ja razmutim zumanjak i razrijedim ga vodom
inace mi premaz bude predebeo
ali umjesto vode drugi put cu staviti rastopljeni maslac, evo vec veceras, mmmmmm
ja razmutim zumanjak i razrijedim ga vodom
inace mi premaz bude predebeo
ali umjesto vode drugi put cu staviti rastopljeni maslac, evo vec veceras, mmmmmm
A kvasac???thalia prvotno napisa
Sve istovremeno!džez prvotno napisa
Jaje- cijelo ili samo žumanjak (poanta je da budu zlatno-žute izvana).
To si negdje čula ili samoinicijativno?ivarica prvotno napisa
negdje mi netko napisao ulje, tamo na domacim pecivima mislim
pa cu ja maslac
Probala jučer, tijesto mi je bilo malo pretvrdo - pekač je jedva sažvakao tu količinu brašna i bojim se da baš i nije ravnomjerno izmiješao.
Pola sam ispekla, pola smrznula. Moji su nahvalili peciva ali se meni čini da je trebalo biti mekše. Slijedeći put ću probati mikserom a ne u pekaču.
Dodaj drugi put malo više mlijeka. Ovisi o brašnu, a i veličini jaja. Meni s glatkim domaćim brašnom uvijek ispadne taman na granici da ne bude pretvrdo, a opet da nije mekano. Drži se pekača, ne može mikser tako dobro obraditi tijesto kao pekač, koji usput i lagano grije, što je savršena kombinacija za dizana tijesta.
Jako važno- da bi se dobro izmiješalo uvijek u pekač prvo ide tekućina (mlijeko/ voda), onda tek brašno i ostali sastojci.
Ma tako i radim. Brašno je bilo na kraju pa nikako da ga izmiješa i da dođe do tekućine pa sam morala "pogurivati" kuhačom...
Ne odustajem, probat ću opet.![]()
ehm.... i kvasacmakita prvotno napisa
, pola ili trećina vrećice, kako kad.
znala sam da mi nešto falix100
Jao što su ove fineee. Jako su mi dobro ispale :D .
Ma nije problem, samo nije išlo onako smooth kao kad radim kruh...Linda prvotno napisa
Ali ponavljam, ne odustajem ja tako lako. Vježba čini majstora![]()
ja sam radila pola smjese
sve sam nabacala u pekac za kruh, u biti redoslijedom kako su napisane namirnice na receptu (kako bih nesto izvadila ili izvagala samo sam ubacivala)
umjesto svjezeg kvasca kojeg nisam imala ubacila sam pola suhog
stavila program za tijesto i prema Lindinim uputama odradila ostalo
puter stangice su mmmmmm odlicne, bas prave i bar sam sigurna da ove moje ne moram zaobilaziti u sirokom luku, osim ako treba paziti na kilazu
Mama Nataša, nemoš fulat i kad bi htjela, (jedino ako te netko ometao iza leđa dok si se bavila pekačem, ha?) tijesto ispadne savršeno bez pekača, a mogu misliti koliko je lakše s njim!
Ja sam dodala još 2dl mlijeka jer mi je ručno bilo teško obuhvatiti tu količinu brašna, a revnim klofanjem u kombinaciji s mikserom stvarno se savršeno izradilo.
Večeras ću ih raditi ponovno jer imamo goste, jedino ću ih raditi malo sitnije (recimo da ih u konačnici umjesto 30 dobijem 36) i ostavljat ću veći razmak između njih (npr. 3 reda po 6 kom.) pa će mi to biti količina ravnomjerno raspoređena u dvije crne protve od pećnice.
Ako se budete držale mojih nametljivih sugestijauzmite u obzir da radim ručno i dodajem 2dl tekućine više (ako to što znači) a inače se ostalog držim do u najsitnijeg detalja - uključujući dizanje u pećnici na 50 stupnjeva točno 20 minuta. 8)
Eh, da, premazujem jajetom razrijeđenim s malo mlijeka. I ono što nisam napravila, a vidim da sam trebala, je tanko namazati protvu maslacem (mislila sam da je tijesto dovoljno masno - nije - malo su se teže vadile).
Jesi ponosna na mene, Linda? 8)
AdioMare prvotno napisa
![]()
Slijedeći put sigurno smanjim brašno ili dodam više mlijekaAdioMare prvotno napisa
![]()
I meni je palo na pamet da je Natašu netko gadno ometao, al, reko, fina sam, pa neću reć.![]()
Saška, Trinity, AdioMare, sjedajte, 5!![]()
Sutra se i ja bacam u akciju pečenja pa vam javim kakve su meni ispale!
Ma nema sumnje da će biti mmm...za prste polizat! :D
Evo stavila sam ovako. Mijesi moj aparat i bez kuhačethalia prvotno napisa
![]()
Nažalost, dok nadgledam, nitko me ne ometa s leđa![]()
rekla bi jedna moja poznata BO-ŽAN-STVE-NO!!
Nama su ispali putar kruhići jer je moj mali-veliki kuhar inzistirao da početni oblik i veličina budu isti kao i one kupovne štangice. A kad je naraslo i ispeklo se... jasno vam je.
Ali svejedno smo svaki mrknuli jedan još onako topli.
Linda, od sada si moj guru za dizana tijesta.![]()
Ja sam muljala nešto sa brašnom...uglavnom, nisam na kraju sve po receptu i nisu mi mekane i probat ću opet
Linda, kolko suhog kvasca u žličicama ide u ovaj tvoj originalni recept? Ja to iz one velike vreće a vaga je neprecizna pa od ovih grama nemam nikakve koristi.
ispekla sam od pola smjese, sve pobacala u posudu i miksala mikserom (otkrice :D , nema vise ljepljenja po radnoj plohi, ruku punih brasna itd)
mozda da su bile mrvicu slanije (stavila sam pola zlicice soli)
odlicne![]()
Mene upravo rastura trbuh od jedenja prevrućih, ali nisam prezadovoljna.
Prvo, nisam dobila odgovor na ono gore pa sam improvizirala a bogzna da za to nisam stvorena.
Nadalje, količina je bila malo prevelika za moj pekač pa sam to nešto zguravala. Nije se baš izmjesilo kako spada. Nije se onda baš niti podiglo kako spada.
Al svejedno ih sada jedemo.
Rekla sam ti ivka da meni to neće ispast kako spada :/
ja ne mogu vjerovati da si ti stavila punu kolicinu :shock: , ja sam stavila pola, pa to se podrazumijeva za pekac poput naseg
mala žličica bi trebala biti 5grMaja prvotno napisa
velika 15gr
to ja odokativno dok se ne javi Linda
ivarica prvotno napisa
![]()
a kaj ja znam kakvog linda ima
idem ih sad modelirati ali odma na prvu mogu reci da mi je tijesto za varazdinske klipice bilo puno mekse pa ocekujem da ovo nece biti tako pjenasto![]()
eh, sad ne mogu naci na koliko i koliko dugo se peku
:/
idem vidjeti na topiku domaca peciva
He, he, a ja jučer MM-u priredila tijesto za klipiće da ih samo formira pa ispeče i za svaki slučaj ostavila sam i recept. Dođem ja kući, a on lijepi moj to išao puniti (sirom, kobasicom i hrenovkama). Ništa mi nije bilo jasno dok nisam vidjela papir -" .... a onda ih možete puniti po želji"![]()
Bili su super
A sad idem pripremiti recept za putar štangice... Crno na bijelom...
prva tura se vruca pojela
ok ali ja se vracam varazdinskim klipicima![]()
![]()
ovdje su mjehurici manji i pravilniji, ali ona pjenastostono nestajanje u ravninu kad ih stisnes
onaj miris
rastezanje tijesta
![]()
mislim da ove putarice jaje zezne, ne znam sto drugo :/
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
taman pred zadnju turu crkla mi pecnica![]()
![]()
![]()
![]()
Ufff, to se i meni nedavno dogodilo![]()
.
Nadam se da si zamrznula ostatak tijesta ( zadnju turu).
![]()
![]()
nije mi palo na pamet
eno je u smecu
pecnica me izbacila skroz iz takta, takvu vise necu naci a nemamo mjesta za ikakvu drugu![]()
![]()
Ma, možda i nije baš takva katastrofa. Možda je krepao samo neki grijač ili već nešto što obični majstor električar može popraviti. Već ćeš ti naći neko rješenje...
![]()
Radila sinoć, štangice i hola kocke (poslije selim na taj topic)
Napravila sam pola smjese, ispalo mi taman 12 komada za protvan od pećnice.
Tijesto je jako podatno, mijesila sam ručno i uopće mi nije bilo tvrdo. Maslac se lijepo otopio. Jedino sam jako smanjila šećer.
7 smo ih pojeli toplih za večeru uz nareske, ostatak danas.
Hvala Linda puno puno, recept je pravi!!
Evo i ja isprobala jučer recept, radila sam pola smjese, ispale su super, svi ukućani oduševljeni. Danas sam bijelo brašno zamijenila s integralnim i ubacila sjemenke, ali nije ispalo dobro, ne znam što je otišlo po krivom :?
Putar štangice. Čitam i sline mi cure... Mislim da bih se mogla drugi vikend i ja upustiti u njihovu izradu.
![]()
sad ću ispasti totalni kreten, ali ja ne kužim kako ih oblikovati, treba li kao kiflice razvaljati tijesto pa saviti ili samo onako kao štrucu?
Kneja, i mene je to morilo.
Linda kaže da radi male kruščiće, znači vjerojatno otkine komad tijesta i modelira između dva dlana oblik deblje zmije. Malo je još prstima popraviš i to je to.
Ja nisam bila sigurna da ću ih na taj način moći napraviti sve po prilici jednake veličine i izgleda, pa sam ipak napravila onoliko loptica koliko sam željela napraviti komada i svaku lopticu malo (ali zaista u jednom potezu) razvaljala, tek da jednom zarolam. Spojene krajeve sam okretala na dno.
Ali, u principu da, trebalo bi ih raditi kao male štruce.
tenks! pokušaću ih malo zarolati, pa ćemo vidjeti. već me panika uhvatila, tijesto gotovo, a niko se ne javlja...
Nema ti Linde vikendom na netu, pa ja uskačemako te što još muči, pitaj!
evo peku se... čini mi se da će to biti malo veće štangice, ali leda možda spasi situaciju, jer ona je radila puno manje![]()
je tko probao bez šećera?
ja bi da dobijem štangice, ali koje mogu za doručak napuniti sirom, ili jesti uz slaninu, nekako mi taj šećer ne paše
a bojim se da bi ako samo izbacim šećer poremetila ravnotežu ostalih sastojaka![]()
a70v bez problema ostavi samo malu žličicu šećera koliko je potrebno da kvasac "proradi". Ne utječe ovdje šećer na ravnotežu ostalih sastojaka,
on samo putericama daje slatkasti okus kakav one izvorno imaju.
Recimo da je to tijesto koje se jede s maslacem, marmeladom ili samo, onako toplo...![]()
Evo baš sad sam ispekla jednu turu zaleđenih. Odlično, za deset!
hvala
ma ja kompliciram kao uvijek
stvar je u tome da ja puter štangice ne volim, ne volim baš taj slatkasti okus
ali me tu privuklo to što kažete da su fine mekane
jer ja imam izvrstan recept za kiflice, ali one su super prvi dan, drugi su već žilave
ja bi neko pecivo koje je fino mekano i drugi dan
kakve su štangice drugi dan?