Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Pitanje - pikanje

mala Ina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Pitanje - pikanje

Drage moje,
    od sutra bih trebala koristiti Gonal F ( 3 ampule dnevno )
    Odlucili smo da ce me mm pikati. Medjutim, u uputama je procitao da se Gonal daje pod kozu i sad je u nedoumici. Uhvatila ga panika, on nikad nije davao injekciju pod kozu. Uvjeravam ga da mi ne daje injekciju pod kozu, da su to male pikice ( u ostalom vidio ih je ), i da nece biti problema. " Ali tamo pise pod kozu !!" kaze on meni vec po malo ljut. Sad mi recite sto da radim. Da se sama prihvatim pikanja ?
    Nisam strasljiva i mislim da bih to sama najbolje napravila. MM je plasljivko kad je rijec o pikanju moje guze.
    Pusa

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mala Ina, stvarno i ja mislim da je pod kozu, meni su tako davali menopur u klinici. Tamo gde radis postupak morali bi ti tacno reci gde se daje i obuciti tebe ili tm kako se to radi, to im je duznost. Slobodno ih pitajte, ne mozete to sami nagadjati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne kužim te vaše dileme - pod kožu, ne pod kožu. U krajnoj liniji, sve idu ispod kože tj. moraju probit kožu :?. Razlikuje se samo dubina ulaza (a onda i mjesto davanja) - ove subkutane su manje i idu do tkiva koje se nalazi poviše mišića, a intramuskularne su veće i idu direkt u mišić.

Evo jednog linka, traži subkutano, skrolaj dolje do stranice di ije nacrtan onaj krug u trbuhu - ta injekcija ide u tkivo koje se nalaze između kože i mišića, za razliku od intramuskularno koja ide u mišić. Gonal se daje subkutano, najbolje ti je ovako kako je onzančeno na najdonjoj sličici (ona di je onaj krug na trbuhu i slika žene koja se samopika), ta ti je za gonal. Gonal možeš u rame ili u trbuh, najbolje po mom iskustvu ovako u trbuh kao na najdonjoj sličici:

http://www.neplodnost.info/ziva/port...p?topic=umetno

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, Gonal ti ne ide u guzu, to ti idu ove intramuskularne - npr. štoperica choragon. Ma, sve ti je nacrtano na linku + zamoli sestru da vam pokaže prvi put i neka ispred nje proba i neće bit frke.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. i jedna i druga normalno uđu ne samo pod kožu, nego dublje - gonal ide pod kutom od 45 i to su ove kraće injekcijice. Nije ono kao testovi za alergiju (ako si ih ikad primala), to je onako samo malo ispod kože. Ovdje obje idu dublje, pod kutom od 45, ne možete pogriješiti jer je igla od gonala premala i ako krenete pod kutom od 45 bit će sve OK.

Evo još linkova s youtubea kako si je žena davala injekcije gonala i menopura (na isti način se daju):

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...jekcije+talia7

I još linkova od nijenine - sve varijante za različita pakovanja gonala (davanje injekcije je slično svugdje, osim ako nemate pen oblik pa ne morate miksati):

gonal f. 75 IU
    -kako se koristi:
    http://www.fertilitylifelines.com/se...structions.jsp

-kako se cuva i skladisti:
    http://www.fertilitylifelines.com/se...al/storage.jsp

-pitanja vezana za gonal f
    http://www.fertilitylifelines.com/se.../vial/faqs.jsp

gonal f u olovci doze od 900 IU, 445 IU
    -http://www.fertilitylifelines.com/serono/products/gonalf/pen/index.jsp

-kako se koristi:
    http://www.fertilitylifelines.com/se...structions.jsp

-kako se cuva i skladisti:
    http://www.fertilitylifelines.com/se...en/storage.jsp

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da linkovi od ninijenine i LO više ne rade, ali se sjećam naziva videa pa možeš potražit po YouTubeu: "How I give myself a Menpur (ili Gonal) shot". Najkraće će vam ipak bit da odete na prvo davanje kod sestre.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ina je sve objasnila pa ti ja samo želim sreću!

Nije komplicirano, izvježbat ćeš se za par dana. Ja sam si davala injekcije u trbuh, MM nije htio ni gledati jer je njemu slabo od pomisli na iglu.
    Za prvi put sam inzistirala da mi sestra pokaže, i to tako da si ja dam injekciju pred njom. Nije baš bila od volje za objašnjavanje ali morala je jer joj nisam dala da mi da injekciju, kao malo dijete koje viče "saaam"

mala Ina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala Vam drage moje.
    Danas mi ginic radi drugu smjenu pa cu ici k njemu, tj sestri da mi pokaze kako da dajem sama sebi. Dobro da i razgovaram danas s MM.
    Digao je nos zato jer misli da je u pravu, a znam da nije. Ma znam ja sto je on mislio - pod kozu -, ali najgore je sto mene nece saslusati do kraja.
    Sve ovo sam vec procitala na forumu, nasla sam filmic o tome kako da si dajem injekcije. I sad ne znam koji me vrag tjerao da njemu govorim da mi daje. MM inace od svega pravi nauku. Sto bi jednostavno kad moze komplicirano. Uh, oprostite, bas sam ljuta.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naj se ljutiti na muža-malo je smiješan

reci mu da to kako on misli pod kožu može napraviti jedino plik, nek razmisli malo kad voli puno misliti

cure su ti sve objasnile.

znači napbaviš male, najbolje inzulinske igle za injiciranje, ako već nisi sve dobila u paketu s lijekovima i ubodeš tom iglom do kraja i istisneš sadržaj iz šprice u mjesto uboda i to je to.

meni je isto u jednoj stimulaciji muž davao injekcije u nadlakticu (profact), a ja sama u trbuh (gonal).
    Mužu su se tresle ruke i onda bih ja zaradila šljivu zbog toga pa smo našli kompromisno rješenje tako da on trga ampule i miješa injekciju, a ja sve pikam sama.

eto tako smo oboje sudjelovali, a ja nisam imala šljivu i nisam se posjekla na ampulu

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

TM- je još i dobar a moj dok vidi iglu bježi van, tak da sam svaki put morala sama sebe pikati.To ti nije upće tešto.Važno ti je samo krenuti a poslije ti je to sasvim normalno.

skandy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mene sad brine zašto sam ja štopericu dobila u rame,a ona ide u guzu?Valda neće biti problema.To mi je davala med.sestra!

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mišek, ja štopericu piknem u trbuh

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

skandy, upravo provjerila na uputstvima za štopericu ovitrelle - veli supkutano (pod kožu) u trbuh, bedro... Zadnja dva puta sam kupila pripremljenu inekciju, to mi je super, znači oni odrede veličinu igle, sadržaj je već pripremljen.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo već su sve objasnili. Ja samo šaljem podršku jer smo u psljednjem postupku nas dvoje sve lijepo odradili sami. Stvarno nije nikakva filozofija. Čim smo moj dragi i ja prestali filozofirati i počeli raditi sve je bilo Ok. Pa čak i doza hormona jer su se folikuli lijepo razvijali unatoč svoj mojoj sumnji.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

subkutano se može davati i u trbuh i u nadlakticu, tako se daje Ovitrelle, ali pazite ako dobivate Choragon, on ide intramuskularno, u guzu. Meni ga je sestra skoro dala subkutano, u zadnji cas je skužila da na njemu piše i.m.

mala Ina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Trala la la la uspjeli smoooo !
    Drhtavim rukama, znojnog cela MM me piknuo!
    Nis' nisam osjetila. OK OK malo lagim, ma samo me malo zapeklo, al brzo je proslo. Ubod se uopce ne vidi. Piknuo me u trbuh. Ja sam se smijala, pa je MM pokusavao 15 min uhvatiti pogodan trenutak moje ozbiljnosti. I eto ga, to je to.
    U ponedjeljak 29.10. smo na prvom UZV, brojimo folikulice.
    Pusa i jedno veliko hvala svima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma bravo! Tako je i kod nas bilo, jedino se MM nije trtario, ali je onako bio ful ozbiljan kao zlikovac iz nekog SF filma što planira ubrizgat nekakav otrov negdje. I on me pika, a meni se trbuh trese od smijeha, a injekcija zajedno s njim. Ima u ovoj MPO priči svakakvih momenata, i nisu svi loši, ima i dobrih i zabavnih. Ponosna sam na vas!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj skandy prvotno napisa
    mene sad brine zašto sam ja štopericu dobila u rame,a ona ide u guzu?Valda neće biti problema.To mi je davala med.sestra!
    Choragon koji se daje na VV-u ide u guzu tj. intramuskularno - vidi gore na prvome linku sa sitea www.neplodnost.info - točno je označeno di to ide. Može i u rame, ali onako visoko, ne nadlaktica i to se meni za nas laike čini komplicirano za pogodit baš mišić. Guza je sigurniji izbor.

Ovitrelle koja se daje u drugim klinikama ide subkutano - znači trbuh je super, može i nadlaktica, ali trbuh je puno jednostavniji za samopikanje, a i manje boli.

Sretno, cure!

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam ovidrel uvijek pikala u guzu jer mi je to najlakše a ovitrelle dva puta koristila u trbuh i oba puta nisu popucali folikuli.Coragon još nisam koristila pa ne znam hoću li reagovati na njega.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja od sutra počinjem s injekcijama merionala...al kako mi je prvi put, idem u Petrovu...Čini mi se puno zgodnije i jednostavnije kad bih sama to mogla...al nekako me strah....A i što trebam sve nabaviti, koje injekcije? Ima li razlika , ovisno o lijeku kako se daju injekcije ili nema?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Evo iz mog iskustva, otiđi sutra u Petrovu, nek ti tamo daju inekciju. Ja sam ih molila da mi pokažu pa da se sama pikam, ali nisu baš bile za.
    U pon. otiđi u IVF (tamo ideš u postupak ako se ne varam) i traži da ti objasne kako da se pikaš sama i to će ti tamo sestra sve pokazati i dati ti i igle i šprice.
    Ako budeš baš jako inzistirala, možda bi ti i sutra u Petrovoj objasnile i rekle ti koje da igle kupiš.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

TM- je još i dobar a moj dok vidi iglu bježi van, tak da sam svaki put morala sama sebe pikati.To ti nije upće tešto.Važno ti je samo krenuti a poslije ti je to sasvim normalno.
    A ja nikako da se unormalim, još uvijek sam ukočena i prestravljena kad se trebam ubosti, al ide na bolje. A MM obavezno mora sjediti kraj mene i pogurati ako ne ide..
    (Bio je dogovor da MM bude dežurna medicinska sestra našeg postupka, no kad smo išli na 1. pikanje kod sestre Jasne, ona je jednostavno uvalila meni injkciju u ruku i ajmo (ne trebam vam pričati o jezi, prestravljenosti i nelagodi koju sam osjećala u tim trenucima, a činilo mi se da to moje samodavanje injekcije traje vječno )...rekla je da je bolje da to naučim sama jer se može dogoditi da muža u datom trenutku nema... Sad mi je drago što je tako ispalo iako mi je još uvijek prisutnost MM-a potrebna, nezamislivo mi je da ga nema u tim trenucima... :/

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I moje pitanje ima veze s pikanjem. Riječ je o odstupanju u vremenu tj. u toleranciji.
    ZEZNULA ME PROMJENA SATA pa sam bocku primila sat vremena kasnije.
    Koliko mi to može seznuti postupak.

PS večeras primam štopericu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tia prvotno napisa
    I moje pitanje ima veze s pikanjem. Riječ je o odstupanju u vremenu tj. u toleranciji.

Mislim da nije ništa kritično, pogotovo ako se radi o stimulaciji (gonalu, menopuru), a ne supresiji (decapeptylu). Bar je takav stav iz Maribora - za gonal se ne mora gledati u sat, a za decapeptyl preporučuju max pola sata razlike. Za štopericu pak moraš biti turbo precizna. Sretno!

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Citiraj Tia prvotno napisa

Mislim da nije ništa kritično, pogotovo ako se radi o stimulaciji (gonalu, menopuru), a ne supresiji (decapeptylu). Bar je takav stav iz Maribora - za gonal se ne mora gledati u sat, a za decapeptyl preporučuju max pola sata razlike. Za štopericu pak moraš biti turbo precizna. Sretno!
    Bio u pitanju i Menopur i Decapeptyl!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

za decapeptyl preporučuju max pola sata razlike
    Mene je isto zeznula promjena sata, a uz to sam na decapeptylima.
    I danas sam u odnosu na jučer injekciju dobila oko pola sata kasnije. Kako onda :? ...Tih pola sata se gleda u odnosu na dan prije ili :? Npr. ako si ja sutra injekciju dam 15 minuta kasnije nego danas, to će biti 15 minuta razlike u odnosu na danas ali 40 min ili više razlike u odnosu na jučer ili neki drugi protekli dan? :?
    Čini mi se da sam zakomplicirala :?

pippi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Prestrašenima malo ohrabranja.
    U prvom postupku sam se sama pikala. Došla prvi dan stimulacije docu i rekla sestrama sada me naučite kako se to radi, jer ja ću to sama.
    Ko trogodišnje dijete - " 'oću sama".
    Nije bilo nikakvih problema, pikala sam se u trbuh i nije ništa poplavilo. Što je majstor!
    Gonale sam kupila u kitu - dobijem sve što je potrebno, igle uključene.
    Menopuri su u ampulama, a koristila sam iglice koje su mi ostale od gonala. Te iglice su male i dobre, pa sam ih koristila za pikanje menopura.
    Meni je najveći problem bio otvoriti ampulu menopura, ali tu je uletavao MM kao pravi mušketir. On otvara ampule, a djeva se sama pika. To je timski rad

pippi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ako je stimulacija (gonal, menopur) idealno vrijeme davanja je 17-19 navečer. Može se odstupati, nije toliko strogo.
    Decapeptyl - dozvoljeno odstupanje pola sata.
    Štoperica - to mora biti točno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma ne treba raditi paniku oko pikanja.
    Prvo, mene najmanje boli kada sama to odradim u trbuh. Ok, koji put ostane modrica, ali ništa strašno. Imala sam dobru učiteljicu, moju najprijateljicu dijabetičarku koja to radi cijeli život. Ona me naučila da nema straha jer vrlo je mala šansa da faliješ. Eventualno možeš pogoditi koju kapilaru pa će ići malo krvi, ali to je ništa. I tako je. Neki lijekovi idu subcutano a neki u mišić šta ovisi o karakteristikama lijeka i na to treba strogo paziti. Neće se dogoditi ništa posebno ako pogriješite osim što lijek ne djeluje 100%. Zato je bitno gdje se pikaš.
    Drugo... vrijeme pikanja nije tako strogo. Treba paziti da bude u otprilike isto vrijeme, ali ne u minutu. Otpriiiiilike u isto vrijeme. Nema mjesta nervozi.
    I treće..... ionako je sve stvar sreće. Ne možete ništa zeznuti ako je došao vaš trenutak za pomladak. Zato sretno.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo malo filmića s youtube-a:

Giving myself a Gonal-F shot
    http://www.youtube.com/watch?v=fADyj_nLKqs
    IVF diary - Injections: http://www.youtube.com/watch?v=lewambn5zGo
    How I give myself an IVF Menopur shot
    http://www.youtube.com/watch?v=8AKsUx4PtT0

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

sad znam čemu služi ovaj špekić koji se zadnjih godinu dana vrijedno skupljao
    čak će i koristiti nečemu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Odgledala sam filmić o apliciranju gonala i ne izgleda mi baš jednostavno. :/
    A kako se žena nemilosrdno ubode, kojom brzinom... :shock: Svaka čast.

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sva sreća što nisam na dijeti... mogu birat gdje da se bocnem

Zeljka33 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A šta se ova žena u crvenoj majici voli bockati u trbuh:
    http://www.youtube.com/watch?v=ElnkX7Xnayc

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

podizem!

TwistedQ avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Curke, pomagajte..
    Danas sam si dala prvu inekciju Cetritide-a i nakon što sam je izvukala potekla je krv.
    Na upustvu za upotrebu piše da sam trebala nakon uboda prvo povući inekciju pa ako se pojavi krv početi sve iz početka, ako se ne pojavi nastaviti sa ubrizgavanjem?!

Ima li tko slično iskustvo?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kad je mm medicinska objasnjavala kako da mi daje inekcije, rekla je da najprije ubode, pa malo usisa, ako nema krvi da nastavi sa davanjem inekcije, ako ima da ponovi.
    prije dva dana me je bocnuo, usisao i bilo je malo krvi ali je nastavio ko da je i nije bilo.
    mislim da ako ubodes krvni sud trebas ponovo cisto da ti se ne stvori modrica ili podliv. meni se cak ni to nije stvorilo.
    nista se ne brini, sve je to ok, lagani usis prije ustrca sluzi samo da ne nastanu modrice ili otekline.

TwistedQ avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pinky,

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •