Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 51 to 100 of 205

Thread: Putar štangice

  1. #51
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja razmutim zumanjak i razrijedim ga vodom
    inace mi premaz bude predebeo
    ali umjesto vode drugi put cu staviti rastopljeni maslac, evo vec veceras, mmmmmm

  2. #52

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by thalia
    ja sam ljenguza pa ispečem kruh-pecivo u pekaču, recept je sličan. ako vas ima još lijenih s pekačima kao ja (ovo k'o indijansko ime )

    elem:

    500 g bijelog te glatkog brašna,
    1 jaje,
    1 žumanjak,
    1 dl mlijeka --->jaje, žumanjak i mlijeko staviti u posudu i dodati vode do
    300 ml sve zajedno
    1 žličica soli,
    2 žličice šećera,
    50-75 g maslaca (ovisi koliko imam)

    i na program za veliki bijeli
    A kvasac???

  3. #53
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by džez
    sve sastojke istovremeno ubaciš u posudu i miksaš ili ima neki redoslijed?
    Sve istovremeno!

    Jaje- cijelo ili samo žumanjak (poanta je da budu zlatno-žute izvana).

    Quote Originally Posted by ivarica
    ali umjesto vode drugi put cu staviti rastopljeni maslac, evo vec veceras, mmmmmm
    To si negdje čula ili samoinicijativno?

  4. #54
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    negdje mi netko napisao ulje, tamo na domacim pecivima mislim
    pa cu ja maslac

  5. #55
    Lukina mamma's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,238

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Puterice ne radim kao klipiće, nego ih oblikujem rukama kao male kruščiće. Ne znam kako da objasnim- kao kad radiš od plastelina zmiju, samo debelu i kratku. Ajme, objašnjenja
    Možeš ti i kao klipiće, niš se neće dogoditi, ali nemoj jako razvaljati.
    Kužim, thanks...

  6. #56

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Probala jučer, tijesto mi je bilo malo pretvrdo - pekač je jedva sažvakao tu količinu brašna i bojim se da baš i nije ravnomjerno izmiješao.
    Pola sam ispekla, pola smrznula. Moji su nahvalili peciva ali se meni čini da je trebalo biti mekše. Slijedeći put ću probati mikserom a ne u pekaču.

  7. #57
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Dodaj drugi put malo više mlijeka. Ovisi o brašnu, a i veličini jaja. Meni s glatkim domaćim brašnom uvijek ispadne taman na granici da ne bude pretvrdo, a opet da nije mekano. Drži se pekača, ne može mikser tako dobro obraditi tijesto kao pekač, koji usput i lagano grije, što je savršena kombinacija za dizana tijesta.

  8. #58
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Jako važno- da bi se dobro izmiješalo uvijek u pekač prvo ide tekućina (mlijeko/ voda), onda tek brašno i ostali sastojci.

  9. #59

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Ma tako i radim. Brašno je bilo na kraju pa nikako da ga izmiješa i da dođe do tekućine pa sam morala "pogurivati" kuhačom...
    Ne odustajem, probat ću opet.

  10. #60
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    Quote Originally Posted by makita
    Quote Originally Posted by thalia
    ja sam ljenguza pa ispečem kruh-pecivo u pekaču, recept je sličan. ako vas ima još lijenih s pekačima kao ja (ovo k'o indijansko ime )

    elem:

    500 g bijelog te glatkog brašna,
    1 jaje,
    1 žumanjak,
    1 dl mlijeka --->jaje, žumanjak i mlijeko staviti u posudu i dodati vode do
    300 ml sve zajedno
    1 žličica soli,
    2 žličice šećera,
    50-75 g maslaca (ovisi koliko imam)

    i na program za veliki bijeli
    A kvasac???
    ehm.... i kvasac , pola ili trećina vrećice, kako kad.

    znala sam da mi nešto fali x100

  11. #61
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Ja uvijek guram kuhačom, neš' ti problema.

  12. #62
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Jao što su ove fineee. Jako su mi dobro ispale :D .

  13. #63

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Ja uvijek guram kuhačom, neš' ti problema.
    Ma nije problem, samo nije išlo onako smooth kao kad radim kruh...
    Ali ponavljam, ne odustajem ja tako lako. Vježba čini majstora

  14. #64
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    ja sam radila pola smjese
    sve sam nabacala u pekac za kruh, u biti redoslijedom kako su napisane namirnice na receptu (kako bih nesto izvadila ili izvagala samo sam ubacivala)
    umjesto svjezeg kvasca kojeg nisam imala ubacila sam pola suhog
    stavila program za tijesto i prema Lindinim uputama odradila ostalo

    puter stangice su mmmmmm odlicne, bas prave i bar sam sigurna da ove moje ne moram zaobilaziti u sirokom luku, osim ako treba paziti na kilazu

  15. #65
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Mama Nataša, nemoš fulat i kad bi htjela, (jedino ako te netko ometao iza leđa dok si se bavila pekačem, ha? ) tijesto ispadne savršeno bez pekača, a mogu misliti koliko je lakše s njim!
    Ja sam dodala još 2dl mlijeka jer mi je ručno bilo teško obuhvatiti tu količinu brašna, a revnim klofanjem u kombinaciji s mikserom stvarno se savršeno izradilo.
    Večeras ću ih raditi ponovno jer imamo goste, jedino ću ih raditi malo sitnije (recimo da ih u konačnici umjesto 30 dobijem 36) i ostavljat ću veći razmak između njih (npr. 3 reda po 6 kom.) pa će mi to biti količina ravnomjerno raspoređena u dvije crne protve od pećnice.

    Ako se budete držale mojih nametljivih sugestija uzmite u obzir da radim ručno i dodajem 2dl tekućine više (ako to što znači) a inače se ostalog držim do u najsitnijeg detalja - uključujući dizanje u pećnici na 50 stupnjeva točno 20 minuta. 8)

    Eh, da, premazujem jajetom razrijeđenim s malo mlijeka. I ono što nisam napravila, a vidim da sam trebala, je tanko namazati protvu maslacem (mislila sam da je tijesto dovoljno masno - nije - malo su se teže vadile).

    Jesi ponosna na mene, Linda? 8)

  16. #66

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Mama Nataša, nemoš fulat i kad bi htjela, (jedino ako te netko ometao iza leđa dok si se bavila pekačem, ha? )


    Quote Originally Posted by AdioMare
    Ja sam dodala još 2dl mlijeka jer mi je ručno bilo teško obuhvatiti tu količinu brašna, a revnim klofanjem u kombinaciji s mikserom stvarno se savršeno izradilo.
    Slijedeći put sigurno smanjim brašno ili dodam više mlijeka

  17. #67
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    I meni je palo na pamet da je Natašu netko gadno ometao, al, reko, fina sam, pa neću reć.

    Saška, Trinity, AdioMare, sjedajte, 5!

  18. #68

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default


  19. #69
    Dora06's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    Sutra se i ja bacam u akciju pečenja pa vam javim kakve su meni ispale!
    Ma nema sumnje da će biti mmm...za prste polizat! :D

  20. #70

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by thalia
    Quote Originally Posted by makita
    Quote Originally Posted by thalia
    ja sam ljenguza pa ispečem kruh-pecivo u pekaču, recept je sličan. ako vas ima još lijenih s pekačima kao ja (ovo k'o indijansko ime )

    elem:

    500 g bijelog te glatkog brašna,
    1 jaje,
    1 žumanjak,
    1 dl mlijeka --->jaje, žumanjak i mlijeko staviti u posudu i dodati vode do
    300 ml sve zajedno
    1 žličica soli,
    2 žličice šećera,
    50-75 g maslaca (ovisi koliko imam)

    i na program za veliki bijeli
    A kvasac???
    ehm.... i kvasac , pola ili trećina vrećice, kako kad.

    znala sam da mi nešto fali x100
    Evo stavila sam ovako. Mijesi moj aparat i bez kuhače
    Nažalost, dok nadgledam, nitko me ne ometa s leđa

  21. #71

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    rekla bi jedna moja poznata BO-ŽAN-STVE-NO!!

    Nama su ispali putar kruhići jer je moj mali-veliki kuhar inzistirao da početni oblik i veličina budu isti kao i one kupovne štangice. A kad je naraslo i ispeklo se... jasno vam je.

    Ali svejedno smo svaki mrknuli jedan još onako topli.

    Linda, od sada si moj guru za dizana tijesta.

  22. #72

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Ja sam muljala nešto sa brašnom...uglavnom, nisam na kraju sve po receptu i nisu mi mekane i probat ću opet

  23. #73
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Linda, kolko suhog kvasca u žličicama ide u ovaj tvoj originalni recept? Ja to iz one velike vreće a vaga je neprecizna pa od ovih grama nemam nikakve koristi.

  24. #74
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    ispekla sam od pola smjese, sve pobacala u posudu i miksala mikserom (otkrice :D , nema vise ljepljenja po radnoj plohi, ruku punih brasna itd)
    mozda da su bile mrvicu slanije (stavila sam pola zlicice soli)

    odlicne

  25. #75
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    moje u postupku :D

  26. #76
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Mene upravo rastura trbuh od jedenja prevrućih, ali nisam prezadovoljna.
    Prvo, nisam dobila odgovor na ono gore pa sam improvizirala a bogzna da za to nisam stvorena.
    Nadalje, količina je bila malo prevelika za moj pekač pa sam to nešto zguravala. Nije se baš izmjesilo kako spada. Nije se onda baš niti podiglo kako spada.
    Al svejedno ih sada jedemo.
    Rekla sam ti ivka da meni to neće ispast kako spada :/

  27. #77
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja ne mogu vjerovati da si ti stavila punu kolicinu :shock: , ja sam stavila pola, pa to se podrazumijeva za pekac poput naseg

  28. #78
    Arwen's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,318

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    Linda, kolko suhog kvasca u žličicama ide u ovaj tvoj originalni recept? Ja to iz one velike vreće a vaga je neprecizna pa od ovih grama nemam nikakve koristi.
    mala žličica bi trebala biti 5gr
    velika 15gr
    to ja odokativno dok se ne javi Linda

  29. #79
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    ja ne mogu vjerovati da si ti stavila punu kolicinu :shock: , ja sam stavila pola, pa to se podrazumijeva za pekac poput naseg

    a kaj ja znam kakvog linda ima

  30. #80
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    idem ih sad modelirati ali odma na prvu mogu reci da mi je tijesto za varazdinske klipice bilo puno mekse pa ocekujem da ovo nece biti tako pjenasto

  31. #81
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    eh, sad ne mogu naci na koliko i koliko dugo se peku
    :/

    idem vidjeti na topiku domaca peciva

  32. #82
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    He, he, a ja jučer MM-u priredila tijesto za klipiće da ih samo formira pa ispeče i za svaki slučaj ostavila sam i recept. Dođem ja kući, a on lijepi moj to išao puniti (sirom, kobasicom i hrenovkama). Ništa mi nije bilo jasno dok nisam vidjela papir -" .... a onda ih možete puniti po želji"
    Bili su super
    A sad idem pripremiti recept za putar štangice... Crno na bijelom...

  33. #83
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    prva tura se vruca pojela


    ok ali ja se vracam varazdinskim klipicima

    ovdje su mjehurici manji i pravilniji, ali ona pjenastost ono nestajanje u ravninu kad ih stisnes onaj miris rastezanje tijesta

    mislim da ove putarice jaje zezne, ne znam sto drugo :/

  34. #84
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    taman pred zadnju turu crkla mi pecnica

  35. #85
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    ma nemoj!
    zauvijek???

  36. #86
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    tako se cini

  37. #87
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ufff, to se i meni nedavno dogodilo .
    Nadam se da si zamrznula ostatak tijesta ( zadnju turu).

  38. #88
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default


    nije mi palo na pamet
    eno je u smecu

    pecnica me izbacila skroz iz takta, takvu vise necu naci a nemamo mjesta za ikakvu drugu

  39. #89
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ma, možda i nije baš takva katastrofa. Možda je krepao samo neki grijač ili već nešto što obični majstor električar može popraviti . Već ćeš ti naći neko rješenje...

  40. #90

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Radila sinoć, štangice i hola kocke (poslije selim na taj topic )

    Napravila sam pola smjese, ispalo mi taman 12 komada za protvan od pećnice.

    Tijesto je jako podatno, mijesila sam ručno i uopće mi nije bilo tvrdo. Maslac se lijepo otopio. Jedino sam jako smanjila šećer.

    7 smo ih pojeli toplih za večeru uz nareske, ostatak danas .

    Hvala Linda puno puno, recept je pravi!!

  41. #91
    Rhea's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    752

    Default

    Evo i ja isprobala jučer recept, radila sam pola smjese, ispale su super, svi ukućani oduševljeni. Danas sam bijelo brašno zamijenila s integralnim i ubacila sjemenke, ali nije ispalo dobro, ne znam što je otišlo po krivom :?

  42. #92

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Matulji - Opatija
    Posts
    369

    Default

    Putar štangice . Čitam i sline mi cure... Mislim da bih se mogla drugi vikend i ja upustiti u njihovu izradu.

  43. #93

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Split
    Posts
    82

    Default


    sad ću ispasti totalni kreten, ali ja ne kužim kako ih oblikovati, treba li kao kiflice razvaljati tijesto pa saviti ili samo onako kao štrucu?

  44. #94
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Kneja, i mene je to morilo.
    Linda kaže da radi male kruščiće, znači vjerojatno otkine komad tijesta i modelira između dva dlana oblik deblje zmije. Malo je još prstima popraviš i to je to.
    Ja nisam bila sigurna da ću ih na taj način moći napraviti sve po prilici jednake veličine i izgleda, pa sam ipak napravila onoliko loptica koliko sam željela napraviti komada i svaku lopticu malo (ali zaista u jednom potezu) razvaljala, tek da jednom zarolam. Spojene krajeve sam okretala na dno.
    Ali, u principu da, trebalo bi ih raditi kao male štruce.

  45. #95

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Split
    Posts
    82

    Default

    tenks! pokušaću ih malo zarolati, pa ćemo vidjeti. već me panika uhvatila, tijesto gotovo, a niko se ne javlja...

  46. #96
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Nema ti Linde vikendom na netu, pa ja uskačem ako te što još muči, pitaj!

  47. #97

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Split
    Posts
    82

    Default

    evo peku se... čini mi se da će to biti malo veće štangice, ali leda možda spasi situaciju, jer ona je radila puno manje

  48. #98

    Default

    je tko probao bez šećera?
    ja bi da dobijem štangice, ali koje mogu za doručak napuniti sirom, ili jesti uz slaninu, nekako mi taj šećer ne paše
    a bojim se da bi ako samo izbacim šećer poremetila ravnotežu ostalih sastojaka

  49. #99
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    a70v bez problema ostavi samo malu žličicu šećera koliko je potrebno da kvasac "proradi". Ne utječe ovdje šećer na ravnotežu ostalih sastojaka,
    on samo putericama daje slatkasti okus kakav one izvorno imaju.
    Recimo da je to tijesto koje se jede s maslacem, marmeladom ili samo, onako toplo...
    Evo baš sad sam ispekla jednu turu zaleđenih. Odlično, za deset!

  50. #100

    Default

    hvala
    ma ja kompliciram kao uvijek
    stvar je u tome da ja puter štangice ne volim, ne volim baš taj slatkasti okus
    ali me tu privuklo to što kažete da su fine mekane
    jer ja imam izvrstan recept za kiflice, ali one su super prvi dan, drugi su već žilave
    ja bi neko pecivo koje je fino mekano i drugi dan
    kakve su štangice drugi dan?

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •