Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: Kako reagirati na laž???

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kako reagirati na laž???

Za ovo sam bila skroz nespremna, nije mi na pamet palo da bi mi se moglo dogoditi - bio sin na WCu i ja dolazim, a on briše guzu, dosta papira u školjci, pustimo vodu i malo se zaštopalo. Ja ga pitam gdje je rola jer nije bilo ove na držaču, a on mi kaže da ju je bacio u smeće (inače, već dva puta smo ga ulovili kako baca po skoro pola role u školjku ). Kažem mu da mi pokaže, a on me, smijuljeći se, odvede do kante u kojoj, naravno, nije bilo ničeg.

Već sam slutila da ju je bacio u školjku i bila sam ljuta, ali sam se tad još više razljutila na njega jer me slagao. Rekla sam mu (više rečeno viknula, makar nisam bila ni bijesna koliko sam mislila da ću biti) da je jako ružno od njega što je bacio rolu i objasnila mu posljedice, a još ružnije to što nije rekao istinu, zabranila mu Sunčicu i crtiće za sutra i načelno se osjećala totalno popišano i bespomoćno. NIsam sigurna kak da se uopće prema tome postavim, što i kako da mu sutra kažem jer mi se čini da me on uopće nije ozbiljno shvatio (još se kreveljio kak on ionako ne želi gledati crtiće niti igrati SUnčicu, je rajt ). Poslala sam ga u krpe bez priče za laku noć i tu je vjerojatno shvatio da je kriv jer se nije ništ bunio niti se vratio k meni u sobu.

Kaj da sutra radim? Imate kakve prijedloge?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Po mom sudu su to prestroge kazne za malu nestašnost i malu laž. Ja bih se zaustavila na opomeni. Objasnila bih mu štetu i kako se osjećam zbog njegove laži. Ali, iskreno, ne bih si to previše uzela k srcu. Svatko ponekad slaže i ne mogu očekivati da moj sin neće pokušati proturiti neku malu laž. Meni je glavno to da on uvijek na kraju prizna istinu, ne može izdržati u laži.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

baci rolu papira skupa s njim u WC, i pokažeš mu kako treba češće vući vodu

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja mislim da si malo pretjerano reagirala :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

okrutna majko!

hej, to je samo rola papira... nije ti bacio dijamantnu ogrlicu u wc... :?
    osim toga - kak si mu objasnila posljedice?????? taj dio me jako zanima...
    i koliko je on svjestan pojma "sutra"?

a priču za laku noć si mu uskratila jer ...???

zar ne bi bilo bolje da si mu izmislila priču o djetetu koje se igralo na način kao što je on to napravio... pa se dogodilo.... pa mu je mama objasnila... pa više to nije radio...

itd...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svjesna sam da sam reagirala malo preeksplozivno (jednom se dogodilo da sam morala čistiti kupaonicu nakon izlijevanja WC školjke, nimalo ugodno iskustvo :/ ), zato sam i pitala. Možda sam tak i reagirala baš zbog činjenice da sam se osjećala bespomoćno i previše sam to uzela k srcu jer mi se čini da to njega baš nije nešto previše pogodilo. Kako god bilo da bilo, stvar je gotova, jedino mi preostaje da sutra popravim što se popraviti da.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja isto mislim , al da ti sad ne nabijamo osjećaj krivnje reći ću da i ja budem ljuta i moja Vanja voli nabaciti papira u wc, pa se ja ubijem objašnjavajući (nekad i vrisnem ) da će nam se zaštopati wc i da ćemo imati samo štetu, a i da wc papir košta i da nećemo imati za 2. stvari

a laž, ma nije to neka laž, ako ti je klinac još budan, odi do njega, reci da te je ražalostilo da je lagao, da se kod vas doma ne laže, i pročitaj mu priču

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    i ja isto mislim , al da ti sad ne nabijamo osjećaj krivnje reći ću da i ja budem ljuta i moja Vanja voli nabaciti papira u wc, pa se ja ubijem objašnjavajući (nekad i vrisnem ) da će nam se zaštopati wc i da ćemo imati samo štetu, a i da wc papir košta i da nećemo imati za 2. stvari

a laž, ma nije to neka laž, ako ti je klinac još budan, odi do njega, reci da te je ražalostilo da je lagao, da se kod vas doma ne laže, i pročitaj mu priču

Ma, nije meni do WC papira, meni je do toga da nam se ne zaštopa WC školjka jer je sklona tomu (sva sreća, izgleda da je sve prošlo kroz cijevi).

Nije budan, zaspao je iste sekunde kad je legao jer nije spavao danas.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo bi dovoljno da si imala zabrinutu, a ne ljutu facu, i da si mu rekla ozbiljnim glasom kako se može dogoditi da susjedova kakica završi u vašoj kupaoni...

da ne opisujem dalje

zabrinutost više pali od ljutnje...

usput mu objasni da ako nešto napravi - važnije je reći mami nego skrivati. jer greška (ne laž!) se može popraviti ako se ne sakrije...

laž je "teška" riječ.

ljubi slatkića

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A kak da sutra to popravim?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    A kak da sutra to popravim?
    pa reci mu istinu.

da je mama bila ljuta (ne na njega, nego na njegovo PONAŠANJE), i da mu nije dobro objasnila.

i onda mu objasni nekak slično ovom što sam ti napisala. da nije važan papir, nego šteta koja se mogla dogoditi.

i ne zabranjuj mu "danas" ništa što će se dogoditi "sutra"... to nema efekta.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije ni meni do wc papira, ali mi je dijete materijalista, ako joj kažem da neću imati za kinder jaje jer ću morat kupiti wc papir ako ga bude bezbeze uništavala, odmah odustane

ma popravit ćeš, nemoj se sad opterećivati

ljepo se ispričaj, reci da si malo pregrubo reagirala jer si se uplašila da će vam drek plivati po stanu
    i da te je ražalostilo što nije rekao istinu, da ga moliš da ti govori istinu, a ti ćeš se truditi da ne reagiraš grubo
    ili tako nešto u tom stilu
    i pogledajte skupa critć ili Sunčicu

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije ni meni do wc papira, ali mi je dijete materijalista, ako joj kažem da neću imati za kinder jaje jer ću morat kupiti wc papir ako ga bude bezbeze uništavala, odmah odustane

sad ću joj javit da ti ne priča priču za laku noć, jer ju tračaš po forumu...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, curke!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene iznenadjuje da je tebe taj postupak tako naljutio i da si ga tako ozbiljno shvatila. Zar vam se inače ne dešavaju slične stvari? Kod nas su raznorazni nestašluci svakodnevnica i ovo sto je uradio tvoj sin mi uopste ne djeluje strasno.
    Za sutra se ne bih brinula, ja bih se ponašala normalno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jel te prvi put slagao ?

danas sam jako ljuta i neću napisati detaljno svoje mišljenje , uglavnom ne slažem s s većinom, samo me zanima odgovor na gornje pitanje....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mislim da nisi pretjerano reagirala,dijete mora shvatiti da neke stvari imaju posljedice,a to je u ovom slučaju nimalo ugodno čišćenje zaštopanog WC-a ,što ćeš raditi TI.

mislim da je u tom smislu kazna primjerena,i da je baš pravo vrijeme da mu takve "fore"ne toleriraš.Ispipava granice,ne vidim što je loše u tome da ih postaviš.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    jel te prvi put slagao ?

danas sam jako ljuta i neću napisati detaljno svoje mišljenje , uglavnom ne slažem s s većinom, samo me zanima odgovor na gornje pitanje....

Da, prvi puta.

Kaj je pak tebe razljutilo??

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala na super savjetima, pokušat ću ih zapamtiti kad moj sin počne radit slične stvari...

a što se tiče laži, nek baci kamen onaj tko nikad nije...

Eh, kad se sjetim sebe u toj dobi... a i kasnije...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

posao....

više na pp ako te interesira,

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    posao....

više na pp ako te interesira,
    Može.

I pusa!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je razumljivo da ga želiš naučiti da se u vašoj obitelji ne tolerira laž, ali mi je "kazna" totalno neprimjerena - da bi imala smisla, trebala bi biti logična posljedica. Zabrana crtića, igrice i ne čitanje priče za laku noć po meni nemaju ama baš nikave veze s njegovom laži i WC papirom. Logična posljedica bi bila da sljedeći put nema papira, pa da mora obući gaće na zmazanu guzu, npr.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A ja te totalno kužim, vjerujem da bi i mene zateklo da otkijem da mi laže i nisam sigurna bih li reagirala primjereno.
    Znam da je vjerojatno nezaobilazno kad jednom krenu u vrtić/školu jer uče od drugih, ali ja svim silama želim usaditi tom malom čovjeku u glavu da je laž loša i da se u našem domu ne služimo lažima i da su nam totalno neprihvatljive.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Logična posljedica bi bila da sljedeći put nema papira, pa da mora obući gaće na zmazanu guzu, npr.
    ti se šališ, jelda? (nisam htjela napisati da li se šališ?)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ja se slažem da je kazna neprimjerena.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je razumljivo da ga želiš naučiti da se u vašoj obitelji ne tolerira laž, ali mi je "kazna" totalno neprimjerena - da bi imala smisla, trebala bi biti logična posljedica. Zabrana crtića, igrice i ne čitanje priče za laku noć po meni nemaju ama baš nikave veze s njegovom laži i WC papirom. Logična posljedica bi bila da sljedeći put nema papira, pa da mora obući gaće na zmazanu guzu, npr.

Ko da sam u toj situaciji, skroz nespremna, mogla reagirati logično (vjeruj mi, kod nas je jedina kazna koja pali uskraćivanje medija mada mi se čini kak sama sebi radim medvjeđu uslugu jer mu samim time valjda pojačavam intrigantnost tih istih medija ).

Kad se već opravdavam (naravno da kužim da sam pretjerala), samo da objasnim i tu priču za laku noć za koju ste se zakačile - ne vjerujem da ju je uopće shvatio kao kaznu jer je ovo bio jedan od dana kad se rano digao, nije spavao cijeli dan i obično tada ubrzam proces odlaska u krevet i ne čitam priču, ali obično drugi dan nadoknadim. On je zaspao minutu nakon što je legao, u 20 h, a ja sam još u šoku od svog ponašanja i njegove laži te (namjernog) bacanja role papira u WC napisala prvi post.

Kad se u nekoj sličnoj situacij nađem po prvi puta jednostavno me uhvati nekakav osjećaj fatalizma 'to je sad to, on će se od sada sve više i više ponašati ovako' i obično reagiram prežestoko. Kasnije uvidim da to nije baš tako i da još uvijek mogu utjecati svojim djelovanjem na situaciju pa radim u tom smjeru.

Sad bih vas molila ako možete da više energije usmjerite u rješavanje problema i saniranje štete.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja bih sutra ujutro mu ispričala kako me strašno uznemiri kad čujem laž pa onda reagiram neprimjereno (i kad bih mislila da sam pretjerala onda bih mu se još ispričala za pretjerivanje- ali to u ovom slučaju ne mislim pa niti ne bih..)
    Eto to bi bila neka moja taktika. Jer meni je ova strana laganja bitnija od nestašluka bacanja papira u wc.

I mislim da nema tu baš neke velike štete koju treba sanirati

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se da pod saniranjem štete ne misliš čišćenje začepljenog wc-a
    nemoj zamjeriti, ali mislim da malo pretjeruješ, sutra, kad prespavaš, sama ćeš vidjeti da sve to nije tako strašno, mali se možda neće ni sjećati, a ako se i sjeti, sigurno to nije tako tragično doživio
    popričat ćeš s njim, zabavit ćete se skupa i sve 5

a ako se budu laži nastavile, i ako budu ozbiljnije onda ćeš tražiti rješenja

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se da pod saniranjem štete ne misliš čišćenje začepljenog wc-a
    nemoj zamjeriti, ali mislim da malo pretjeruješ, sutra, kad prespavaš, sama ćeš vidjeti da sve to nije tako strašno, mali se možda neće ni sjećati, a ako se i sjeti, sigurno to nije tako tragično doživio
    popričat ćeš s njim, zabavit ćete se skupa i sve 5

a ako se budu laži nastavile, i ako budu ozbiljnije onda ćeš tražiti rješenja

Ma znam, samo sam htjela prekinuti nizanje osuda

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja te ne osuđujem , tebe je pogodio više taj događaj oko školjke nego sama
    laž.
    Da ti je npr. slagao da nije zalijepio plastelin ispod stola ( iako ti
    znaš da je ) ne bi tako burno reagirala.
    Svaka čast na dosljednsoti , ja mom u trenutku ljutnje kažem da ga neću voditi u park , ali za pola sata već idemo.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...Logična posljedica bi bila da sljedeći put nema papira, pa da mora obući gaće na zmazanu guzu, npr.
    doooobra fora!
    ali ja ne bih mogla to sprovesti od

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Logična posljedica bi bila da sljedeći put nema papira, pa da mora obući gaće na zmazanu guzu, npr.
    ti se šališ, jelda? (nisam htjela napisati da li se šališ?)
    NARAVNO da se šalim. Nisam se mogla sjetiti logične posljedice Ali kod prvog dijela stojim.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitanje je tu kuzi li on sto je laz? meni ovo njegovo odvodjenje do kosa izgleda vise kao igra, a ne neka "zla" namjera...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pogrijesila si, uhvatilo te nespremnu. Vjerojatno ni prvi, a sasvim sigurno ni zadnji put.

A danas... mislim da se on nece bas ni sjecati o cemu pricas (osim ako mu trpanje papira nije bila bas ekstra specijalno zanimljiva avantura) kad mu budes objasnjavala svoj postupak, ali ispricaj mu se, sebe radi, a i pokazi mu time da i ti mozes pogrijesiti, a onda i ispraviti pogresku.

U kriznim situacijama, meni je uvijek puno pomoglo da udahnem i osvijestim da nista sto ona radi nema veze s namjerom da meni i MMu napakosti, da sve sto radi, radi zbog sebe, zbog nekog svog razloga koji meni mozda taj tren nije jasno vidljiv (dosada, znatizelja, ...) i to mi je davalo snage da situacije rijesim puno mirnije i s manje zelje da je zbog neceg kaznim i "povrijedim".

Za drugi put, ako ga bude... neka ti pomogne odstopati wc. Neka ti drzi kantu blizu ili mu navuci rukavice pa neka prvu turu wc papira sam izvadi.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    pitanje je tu kuzi li on sto je laz? meni ovo njegovo odvodjenje do kosa izgleda vise kao igra, a ne neka "zla" namjera...
    i meni se tako čini
    kao hajdmo tražiti rolu: jel u kanti : ha-ha - nije, jel u ormaru : ha-ha - nije ..... odeee u kanalizaciju
    valjda mu je fora to što možeš strpati unutra svašta i onda odeeeee, e pa koliko toga može otići?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BusyBee, točno tak kak si napisala , a ovaj zadnji savjet je super

INače, riješili smo problem. On je jutros, kao i obično, došao i tražio me crtić. Ja ga pitam sjeća li se što se jučer dogodilo, a on fino sve izreferira, ispričala sam mu ono što mi je sorci rekla i rekla da sam razmislila pa mi se činilo da sam ga prestrogo kaznila, dogovorili se da mi drugi puta kaže što se doista dogodilo jer tako možemo na vrijeme spriječiti štetu, dali si puse i sad gledamo crtić.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Pogrijesila si, uhvatilo te nespremnu. Vjerojatno ni prvi, a sasvim sigurno ni zadnji put.

A danas... mislim da se on nece bas ni sjecati o cemu pricas (osim ako mu trpanje papira nije bila bas ekstra specijalno zanimljiva avantura) kad mu budes objasnjavala svoj postupak, ali ispricaj mu se, sebe radi, a i pokazi mu time da i ti mozes pogrijesiti, a onda i ispraviti pogresku.

U kriznim situacijama, meni je uvijek puno pomoglo da udahnem i osvijestim da nista sto ona radi nema veze s namjerom da meni i MMu napakosti, da sve sto radi, radi zbog sebe, zbog nekog svog razloga koji meni mozda taj tren nije jasno vidljiv (dosada, znatizelja, ...) i to mi je davalo snage da situacije rijesim puno mirnije i s manje zelje da je zbog neceg kaznim i "povrijedim".
    Za drugi put, ako ga bude... neka ti pomogne odstopati wc. Neka ti drzi kantu blizu ili mu navuci rukavice pa neka prvu turu wc papira sam izvadi.
    BB
    Ja sam nazalost prenervozna i preimpulsivna, pa "napravim stetu'' prije no stignem udahnuti....Valjda je i to stvar treninga...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Kad se u nekoj sličnoj situacij nađem po prvi puta jednostavno me uhvati nekakav osjećaj fatalizma 'to je sad to, on će se od sada sve više i više ponašati ovako' i obično reagiram prežestoko. Kasnije uvidim da to nije baš tako i da još uvijek mogu utjecati svojim djelovanjem na situaciju pa radim u tom smjeru.
    Jooj, tako kužim taj osjećaj! Ali u međuvremenu sam naučila da fakat nije baš tako... a priznajem, teško mu se oduprijeti, ponekad

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne mogu se složiti sa mišljenjima da je kazna prestroga.
    Puno je tu čimbenika koji igraju ulogu o kazni, a da bi sud bio jednoznačan.
    MS, ako si tog trenutka osjećala da je to najprimjereniji način, nisi pogriješila. Mislim da je tu sada puno važnija dosljednost, pa kakva god kazna bila.
    Čak ako i sama misliš da si pretjerala, uvijek se možeš iskupiti.
    Da sam ja bila na tvom mjestu, iskupila bih se na drugi način, ne jutarnjim "priznanjem" da sam sinoć malo pretjerala. Iako je ljudski griješiti, mislim da njihove mlade godine još uvijek više trebaju našu odlučnost i dosljednost nego priznanje i naknadnu korekciju.
    Šta je bilo - bilo je. Idemo dalje u vjeri da ćemo drugi puta pametnije.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Adio Mare 8)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ne mogu se složiti sa mišljenjima da je kazna prestroga.
    Puno je tu čimbenika koji igraju ulogu o kazni, a da bi sud bio jednoznačan.
    MS, ako si tog trenutka osjećala da je to najprimjereniji način, nisi pogriješila. Mislim da je tu sada puno važnija dosljednost, pa kakva god kazna bila.
    tako sam i ja razmišljala, ali sam isto kao i MS - potražila drugo mišljenje. pa sam nazvala dječju psihologicu.

prvo što mi je rekla - bilo je:

OKRUTNA MAJKO!

a onda mi je sve lijepo objasnila, kao i ja maloj sireni .

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znam da je vjerojatno nezaobilazno kad jednom krenu u vrtić/školu jer uče od drugih, ali ja svim silama želim usaditi tom malom čovjeku u glavu da je laž loša...
    A što mislite o ovome?
    Meni se čini da su pokušaji laganja prirodni, da ne kažem urođeni, a ne naučeno ponašanje.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    tako sam i ja razmišljala, ali sam isto kao i MS - potražila drugo mišljenje. pa sam nazvala dječju psihologicu.
    Kako bi tko postupio u toj situaciji je nešto sasvim drugo od onoga kako psihologica kaže da treba postupiti.
    Usput, bilo bi tu puno varijacija na temu.

Ali, i psihologica je majka koja ponekad postupi onako kako ne bi željela. To je jednostavno život. MS je po mom mišljenju postupila onako kako je najbolje mogla u tom trenutku i ne vidim tu okrutnost jer način na koji je primjenila kaznu nije bio okrutan.
    Sjetimo se samo da ono što kod nekoga pali, drugoga niti ne ogrije.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Slažem se sa Adio Mare...
    Tj. ne vidim da je baš bila nešto posebno okrutna. Meni bi bilo nekako okrutno da ga je izlemala, vrijeđala itd.

Odgoj djece... :/

Ali, uglavnom mislim da je najbitnije da dijete zna posljedice svojih dijela, a pošto je to isto dijete već slagalo prije znači da je trebao očekivati da će biti neka posljedica. 1. put nije trebalo biti nikakvih, jer se 1. put i susreo sa takvim nečim.

Ono što mislim da je tebe Mala Sireno još više uzdrmalo jeste da se on kesio i bilo mu svejedno i još ti se i rugao. To bi me iz cipela izbacilo, ali baš je to ta zamka koje se trebamo paziti.
    Nanjušio je kako da te izbaci iz takta i onda pila po tome...mislim da je to ono što je tu bilo najgore, tj. što uvijek i sama radim. Nađem se sama u takvoj situaciji i dan danas da budem prkosna i što više vidim da npr. moju mamu to živcira i izbacuje iz takta ja još više i još mi i užitak. :/
    Tako njima malima...

Greška koja bi po meni bila u ovom svemu jeste: dijete slagalo, uništilo nešto, bilo prkosno, mama ljuta i bjesni i daje kaznu. Sutra se bude, kazna još uvijek stoji, ali mama je još ljuta!!! - ovo je MENI bilo užas....
    Mislim, daje se kazna i zna se za šta je, nema više ljutnje i povrijeđenosti to je to - učinjeno/kažnjeno, ali bez daljnje ljutnje, spominjanja, nabacivanja na nos itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, i psihologica je majka koja ponekad postupi onako kako ne bi željela. To je jednostavno život.
    I onda jednostavno konstatira pred djetetom da je pogrijesila. That's life too!

Mislim da je tu sada puno važnija dosljednost, pa kakva god kazna bila.
    Ja sam gorljiva pobornica stava da kruta dosljednost u svemu nije najbolji put (osobito za neku djecu) i da nam je nekada potrebno fino podesavanje i nijansiranje sto je vaznije - ostati dosljedan ili vratiti dobar odnos sa samim sobim i s djetetom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Slažem se s onima koji smatraju da MS nije pretjerano strogo reagirala. Da meni dijete gurne rolu wc papira u školjku, ja bih morala zvati vodoinstalatera, poplavu bih imala.
    Pa nije to nimalo zabavno. Pa se ti misli gdje ćeš dotad drekec bacati.
    Mislim da je MS u ovom slučaju naljutilo najviše što je napravio to što je napravio, jer mu je već prije objasnila što se može dogoditi. Da je bila laž za nešto benignije, vjerojatno ne bi ni ona tako burno reagirala.
    Znam da svi mi ponekad lažemo (neka prvi baci kamen...), ali ja istinski želim da taj period potpune djetinje skrenosti, s kojom se rađamo, potraje što dulje (ako ne vječno ). Meni Kristina dosad nije slagala, a ak je nešto 'muljala', to razotkrijem i po sto puta joj objasnim da mi može zbilja sve reći.
    Moram priznati da mi nije jasno kak vas je većina tu tako cool na ovo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mišljenja sam da kao što ni kruta dosljednost nije učinkovita kod neke djece ,a tako ni glađenje peruškom po guzici ,pardon , verbalno razglabanje svakog problema kod druge djece ......

svi smo različiti

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Znam da je vjerojatno nezaobilazno kad jednom krenu u vrtić/školu jer uče od drugih, ali ja svim silama želim usaditi tom malom čovjeku u glavu da je laž loša...
    A što mislite o ovome?
    Meni se čini da su pokušaji laganja prirodni, da ne kažem urođeni, a ne naučeno ponašanje.
    X

Vidim da se nakon mog odgovora puno toga sručilo na glavu MS, pa ću dodati svome mišljenju da njezinu reakciju ne smatram okrutnom, daleko od toga, samo neprimjerenom.
    Svima nama se često događa u prvim godinama djetetova života da mislimo: moje dijete neće... moje dijete nikad ne bi...; da sve što je loše u djetetovom ponašanju smatramo naučenim izvana od nekih zločestih; to može biti tako, ali najčešće nije. Ne treba se šokirati zbog toga što naše dijete nije savršeno, što je samo čovjek. I ja sam imala takvih prestrogih epizoda, ali sad znam bolje. Prvo što sam naučila je da malom djetetu ne treba olako pripisivati zle namjere. Tu se potpuno slažem s BB i nastojim isto tako duboko udahnuti kao ona prije nego krenem s reakcijom. Djeca uopće nemaju zle namjere ni pri činu ni pri laži. Drugo, neprimjerene, odnosno prevelike kazne u potpunosti odvlače dijete od same stvari. Tada dijete misli samo na nepravdu kazne, a uopće ne misli na ono što je učinjeno i posljedice toga. U mom slučaju, konačni rezultat tih spoznaja jest to da granice nastojim postavljati unaprijed, a ne unatrag, da dijete praktički uopće ne kažnjavam, osim u prilikama kada vrlo ozbiljno mislim da moram strogo upozoriti na neki neprihvatljivi oblik ponašanja. U slučaju role papira ja bih mu detaljno opisala moguće posljedice zaštopavanja i vjerujem da bi to djelovalo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Ali, i psihologica je majka koja ponekad postupi onako kako ne bi željela. To je jednostavno život.
    I onda jednostavno konstatira pred djetetom da je pogrijesila. That's life too!
    Kako? Izrekne kaznu pa je opozove?
    Ja bih rekla da prije toga razmisli, a ako nije u stanju ili je postupila brzopleto - pregrize jezik i iznese to do kraja.
    E, sad, ovisi i o kakvim kaznama pričamo? Meni se ova ne čini predrastična ako je ona odraz njihove trenutačne situacije u kući.
    Vi znate da Tan nije bio nekoliko puta opomenut da prije toga pokupi igračke pa je izignorirao? Znate da MS nije glava pucala od glavobolje i jedva je čekala dan privesti kraju? Znate točno kakva je atmosfera bila u njihovom domu prošle večeri?
    Ne znate, kao ni ja. I ne možete reći da je kazna prestroga u njihovu slučaju. Vi biste drugačije. I ja bih, a možda i ne.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •