jos nesto. ovo su ulosci koji se rade po obrisu noge (znaci po velicini stopala), a ne po odljevu istog. pitala sam dr zasto se to tako radi i objasnio mi je da je cilj ovih ulosaka (s valkanom petom) ispraviti stopalo i "natjerati" ga da se pravilno razvija. ulosci koji se rade po odljevu stopala, ne sluze vise za korekciju statusa vec da olaksaju status koji se vise ne da ispraviti... i nema ih smisla raditi za djecu koja rastu, vec za odrasle, kojima vise "nema pomoci"...
meni je to objasnjenje imalo smisla...
a da ulosak ne stane u cipelu - pa ako dijete treba nositi uloske u cipelama, onda se cipele ne kupuju bez ulosaka u blizini, moras prvo isprobati mogu li i ulosak i noga stati u cipelu. poneke cipele imaju mogucnost da bez razvaljivanja unutrasnjosti izvadis onaj mali (najcesce kozni) ulosak i umjesto njega stavis korektivni...
cipele koje u sebi imaju "anatomski" ulosak, nemaju svrhu korekcije jer je taj poviseni dio izradjen od spuzve i pod pritiskom spustenog svoda i on se uvije. da bi se svod izdignuo - treba nesto kruto ispod njega...
ala sto sam se raspisala....