moja priča o dojenju od samog početka ima problematičnu notu. em ragade, pa soor, mastitis, temperature... ju nejmit. pa dodaj tome faze bebe koja hoće samo cicat dok hodam (uključuje i noćna cicanja), pa samo dok spava... i sve smo izdržale i nikad nisam sumnjala da mogu usprkos svim 'izazovima'.
kako je h napunila 14 mjeseci tako su se opet javile ragade. jako crvena ljuskava koža areole, raspuknuta koža u nekim dijelovima i tako to na obje cice. opća praksa dijagnosticira gljive. bezuspješno mazanje par tjedana rojazolom. odlazim u privatni laboratorij napraviti nalaz na gljive - nula bodova naravno. odlazim dermatologgu, žena pada u nesvjest na izgled mojih cica. kao i opća praksa, govori mi da moram odmah prestati dojiti. šalje me na pretrage, nalaz pokazuje da se radi o bakterijskoj upali, dobila antibiotik (opet nula bodova) i garamycin kremu za mazanje. situacija ne ide na bolje. antibiotici su samo zaustavili širenje upale. cijelo vrijeme dojim jer jednostavno ne mogu zamisliti da prestanemo.
a onda dolazi ljeto, odosmo na more i tamo se sve nekako smiri. jedna cica se skroz oporavila, druga skoro pa skroz.
prošla su 2 mjeseca i evo opet sve nanovo.
objašnjenje koje mi je dala dermatologica o čemu se radi je to da je moja koža jako osjetljiva (koža mi je inače najproblematičniji organ) a da je djetetov probavni sustav sazrio pa obzirom da jede normalnu hranu tako je i kiselina želuca drugačija od one kada je bila samo dojena. ista ta kiselina meni radi od cica to što radi i da će mi se to stanje vraćati sve dok ću ju dojiti. prvo mi je to bio sf ali sad kad je problem ponovo krenuo, to njezino objašnjenje mi ima smisla. ili????
dojenje sam odlučila reducirati ali ne i izbaciti. skoro pa ne doji preko dana, samo za uspavljivanje i tijekom noći. ne znam koliko ću dugo moći izdržati ovaj problem pa me zanima ima li tko kakav komentar ili savjet.
žalosna sam jako![]()