji ljepljivi valjak za skupljanje dlačica iz DM-a može obaviti lavovski dio posla u doba mačjeg linjanja.

Ma hrčak je o.k., no te malene životinjice (pa i zec) kratko žive. Čovjek ih zavoli...i već ih nema.
    Kod njih je i teže utvrditi ako ih nešto boli, pa veterinarova pomoć prekasno stigne.
    Moja draga prijateljica imala je premilog hrčka-jedno jutro samo ga je našla u gajbici uginulog, iz čistog mira. Cijela familija bila u šoku danima...

Moja prva maca, zapravo veeeliki tigrasti mačak pratio me od prvog dana kad sam krenula u školu, a uspio je položiti i čisto lijepi broj ispita na faksu.
    Nezaboravan prijatelj

Eto Emily, iskustvo iz prve ruke...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    Emily, sto ste na kraju odlucili? Daj nam neki zavrsetak ove price.
    odlucili smo (tj. ja sam odlucila ) da ipak necemo imati ljubimca
    jednostavno je okrutno i glupo imati "ljubimca" kojeg neces vidjati niti se s njime baviti
    kasno dolazimo doma, vikendom isto cesto laufamo okolo...

zao mi je jer vidim da su klinci razocarani, ali zaista ne vidim prostora kako sve kockice posloziti da svi budu zadovoljni

makar.... gost1 mi je sad malo stavila bubicu u uho sa ovom macom :/

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hahahaha, mi se svi raspisali, a vi nista.
    Je, ako su dvije mace, one su si same prilicno dobro drustvo. Imala sam i ja brata i seku mace dok sam bila mala. Bas su se voljeli.
    Ja bih jedino dala preporuku da se zivotinje ljubimce, znaci kucne maze koje nisu namijenjene za uzgoj, kastrira. Oba spola. To jaaaako olaksava zivot i zivotinjama i vlasnicima.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mace, mace...ajde Frida i ti malo navijaj

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zeca imaju naši prijateji .... također na nagovor i navaljivanje njihove djece da im kupe kućnog ljubimca .... zeko je super ali MIRIS osjetim svaki put kad uđem u njihov stan ... ali nakon 10ak min se priviknem ....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •