Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: kuhinja i ergonomija

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kuhinja i ergonomija

Zanimaju me neki savjeti za ergonomsko projektiranje kuhinje. Recimo, kolika treba biti visina radne ploče u kuhinji?
    Ne može biti ista visina za osobu od 160 cm i 180 cm. Mene bi zanimalo ovo za 160 cm
    Zatim, koja je idealna visina gornjih kuhinjskih elemenata? Da se čovjek ne udari glavom u njih, a opet da ne trebaju ljestve za dosegnuti gornje police.
    Visina nape? Moja je trenutno postavljena totoalno neergonomski - svaki put kad se sagnem nad štednjak i ne pazim, odalamim glavom od nape.

Kad pogledam koliko vremena provodim u kuhinji, stvarno bi trebalo više pažnje posvetiti uređenju s ergonomskog stanovišta. Svi savjeti su dobrodošli!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Recimo, kolika treba biti visina radne ploče u kuhinji?
    Postoje dvije visine , a to ovisi o samom podnožju, da li je 5 ili 10 cm.Pošto si niža, svjetovala bi postolje od 5 cm, što bi u konačnici kuhinji dalo visinu od 85 cm.

Zatim, koja je idealna visina gornjih kuhinjskih elemenata?
    Gornji elementi se montiraju na visinu od 140 cm. Postoje različite visine samih gornjih elemenata (ovisno o proizvođaću kuhinje), pa se prema tome i ta početna visina može pomaknuti za par centimetara višlje.,

Visina nape?
    20 cm višlje od samog ruba gornjeg elementa.

Nadam se da sam pomogla ,a ako te još nešto vezano za kuhinje zanima samo pitaj

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mene muče ova pitanja, ali moram jedno napomenuti što ja stalno trubim, ali me ljudi blijedo gledaju. Sudoper je obavezno odmaknut od ruba i obavezno mi je prenizak, a nisam neke visine - 166cm i tako da kada perem suđe moram se nagnuti prema naprijed i to leđima, je li i onda nakon dužeg vremena to je katastrofa. Tako da sam odlučila i čak vidjela par sudopera koji nemaju široki "obod" oko "rupe" sa strane sa koje se stoji i ako već mora biti kuhinjski element oko nje, onda ću obavezno tražiti da bude što tanje i time se gubi ona "nagnutost".
    Eto, možda još netko ima sličan problem, jer koga kod da pitam ili pričam o tome blijedo me gledaju.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: kuhinja i ergonomija

Citiraj Roza prvotno napisa
    Zanimaju me neki savjeti za ergonomsko projektiranje kuhinje. Recimo, kolika treba biti visina radne ploče u kuhinji?
    Ne može biti ista visina za osobu od 160 cm i 180 cm. Mene bi zanimalo ovo za 160 cm
    ja sam ova od 180 i uvijek mi je najgore bilo sto sam se u svim kuhinjama morala grbit pa kad sam radila svoju lijepo narucila od majstora visinu od 95cm i sad je super

a sta se tice oboda oko sudopera - kod mene je 10cm (dosta da se ne prelijeva voda) i to mi je taman - ne kuzim zasto bi trebalo ic vise u dubinu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu vec vecina proizvodjaca kuhinja pod standard nudi i maxi line, cak postoje i maxi line sudjerice koje su 5 cm vise od standardnih

ja sam sebi za svojih 175 namjerila da mi je idealna visina oko 100cm pa sam u to ime uz samostojeci stednjak narucila i extra noge da i stednjak bude visi. meni je sadasnja kuhinja sa 86 cm katastrofa koliko je niska

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za visinu ne znam dok ne izmjerim , ali ok je i meni (znaš da smo iste visine) i mm-u (visoook). ali ipak se moram penjati da dosegnem najgornje police.

što se rasporeda tiče, dugo sam planirala svoju kuhinju (tako da dvoje može udobno raditi u njoj) i još uvijek sam zadovoljna: ormar-špajza, šparet, ploha sa suđericom ispod, sudoper, pa onda kuhinja zavija pod pravim kutem (u kojem je mikrovalna), velika ploha na kojoj se može mijesiti tijesto i na kraju frižider. meni super!

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam imala neki časopis baš o tome upravo kad sam uređivala kuhinju, ali su me i majstor i MM blijedo gledali jer da je to sve standardno i šta ja sad izmišljam. Znam da neki ljudi sagrade betonsku stepenicu i na nju onda montiraju elemente. (Oni visoki). Što se tiče gornjih elemenata, tu se MM skoro posvadio s majstorom. Majstor ih je htio staviti kako njemu odgovara (visok skoro 2 m) a MM onda jedva dohvatio donju policu (visok 1,60) Napravili smo kompromis: gornji elementi su ipak malo viši nego bi nam odgovaralo jer sam ispod njih montirala one šipke za vješenje kuhinjskog pribora.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovako ja investitorima radim kad im projektiram kuhinju: nabavimo kutije približnih dimenzija (jednu veću za donji i jednu manju za gornji element) i onda ih pustim da isprobavaju dok ne pronađu ono što im je optimalno.
    što se rasporeda elemenata tiče, postoji onaj standardni i preporučljivi razmještaj: hladnjak, radna ploha, sudoper, radna ploha, štednjak, radna ploha.
    to bi bilo idealno, ali svaka domaćica ima neke svoje zahtjeve kojima projektant ili majstor moraju znati udovoljiti.
    a ponekad se i porječkati

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

već se veselim danu kad ću te pozvati u kuću

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ne moraš uopće
    meni su sasvim dovoljna naša druženja po slastičarnicama :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

uostalom, kako vidim, ti imaš idealan poredak :/

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    , ali svaka domaćica ima neke svoje zahtjeve kojima projektant ili majstor moraju znati udovoljiti.
    a ponekad se i porječkati
    ovo je i meni poznata situacija.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tema kao stvorena za mene. kuhinja je zabranjena tema u našoj kući.

da ne pišem roman (ne pitajte), MM je sam naručio kuhinju jer je majstoru uletila neka rupa i mogao je na dogovor kad sam ja bila na nekom putu, a ne znam što je bilo MM-u da da nije mogao čekati da se ja vratim, uglavnom, šlagiralo me skoro kad je bilo gotovo, od estetike (koja je obojici bila totalno nebitna ) do praktičnosti..

ono što mene zanima je, ako tko zna, trebam napu, izuzetno tanku, da zauzme čim manje prostora (jer je štednjak na nižem zidu, u visokom smo potkrovlju, MM i majstor su zaključili da tu ide napa bez ikakvih problema...pa ja muku mučim naći takvu u koju ne bih lupala glavom).

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Hera prvotno napisa
    ono što mene zanima je, ako tko zna, trebam napu, izuzetno tanku,
    Mi imamo 'teleskopsku' od Gorenja. U visinu zauzima cca. 30 cm.

Citiraj Roza prvotno napisa
    Zanimaju me neki savjeti za ergonomsko projektiranje kuhinje.
    Kad sam krenula s planiranjem svoje nove kuhinje, otišla sam u staru i dobro proučila što me sve smeta: od visine i rasporeda elemenata do dubine i načina otvaranja/zatvaranja ladica.
    Rezultat: u mojoj kuhinji ništa nije prema standardima - sve je 'prema meni' ali i nakon tri godine još joj nisam našla manu.
    (osim što bi sada možda neku drugu boju )

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Hera prvotno napisa
    MM je sam naručio kuhinju
    Samo ću ti reći da se suosjećam s tobom!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da podignem ovu temu. Naime, selimo iz Dugog Sela u Zagreb, jer kupujemo stan u novogradnji :D Cijela je ta odluka donešena na ho-ruk i uopće nisam pripremljena na to da trebamo opremiti stan od A do ŽBLJ !

Većinu namještaja nosimo iz stana u Dugom Selu, ali eto kuhinju trebamo složiti od početka. Trebaju nam elementi, jer aparate imamo (štednjak, hladnjak, perilicu za suđe, ugradbenu škrinju).

Danas smo dobili nacrte od stana s točnim mjerama tako da sada možemo i planirati razmještaj i veličinu elemenata i aparata.

Odakle početi s planiranjem kuhinje ? Imate koji dobar link, savjet, dućan sa susretljivim prodavačima ?

Hvala unaprijed

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ću ti samo nabaciti koji je idealan raspored.
    dakle, hladnjak, radna ploha, sudoper, radna ploha, štednjak, radna ploha.
    pokušaj da štednjak ne bude pored zida, odnosno da imaš još barem 30 centimetara radne plohe.

ako je kuhinja mala, svemu ovome se može doskočiti na puno načina.

u svakom salonu ti danas rade arhitekti (a ne prodavači), tako da se slobodno možeš pouzdati, ali svakako im reci svoje navike jer iskustva već imaš.

pomozi si izvalčnim ormarićima jer jako "olakšavaju" prostor...

i zapamti da je u kuhinji funkcionalnost najvažnija.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

u mojoj kuhinji bitno je bilo da mi u donjim elementima ima što više ladica, onih dubokih za lonce, da imam malu "špajzicu" na izvlačenje za ulje, brašno i sl., da imam suđericu odmah do sudopera, da imam svjetlo iznad radne plohe i vrlo važno, da mi je pećnica podignuta, tako da ne moram vječno biti na koljenima. također, imam poprilično mjesta u gornjim elementima, imam i jedan iznad frižidera i to mi je super. moja preporuka su ovi
    http://www.novakuhinja.com/
    radili su mi dvije kuhinje do sada, i mojoj sestri, i svi smo jako zadovoljni. ima i dosta ideja, cijena, gotovih kuhinja, pa škicni.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

cure, na savjetima i linku !

Bacam se u proučavanje :D

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Je li netko naručivao kuhinju u Kiki?
    Prednosti, mane, montaža?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Traži se "pravi" raspored kuhinje

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Da podignem ovu temu. Naime, selimo iz Dugog Sela u Zagreb, jer kupujemo stan u novogradnji :D Cijela je ta odluka donešena na ho-ruk i uopće nisam pripremljena na to da trebamo opremiti stan od A do ŽBLJ !
    Mi se isto uskoro useljavamo u prazni stan, a kuhinja nam je naravno najveća nepoznanica. Tema dakle i nas vrlo interesira

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Odakle početi s planiranjem kuhinje ? Imate koji dobar link, savjet, dućan sa susretljivim prodavačima ?
    Ključno je pronaći najbolji položaj glavnih elemenata (frižider, sudoper, štednjak, pećnica), a on pak ovisi o prostoru u kojeg ih treba smjestiti (zidovi, prozori, vrata, ...).

Puno primjera rasporeda se može naći na internetu. Više manje svi proizvođači (Scavolini, Lube, Ikea, ...) imaju tehnički vrlo sređene web stranice. U teoriji, čovjek bi tamo trebao ugledati što mu treba, otići u dućan i tražiti da mu se to napravi za onoliko novaca koliko se već ima. U praksi međutim, kuhinje koje se tamo predlažu su puno veće od cca 295 cm širine koliko mi imamo, pa smo na kraju rješenje ipak tražili sami.

Naše trenutne varijante mogu se pogledati ovdje. Koja bi prema vama bila ona prava? Imate li možda neki bolji prijedlog?

PS
    Program kojim su planovi crtani toplo preporučam (puno bolji od Ikeinog).
    http://kitchenplanner.alno.de/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

pokušaj da štednjak ne bude pored zida, odnosno da imaš još barem 30 centimetara radne plohe.
    Ah... gdje si mi bila prije 5 godina da objasniš neke stvari mom tati

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kanga, verzija 2/3 je puno bolja od jedinice.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni se 3 najviše sviđa, tu je nekako sve na svom mjestu - mane ostalih su po mom mišljenju: 1 - ploča za kuhanje u kutu, nespretno; kad na 2-ci otvoriš vrata od suđerice, nemaš baš mjesta za stajanje i trpanje suđa u mašinu, odnosno to trebaš raditi nekako natraške, pokušajte se zamisliti tamo; 4 nema uopće mjesta na radnoj plohi a kod 5-ice je pećnica dolje.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: Traži se "pravi" raspored kuhinje

Citiraj Kanga prvotno napisa
    PS
    kanga jel znaš možda jel se mogu s ovim programom ucrtati kosi zidovi (potkrovlja)?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uff kuhinja!
    Nakon puuuuno hodanja po Lesnini, Kiki i ostalim ducanima, ustanovili smo da je najjeftinija solucija dat napravit kuhinju po narudbi. U svim ducanima, kad smo objasnili sta hocemo, kuhinja bi nas kostala oko 25000 kn bez aparata. Velika je kuhinja, ide na dvije strane zida po 3 m.
    Nakraju smo za isto toliko novaca dali napravit savrsenu kuhinju. koja ima bas sve, i duboke ladice i malu "spajzicu" na izvlacenje i pecnicu na visokom i svasta nesto, i jos smo kupili i apsolutno sve aparate. I sve to za 25000 kn.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tek sam stigla do plocica pa bi mi jako pomoglo kad bi mi netko naveo na sto sve moram obratit paznju pri planiranju kuhinje i naravno koji materijal izabrat?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

verzija 2/3 je puno bolja od jedinice
    Citiraj pace prvotno napisa
    mane ostalih su po mom mišljenju: 1 - ploča za kuhanje u kutu, nespretno
    Znači, ne volite verziju "štednjak u kutu"?
    Da li zato jer i) nemaš raspored hladnjak - sudoper - štednjak
    ili zato ii) jer ona napa ružno izgleda??
    (na talijanskim forumima ljudi pričaju da je to baš lijepo )

kad na 2-ci otvoriš vrata od suđerice, nemaš baš mjesta za stajanje i trpanje suđa u mašinu, odnosno to trebaš raditi nekako natraške, pokušajte se zamisliti tamo
    To smo simulirali jučer!
    Ide, ali slažem se da je bolje imati nekoliko cm više tamo
    (to je osnovno razlika između 2 i 3) -
    ako nista drugo, za slucaj da mi guza naraste

4 nema uopće mjesta na radnoj plohi a kod 5-ice je pećnica dolje
    Je, ali nema ni kuteva, pa nema gubitka prostora.
    Ali slažem se da je bolje da je ploha veća,
    taman to platili s mrtvim prostorom u kutu.

Sun, nisam gledala opcije kosih zidova (ali mislim da nema ).
    Pogledat ću malo večeras, pa ti javim.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zar je moguce da me nitko nije cuo? A meni pomoc treba i to jako! Jos vas jednom molim bi li mi itko napisao na jednom mjestu na sto sve moram paziti kad planiram kuhinju ili bar neki pametni linkic trebam!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Sun prvotno napisa
    PS
    kanga jel znaš možda jel se mogu s ovim programom ucrtati kosi zidovi (potkrovlja)?
    mogu, ali nisam sigurna koliko ih možeš prilagođavati (čini mi se da ima samo 1 defaultna kosina).
    Još sam početnik, ali nisam baš skužila kako mijenjati karakteristike, npr debljinu zidova :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bebelina prvotno napisa
    Zar je moguce da me nitko nije cuo? A meni pomoc treba i to jako! Jos vas jednom molim bi li mi itko napisao na jednom mjestu na sto sve moram paziti kad planiram kuhinju ili bar neki pametni linkic trebam!
    Možda da počneš na ikei?
    http://www.ikea.com/ms/en_GB/complet...ide/index.html

Ne kužim kakva ti točno treba pomoć.

U kojoj ti je fazi kuhinja? Imaš gotovu prostoriju? Ili još nemaš ni pregradne zidove? Gdje su ti instalacije? Hoćeš li ih seliti?

Kakav želiš pod? Kakav zid (pločice/staklo/nešto treće)?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Citiraj tinars prvotno napisa
    mogu, ali nisam sigurna koliko ih možeš prilagođavati (čini mi se da ima samo 1 defaultna kosina).
    Još sam početnik, ali nisam baš skužila kako mijenjati karakteristike, npr debljinu zidova :?
    Upravo sam provjerila, kosi zidovi se mogu zadati s proizvoljnim nagibom.
    Debljina zidova se može podesiti na proizvoljnu vrijednost.

Prozor za podešavanje geometrijskih parametara (položaj, dimenzije) selektiranog objekta
    (to može biti kosina, zid, prozor, ormar, itd) dobiva se pritiskom na tipku F4.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e, otkrila si mi nove dimenzije
    (nije mi se dalo proučiti help )

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kuhinja je vec odredena. Na jednom zidu su veelika balkonska vrata , na drugom kamena skafa koja se ne misli mjenjati vec samo podici da mi suderica stane ispod, a na suprotan zid idu svi ostali elementi. U principu instalacije ce se kompletno nove stavljati , ali bitno raspored ne bi mjenjela jer stanujemo u staroj zgradi pa sve sto taknes izaziva gomilu dodatnih radova.
    Treba mi koje materijale izabrati , visinu radne plohe sam vec nasala , koliko visoke gornje ormarice napravit jer visina stropa je 3,10 , hladnjak ugradit ili ne , sto je bolja opcija , pecnicu stavit visoko ili nisko , sto stavit za radnu plohu ( granit) ...Imam xy pitanja i nemam ni sama pojma odakle krenuti. Znam samo pouzdano da zelim zutu kuhinju!

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Neki odgovori na tvoja pitanja ovise o budgetu...
    Evo kako je kod nas:
    - hladnjak ugrađen jer je u istoj prostoriji i kuhinja i blagavaonica i dnevni boravak pa nisam htjela previše 'šarenila'
    - pećnica je nisko jer druge opcije nije bilo
    - materijal - iverica jer nismo imali para za nešto skuplje
    ....
    Osnovne vodilje prilikom planiranja su mi bili raspoloživi prostor i prijašnje iskustvo 'rada' u kuhinji...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebelina, imaš već topica o materijalima (i za zid i za same elemente)
    npr

Za kompletnu tehniku također.

Imaš pretražnik pa vidi koji dio te zanima.
    a možeš i googlat! Ima puno info na raznim forumima.

Kako će mi kuhinja vjerojatno biti bijela ili bijela/zebrano, trenutno mi je zanimljiva varijanta armiranog stakla umjesto pločica. A iza upadljivo obojani zid, možda kiwi ili narančasti. Ovo sam jučer prvi put našla (u online Nekretninama), čini mi se vrlo zanimljivo i zgodno za održavanje. A i lako je promijeniti pozadinsku boju. Još da negdje vidim kako to zapravo izgleda

Kud staviti pećnicu? ja bih svoju stavila visoko. Skupa s mikrovalnom. Kad bih imala mjesta.
    Ali kod mene je kuhinja malamala, neću imati dovoljno radne plohe

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Upravo sam provjerila, kosi zidovi se mogu zadati s proizvoljnim nagibom.
    Debljina zidova se može podesiti na proizvoljnu vrijednost.

Prozor za podešavanje geometrijskih parametara (položaj, dimenzije) selektiranog objekta
    (to može biti kosina, zid, prozor, ormar, itd) dobiva se pritiskom na tipku F4.
    hvala ti puno, idem ga onda skinuti pa se igrati

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kako će mi kuhinja vjerojatno biti bijela ili bijela/zebrano, trenutno mi je zanimljiva varijanta armiranog stakla umjesto pločica. A iza upadljivo obojani zid, možda kiwi ili narančasti. Ovo sam jučer prvi put našla (u online Nekretninama), čini mi se vrlo zanimljivo i zgodno za održavanje. A i lako je promijeniti pozadinsku boju. Još da negdje vidim kako to zapravo izgleda
    Mrvicu OT, može točan link?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih puno radje "dignula" perilicu sudja nego pecnicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Mrvicu OT, može točan link?
    http://www.centarnekretnina.net/index.php?a=28&b=148
    broj 5. str 78.
    nema slike al mi zvuči jako zanimljivo

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dižem staru temu

jel postoji neki standard, kad napa gubi efikasnost? na internetu pronalazim informacije da je optimalna visina nape 80-85cm od radne plohe.
    mi bi htjeli postaviti napu na 90cm iznad radne plohe, odnosno na visinu od 180cm od poda.
    Jel to previsoko? Ima li netko napu postavljenu tako visoko?

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

nije poanta koliko je napa od poda nego koliko je od kuhala. uglavnom piše ti u uputama od nape koliko mora bit udaljena od površine za kuhanje. čak mi se čini da je razlika i ako je plin ili ploča
    moja napa je npr taman otprilike toliko od poda , jer je maoja radna ploha 95 cm visine
    Posljednje uređivanje od nahla : 16.10.2012. at 22:39

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ne nego 60-65 cm od plohe, ovisno imaš li plin ili staklokeramiku

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa Vidi poruku
    ne nego 60-65 cm od plohe, ovisno imaš li plin ili staklokeramiku
    e pa kažem, ne znam koliko treba bit , al znam da postoji razlika.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dakle, ako mogu podić malo temu i molit znalce da mi odgovore: stavila bih ploču za kuhanje u kut kuhinje, zanima me postoji li kutni element u koji se može ugradit napa, ona teleskopska, koja se i inače ugrađuje u elemente?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •