Kako se brinete o njima?
Kolko ih cesto perete?
Kako perete one cvrsce, neprozirne, od mjesavine pamuka, gusto tkanje? - obicno u masini ili kemijska cistiona?
Postoji li stroj (a da nije preskup) koji bi ih isprao dok vise
![]()
Kako se brinete o njima?
Kolko ih cesto perete?
Kako perete one cvrsce, neprozirne, od mjesavine pamuka, gusto tkanje? - obicno u masini ili kemijska cistiona?
Postoji li stroj (a da nije preskup) koji bi ih isprao dok vise
![]()
Zavjese perem u mašini na 30 i centrifugiram ih normalno. peglam rijetko, obično ih mokre objesim pa se same ravnaju. Moje su tanje i poluprozirne.
Perem ih u masini, na 30C + dodam neko sredstvo za pranje zavjesa iz DM-a da bude bijele.
E da, perem ih cca. svaka 2 mjeseca. Tanke su i prozirne, skroz bijele i jednostavne.
Na 30C u mašini, običnim deterdžentom, normalna centrifuga. MM kači mokre (to je njegov posao) Nikad ih nisam opeglala.
Perem kad mi izgledaju prljave, a to je varijabilno, cca svakih 3 mj.
Ja ih perem kada mi se učini da su za pranje....cca 2-3 mjeseca, ali to govorim za prostorije gdje se ne puši. I moram nešto primjetiti - kada sam živjela u Zg zavjese koje sam imala na prozorima su se toliko prašile da je to bilo strašno (živjela u Sigetu), stalno su bile prašnjave. Ne znam da li je možda i do zavjesa, ali ove u Sarajevu se ne praše toliko. Doduše, u Zg sam imala prozore okrenute prema parku, a ovdje isto ali ne baš toliko - malo sam dalje.
A htjela sam ovo u biti reći: da li ste primjetile koje su razlike u pranju i peglanju od naših mama? Moja mama bi te zavjese na ruke prala, pa onda sušila, pa još i peglala...ma strašno - zavjese su mi bile noćna mora. I dan danas ima one preko cijelog zida, čipkaste, teške ko tuč, ali ih sada stavlja u mašinu - opametila se!
A većinom mi imamo tanke, lijepe prozirne, lagane, po mogućnosti ne preko cijelog zida, nego samo preko prozora.
Sva sreća, inače ih nikada ni ne bih prala...![]()
Znaci nitko nema one debelog tkanja (ja kupila u Livingu), da podijelimo iskustva, svi ste vidim revne po pranju, za razliku od mene, al se ne usudim u masinu, s obzirom da ni nemaju onu oznaku za odrzavanje.
![]()
Nije da zelim izbjec peglanje, kolko me strah mogucnosti da i nakon peglanja ostanu oni mali sitni oziljci koji se ne daju popeglat, bez obzira na kvalitetu pegle i duljinu peglanja (ko sto se zna dogoditi na tkanini kombinaciji pamuka i lana![]()
A nitko znaci nema ni stroj za pranje zavjesa dok vise![]()
![]()
mi imamo, naše iz ikee, debele, pamučne, gusto tkane.Mony prvotno napisa
peru se u mašini, izađu jako izžvakane, da.
osušim na zraku, na stalku, maksimalno poravnate.
pa ispeglam - koliko se daju, a dalje ostavim gravitaciji.
ostaju, tu i tamo maaale bijele crtice, mene to ne smeta jer je zavjesa ionako višebojna pa se te crtice iz daleka ne videMony prvotno napisa
![]()
mony, navodno se zavjese mogu prati onim zepterovim parnim čistačem.
Mony, probaj ih peglati dok su mokre, tj. vlažne skroz.... lakše se onda peglaju.
ms. ivy prvotno napisa
koji je vjerojatno skup ko samo zlato :?![]()
Onda bolje kemijska, valjda sve primaju zavjese...
što si komplicirana
ubaci ih u mašinu i ćao
ko živ ko mrtav
a potom
možda bude vrijeme za nove zavjese![]()
Ne mora biti kemijska. Zar nije dovoljna i obična praonica rublja?
Da, meni upravo nije deka prezivila moje pranje i susenje.Mamita prvotno napisa
Mamita prvotno napisa
Ma daj... Jedva sam i ove nasla![]()
Znas kako sam complicated woman![]()
Možeš ih sama prati, samo ne na visokoj temperaturi. U skoro hladnoj vodi. Ukoliko nemaš neki specijalni deterdžent za zavjese, samo dodaj u mašinu žlicu-dvije sode-bikarbone. Objesi još mokre, kako su već neke cure rekle.
Ako je veliki udio pamuka u materijalu, možeš ih slobodno popeglati.
@Deaedi: i tvoja je deka stradala zbog ipak vosoke temperature - bilo pranja, bilo sušenja. Vlakna su se jednostavno stopila i sljepila...