Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 72 od 72

Tema: kiseli kupus

  1. #51
    mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,437

    Početno

    Svenovamama, da se vratimo na priču o tajmingu za kiseli kupus.
    Moja djeca već pola godine, uz pire krumpir, jedu punjenje iz sarme a listove kupusa samo primirišu i frknu nosom. Sve ono što se iz kupusa iscijedilo u punjenje do sada im nije poremetilo probavu, jedino što kakanje kiselije smrdi . Probali su listove, nije im pasalo, ne forsiram. Svježi kupus im nije zanimljiv, da su pokazali više interesa dala bih im da grickaju.

    Po mom skromnom ne-nutricionističkom znanju , kiseli kupus je više zdrav nego nezdrav (ne želim ulaziti u metode kiseljenja jer onda možemo o svim ostalim aditivima i sastojcima hrane koju jedemo svakodnevno ). Moja djeca će ga jesti kad pokažu interes za njega (da se mene pita jeli bi ga već ove zime, ali ne pita me se )

  2. #52

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    Tea jede sarmu od godinu i pol negdje. Jedemo ju recimo jednom mjesečno, s domaćim kupusom i uopće mi nije palo napamet da si razmišljam o tome kao o lošoj hrani. Nakon što sam sve to ptočitala, još uvijek živim u uvjerenju da je zdrava.
    Ja inače, dok sam bila mala, nisam jako dugo htjela jesti sarmu, al baš ni probati, jer sam mislila da je riža u sarmi masno meso. Mami nisam jako dugo rekla zašto ja to neću jesti, a njoj nije palo na pamet da sam si ja to tak zamislila. Otkad sam saznala da je to zapravo riža - mljac!

  3. #53

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    169

    Početno

    Kupus (zelje) njam, njam, njam,
    svi ga uslast jedemo!!! :D

    _________
    N 28.12.04.

  4. #54
    paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    752

    Početno

    a šta je s onom pričom o pomorcima i kiselom kupusu i skorbutu?

  5. #55

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Dobra je ova rasprava...
    Davor: klebsiella, vrenje, bakterije, truljenje
    Ostali: kiseli kupus, moja mama, baka, kiseli kupus, mljac, mljac, kiseli kupus, mljac,
    (vjesticica: smrdljive noge)
    Davor: beskorisno, smrdljivo, trulo, preglorificirano
    Ostali: sarme, 100 kila, glavice, mmmm, fino, kupusic, mljac
    (vjesticica: smrdljive noge)

    Kad je rijec o kokakoli svi su skakali kako je nezdrava, a vidi ih sad, nitko ne da kupus. E, pa ne dam ga ni ja. Jer je fin, s fazolom, okruglicama, i sam na salatu s maslinovim uljem i kruhom, pa makar 3 dana starim.


    Davore, kako to misliš "trul"? Pa mislim da ne strune, ostane lijep, tvrd... :?

  6. #56
    Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    D.Resa
    Postovi
    1,961

    Početno

    a šta je s onom pričom o pomorcima i kiselom kupusu i skorbutu?
    Evo nešto iz jednog teksta o Kupusu:

    Kiseli kupus odavno je poznat iz povijesti skorbuta i moreplovca Jamesa Cooka. Osim vitamina C, kiseli kupus sadrži i dosta mliječne kiseline koja pogoduje prirodnoj crijevnoj flori.

  7. #57
    paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    752

    Početno

    Citiraj Honey prvotno napisa
    a šta je s onom pričom o pomorcima i kiselom kupusu i skorbutu?
    Evo nešto iz jednog teksta o Kupusu:

    Kiseli kupus odavno je poznat iz povijesti skorbuta i moreplovca Jamesa Cooka. Osim vitamina C, kiseli kupus sadrži i dosta mliječne kiseline koja pogoduje prirodnoj crijevnoj flori.
    znam ja za to, to smo u školi učili

    nego, mene zanima što npr Davor kaže na to, kak onda nije zdrav?

  8. #58
    Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    937

    Početno

    kupus je zakon, i kiseli i svježi :D

  9. #59

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Davore, stvaraš nemir na forumu! Sredit će te kupusarke!

  10. #60
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ljudi se previše emocionalno vežu za hranu (koja im škodi), jednako kao i za duhan, alkohol...
    Hajdmo stvari staviti u perspektivu:
    U uvjetima dobavljive svježe hrane skiso kupus je namirnica inferiornih svojstava.
    U ratnim uvjetima neimaštine i toksičnog otpada iz Karitasa kupus je jamiii
    u uvjetima prehrane male djece, čak i u ratno vrijeme kupus je odličan za izbjegavanje.

    Digresija: u korejskim restoranima ne postoji jelo bez kiselog kupusa. Dijele se na jela s mačkama (i kupusom) i s psima (i kupusom).

  11. #61
    Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    D.Resa
    Postovi
    1,961

    Početno

    Još nisam čula zašto ga treba izbjegavati (s mačkom ili bez).

  12. #62

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Honey prvotno napisa
    Još nisam čula zašto ga treba izbjegavati (s mačkom ili bez).
    Niti ja...Davore pucaj...Inače kiseli kupus obožavam na bilo koji način...a najbolji mi je s njokima tzv. knedličke s kupusom i pečenom patkom ili carskim mesom...njama...

  13. #63
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    OK, zašto NE kupus.
    Fermentacija počinje vrlo interesantnim bakterijama poput enterobakterija i klebsiele, a kad sadržaj dovoljno strune, nastavlja se s pjenušavim vrenjem i na kraju laktobakterijama koje vole hladno i ova faza potpuno izostane ako se kiseli na toplom: samo strune.
    Konačni proizvod je nešto prekiselo, preslano i preglorificirano, a sadrži biogeničke amine koji izazivaju alergijske reakcije i vrlo vjerojatno migrene, vidi:
    http://www.eufic.org/article/en/heal...diet-headache/
    što se mene tiče, neka to ta mačka iz gornjeg posta... objesi na rep.

  14. #64
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Citiraj yaya prvotno napisa
    Citiraj Honey prvotno napisa
    Još nisam čula zašto ga treba izbjegavati (s mačkom ili bez).
    Niti ja...Davore pucaj...Inače kiseli kupus obožavam na bilo koji način...a najbolji mi je s njokima tzv. knedličke s kupusom i pečenom patkom ili carskim mesom...njama...
    Nisam nikad čula za te njoke s kupusom, može recept

  15. #65
    Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    953

    Početno

    Evo što se o kiselom kupusu pisalo na Pliva zdravlje
    Kiseli kupus je postao slavan
    Sudeći prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry može se zaključiti da kiseli kupus pruža zdravlju korisne tvari više nego bilo koje drugo povrće na planeti.

    Ova biljka iz porodice krstašica obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijem i drugim mineralnim tvarima, a navodno i povoljno utječe na libido!

    Zanimljivo je da je kiseli kupus namirnica koju ljudi već stoljećima jedu, a tek sad je uočen njegov potencijal kao namirnice vrlo korisne za zdravlje. Njegova popularnost je sve veća, kažu proizvođači iznenađeni sve većom potražnjom i navode se da je kiseli kupus popularan među svim dobnim skupinama.


    Odoh kuhat sarmu

  16. #66

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj suzyem prvotno napisa
    Citiraj yaya prvotno napisa
    Citiraj Honey prvotno napisa
    Još nisam čula zašto ga treba izbjegavati (s mačkom ili bez).
    Niti ja...Davore pucaj...Inače kiseli kupus obožavam na bilo koji način...a najbolji mi je s njokima tzv. knedličke s kupusom i pečenom patkom ili carskim mesom...njama...
    Nisam nikad čula za te njoke s kupusom, može recept
    Može...
    Izdinstaš kiseli izrezani kupus na malo ulja nekih sat, sat i pol..da dobije onako zlatno-smeđkastu boju. Za to vrijeme skuhaš njoke od krumpira pa kad je kupus gotov iscjeđene i skuhane njoke pomješaš s kupusom. Najbolje ide s pečenom patkom ili carskim mesom...meni najbolje zimsko jelo. Nekad znam dok se kiseli kupus lagano dinsta staviti žlicu-dvije soka od pečenja pa na tomu dinstati kupus. Probajte izvrsno je...Dobar tek...

  17. #67
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Puno hvala, jedva čekam da isprobam :D

  18. #68
    svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Samobor/Zagreb
    Postovi
    382

    Početno

    Ovdje se puno govori o jedenju kupusa slatkog i kiselog kao prevenciju raka, i to osobito kod trudnih zena http://oregonstate.edu/dept/ncs/news.../children.html

    A i:
    A one cup serving of Sauerkraut has:

    Just 32 calories
    No fat
    No cholesterol
    4 grams of fiber
    35% DV vitamin C
    102% DV vitamin K
    12% DV Iron
    Plus vitamin B6, folate, calcium, potassium, and copper
    Source: NutritionData
    Percent Daily Values (%DV) are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

    Apropos ovih bakterija koje Davor spominje procitajte i ovo:
    http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA281235

  19. #69
    svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Samobor/Zagreb
    Postovi
    382

    Početno

    Davore moram priznati da ovo o Koreji i Korejancima nisam ocekivala od nekoga tko je toliko "osvjescen" kao ti. Ja imam jako jako dobre prijatelje iz Koreje i ovo tvoja izjava je ne samo netocna nego i stereotipicna i uvredljiva. Korejska prehrana je raznolika i prilagodena njihovoj kulturi i podneblju.

  20. #70
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, jesam, pretjerao sam s mačkama i psima, ali dio za kimći svejedno stoji.

    Što se tiče bakterija, uglavnom se radi o zamjeni teza. Sve laktobakterije nisu jednako korisne za čovjeka, a ove iz kupusa su tipične za jako hladnu fermentaciju i zapravo beskorisne. Jedina korisna svojstva su im malolaktična pretvorba i proizvodnja mliječne kiseline.
    Obzirom na sve ostale produkte truljenja, dio s laktobakterijama je prilično neuvjerljiv.

  21. #71
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Dobro, Davore, a što je sa svim onim dobrim stvarima koje kiseli kupus sadrži, što su one toliko zanemarive?

  22. #72
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da. Osobito kad ima za kupiti svježeg.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •