Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 205

Tema: Putar štangice

  1. #1
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno Putar štangice

    Znam da većina klinaca voli one pekarske putar- štangice, koje bi bilo bolje (iz provjerenih razloga) zaobići, baš kao i većinu pekarskog junka. Da bi svoje mišeke ipak razveselili tom poslasticom, evo odličnog recepta za domaće puterice, koje su okusom jednake (i bolje ) od kupovnih, a vrlo su jednostavne za napraviti:

    Putar štangice
    1,10 kg glatkog brašna
    0,5 l mlijeka
    12 dag maslaca
    2 jaja
    1 dag soli
    8 dag šećera
    2 dag germe (svježu samo nadrobiti)
    Zamijesiti (najbolje u pekaču), dizati tijesto oko 20 minuta, zatim oblikovati štangice (da budu što sličnije onim oriđiđi), posložiti u lim i dizati još pola sata. Prije pečenja premazati jajem i nožem napraviti nekoliko rezova.
    Peći i uživati!


    Gotove puterice (kao i sva dizana tijesta) možete smrznuti i držati u škrinji koliko god želite, a po potrebi vadite, pustite da se odmrznu na sobnoj temperaturi i pecite isto kao svježe.
    Budući da naše cure obožavaju pekarske proizvode, za vikend napravimo puno štangica ili klipića i zamrznemo ih. Preko tjedna, svakog jutra prije nego krenem na posao, izvadim koliko već treba i čuvalica im za doručak ispeče svježe pecivo.

  2. #2
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    znaci nabacam sve u pekac, cekam da se dva put digne i onda izvadim i oblikujem??

    i ne kuzim KAD ih smrznem - nakon sto se dignu jos jednom ili prije nego sto se dignu jos jednom

  3. #3
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    a zasto bas 1,10 kg brasna (mislim, moze li ravno 1 kg)?
    moze li suhi kvasac?

  4. #4
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Muki, nabacaj sve u pekač i stisni program za tijesto. Kad prestane miješati, čekaj nekih 20 minuta, isključi pekač, izvadi tijesto i oblikuj štangice.
    Ako odmah pečeš, posloži u lim, pusti da se dižu još 20 min. negdje na toplom i onda u pećnicu.
    Ako smrzavaš, nakon što ih oblikuješ, složi ih na neku plastičnu tacnu i u škrinju bez drugog dizanja. Kad se skroz smrznu, da ti zauzimaju manje mjesta u škrinji, samo ih premjesti u vrećicu. Odmrzneš ih na sobnoj temp. i pustiš da se dižu još neko vrijeme na toplom prije pečenja.

    Fegusti, ne pitaj me za omjere. Tak je u receptu, koji je smanjen s pekarske količine (pitajbogakoliko brašna) na nama smrtnicima pristupačnu. Možeš i sa suhim, iako je meni draži svježi kvasac.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Može li slikica drugi put (gotovih)

  6. #6
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    mozda sam propustila, ali treba li pecnica biti vruca?
    moram priznati da sam losa kuharica, pa su mi biti detalji, a bas te puterice moji tamane (kupljene u billi).

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    A za nas još običnije smrtnike bez pekača, da razmutim svježi kvasac u malo toplog mlijeka i šećera?
    Onda valjda onako ulijem u rupu usred brašna i dodajem ostalo?
    A maslac da skroz rastopim ili samo na sobnoj t.?

    Danas sam sva nešto puna pitanja, sorry.

  8. #8
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Linda, thnx za recept! :D
    Ja bih samo dodala da ih ja zamrzavam pečene. Dakle, čim se ispeku i ohlade, odmah s njima u vrećicu i u škrinju. Ostavimo samo onoliko koliko možemo pojesti isti dan. Ostale vadim po potrebi. Brzo se istope. Također su savršeni i ako ih se zagrije u pećnici . Uffff, mislim da moram sad po jedno dva komada . Apetit mi se budi na samu pomisao o štangicama.

  9. #9
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj fegusti prvotno napisa
    mozda sam propustila, ali treba li pecnica biti vruca?
    da dizano tijesto ide u zagrijanu pećnicu

    jedino ako ove štangice ne idu po drugom režimu

  10. #10
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Fegusti, aleksandra70vanja ti je već odgovorila, a ja bih samo još dodala da ovo drugo dizanje obavljam također u pećnici na 50°. Nakon dvadesetak minuta ih izvadim, pojačam pećnicu i vrijeme dok se pećnica zagrijava iskoristim za premazivanje i rezuckanje štangica.

    Citiraj Imga prvotno napisa
    A za nas još običnije smrtnike bez pekača, da razmutim svježi kvasac u malo toplog mlijeka i šećera?
    Onda valjda onako ulijem u rupu usred brašna i dodajem ostalo?
    A maslac da skroz rastopim ili samo na sobnoj t.?
    Kvasac možeš razmutiti, ali mislim da nema potrebe. Dok nismo imali pekač, uvijek sam dizano tijesto obrađivala mikserom (onim metlicama za dizano tijesto). Važno je da se dugo miješa, po mogućnosti na toplom.
    Slobodno sve stavi u plastičnu zdjelu i miksaj, bez neke posebne procedure.
    Maslac neka bude na sobnoj temp.

    Baš sam jučer zamijesila i zamrznula pola smjese za danas. Ako koja ostane, pofotkam.

  11. #11
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ja sam jučer iz Metroa donijela 3 maslaca, ali sam došla prekasno da bih išta radila, i još sam se vratila bez pekača. :/
    Danas ću pokušati, svakako!

    No, javljam se da pitam koliko je to onda mekano umiješeno tijesto da se da raditi metlicama miksera? Pa to se užasno lijepi za ruku .. ili ipak, kad odstoji neko vrijeme - ne?
    Je li bolje raditi skroz mekano tijesto pa onda brašniti dasku ako treba, ili mrvicu tvrđe, da se onda s njim lakše barata?

  12. #12
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    No, javljam se da pitam koliko je to onda mekano umiješeno tijesto da se da raditi metlicama miksera? Pa to se užasno lijepi za ruku .. ili ipak, kad odstoji neko vrijeme - ne?
    Ovo pitam za općeniti rad tijesta s mikserom, ne za gornji recept jer je on ipak - recept.
    Ja sve radim od oka.

  13. #13
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    AM, da li si ikad radila s metlicama za dizano? One podnose puno tvrđe tijesto, pa tako i ovo. Zapravo je ovo tijesto prilično tvrdo, ali može se obraditi mikserom. Ako kojim slučajem bude pretvrdo za miksanje, male improvizacije su dozvoljene, pa se može dodati još malo tolog mlijeka.
    Nisam napomenula da mlijeko mora obavezno biti toplo (ne vruće).

  14. #14
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ma nisam, nikad.. meni se čini da je to preveliko opterećenje za mikser, da se s njim eventualno rade mekša prhta tijesta za kolače, nikako dizana i još u toj količini od kile brašna.
    Ostalo mi je u sjećanju da mi se tijesto (davno) počelo dizati uz metlice, penjati gore i ulaziti u plastiku miksera :shock: (to još dok sam bila kod mame) od tada mislim da je to nešto što se ne radi, ne znam.

  15. #15
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Zna biti zeznuto, priznajem, ali ja sam nekako praksom svladala mikser i uvijek mi je super ispadalo dizano i nikad se nisam mučila ručnim miješanjem, za razliku od mm-a koji je do pekača uvijek radio ručno.
    Ako si spretnija s ručnim miješanjem dizanog, samo daj, ono je bila moja preporuka, nije uvjet.
    Uvjet je, zapravo, da svatko napravi onako kako mu inače uspijeva. Meni je mikser, a sad pekač znatno olakšao život, što ne znači da svi dijele moje iskustvo.
    Drži se samo recepta i sigurno će super ispasti.

    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto. Imaš neku oznaku na skoro svim mikserima koja metlica ide u koju rupu, zbog onih navoja, koji ne smiju biti krivo postavljeni.

  16. #16
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto.
    Vidi vraga...

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Pošto ne znam kako izgledaju oriđiđi,da li je bolje da su deblji,tanji,duži...

  18. #18
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Neva, pogledaj ovdje:
    http://www.frumentum.hr/htdocs/peciva1.htm#
    Izgledaju kao mali kruščići, a veličinu sama odaberi (moje su nekih 15-tak cm ili malo manje).

  19. #19
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    danas moram peci pecivo za dan kruha u vrticu
    bas bih mogla ove tvoje puterice (oboje vole ove pekarske)

    koliko dugo se moraju mijesiti ako se radi rucno?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    hvala

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa
    danas moram peci pecivo za dan kruha u vrticu
    zato ih i ja radim...

  22. #22
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Emiliy, isto kao bilo koje dizano tijesto, što duže to bolje, negdje na toplom.

    Uh... sad imam tremu. Ak se ne potrefe, bute me proklinjale.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    koliko ti ih otprilike ispadne..
    tijesto je super,lijepo mekano...

  24. #24
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Nemam pojma... :/ da ti ne kažem krivo.
    Nemoj se uopće s tim opterećivati. U kojoj si sad fazi?

  25. #25

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    evo upravo stavila u pećnicu(prvu turu),na koliko stupnjeva treba i otprilike koliko dugo

  26. #26
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Jesu se dosta digle? Jesi ih premazala jajetom i nareckala nožem?
    Peci na 180°C, ne znam točno koliko... 20- tak minuta, ali nemoj me držati za riječ. Nisu sve pećnice iste, a ako pečeš s ventilatorom, on jače grije, pa mogu biti i prije gotove.
    Probaj sama procijeniti. Ako ništa drugo, izvadi jednu i razlomi je na pola, pa ćeš vidjeti kakva je iznutra.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Ne mogu izmjeriti 1 dag soli. Moze li u cajnim zlicama?

  28. #28

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    linda
    upravo jedem,to je tako mekano ,ukusno...
    ma fenomenalno

  29. #29
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj inga prvotno napisa
    Ne mogu izmjeriti 1 dag soli. Moze li u cajnim zlicama?
    Jedna puna čajna. Kad zamijesiš, probaj komadić tijesta, pa ako je bljutavo, dodaj još malo.

    linda
    upravo jedem,to je tako mekano ,ukusno...
    ma fenomenalno
    :D :D Bravo, majstorice!

  30. #30

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    326

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj Linda prvotno napisa
    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto.
    Vidi vraga...
    hm.. da, i mene je ovo brinulo pa nikad nisam miksala tijesto. jesu to one spiralne metlice za koje sam se uvijek pitala čemu služe?

  31. #31

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Jesu dzez, to su te. Ja sam do sada uvijek mljeckala rukama tijesto, a nekidan prvi put upotrijebila mikser i odusevila se.
    Hvala Linda.

  32. #32

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    326

    Početno

    cool.
    dakle, hvala, Linda!

  33. #33
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    Linda, prije svega moj za recept koji sam dugo dugo trazila i nikako nisam nalazila.

    odmah cu recept pospremit u komp i isprintat za odnit doma, a ujutro se moju ukucani mogu poveseliti svjezim domacim puter stangicama ili kako ih u splitu zovu mlijecno pecivo (dugo su me u splitskim pekarama gledali cudno kad sam trazila puter stangice, ali s vremenom sam ih uspjela pronaci u Babica, a kasnije i u Bili i Mercatoru)

    hvala, hvala, hvala, joj kako sam sretna

  34. #34
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    krulji mi u stomaku!!!
    vidim da cu se morati prihvatiti tog posla za koji bas nisam bogom dana.

  35. #35
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Diže se, diže se, još 5 minuta i prvih 20 minuta dizanja je gotovo.
    Slijedi ( ovdje sam se vratila 2x provjeriti jer u redu ovo "slijedi" il je "sljedi", ipak sam na Lindinom topicu ) motanje puterica iako ne znam kako ću to izvesti. :/
    Inače napravim trokut ili krug pa zarolam, ali to je onda kroasan, a meni treba putar kifla.

    I, da, miješala sam mikserom (izdržljiv je, izdržljiv) ispalo OK, samo sam dodala 2 dl mlijeka više.
    Bumo videli.

  36. #36
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    meni je tijesto u pekacu, predviđeno vrijeme pečenja bit ce oko 21:30 veceras

  37. #37
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Moje 24 puterice se peku.
    Dobila sam ukupno 30 komada, a 6 sam zaledila čisto da vidim da li će biti kao i svježe.
    Slagala sam 3 reda po 8 komada i kada ih sada napuhnute gledam, mislim da sam 3 trebala odvaditi.
    Inače, tijesto je pod rukom fe-no-me-nalno! Pjenasto da bi ga čovjek prijesnog jeo

  38. #38
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    O D L I Č N O !

  39. #39
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,506

    Početno

    mojih 13 je u rolu (radila sam od pola smjese) :D

  40. #40
    Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    245

    Početno

    Citiraj fegusti prvotno napisa
    a zasto bas 1,10 kg brasna (mislim, moze li ravno 1 kg)?
    Zato što ti 10 dkg ostane u pekaču.

    Meni zvuči mljac, moram isprobati. Hvala za recept.

  41. #41
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    ja sam ljenguza pa ispečem kruh-pecivo u pekaču, recept je sličan. ako vas ima još lijenih s pekačima kao ja (ovo k'o indijansko ime )

    elem:

    500 g bijelog te glatkog brašna,
    1 jaje,
    1 žumanjak,
    1 dl mlijeka --->jaje, žumanjak i mlijeko staviti u posudu i dodati vode do
    300 ml sve zajedno
    1 žličica soli,
    2 žličice šećera,
    50-75 g maslaca (ovisi koliko imam)

    i na program za veliki bijeli

  42. #42
    jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    1,568

    Početno

    jedva čekam naš novi stan, novu pećnicu (iako i ova podstanarska skroz dobro peče), novi frižider (sa TRI ladice za zamrzavanje) pa da krenem peći, kuhati, zamrzavati...i na kraju jesti i uzivati

    putar štangice ce bitit medju prvima na repertoaru

  43. #43
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Jadro, pohvali nam se kad useliš u svoje toplo gnijezdo. I obavezno javi kako su ispale puterice!

  44. #44
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Curke, baš mi je drago da ste sve zadovoljne.
    Emiliy, trinity, kako su vaše ispale?

  45. #45
    Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    1,238

    Početno

    Probat ćemo ovaj vikend. Jako volimo puter štangice...

  46. #46
    Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    1,238

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Curke, baš mi je drago da ste sve zadovoljne.
    Emiliy, trinity, kako su vaše ispale?
    Linda, sorry, kad te već sve gnjavimo. Što znači točno oblikovati? Razvaljaš li ih pa zarolaš (ja tak radim klipiće) ili nekako drukčije?

  47. #47
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Puterice ne radim kao klipiće, nego ih oblikujem rukama kao male kruščiće. Ne znam kako da objasnim- kao kad radiš od plastelina zmiju, samo debelu i kratku. Ajme, objašnjenja
    Možeš ti i kao klipiće, niš se neće dogoditi, ali nemoj jako razvaljati.

  48. #48

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    326

    Početno

    Linda, draga, još samo jedno tehničko pitanje (toliko sam se zapalila da sam za danas isplanirala raniji odlazak s posla da bih stigla umijesiti tijesto prije nego moji dođu doma ):

    sve sastojke istovremeno ubaciš u posudu i miksaš ili ima neki redoslijed?
    to me uvijek nervira kod kolača - prvo jaja i šećer, pa ovo, pa ono... zato ja uvijek radim one kod kojih samo istreseš sve u posudu, promiksaš, izliješ i pečeš

  49. #49

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    326

    Početno

    oops, i još jednog pitanja sam se sjetila: kako ih namažeš jajetom? razmutiš jedno cijelo jaje, pa prelaziš po njima kistom ili samo bjelanjak? prije pečenja ili tijekom?

    molim za razumijevanje jer nisam baš neka vrijedna domaćica

  50. #50

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    336

    Početno

    Mljac, a bas je koja mogla i sliku staviti :D

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •