Nije da cjepidlačim, ali - u svakom trgovačkom centru gdje postoji prostorija za hranjenje djece, oznaka na hodniku za takvu prostoriju je bočica ili sl. Zašto ne bi naslikali stiliziranu dojku i bebu?
Nije da cjepidlačim, ali - u svakom trgovačkom centru gdje postoji prostorija za hranjenje djece, oznaka na hodniku za takvu prostoriju je bočica ili sl. Zašto ne bi naslikali stiliziranu dojku i bebu?
Joj za ovo se i ja uvijek zaljepim. Nije to samo po shoping centrima da uočavam. Svugdje gdje se želi ilustrirati hranjenje bebe nacrtana je bočica...Po majčicama, slinčekima, poklon vrečicama...OK nmeće sad netko na poklon vreču nacrtati cicu ali...
Pa u čemu je problem. Umjesto bočice može se naslikati polukrug s točkicom i to je to. Nikome ne mora biti neugodno (mislim na ljude koji ne doje, inhibirane muške, i dr......), a bilo bi prirodnije od bočice.
A moze se staviti i ilustraciju bebe koja doji.
Mislim, tako se ne vidi nista sto bi nekome bilo 'neugodno' :?
A to sto je prostorija za dojenje uglavnom WC za bebe i toliko smrdi da se unutra ne moze izdrzati dulje od minute?!?!?!![]()
svakog ko misli da treba dojiti u wc-u bi natjerala da jede sendvič tamo.![]()
Mogu staviti i medjunarodni dojeci simbol: http://www.mothering.com/images/home...onhomepage.jpg
Možemo li mi kao udruga poduzeti nešto konkretno po tom pitanju?
Jel se mogu naruciti takve naljepnice pa da istodobno napadnemo sa na svim stranama lijepe nase?![]()
BusyBee e pa to, super izgleda.
I kao što kaže Mamita.
Osobno nikad ne bih otišla dojiti dijete i takvu prosotriju koja se nalazi tik do wc-a.
ovo mi je totalno otkriće, nisam znala da postoji međunarodni dojeći simbol 8)BusyBee prvotno napisa
stvarno, jel se mogu nabavit te naljke?
a-hamamma Juanita prvotno napisa
![]()
vidi vise na http://www.mothering.com/breastfeedingsymbol/ tj. naljepnica http://www.mothering.com/shop/index....ategory_id=181
BusyBee prvotno napisa
ovo mi je odlicno, nisam imala pojma da to postoji.
dajte meni, odma bum stupila u akciju!!
kacigu na glavu i beng beng 8)
Jel se vi sad žalite na simbol ili na dojenje u wcu? :?![]()
ako bude trebalo koga tuć'.... javite...![]()
žalimo se na sve, kak ne kužiš![]()
to da idem dojiti u wc, meni je totalno nezamislivo. Mislim da to može svaka od nas bojkotirati. Sjesti na klupicu i dojiti. Ako se žena sama srami tog čina teško da će se globalno nešto mijenjati po tom pitanju.
A naljepnice su super, treba ih naručiti i krenuti u pohode preljepljivanja duda![]()
Nije ni meni zamislivo da mi djetetova glava visi iznad wc školjke dok jede. Isto tako, smatram da dojenju nije mjesto na klupici nasred šoping centra, jer se malo dijete teško može koncentrirati na jelo pored tolikih događanja oko njega... mislim, to je nužno zlo, isto kao i dojenje iznad wc školjke...Sun prvotno napisa
I isprike onima koji će se možda nać uvrijeđenim, al ja sam dosad u javnosti viđao samo ciganke kak doje u javnosti, pa mi sad svaki takav sličan prizor izaziva malo čudne misli...
Moš mislit Rode kak se pentraju po stepenicama u želji za preljepljivanjem oznaka koje se nalaze u šoping centrima na 4-6m visine...![]()
ali nam je zato svima normalno vidjet kako se beba na ulici hrani bočicom.I isprike onima koji će se možda nać uvrijeđenim, al ja sam dosad u javnosti viđao samo ciganke kak doje u javnosti, pa mi sad svaki takav sličan prizor izaziva malo čudne misli...
pa eto, možda ova generacija mami dojilica koje se neće ustručavati hraniti i svoju djecu na javnom mjestu s vremenom napravi svima oko sebe neke klikove u glavi...
ok, ne želim ulazit u daljnje rasprave... mislim, neću ja prići mami koja doji nasred ŠC i izraziti svoje zgražanje, al isto tako molim da se poštuje i moje mišljenje i ne pljuje po njemu...
Svatko na svoju stranu... vi se razbacujte dojkama po špici, a ja ću se pravit da vas ne primjećujem...
nit tko pljuje, nit se tko razbacuje dojkama, nego se ne želimo getoizirat zato što ne hranimo djecu na bočicu. ...
a na špici ćeš prije naći razbacivanje dekolteima, nije li licemjerno da je to poželjno, nikeme ne smeta, a dojenje na javnom mjesti izaziva kod nekih neugodu, ili još gore, zgražanje.
u ovo se bas ne bih kladilaMoover prvotno napisa
![]()
ok, baj, baj.... oprostite što sam vam upao i na ovu temu....![]()
Moover, pa ko ti brani upadati ?
tvoje misljenje je ok
imas li kakav prijedlog?
Nedavno, još do je bilo lijepe vrijeme našlo se nas 10 cura s foruma, s ljetnih beba 2007 i sjele smo u Vipov kafić na Cvjetnom. Stalno je nečija sisa bila vani, zapravo po dvije tri.
![]()
Pa sad zamisli nas 10 kako kolektvino dojimo nasred "špice .
MMoover, ja nemam namjeru preljepljivat dude. Nego naljepnicu naljepiti na vrata odgovarajuce prostorije. Mozda se nekome upali zaruljica nakon sto se pocnu misteriozno pojavljivati naljepnice sa simbolom dojenja na vratima prostorija za dojenje. Prelazim u undercover mod. :smajlic sa Che-om na majici i cekicem u ruci:
mogu se kladiti da do sada ni nisi primjetio!Moover prvotno napisa
jer se nitko ne razbacuje. cesto se ni ne vidi. najcesce ni oni koji sjede do mene ne skuze da dojim![]()
stoga ti postovi nisu na mjestu.
i naravno da neka klupica u SC nije idealno mjesto za nahraniti dijete ali je puno bolja od opcije da pustim dijete da place gladno do doma (opciju wc i flasicu ne uzimam uopce kao neku imalo prihvatljivu stoga ni ne dvojim).
sto se tice koncentracije, upravo ce na majcinoj dojci naci mjesto tisine, svoje utociste od prvelike graje u hodnicima![]()
Cure, ako smo mogle bojkotirati SB, (kršitelj koda) i još štošta, zašto ne bismo i Moovera? Totalno je besmisleno obazirati se na njegove opaske, a pogotovo raspravljati ili pravdati se.
Mislim da je to jedini način da dotičnom postane dosadno u našem društvu i da samoinicijativno dođe do zaključka da mu na određenim temama nije mjesto.
Linda prvotno napisa
pogotovo jer tema rasprave nije tema ovog podforuma![]()
ja sam ipak više naklonjena edukaciji, ne bi bio ni prvi ni zadnji koji je na ovim stranicama promjenio krute stavove.
kamen po kamen - palača
ma vi mene uopće niste shvatile... a meni se sinoć nije baš nešto dalo objašnjavati u detalje... pa rekoh sam sebi, ajd se ti Mooveru makni...
Poanta onog što sam htio reći je kako je moje mišljenje (imam valjda pravo na njega) da dojilja ipak treba to obaviti malo diskretnije nego što neke forumašice to ovdje propagiraju... to je moje mišljenje i naravno da ne tražim da se svi slože s njim. Pa ovo je forum, ljudi...
A što se tiče majki romske nac., nemam osobno ništa protiv nikoga (pa tako ni protiv Roma) dok god ne diraju mene i moju obitelj. Samo sam htio napisati svoje iskustvo i asocijaciju, što mi prvo padne na pamet kad vidim da netko doji na javnom mjestu... jel to za lomaču?
I time nisam mislio izjednačiti dojenje u šoping centru sa cigankom ja na raskrižju pokušava kod mene izazvati osjećaj krivnje gurajući sito dijete sebi na sisu... pardon, dojku...Moover prvotno napisa
vidim da su si neki to tako protumačili...
mooveru, ova prvo tvrdnja ti je sasvim na mjestu - svakako treba majkama koje se ne osjećaju baš naj naj dojiti u javnosti, omogućiti prostoriju u kojoj će moći dojiti u nekoj intimnoj, diskretnoj atmosferi.
Ova druga tvrdnja sorry ali je za svaku osudu (lomaču bih izbjegla). I to je upravo ono što bih volila da se promjeni u glavama ljudi.
mooveru, valjda se već tisuću puta ovdje pisalo: dojenje je daleko diskretnije od ljetnih haljina, dekoltea, kratkih majica i niskih hlača koje malo toga ostavljaju mašti. k tome, dojenje je potrebno djetetu i uopće ne spada u kategoriju golotinje.
pa žena ti doji. skine li se dogola kad to čini?!
nitko ovdje ne propagira "indiskretno" dojenje, štogod to značilo. propagiramo dojenje kao prirodan čin koji ne smije biti getoiziran zbog lažnog morala.
ja bi jako rado nastavila razgovor s Mooverom, ali smijem li onda splitat topik i nasloviti ga eucirajmo Moovera?![]()
Ja razumijem Moovera jer znam da bih se ja lagano nelagodno osjećala da majka doji dijete u mojoj blizini, ali osjećam i poštovanje prema ženama koje su tako hrabre i smjerne. A pomisao da bih ja to radila budi mi osjećaje iz groznih snova da sam se našla gola golcata na cesti. Ali to su osjećaji koje nam je nametnuo odgoj i protiv toga treba povesti kampanju.
Moover, dojenje na cesti nas asocira na poneke romske majke koje to rade jer smo imali priliku vidjeti samo njih. Ali neki romski običaji nas ispunjavaju i dobrim osjećajima: npr. glazba i izvorna i obrađena u klasičnim djelima).
Mislim da će se malo postići nagovaranjem žena na dojenje u javnosti jer je naša generacija puna duboko emocionalni predrasuda. Ali treba zahtijevati i zahtijevati da se osposobe primjereni prostori za dojenje kao pravo majki.
lijepo receno, ali ja bi jos dodala, sto je jos bitnije- pravo djeteta!Ali treba zahtijevati i zahtijevati da se osposobe primjereni prostori za dojenje kao pravo majki.![]()
tko nagovara žene da doje u javnosti? :?
apsolutno treba zahtijevati primjerene prostore za dojenje (i odmor i presvlačenje), ali ne smijemo zaboraviti da oni ne služe izolaciji majki koje doje nego sklanjanju ako i kad majke to žele.
ivana, što ti kod majke i djeteta koji doje izaziva nelagodu?
Ovo je po meni zato što je to prizor koji se ne viđa. Nakon što bi sjedila pored 10 majki koje doje svoju djecu prestalo bi joj biti neugodno, naviknula bi se na prizor.ana.m prvotno napisa
Ali nije to problem (tj problem je toj određenoj osobi koja se onda nosi sa svojim problemom i više ili manje uspješno ga riješava), glavni problem nastaje ako je majci neugodno dojiti svoje dijete - to je ono protiv čega se treba boriti!
Mislim da je ova rasprava s MMooverom već nekoliko puta odrađena, (znam jer sam sudjelovala). Osobno uživam u raspravama s njim.leonisa prvotno napisa
![]()
Ali mislim da smo otišli OT.
Htjela sam komentirati da u Rijeci još nikad nisam primjetila u ŠC (a imamo ih dosta) prostoriju za dojenje. Neki imaju stol za presvlačenje (u WC-u), ali sobu za dojenje.
Evo samo da nabrojim na koga mislim:
1. Tower-na njih sam jako ljuta jer je centar ooogroman.
2. Pevec
3. Metro
4. Getro
5. Plodine
6. Merkur
7. Mercator
8. Konzum
...i da ne nabrajam dalje.
Neka me netko ispravi ako griješim (i objasni mi gdje su te prostorije, svako malo mi zatrebaju).
I samo da se pohvalim: Meni uopće nije neugodno dojiti ujavnosti. Evo baš sam neki dan na sred Kostrene sjela sa frendovima na kavu i dijete naravno želi ciku. Lijepo je popapala (mislim da ni konobarica nije primjetila) na sred krrrcate terase. Mislim da je ljudima uglavnom neugodno ako vide da je majci neugodno. Ako sam ja opuštena dok dojim svoju bebu u javnosti i ljudi oko mene ne reagiruju (ili čak ni ne primjete).
jedan od razloga zasto bi naglasila ivyn post
jer opet dolazi upitno dojenje na zahtjev!ali ne smijemo zaboraviti da oni ne služe izolaciji majki koje doje nego sklanjanju ako i kad majke to žele.
ako ja dojim dijete svaki put kad me ono to zatrazi onda "cekaj pile, ne smijem tu na klupici, ajmo do prvog SC, nemoj vristati, samo evo 10 minuta..." to nije.
te prostorije ne sluze kao mjesto za dojenje (pa da sva ostala iskljucuje kao takvo) vec SOS punkt za one majke koje iz odredjenih razloga imaju nelagodu podojiti svoje dijete bilo gdje. i to mjesto treba biti primjereno radnji.
ne nužno nelagodu, nego recimo beba od 3-4 mjeseca možda neće dojiti ako joj nešto odvlači pažnju, ili joj usput treba promijeniti pelenu a to je teško izvedivo na klupi, ili mama jednostavno želi negdje 10 minuta predahnuti, ili joj je tamo lakše kontrolirati što radi starije dijete dok beba doji.
ali sobu za dojenje nipošto ne treba shvaćati kao jedino dozvoljeno mjesto za dojenje.
da, to si ti ljepse rekla i obuhvatila sve situacije![]()