Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Sirove žitarice

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Sirove žitarice

Koje se sve žitarice ne moraju kuhati za bebu od godinu dana? Patrik jede proso, amaranth, zobene i pšenične pahuljice, ječam i dr. Htjela bih mu napraviti domaći musli pa ubaciti malo orašastog voća npr., ali ne znam što sve smije jesti, a da nije skuhano. Zobene pahuljice sam mu nudila tako da sam ih predhodno namočila u jogurt. Što još mogu ponuditi, a da se ne mora termički obraditi. Molim vas prijedloge.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Najbolje ništa, a i zobene pahuljice je bolje zakuhati.
    Zrna žitarica opstaju dugo vremena bez kvarenja i spremna su za klijanje zahvaljujući međusobnom izoliranju različitih dijelova. Čak se ni mljevenjem svi dijelovi (n.pr. škrobna zrnca) ne oslobode. Gluten u pšenici i sličnim kulturama izaziva reakcije kod velikog udjela djece, a veći problem je ako zrnje nije termički obrađeno.

Treba razlikovati zdravu prehranu male djece od zdrave prehrane pretilih odraslih

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala na odgovoru!
    Hoćeš reći da su jednako kvalitetni termički obrađeni i sirovi?
    Ja sam već Patriku dala prijesne zobene pahuljice i nije imao reakcije pa sam mislila kako bi mu bilo lijepo napraviti domaći musli, čak su mi svakojake maštovite kombinacije padale na pamet. Ah ništa ondak, ringlu u ruke i kuvaj
    A kada je preporučljivo početi sa prijesnim? To mi se u kombinaciji s jogurtom čini kao bolja alternativa kruhu, a pošto mu kuham popodne i navečer još mi je previše kuhati i ujutro
    :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Hoćeš reći da su jednako kvalitetni termički obrađeni i sirovi?
    Otprilike. To je najočitije u Aziji gdje je prehrana većinom - riža. Samo uvođenjem GABA riže umjesto obične se smatra velikim napretkom. GABA postupak se svodi na klijanje, a enzimi kod klijanja sintetiziraju višestruko veće količine aminokiselina nego što se nalaze u običnom zrnu.
    Drugi problem je probava, a takva kakva je - ne probavlja zrnje ako nije usitnjeno. Odrasle možeš disciplinirati da dugo žvaču zrnje, ali mala djeca samo gutaju. Posljedica su grčevi i multimedija (prduckanje).

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam isla ovom logikom- njen zeludac.
    kad se zitarice namoce one nisu u potpunosti mekane, nisu upile svu tekucinu, nisu onako "gnjecave" ko kad ih se prokuha.
    pa tesko padaju na zeludac. (dozivljavam ih kao spuzvu- onda u zelucu upijaju tekucinu i izazivaju nelagodu- tako je barem kod mene slucaj)
    i dan danas (ima 19 mj.) sve joj zitarice prokuham. mislim da cak i osjeti kada ih nisam dobro "namocila" i odbija ih.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    multimedija (prduckanje).
    jel to ono...malo prdne, malo litne

Ima mi logike u tome što govorite. Onda zapravo treba pripaziti i na one kruhove u kojima ima krupnih žitarica.
    Hvala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    multimedija (prduckanje).
    jel to ono...malo prdne, malo litne
    Ne, to je malo prdne, malo se grči, malo vrišti od bolova... multimedija

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu