Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Stari-novi godišnji, porodiljni ?

nela37 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Stari-novi godišnji, porodiljni ?

Ukratko, termin mi je 15.05.2007 i planiram otići na porodiljni 45 dana prije termina.
    E sad , da li da prije toga iskoristim cijeli godišnji za 2007, tj. možemo li unaprijed uzeti godišnji za godinu u kojoj radimo par mjeseci i onda smo na porodiljnom ?
    Ako ne iskoristim cijeli godšnji za 2007 (imamo 30 radnih dana po Ugovoru i to mi se čini previše za uzeti skupa s onih 45 dana kaj moram ), da li ga mogu iskoristiti kad ću se vraćati 2008, znači u 5mj.2008 ?

Nije mi baš sve jasno kod tog godišnjeg !!!

thanks na odgovoru !

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nela, više o ovoj temi imaš

imam li pravo na godišnji?

i

Pravo na godišnji

i definitivno u ovom tekstu na protalu

Pravo na godišnji odmor

gdje ističem posebno ovaj dio:

"Ako namjeravate prekinuti bolovanje zbog komplikacija u trudnoći i iskoristiti pravo na godišnji odmor, prilikom otvaranja novog bolovanja računat će vam se novi prosjek plaće, ako je prekid bolovanja bio duži od 30 kalendarskih dana, ili ako je prekid kraći, ali je druga šifra bolovanja na idućoj doznaci.

Godišnji odmor, ako je prekinut ili nije korišten u godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. Pod radom se, u ovom slučaju, ne smatra vrijeme provedeno na bolovanju ili rodiljnom dopustu. To znači da radnica, koja se vraća na posao početkom iduće godine, a zbog navedenih je razloga bila odsutna s radnog mjesta, npr. cijelu ovu godinu., nema pravo koristiti godišnji odmor za ovu, već samo za sljedeću godinu, u kojoj se vraća na posao.

Moguće je da je u kolektivnom ugovoru koji obvezuje vašeg poslodavca propisano povoljnije pravo za radnika prilikom povratka s opravdanog odsustva nego što je ovdje navedeno. Raspitajte u pravnoj ili kadrovskoj službi kod svog poslodavca.

Prilikom povratka s bolovanja ili rodiljnog dopusta, radnica ima pravo koristiti godišnji odmor za tu godinu u kojoj se vraća, bez obzira u kojem mjesecu ili dijelu godine joj je završio dopust.
    "

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Stari-novi godišnji, porodiljni ?

Citiraj nela37 prvotno napisa
    Ukratko, termin mi je 15.05.2007 i planiram otići na porodiljni 45 dana prije termina.
    E sad , da li da prije toga iskoristim cijeli godišnji za 2007, tj. možemo li unaprijed uzeti godišnji za godinu u kojoj radimo par mjeseci i onda smo na porodiljnom ?
    Ako ne iskoristim cijeli godšnji za 2007 (imamo 30 radnih dana po Ugovoru i to mi se čini previše za uzeti skupa s onih 45 dana kaj moram ), da li ga mogu iskoristiti kad ću se vraćati 2008, znači u 5mj.2008 ?

Nije mi baš sve jasno kod tog godišnjeg !!!

thanks na odgovoru !
    Dakle, rezime...

prvo pretpostavljam da misliš da ti je termin 15.05.2008, a vraćaš se sa porodiljnog 15.05.2009 (sve si prebacila na minus jednu godinu) i da pitaš za NOVI godišnji za 2008?

Znači, prije početka porodiljnog (45 odnosno 28 dana prije termina) imaš pravo na godišnji za 2008. godinu. S time da ga iskoristi cijelog, jer ako ćeš se vratiti za porodiljnog za godinu dana, nećeš moći iskrostiti razliku, JER NISI RADILA 6 MJESECI U 2008. godini.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam u sličnoj situaciji i provjerila sam u svojoj kadrovskoj - i iz mog iksustva - možeš to tako.

evo ja, termin mi je 14.02. 2008.
    na porodiljni krećem 18. 01. 2008.

2.01.2008. uzimam 12 dana godišnjeg odmora iz 2008.
    time koristim zakonski minimum čime povratkom na posao u veljači 2009. stječem pravo na korištenje ostatka toga tada već godišnjeg (isto 30 dana).
    uz to, čak ću u 2008. dobiti i regres.

isto sam svojevremeno pitala i ovdje na forumu i vesna72 mi je lijepo navela i zakone na koje sam se mogla pozvati. no, nije trebalo, u kadrovskoj su znali za tih 12 dana.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

· prvi dio mora iznositi najmanje dvanaest radnih dana neprekidno, i mora se koristiti tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor;
    · drugi dio godišnjeg odmora radnik mora koristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

to ti je to.
    važno je da svoj dio godišnjeg prikažeš kao da ti je to i bio plan, a ne da ti je korištenje godišnjeg prekinuo porodiljni, tada te kači ovaj zakon koji je navela mammasan

nela37 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

uf pobrkala sam godine, ali thanks skužile ste !

Ma da sve sam ja to tak skužila,ali mi nije jasno zašto ne mogu koristit godišnji u 2009 iz 2008 zato kaj nisam radila 6 mjeseci, pa nisam ja kriva kaj je porod u 5 mjesecu...mislim kaže se da porodiljni nije prekid radnog odnosa !!!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja imam sličan slučaj. Od veljače ove godine bila sam na komplikacijama, a od 15. 5. na porodiljnom. Godišnji nisam koristila. Rodila sam krajem lipnja, a na posao bih se trebala vratiti 24. 6. 2008.

Planirala sam koristiti jedanaest mjeseci porodiljnog, a da dvanaesti mjesec koristim stari godišnjiiz 2007.

Nisam znala za ovu odredbu. Znači, ništa od toga??!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Napominjem da sam dobila regres u ovoj godini, ako to ima kakve veze

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

cure mi kada smo zvali isnpektora rada zbog nekih firmi jer su imali ljude na bolovanju i na porodiljnom.rekli su da ako imaš i samo jedan radni dan u godini imaš pravo na godišnji za tu godinu jer iako si na bolovanju i porodiljnom ti si zaposlen.tako nedajte se zeznuti i rok vam je da ga iskorisitite iduća godina do 6 mjeseca.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Vlatka, nije isto kad se koristi godišnji za 2007.g. u 2007.g., i kad se prenosi godišnji u slijedeću godinu. Da se radnica vraća 31.12. na posao, a cijelu godinu je provela na bolovanju/godišnjem, ima pravo 31.12. uzeti godišnji odmor.

Ali kad se radi o prijenosu godišnjeg, onda je uvjet stroži.

Ovo je odgovor iz jednog mog mailanja RIF-u:

U vezi vašeg pitanja koje se odnosi na pravo na godišnji odmor radnice koja se u 2005.g. vraća na rad nakon korištenja porodnog dopusta, odgovaramo sljedeće:

Prema čl. 47. Zakona o radu (Nar. nov., br. 137/04. – proč. tekst) radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor.

Dakle, vaša radnica ima pravo na godišnji odmor za 2004.g. ako se u 2004.g. vrati na posao. Ako radnica tijekom cijele 2004.g. koristi neko drugo pravo na izostanak s rada (porodni dopust), tada objektivno ne može koristiti pravo na godišnji odmor, zato što već koristi drugo pravo na izostanak s rada.

U godini u kojoj se radnica vrati na posao, u vašem slučaju u 2005.g., radnica ima pravo na godišnji odmor za tu godinu 8za 2005.g.). Odluku o vremenu korištenja godišnjeg odmora donosi poslodavac, vodeći računa o potrebama posla i željama radnice.

Radnica bi u 2005.g. imala pravo na godišnji odmor za prethodnu 2004.g. da je u 2004.g. radila najmanje šest mjeseci. Godišnji odmor za 2004.g. radnica bi trebala iskoristiti najkasnije do 30. 6. 2005.g. Kako u vašem slučaju ona u 2004.g. nije radila šest mjeseci, nema pravo u 2005.g. koristiti godišnji odmor za 2004.g.
    Nema veze što je pitanje staro 2-3 godine, ništa se po tom pitanju nije mijenjalo.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovo ti je bilo prije 2 godine.zvali smo inspektora rada u vinkovce.i tako je rećeno da imaju pravo.tako da mi ovdje to moramo dati ljudima koji su u takvoj situaciji.bilo je dosta slućajeva.a za ovih 6 mjeseci da mora odraditi rekao je inspektor ako joj je te godine poćeo radni odnos onda vrijedi a ako je već duže zaposlena da nevrijedi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Minnie.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Vlatka, pogledaj i ovdje:

http://www.moj-posao.net/jseeker_law...735145bf377be7

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=22061

Vlatka, ako želite, kontaktirajte Ministarstvo rada i za tražite pojašnjenje odredbi o prijenosu godišnjeg odmora (ne inspekciju rada, jer bez obzira što ste razgovarali s inspektorom, ne bi bilo prvi put da se građanima daju polovične i nepotpune informacije).

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ovdje se izgleda vrtimo u krug jer ili nisi mogao raditi 6 mjeseci ili ne stigneš iskoristiti godišnji do 31.6. neke godine ako koristiš porodiljni 12 mjeseci,...
    iz toga zaljučujem da bi bilo najbolje iskoristiti godišnji prije porodiljnog, ali mi opet nije jasno da li ako si recimo cijelo vrijeme na komplikacijama pa prekineš komplikacije sa godišnjim - što s onim da ti treba 1 radni dan?

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

iz ovoga što je Minnie dala baš tako i kaže:

"To objektivno znači da je prijenos staroga godišnjeg odmora moguć samo u slučaju ako radnica ne koristi rodiljni dopust do godinu dana starosti djeteta, nego kraće."[/url]

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

što s onim da ti treba 1 radni dan
    Koliko znam, Zakon o radu ne spominje taj 1 radni dan, odnosno da moraš raditi jedan dan, a na godišnji poći od sutra. S obzirom da ritam godišnjeg određuje poslodavac (većinom, prema planu korištenja godišnjeg odmora i uzimajući u obzir želje i potrebe radnika, tamo gdje je to moguće), poslodavac može zatražiti i da se odradi taj jedan radni dan prije odlaska na godišnji (iako je potpuno nepotrebno i suvišno: radnik nakon dužeg odsustva prvi radni dan definitivno nije na vrhuncu učinkovitosti, a zamjena je ionako uhodana od ranije).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •