Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 205

Thread: Putar štangice

  1. #1
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default Putar štangice

    Znam da većina klinaca voli one pekarske putar- štangice, koje bi bilo bolje (iz provjerenih razloga) zaobići, baš kao i većinu pekarskog junka. Da bi svoje mišeke ipak razveselili tom poslasticom, evo odličnog recepta za domaće puterice, koje su okusom jednake (i bolje ) od kupovnih, a vrlo su jednostavne za napraviti:

    Putar štangice
    1,10 kg glatkog brašna
    0,5 l mlijeka
    12 dag maslaca
    2 jaja
    1 dag soli
    8 dag šećera
    2 dag germe (svježu samo nadrobiti)
    Zamijesiti (najbolje u pekaču), dizati tijesto oko 20 minuta, zatim oblikovati štangice (da budu što sličnije onim oriđiđi), posložiti u lim i dizati još pola sata. Prije pečenja premazati jajem i nožem napraviti nekoliko rezova.
    Peći i uživati!


    Gotove puterice (kao i sva dizana tijesta) možete smrznuti i držati u škrinji koliko god želite, a po potrebi vadite, pustite da se odmrznu na sobnoj temperaturi i pecite isto kao svježe.
    Budući da naše cure obožavaju pekarske proizvode, za vikend napravimo puno štangica ili klipića i zamrznemo ih. Preko tjedna, svakog jutra prije nego krenem na posao, izvadim koliko već treba i čuvalica im za doručak ispeče svježe pecivo.

  2. #2
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    znaci nabacam sve u pekac, cekam da se dva put digne i onda izvadim i oblikujem??

    i ne kuzim KAD ih smrznem - nakon sto se dignu jos jednom ili prije nego sto se dignu jos jednom

  3. #3
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    a zasto bas 1,10 kg brasna (mislim, moze li ravno 1 kg)?
    moze li suhi kvasac?

  4. #4
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Muki, nabacaj sve u pekač i stisni program za tijesto. Kad prestane miješati, čekaj nekih 20 minuta, isključi pekač, izvadi tijesto i oblikuj štangice.
    Ako odmah pečeš, posloži u lim, pusti da se dižu još 20 min. negdje na toplom i onda u pećnicu.
    Ako smrzavaš, nakon što ih oblikuješ, složi ih na neku plastičnu tacnu i u škrinju bez drugog dizanja. Kad se skroz smrznu, da ti zauzimaju manje mjesta u škrinji, samo ih premjesti u vrećicu. Odmrzneš ih na sobnoj temp. i pustiš da se dižu još neko vrijeme na toplom prije pečenja.

    Fegusti, ne pitaj me za omjere. Tak je u receptu, koji je smanjen s pekarske količine (pitajbogakoliko brašna) na nama smrtnicima pristupačnu. Možeš i sa suhim, iako je meni draži svježi kvasac.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Može li slikica drugi put (gotovih)

  6. #6
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    mozda sam propustila, ali treba li pecnica biti vruca?
    moram priznati da sam losa kuharica, pa su mi biti detalji, a bas te puterice moji tamane (kupljene u billi).

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    A za nas još običnije smrtnike bez pekača, da razmutim svježi kvasac u malo toplog mlijeka i šećera?
    Onda valjda onako ulijem u rupu usred brašna i dodajem ostalo?
    A maslac da skroz rastopim ili samo na sobnoj t.?

    Danas sam sva nešto puna pitanja, sorry.

  8. #8
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Linda, thnx za recept! :D
    Ja bih samo dodala da ih ja zamrzavam pečene. Dakle, čim se ispeku i ohlade, odmah s njima u vrećicu i u škrinju. Ostavimo samo onoliko koliko možemo pojesti isti dan. Ostale vadim po potrebi. Brzo se istope. Također su savršeni i ako ih se zagrije u pećnici . Uffff, mislim da moram sad po jedno dva komada . Apetit mi se budi na samu pomisao o štangicama.

  9. #9

    Default

    Quote Originally Posted by fegusti
    mozda sam propustila, ali treba li pecnica biti vruca?
    da dizano tijesto ide u zagrijanu pećnicu

    jedino ako ove štangice ne idu po drugom režimu

  10. #10
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Fegusti, aleksandra70vanja ti je već odgovorila, a ja bih samo još dodala da ovo drugo dizanje obavljam također u pećnici na 50°. Nakon dvadesetak minuta ih izvadim, pojačam pećnicu i vrijeme dok se pećnica zagrijava iskoristim za premazivanje i rezuckanje štangica.

    Quote Originally Posted by Imga
    A za nas još običnije smrtnike bez pekača, da razmutim svježi kvasac u malo toplog mlijeka i šećera?
    Onda valjda onako ulijem u rupu usred brašna i dodajem ostalo?
    A maslac da skroz rastopim ili samo na sobnoj t.?
    Kvasac možeš razmutiti, ali mislim da nema potrebe. Dok nismo imali pekač, uvijek sam dizano tijesto obrađivala mikserom (onim metlicama za dizano tijesto). Važno je da se dugo miješa, po mogućnosti na toplom.
    Slobodno sve stavi u plastičnu zdjelu i miksaj, bez neke posebne procedure.
    Maslac neka bude na sobnoj temp.

    Baš sam jučer zamijesila i zamrznula pola smjese za danas. Ako koja ostane, pofotkam.

  11. #11
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Ja sam jučer iz Metroa donijela 3 maslaca, ali sam došla prekasno da bih išta radila, i još sam se vratila bez pekača. :/
    Danas ću pokušati, svakako!

    No, javljam se da pitam koliko je to onda mekano umiješeno tijesto da se da raditi metlicama miksera? Pa to se užasno lijepi za ruku .. ili ipak, kad odstoji neko vrijeme - ne?
    Je li bolje raditi skroz mekano tijesto pa onda brašniti dasku ako treba, ili mrvicu tvrđe, da se onda s njim lakše barata?

  12. #12
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    No, javljam se da pitam koliko je to onda mekano umiješeno tijesto da se da raditi metlicama miksera? Pa to se užasno lijepi za ruku .. ili ipak, kad odstoji neko vrijeme - ne?
    Ovo pitam za općeniti rad tijesta s mikserom, ne za gornji recept jer je on ipak - recept.
    Ja sve radim od oka.

  13. #13
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    AM, da li si ikad radila s metlicama za dizano? One podnose puno tvrđe tijesto, pa tako i ovo. Zapravo je ovo tijesto prilično tvrdo, ali može se obraditi mikserom. Ako kojim slučajem bude pretvrdo za miksanje, male improvizacije su dozvoljene, pa se može dodati još malo tolog mlijeka.
    Nisam napomenula da mlijeko mora obavezno biti toplo (ne vruće).

  14. #14
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Ma nisam, nikad.. meni se čini da je to preveliko opterećenje za mikser, da se s njim eventualno rade mekša prhta tijesta za kolače, nikako dizana i još u toj količini od kile brašna.
    Ostalo mi je u sjećanju da mi se tijesto (davno) počelo dizati uz metlice, penjati gore i ulaziti u plastiku miksera :shock: (to još dok sam bila kod mame) od tada mislim da je to nešto što se ne radi, ne znam.

  15. #15
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Zna biti zeznuto, priznajem, ali ja sam nekako praksom svladala mikser i uvijek mi je super ispadalo dizano i nikad se nisam mučila ručnim miješanjem, za razliku od mm-a koji je do pekača uvijek radio ručno.
    Ako si spretnija s ručnim miješanjem dizanog, samo daj, ono je bila moja preporuka, nije uvjet.
    Uvjet je, zapravo, da svatko napravi onako kako mu inače uspijeva. Meni je mikser, a sad pekač znatno olakšao život, što ne znači da svi dijele moje iskustvo.
    Drži se samo recepta i sigurno će super ispasti.

    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto. Imaš neku oznaku na skoro svim mikserima koja metlica ide u koju rupu, zbog onih navoja, koji ne smiju biti krivo postavljeni.

  16. #16
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto.
    Vidi vraga...

  17. #17

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Pošto ne znam kako izgledaju oriđiđi,da li je bolje da su deblji,tanji,duži...

  18. #18
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Neva, pogledaj ovdje:
    http://www.frumentum.hr/htdocs/peciva1.htm#
    Izgledaju kao mali kruščići, a veličinu sama odaberi (moje su nekih 15-tak cm ili malo manje).

  19. #19
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    danas moram peci pecivo za dan kruha u vrticu
    bas bih mogla ove tvoje puterice (oboje vole ove pekarske)

    koliko dugo se moraju mijesiti ako se radi rucno?

  20. #20

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    hvala

  21. #21

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Quote Originally Posted by emily
    danas moram peci pecivo za dan kruha u vrticu
    zato ih i ja radim...

  22. #22
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Emiliy, isto kao bilo koje dizano tijesto, što duže to bolje, negdje na toplom.

    Uh... sad imam tremu. Ak se ne potrefe, bute me proklinjale.

  23. #23

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    koliko ti ih otprilike ispadne..
    tijesto je super,lijepo mekano...

  24. #24
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Nemam pojma... :/ da ti ne kažem krivo.
    Nemoj se uopće s tim opterećivati. U kojoj si sad fazi?

  25. #25

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    evo upravo stavila u pećnicu(prvu turu),na koliko stupnjeva treba i otprilike koliko dugo

  26. #26
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Jesu se dosta digle? Jesi ih premazala jajetom i nareckala nožem?
    Peci na 180°C, ne znam točno koliko... 20- tak minuta, ali nemoj me držati za riječ. Nisu sve pećnice iste, a ako pečeš s ventilatorom, on jače grije, pa mogu biti i prije gotove.
    Probaj sama procijeniti. Ako ništa drugo, izvadi jednu i razlomi je na pola, pa ćeš vidjeti kakva je iznutra.

  27. #27

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Ne mogu izmjeriti 1 dag soli. Moze li u cajnim zlicama?

  28. #28

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    linda
    upravo jedem,to je tako mekano ,ukusno...
    ma fenomenalno

  29. #29
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by inga
    Ne mogu izmjeriti 1 dag soli. Moze li u cajnim zlicama?
    Jedna puna čajna. Kad zamijesiš, probaj komadić tijesta, pa ako je bljutavo, dodaj još malo.

    linda
    upravo jedem,to je tako mekano ,ukusno...
    ma fenomenalno
    :D :D Bravo, majstorice!

  30. #30

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    326

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Quote Originally Posted by Linda
    Tijesto se zna dizati uz metlice ako ih staviš obrnuto.
    Vidi vraga...
    hm.. da, i mene je ovo brinulo pa nikad nisam miksala tijesto. jesu to one spiralne metlice za koje sam se uvijek pitala čemu služe?

  31. #31

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Jesu dzez, to su te. Ja sam do sada uvijek mljeckala rukama tijesto, a nekidan prvi put upotrijebila mikser i odusevila se.
    Hvala Linda.

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    326

    Default

    cool.
    dakle, hvala, Linda!

  33. #33
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    Linda, prije svega moj za recept koji sam dugo dugo trazila i nikako nisam nalazila.

    odmah cu recept pospremit u komp i isprintat za odnit doma, a ujutro se moju ukucani mogu poveseliti svjezim domacim puter stangicama ili kako ih u splitu zovu mlijecno pecivo (dugo su me u splitskim pekarama gledali cudno kad sam trazila puter stangice, ali s vremenom sam ih uspjela pronaci u Babica, a kasnije i u Bili i Mercatoru)

    hvala, hvala, hvala, joj kako sam sretna

  34. #34
    fegusti's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    pu
    Posts
    2,033

    Default

    krulji mi u stomaku!!!
    vidim da cu se morati prihvatiti tog posla za koji bas nisam bogom dana.

  35. #35
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Diže se, diže se, još 5 minuta i prvih 20 minuta dizanja je gotovo.
    Slijedi ( ovdje sam se vratila 2x provjeriti jer u redu ovo "slijedi" il je "sljedi", ipak sam na Lindinom topicu ) motanje puterica iako ne znam kako ću to izvesti. :/
    Inače napravim trokut ili krug pa zarolam, ali to je onda kroasan, a meni treba putar kifla.

    I, da, miješala sam mikserom (izdržljiv je, izdržljiv) ispalo OK, samo sam dodala 2 dl mlijeka više.
    Bumo videli.

  36. #36
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    meni je tijesto u pekacu, predviđeno vrijeme pečenja bit ce oko 21:30 veceras

  37. #37
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Moje 24 puterice se peku.
    Dobila sam ukupno 30 komada, a 6 sam zaledila čisto da vidim da li će biti kao i svježe.
    Slagala sam 3 reda po 8 komada i kada ih sada napuhnute gledam, mislim da sam 3 trebala odvaditi.
    Inače, tijesto je pod rukom fe-no-me-nalno! Pjenasto da bi ga čovjek prijesnog jeo

  38. #38
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    O D L I Č N O !

  39. #39
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    mojih 13 je u rolu (radila sam od pola smjese) :D

  40. #40
    Drimm's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    245

    Default

    Quote Originally Posted by fegusti
    a zasto bas 1,10 kg brasna (mislim, moze li ravno 1 kg)?
    Zato što ti 10 dkg ostane u pekaču.

    Meni zvuči mljac, moram isprobati. Hvala za recept.

  41. #41
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    ja sam ljenguza pa ispečem kruh-pecivo u pekaču, recept je sličan. ako vas ima još lijenih s pekačima kao ja (ovo k'o indijansko ime )

    elem:

    500 g bijelog te glatkog brašna,
    1 jaje,
    1 žumanjak,
    1 dl mlijeka --->jaje, žumanjak i mlijeko staviti u posudu i dodati vode do
    300 ml sve zajedno
    1 žličica soli,
    2 žličice šećera,
    50-75 g maslaca (ovisi koliko imam)

    i na program za veliki bijeli

  42. #42
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    jedva čekam naš novi stan, novu pećnicu (iako i ova podstanarska skroz dobro peče), novi frižider (sa TRI ladice za zamrzavanje) pa da krenem peći, kuhati, zamrzavati...i na kraju jesti i uzivati

    putar štangice ce bitit medju prvima na repertoaru

  43. #43
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Jadro, pohvali nam se kad useliš u svoje toplo gnijezdo. I obavezno javi kako su ispale puterice!

  44. #44
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Curke, baš mi je drago da ste sve zadovoljne.
    Emiliy, trinity, kako su vaše ispale?

  45. #45
    Lukina mamma's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,238

    Default

    Probat ćemo ovaj vikend. Jako volimo puter štangice...

  46. #46
    Lukina mamma's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,238

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Curke, baš mi je drago da ste sve zadovoljne.
    Emiliy, trinity, kako su vaše ispale?
    Linda, sorry, kad te već sve gnjavimo. Što znači točno oblikovati? Razvaljaš li ih pa zarolaš (ja tak radim klipiće) ili nekako drukčije?

  47. #47
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Puterice ne radim kao klipiće, nego ih oblikujem rukama kao male kruščiće. Ne znam kako da objasnim- kao kad radiš od plastelina zmiju, samo debelu i kratku. Ajme, objašnjenja
    Možeš ti i kao klipiće, niš se neće dogoditi, ali nemoj jako razvaljati.

  48. #48

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    326

    Default

    Linda, draga, još samo jedno tehničko pitanje (toliko sam se zapalila da sam za danas isplanirala raniji odlazak s posla da bih stigla umijesiti tijesto prije nego moji dođu doma ):

    sve sastojke istovremeno ubaciš u posudu i miksaš ili ima neki redoslijed?
    to me uvijek nervira kod kolača - prvo jaja i šećer, pa ovo, pa ono... zato ja uvijek radim one kod kojih samo istreseš sve u posudu, promiksaš, izliješ i pečeš

  49. #49

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    326

    Default

    oops, i još jednog pitanja sam se sjetila: kako ih namažeš jajetom? razmutiš jedno cijelo jaje, pa prelaziš po njima kistom ili samo bjelanjak? prije pečenja ili tijekom?

    molim za razumijevanje jer nisam baš neka vrijedna domaćica

  50. #50

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    336

    Default

    Mljac, a bas je koja mogla i sliku staviti :D

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •