Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Trebam pomoć - odbila antibiotik

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno Trebam pomoć - odbila antibiotik

ukratko...
    domagoja prošli vikend uhvatila prehlada, šmrkavica iz jaslica.
    u nedjelju imao temperaturu, i u noći na ponedjeljak isto, no tokom dana nije bilo temperature. bili kod pedice pon popodne i ona komentirala kako je izgradio imunitet vidi se jer je pala temp ali neka za svaki slučaj popije kuru amoxila. moja instinktivna reakcija je bila da ne dam, dugo sam mm-u objašnjavala i pravdala svoj stav oko antibiotika i to još zbog prehlade. bila sam sigurna u svoju odluku. dobio je operil kapi, prospan sirup jer je počeo i kašljati, davala sam i bijeli sljez sirup i poprolaid sirup za imunitet.

prošao je cijeli tjedan, znači 9 dana on i dalje jako zrelo kašlje, iz nosa mu ide gusti zelenkasti sekret i još u subotu su mu se i okice upalile ima zelenkaste krmelje, stalno se prave i sluznica je lagano natečena. a kašlje i dalje...smanjio mu se apetit ali je inače vesel.

sada će još na kraju ispasti da sam pogriješila jer sam odbila antibiotik?! pojest ću se ako bude tako, a da ne spominjem kako će mi mm reagirati. otišli su jutros vaditi krv da vidimo leukocite i luda sam lagano dok čekamo nalaze.

jesam li pogriješila?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam napravilo isto
    imala je temperaturu 39, slijedeći dan ju MM odveo do pedice, rekla je: uho uredu, grlo normalno , pluća čisto, al neka popije amoxila 5-6 dana
    rekla sam mu da traži krvnu sliku ako spomene antibiotike, no nije me slušao ... pa nisam dala amoxil

treći dan temp pala, izgleda bila viroza
    šmrkanje se nastavilo, dakako da je slijedio kašalj da izbaci sluz iz pluća, davala sam sljezov sirup, 5-6 dana je bilo dosta kašljanja (bez temp) , i onda je prošlo

ako sumnjaš u brohintis ili nešto ozbiljnije odi do doktorice , reci šta je bilo, i reci da nečeš davati amoxile ka bombone, radije vaditi krv i vidjeti jel postoji razlog za to

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

otići ćemo svakako danas, nalazi su pokazali leukocite 10,5 a normalno je 4-10. ne kužim se, ali ne čini se alarmantno. samo da se ne zakomplicira nešto sada, imam averziju pošto dijele antibiotike šakom i kapom. ta ista pedijatrica mi je bebi od 6 mjeseci propisala portalak sirup...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam isto protivnik antibiotika tak da vjerujem da bi ja isto postupila - ak te to kaj tješi :/
    s tim da bi ja umjesto antibiotika probala eventualno s homeopatijom, pa ak ne bi išlo onda tek ant.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kolika mu je temp?

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

nema temperaturu uopće od prošlog ponedjeljka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Trebam pomoć - odbila antibiotik

Citiraj Tonja_1 prvotno napisa
    bili kod pedice pon popodne i ona komentirala kako je izgradio imunitet vidi se jer je pala temp ali neka za svaki slučaj popije kuru amoxila. moja instinktivna reakcija je bila da ne dam, dugo sam mm-u objašnjavala i pravdala svoj stav oko antibiotika i to još zbog prehlade.

sada će još na kraju ispasti da sam pogriješila jer sam odbila antibiotik?! pojest ću se ako bude tako, a da ne spominjem kako će mi mm reagirati. otišli su jutros vaditi krv da vidimo leukocite i luda sam lagano dok čekamo nalaze.

jesam li pogriješila?
    Ja bi rekla da jesi. Ne zato jer si odbila antibiotik, nego zato jer si ga odbila bez krvne slike. Po meni, trebala si inzistirati da se napravi krvna slika, a ne inzistirati da ne dobije antibiotik.
    Pedijatrica je isto tako pogrijesila jer je htjela dati antibiotik bez da je utvrdila pravu dijagnozu.
    Nadam se da si ti bila u pravu, ali to je manje vazno. Najvaznije je da dijete dobije pravu terapiju, koja god ona bila. A nekad je to i antibiotik.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, u potpunosti se slažem da treba izvaditi krv i tek tada prepisati terapiju. Ponekad ako sam procjenila da je dijete na toj nekoj granici i da bi se moglo dogoditi da nam šibne antibiotik bez vađenja krvi, jednostavno sam otišla u privatni lab.s djetetom, napravili leukocite i diferencijalnu i s gotovim nalazom došla kod pedijatrice. Ponekad ako je ona prosudila (a nisam nikad sumnjala u njene dijagnoze) i ako je vidjela da je stanje za antibiotik, prepisala ga je i bez krvne slike. Tako da sve ovisi kakvo je stanje djeteta, a tu je niz stvari ovakvih i onakvih i ponekad je teško presuditi. Ono što ja uvijek ponavljam je to da ako već vodim djete kod doktora onda i provodim upute koje mi je dala, s time da uvijek dam svoje mišljene i prijedlog pa se dogovorimo o svemu, čak i o soluciji da pričekamo još koji dan pa da odlučimo što čemo dalje.
    Volim ovdje na Rodi pročitati iskustva drugih roditelja, ali ona mi nisu vodilja, jer nisu sva djeca ista. To što neki roditelji pišu kako njihova dijeca u cijelom svome malome životu nisu popila niti jedan antibiotik, ne znaći da je taj antibiotik nešto što nitko od nas nebi trebao davati djetetu, već to znaći da ga ta djeca stvarno nisu trebala.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    Ono što ja uvijek ponavljam je to da ako već vodim djete kod doktora onda i provodim upute koje mi je dala, s time da uvijek dam svoje mišljene i prijedlog pa se dogovorimo o svemu, čak i o soluciji da pričekamo još koji dan pa da odlučimo što čemo dalje.
    Volim ovdje na Rodi pročitati iskustva drugih roditelja, ali ona mi nisu vodilja, jer nisu sva djeca ista. To što neki roditelji pišu kako njihova dijeca u cijelom svome malome životu nisu popila niti jedan antibiotik, ne znaći da je taj antibiotik nešto što nitko od nas nebi trebao davati djetetu, već to znaći da ga ta djeca stvarno nisu trebala.
    Potpis.
    Ako sam sumnjala da je H prepisana neodgovarajuca terapija ili pogresna dijagnoza, nisam ostala samo na svojoj intuiciji. Odvela bi je na daljne pretrage ili po drugo misljenje. Ipak nisam lijecnica i ne mogu prepusti zdravlje djeteta samo svojoj intuiciji. Trebam i strucno misljenje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

E da, nemoj sad slućajno pasti u komu zbog svoje odluke. Nisam ni ja savršena mama pa da kažem da kod mene sve ide ko po špagi. Ljudi smo i dok živimo ućimo. Nadam se da nisi moj post shvatila kao osudu samo ponekad volim onako otvoreno reći svoje mišljenje. U svakom slućaju dobro si napravila što si odvela dijete vaditi krv i koliko mi se čini leukociti nisu veliki i bit će sve ok. Ajde nam javi kako je reagirala pedijatrica pri slijedećem susretu s Vama, jel se ljutila?
    A ak je fakat tak sva nikakva, raspitaj se o nekoj boljoj pa premjesti dijete.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ako već vodim djete kod doktora onda i provodim upute koje mi je dala, s time da uvijek dam svoje mišljene i prijedlog pa se dogovorimo o svemu, čak i o soluciji da pričekamo još koji dan pa da odlučimo što čemo dalje
    potpisujem

Ipak nisam lijecnica i ne mogu prepusti zdravlje djeteta samo svojoj intuiciji. Trebam i strucno misljenje
    Ja jesam, ali nisam pedijatar pa pedijatrici svoje djece ipak dajem kredit da neke stvari zna bolje od mene i opaža ili predviđa bolje od mene na temelju svog iskustva.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Ipak nisam lijecnica i ne mogu prepusti zdravlje djeteta samo svojoj intuiciji. Trebam i strucno misljenje
    Ja jesam, ali nisam pedijatar pa pedijatrici svoje djece ipak dajem kredit da neke stvari zna bolje od mene i opaža ili predviđa bolje od mene na temelju svog iskustva.
    Onda možeš misliti kako je meni, medicinskom laiku, inforimranom na internetu, teško kada želim parirati doktoru. Tako da mislim da je jako bitno naći pedijatra u kojeg imaš povjerenja. Jer prije ili kasnije, samo ti to povjerenje preostaje, kada argumenti sa foruma budu pobijeni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema tu velike filozofije: krvna slika te bris grla i nosa. Inace, poviseni leukociti (vasi su na granici) uglavnom ukazuju na bakterijsku infekciju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

leukociti su u toj dobi normalni do 15.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

hvala svima. totalno sam dotučeno. poprilično šugav okus u ustima ostaje kada se "majčinska intuicija" ispostavi pogrešno procjenom.

krvna slika je super, prema njoj nema bolesti ni antibiotika. ALI "gnojni" nos (kako ga je pedica nazvala) je loš znak, uvjerena je da bi bris pokazao pneumokok (ali nije napravljen, naučila sam tražiti sve pretrage ), pa se podiglo na oči. dakle krvna slika je super, ali nos pokazuje da bi antibiotik dobro došao pa da uzmemo kuru 5 ili 7 dana. opet je djelomično ostavila odluku meni. rekla je da bris nema smisla praviti jer dok dobijemo nalaze će sve proći. sada ću ga nalijevati fiziološkom non stop da se to ispere da vidim jel to "gnojno" ili se samo skupilo, do sutra dok ne odem po amoxil.

pedica nije ništa rekla što nismo uzeli antibiotik jer nije bila stroga u tome, i dobrim se pokazalo što se temperatura uopće nije vraćala.

a i presudno je moje nepovjerenje u pedijatricu, morati ću promijeniti liječnika da ne dvojim nego slušam one koji postoje radi liječenja... samo sam mu odužila bolest za tjedan dana. katastrofa...

no osjećam se grozno, pile bi do sad ozdravilo da mama nije tupila svoje... imam loše mišljenje o doktorima i antibioticima i površnim liječenjima ali eto, nisam ja medicinar nego internet i roda forum obuka i najrađe bi se sakrila negdje koliko sam jadna sada...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tonja, ne znam, isto ja ne bih dala antibiotik bez brisa, u privatnika bris bude gotov u dan, dan ipo. I sto je to pedici gnjojni nos, je li ona podrazumjeva gnjoj ako ide zelena slina? Mojoj curki djelomicno curi zeleno (ne bas puno, ali zna ispuhnit zeleno) i na brisu se pokazao stafilokok za kojeg pedica ne da antibiotik jer smatra da nema potrebe. Mi non stop ispiremo nosic.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

no osjećam se grozno, pile bi do sad ozdravilo da mama nije tupila svoje... imam loše mišljenje o doktorima i antibioticima i površnim liječenjima ali eto, nisam ja medicinar nego internet i roda forum obuka i najrađe bi se sakrila negdje koliko sam jadna sada...
    Tonja_1 nemoj se gristi. Svi mi tu i tamo imamo loše prosudbe. Nije se ništa katastrofalno dogodilo. Ali definitivno trebaš naći pedijatra u kojega imaš povjerenja, iako nitko ne kaže da i takvome trebaš slijepo vjerovati. Važno je da se možeš dogovoriti da napraviš koju pretragu, da pričekaš isl. ovisno o situaciji.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

samo da javim da se sve dobro završilo. sutradan sam otišla kupiti aspirator za nos i nije bilo nikakvog gnoja, kašalj je još lagano prisutan ali situacija ipak nije strašna i nije bilo za antibiotik . pao mi je kamen sa srca, ali sam dobila lekciju za drugi puta pa ponavljam: uvijek tražiti SVE pretrage i onda dogovoriti terapiju.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Tonja_1 prvotno napisa
    samo da javim da se sve dobro završilo. sutradan sam otišla kupiti aspirator za nos i nije bilo nikakvog gnoja, kašalj je još lagano prisutan ali situacija ipak nije strašna i nije bilo za antibiotik . pao mi je kamen sa srca, ali sam dobila lekciju za drugi puta pa ponavljam: uvijek tražiti SVE pretrage i onda dogovoriti terapiju.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Znači, ipak si bila u pravu.
    Volim taj osjećaj kad shvatim da sam dijete poštedjela još jednog antibiotika. (ja ih dosad nisam dala jedno 4 puta, i svaki put je ispala ispravna odluka)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je pedica jednom prilikom isto prepisala antib., a bila je neka rubna situacija i ja ga nisam dala bebi, nego smo liječili homeopatijom i dolazili joj na češće kontrole.
    kad sam joj rekla da nismo uzeli a., rekla je "super" , "ali, znate, ja sam vam morala prepisat".

u svakom slučaju bolje malo više testiranja i kontrola nego "preventivno" antibiotik.
    ja sam se jednom opekla (oštetio mi jetru) i sad bi ga uzela (sebi ili djeci) samo ako je nešto stvarno ozbiljno i nema drugog rješenja.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Tonja, ne znam, isto ja ne bih dala antibiotik bez brisa, u privatnika bris bude gotov u dan, dan ipo. I sto je to pedici gnjojni nos, je li ona podrazumjeva gnjoj ako ide zelena slina? Mojoj curki djelomicno curi zeleno (ne bas puno, ali zna ispuhnit zeleno) i na brisu se pokazao stafilokok za kojeg pedica ne da antibiotik jer smatra da nema potrebe. Mi non stop ispiremo nosic.
    Molim vas ako netko može reči gdije rade briseve i ks privatno i brzo u okolici ZG do Vrbovca ili Ivanić grada

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

da nastavim, nažalost...
    prošlo je 3 tjedna od mog odbijanja antibiotika radi prehlade, a domagoj nije do kraja ozdravio. stalno je lagano kašljucao i šmrkav bio. ja sam to pripisivala jaslicama. onda je počeo povraćati adaptirano koje pije noću - mlijeko i nakupljani šlajm su dobitna kombinacija za iritaciju...nakon toga je kurio 39.5-40.nismo mogli skinuti temp ni kombinacijom lupoceta i ibuprofena kako su savjetovali na hitnoj.

na zaraznoj (nakon respiratora, rengena, xxvađenja krvi, urina i šta ja znam čega...) su ustanovili da ima tešku infekciju dišnih puteva i jaku upalu uha, od šmrkavog nosa naravno. nakon 3 dana antibiotika uhos e pogoršavalo pa su mu htjeli rezati bubnjić! 6 dana je išao u dnevnu bolnicu, primio intravenozno svaki dan 600ml antibiotika - konjske doze, usprkos kojima nakon 6 dana je i dalje sedimentacija bila povišena. doktor je reako da je bila opaka infekcija i svašta je moglo biti da nismo došli .

to ne mora biti povezano s onom prehladom i antibiotikom (iako vjerovatno je... ne možete zamisliti koliko se žderem zbog toga) ali definitivno neću više tako reagirati na doktore. da se razumijemo, opet ću razmisliti o antibiotiku, ali ću napraviti prvo bris. ipak je njihov organizam preslab da ga pustimo da se sam bori s beštijama...
    nadam se da će netko izvući pametnu poantu iz našeg slučaja...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

žao mi je da se to dogodilo

sad nema smisla da se okrivljuješ, radila si ono što si mislila da je u najboljem interesu za tvoje dijete, a svi nekad griješimo u našim prosudbama

glavno da je sve dobro prošlo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •