Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Može li alergično dijete u jaslice?

Mary Ann avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Može li alergično dijete u jaslice?

U naslovu topica sve piše.

Moja Magdalena je alergična na mlijeko, jaja i gluten i do sada nisam niti sumnjala u to da će ići u jaslice ali mi je sada jedna pozanica rekla da ju neće primiti u jaslice jer je alergična i da oni ne mogu voditi brigu o tome što će joj dati jesti.

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

najbolje bi bilo da odeš u vrtić ( u koji misliš upisati djete ) i tamo se raspitaš jer ima jako puno razlike od vrtića do vrtića.
    kod nas kad smo imali roditeljski sa tetama zamolile su nas da im napišemo ako koje djete ima neke posebne potrebe, ako su alergična, ako piju ljekove ... da znaju obratiti pažnju i ako nisu upućene u nešto da ih upute roditelji.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zašto ne bi mogla u jaslice????
    ako ju se ne primi onda to nije u redu...
    svako dijete ima pravo na poseban pristup i posebnu skrb i djelatnici vrtića se trebaju tome prilagoditi
    mi imamo par djece koji ne smiju jesti ništa što u sebi ima čokolade
    imamo dječaka kojem jako smeta ćaj ili sok
    svemu se prilagođavamo tako i hrani djeteta....

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas su isto pitali za posebnu hranu, ne znam kako je to u pojedinim vrtićima... Znam da naš mali prijatelj ide u jaslice, alergičan je na kravlje mlijeko, pa mama i tata svakih nekoliko dana donesu za njega rižino, a kada je mliječni obrok tipa griz, skuhaju sami doma obrok i donesu za svoje dijete. Mislim da alergija nebi smjela biti no no za vrtić.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja je bila alergicna na mlijeko ( do 2. godine) i isla je u jaslice
    dorucak sam joj nosila i ostavljala tetama, one bi pomjesale sastojke i time je hranile, za uzinu sam joj isto ostavljala vocnu kasicu u slucaju mliječne užine

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    dorucak sam joj nosila i ostavljala tetama, one bi pomjesale sastojke i time je hranile, za uzinu sam joj isto ostavljala vocnu kasicu u slucaju mliječne užine
    Nikako ne razumijem.
    Svakome se djetetu moraju zadovoljiti prehrambene navike i vrtić je u obavezi prilagoditi jelovnik svakom djetetu. Na roditelju je da kaže o kakvim alergijama se radi, a na vrtiću da osigura adekvatnu zamjensku hranu.
    Kod mene u vrtiću tete kuharice imaju poduži popis djece ( na žalost svake godine je sve duži) sa točnim popisom namirnica koje pojedino dijete ne smije konzumirati. Isti popis imaju i odgajatelji, za svaki slučaj. Svakom tom djetetu se kuhaju posebni obroci kada je potrebno i servira se posebno.
    Pa to je normalna stvar.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I u našem vrtiću ima djece alergičara i rade im se posebni jelovnici.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moj dječak je pošao u vrtić ove godine, a alergičan je na jaja. Samo am upozorila tete i dosad nije bilo problema, ali sam za svaki slučaj u vrtić odnijela i bočicu sirupa s uputom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Svako dijete s posebnom potrebom se upisuje u vrtić, a jelovnik mu se prilagodi. Mi smo imali curicu koja je imala celijakiju - posebni kruh, posebna tjestenina, posebni keksi, sve se kuhalo drugacije... Istina mama je donosila kruh u vrtć za nju jer je taj kruh pakiran tako da se brzo osusi ako se ne iskoristi pa nema smisla da stoji otvoren u vrticu.To nikako ne bi smjela bit prepreka za upis.
    Jedino sto ce te mozda zamolit da doneseš njenu zamjenu za kravlje mlijeko.
    Tvoje dijete nije sigurno jedino koje ima posebnu listu namirnica, niti je to ista novo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Citiraj larmama prvotno napisa
    Nikako ne razumijem.
    Svakome se djetetu moraju zadovoljiti prehrambene navike i vrtić je u obavezi prilagoditi jelovnik svakom djetetu. Na roditelju je da kaže o kakvim alergijama se radi, a na vrtiću da osigura adekvatnu zamjensku hranu.
    Kod mene u vrtiću tete kuharice imaju poduži popis djece ( na žalost svake godine je sve duži) sa točnim popisom namirnica koje pojedino dijete ne smije konzumirati. Isti popis imaju i odgajatelji, za svaki slučaj. Svakom tom djetetu se kuhaju posebni obroci kada je potrebno i servira se posebno.
    Pa to je normalna stvar.
    ja sam na razgovoru (2003 g.) pri upisu rekla za alergiju no nisu mi rekli da ce joj oni praviti posebne obroke, a ja nisam znala da se to radi, tako da sam ja to sama organizirala s tetama :? s tim da je ona jako, jako malo jela, dojenje joj je bilo glavno
    od vrtickih obroka jela je rucak i voce, ionako su za uzinu uglavnom bili vocni jogurti, koje ni sad ne voli jesti, obicne jede

poslije sam skuzila preko foruma da u nekim vrticima oni sami organiziraju posebno hranu, no nama je s dvije godine prosla alergija pa se nisam propitkivala za drugu godinu

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sunca je alergična na kravlje mljeko i svu hranu dobiva u vrtiću - kako mi je u startu rečeno da će biti. isprva smo imali problema, prvih mjesec dana, dok se nisam razljutila i otišla ravnateljici da razjasnimo tko će hraniti djete - oni ili ja. kasnije je sve bilo ok.
    djeci koja su alergična na više vrsta hrane roditelji donose hranu u vrtić, ali im se onda odbija od cijene vrtića cca 40%.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nikako ne razumijem.
    Pa to je normalna stvar.
    Ovako je i kod nas.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Na roditelju je da kaže o kakvim alergijama se radi, a na vrtiću da osigura adekvatnu zamjensku hranu.
    Pa to je normalna stvar.
    tako je i kod nas. roditelj ode kod liječnika koji mu napiše da je dijete alergično na određene namirnice (na osnovu pretraga, naravno). s tim papirom dođe odgojitelju ili višoj medicinskoj sestri u vrtić i na temelju toga vrtić radi jelovnik za to dijete.

ne znam da li je tako u privatnim vrtićima

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

noa je alerg.na kravlje mlijeko i nemamo nikakvih problema u jaslicama.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Patrik je alergičan na jaja, lješnjak i kikiriki, te na razne konzervanse.
    Od 15 mjeseci starosti ide u jaslice (sad u vrtić) i oduvijek ima prilagođene jelovnike. Bio je alergičan i na mlijeko dok je bio u jaslicama, isprva smo mi donosili sojino mlijeko a onda je i to vrtić sam organizirao.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Katja je alergična na kravlje mlijeko, ide uredno u jaslice od 11.5mj, ja samo donesem rižino mlijeko i keksiće bez mlijeka za grickanje

dobra teta

Početno Re: Može li alergično dijete u jaslice?

Citiraj Mary Ann prvotno napisa
    U naslovu topica sve piše.

Moja Magdalena je alergična na mlijeko, jaja i gluten i do sada nisam niti sumnjala u to da će ići u jaslice ali mi je sada jedna pozanica rekla da ju neće primiti u jaslice jer je alergična i da oni ne mogu voditi brigu o tome što će joj dati jesti.
    ja sam odgajateljica u djecjem vrticu. ne znam da li ste vec rijesili s vrticem svoju nedoumicu, ali vam prvo moram reci da koliko god bili s nekim dobrim kada je rijec o takvim stvarima prvo provjerite u vrticu jer iz iskustva znam da su informacije iz parka netocne ili poluistinite. vrtic vam je duzan osigurati posebnu prehranu ovisno o alergiji. cak mislim da niste duzni vi nositi dorucak ujutro. to vam sve kuhinja mora osigurati.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

f kreće u jaslice za par dana, ne pije k mlijeko, ne jede jaja, med...sve te neke stvari. kao ste skužile da su alergični? dali djeci namirnice pa "čekali" ili išli na testiranje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam skuzila alergiju na mliječne proizvode negdje oko 10 mjeseca kad sam joj dala kravlji sir, pojela je pola zlicice i pojavili su joj se flekovi oko usta
    nakon par tjedna dala sam joj neku od onih zitnih kasica koja u sebi ima adaptirano mlijeko, tu je pojela malo vise, izbili su joj opet flekovi oko usta, i pocela je trljati oci

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jaslice-vrtić duzni su reagirati samo na ljecnicki ustanovljenu alergiju (s zamjenom namirnica), ovo - vidjeli smo...pa sad ne bi da ono to jede...ide na razinu dobrog odnosa, ali ne povlaci zamjenu namirnica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

flower haval, moj odgovor je nedorecen pa cu dodati
    mi smo zbog malog dobitka na težini s 11 mjeseci bili na pretragama kod gastroentrologa, tamo nam je alergija i potvrđena

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

flower, kod nas ima slučaj djeteta koje nema dokumentaciju da je alergično na jagode i proizvode s jagodama, no vrtić je mami izašao u susret i pazi se na to...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

znači trebalo bi tražit testiranje?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pa trebalo bi tražiti testiranje zbog sigurnosti djeteta...možda se otkrije još neka vrsta hrane na koju je dijete alergično i da mu se ne dovodi zdravlje i život u opasnost, mislim da je to najsigurnije

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubicka - naravno da se pazi, ali po pravilu ide zamjena samo uz med. dokumentaciju

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

eh da...mene zanima da li se u vrtićima npr. ako je na jelovniku mlijeko, alergičnom djetetu daje sojino mlijeko ili npr. čaj?

jel to isto različito od vrtića do vrtića ili postoje neka pravila?

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

kod nas u jaslicama svaki dan imaju čaj i 1-2 puta tjedno uz čaj i mlijeko,ako taj dan kada je mlijeko donesemo sojino,onda to daju noi,a ako ne onda pije čaj.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    flower, kod nas ima slučaj djeteta koje nema dokumentaciju da je alergično na jagode i proizvode s jagodama, no vrtić je mami izašao u susret i pazi se na to...
    tako je i kod nas,
    a i doktorica je rekla da do treće god.ne trebamo ići na nikakve testove tako da i nemamo nikakav papir za odnijeti u vrtić.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

drago mi je da je kod vas to tako dobro riješeno

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo ja sam se prije javila da mi je dijete alergično na jaja, ide u vrtić i nema problema. Međutim, uranila sam. Moj dječak je alergičan i na neke konzervanse pa ne bi smio jesti ni paštetu ,salame, kobasice, a ne pašu mu ni sva mlijeka u tetrapaku. Sve je to lijepo rečeno u vrtiću, i ono to kao poštuju, međutim dječak mi već danima dolazi s urtikarijom (a ja jako pazim što mu dajem jesti), a on sam mi je rakao da on može jesti paštetu i salamu jer mu je tako rekla teta i da mu ona daje da jede (da nema urtikarije, pomislila bih da je dječija mašta, ali ovako ). Najozbiljnije razmišljam da odem dijete ispisati iz vrtića. Upozoravali smo više puta, ali ništa se ne mijenja. Ili da mi nosimo hranu u vrtić, ali tko nam garantira da mu oni opet neće davati nešto što mu smeta. I kako objasniti da je alergičan na konzervans jednog mlijeka (jeftinijeg), a jednog drugog nije.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jeste li to napominjali tetama ili glavnoj sestri, ili svima?
    ovo je nedopustivo....ako već niste, odnesite tetama točan popis namirnica koje vaše dijete ne smije jesti...ista stvar i sa glavnom sestrom, koja to treba predati kuharicama...i svaki dan kad je vaše dijete u vrtiću, vrtić mora osigurati zamjenu za tu hranu koju ostala djeca smiju jesti, a vaše ne smije
    i nikako zbog toga ne odustajte od vrtića...ako nakon toga predanog popisa jednima i drugima, dijete nastavi dolaziti sa urtikarijom, obratite se ravnateljici... ako ni to ne uspije, recite da ste pokušali sve da vaša suradnja s njima bude uspješna, a pošto se oni oglušuju, da ćete morati obratiti se njihovim nadležnima
    i ne odustajte dok se ne izborite za svoje dijete i njegovo pravo na hranu o kojo mu ovisi zdravlje

sve obavite smireno i kulturno, ali budite ustrajni...
    javite kak se situacija razvija...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •