Kada ste klincima prvi put dali kiseli kupus?
Za nas odrasle je zdrav, ali šta je s malenima?
TNX!
Kada ste klincima prvi put dali kiseli kupus?
Za nas odrasle je zdrav, ali šta je s malenima?
TNX!
Kiseli kupus NIJE zdrav. Ni za odrasle, a još manje za djecu.
Isto tako ni crno od roštilja ni kruh stariji od 3 dana nisu zdravi, unatoč popularnom vjerovanju.
[quote="Davor"]Kiseli kupus NIJE zdrav. quote]
Zašto?
Da l' to znači da ga mala djeca ne bi uopče trebala jesti ili tek povremeno i ako da, od kada?
Moja cura stašno ovli kiselo (limun bi jela kao mandarinu). Mi joj dali kiseli kupus nakon navršene godine, i ona jela pravo. Prošle godine nije bila toliko zainteresovana. Ove godine ćemo vidjeti. E sad me interesuje Davorova analiza i zašto nije zdrav.
Kad sam brza na obaraču![]()
Ispravka: strašno voli
Ma daj, otkud sad to? Imaš kakav link? Sve što sam ja izgooglala su samo pohvale kiselom kupusu :/Davor prvotno napisa
Stvarno prvi put čujem...
već je bila ta rasprava i svi smo stali na jednu stranu, a Davor na drugu.
Ja mu i dalje ne vjerujem i točka.
Jedini nedostatak kiselog kupusa je što mi je preslan, ali i tome se može stati u kraj laganim ispiranjem.
Ja i dalje tvrdim da naša stara kuhinja najbolje zna što radi: grah, krumpir i kupus. sadržano sve što je potrebno!
Slažem se sa Davorom (možda zato što ne volim kupus - ni običan ni kiseli)
Mislim da je pretežak za varenje, preslan, a i nisam ljubitelj davanja djetetu nečega gdje su gljive i bakterije imale posla :/
Još ne jedemo mlijeko (osim maminog) Moj brat je astmatičar, pa pušem na hladno.
Fermentirana hrana je korisna ako je fermentiranje postignuto na prirodan način. Što će ga reći DOMA. KOristi crijevima, sadrži probiotike, natrij (naravno ako nije preslano), snižava krvni tlak, regilira masnoće u krvi. Ponekad je bogatije C vitaminom nego svježe povrće. Pogotovo kupus.
I ja stajem na stranu kiselog kupusa.![]()
kod nas se kiseli kupus radi ovako:
izdube se korijeni cca 5cm i unutra se uspe sol.
glavice se potrpaju u najlonsku vreću koja se zaveže i ostavi pored radijatora.
to je gotvo, kom krivo, kom pravo!
![]()
Kod nas ide u bure umjesto u vreću, i na balkon umjesto pored radijatora. I najljepše od svega je što se sve to dešava kod moje mame, posao obavlja moj tata, a ja samo uzmem gotov proizvod. Ali mislim da ću naslijediti tradiciju, jer volim kisele salate ili turšiju.
I moja svekrva kiseli kupus i to u po' Zagreba, na balkonu u bačvi.
I uživamo zimi u sarmama i drugim raznim kupus-delicijama.![]()
i moja sveki kiseli kupus. zato ne idemo k njima otkako ga stavi u ono nesto, do kad ne potrosi. jer sto to smrdiiiiii
nema šanse da se išta osjeti!
:shock:
a kak je to tek dobro piti za zatvor.
rasol, ne![]()
Džabe. Koliko god ga ispirali, kuvali, dinstali, pekli, dodavali mu ovo ili ono, s mesom ili bez ... meni i dalje miriše/smrdi na prljave noge :bljak:
I moj tata u po Sarajeva (u centru centra) ali to niko ne zna osim nas koji ga konzumiramoAva M prvotno napisa
![]()
ja ga obozavam jesti samog mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
neopranog, nekuhanog, onako kiselog i slanog![]()
Kaleb je sad, s 19 mjeseci, počeo jesti salatu od crvenog zelja. To je jedina salata koju jede i obožava je.
Vidim da ste se lijepo napričali dok me nije bilo, al' nitko da mi napiše od kada se klincima može davati k.k. (naravno, ispran, ako je preslan i prekiseo).
Ja samo znam za sve pohvale k.k.-u, vitamin C i sl., za pokude ne znam, ali ako tko zna, rado bih ga saslušala (naravno, svoj stav mora obrazložiti, al' ne u obliku "cijepanja atoma").
pa, sven je svakako već dovoljno velik.
daj mu list u ruku da gricka, pa vidi kako će reagirati: većina djece voli.
Jutros išla na plac s bakom i kupile smo 100 kgi dođem ovdje i pročitam
Teško će me netko uvjeriti u ovo,nema šanseKiseli kupus NIJE zdrav. Ni za odrasle, a još manje za djecu.![]()
OK, zašto NE kupus.
Fermentacija počinje vrlo interesantnim bakterijama poput enterobakterija i klebsiele, a kad sadržaj dovoljno strune, nastavlja se s pjenušavim vrenjem i na kraju laktobakterijama koje vole hladno i ova faza potpuno izostane ako se kiseli na toplom: samo strune.
Konačni proizvod je nešto prekiselo, preslano i preglorificirano, a sadrži biogeničke amine koji izazivaju alergijske reakcije i vrlo vjerojatno migrene, vidi:
http://www.eufic.org/article/en/heal...diet-headache/
Kada djetetu dati ovu razvikanu i potpuno beskorisnu namirnicu? Kada i zrele sireve. I oni se usmrde sličnim postupkom.
nisi ti jeo kupus moje mameDavor prvotno napisa
![]()
ni od moje bakeapricot prvotno napisa
![]()
Znači priznaješ da onaj tvoj kraj radijatora samo struneapricot prvotno napisa
![]()
to je taj mamin. o njemu sam govorila.
ja nemam zavjese pa ga ne bih imala čime kamuflirati.
E da,zaboravih pitati,zašto kraj radijatora? Mi svoj kiselimo u hladnom podrumu,nikako blizu izvora topline :? i peremo ga svakih par dana,dobro,baka ga pere![]()
niš mi ne peremo.
a pored radijatora da se ubrza fermentacija.
pa se poslije izbaci na balkon.
ma da, vi kiselite puno više: mi 6-7 glavica, za toliko obroka sarme.
Moja još uvijek u vodstvu sa 100 kg :D
Jao jao ne mi dirati u kiseli kupus. Davore tebi jedno velikosto se tice tvoga sirokog znanja, ali kiseli kupus to
. Ja ga prosto obozavamm, a kad ce ga R papati o tom po tom...
njam, kupusja ga kiselim sama
U bacvi treba stajati na toplom dok se ne ukiseli ( na vrh se stavi dobro zavezana vreca sa vodom koja ga hermeticki pokrije i nema mirisa
), tek kada se ukiseli ide na balkon na hladno..
Mislim da je zdrav i pun C vitamina, davati cu ga i klincu, cim jos naraste :D
hm. parmezan je zreli sir, jel tako? On ima vise kalcija nego i jedna druga namirnica. mislim oko 1100 na 100 gramaDavor prvotno napisa
Nije o kupusu, al jest o kalciju. Nije bitno koliko ga neka namirnica ima u procentima, nego koliko je iskoristiv nakon što se određena ona konzumira. A stare sireve ni ja ne jedem često, boli od njih glava :/ (ne od cijene, nego od sira)
a zasto mislis da se kalcij u parmezanu losije apsorbira?
Nisam mislila na kalcij iz parmezana, nego uopšte. Jer u mesu ima kalcija mnogo više nego u npr. mlijeku, ali se ne apsorbuje kako valja. Ista priča za željezo iz špinata.
Za parmezan sam mislila da ne bi dala djeci, jer je u pitanju zreli sir. Ali, sad vidim da se to baš i ne vidi iz mog prethodnog postaSori.
Ni kupus jeo ni kupus mirisao!apricot prvotno napisa
![]()
Dobra je ova rasprava...
Davor: klebsiella, vrenje, bakterije, truljenje
Ostali: kiseli kupus, moja mama, baka, kiseli kupus, mljac, mljac, kiseli kupus, mljac,
(vjesticica: smrdljive noge)
Davor: beskorisno, smrdljivo, trulo, preglorificirano
Ostali: sarme, 100 kila, glavice, mmmm, fino, kupusic, mljac
(vjesticica: smrdljive noge)
Kad je rijec o kokakoli svi su skakali kako je nezdrava, a vidi ih sad, nitko ne da kupus. E, pa ne dam ga ni ja. Jer je fin, s fazolom, okruglicama, i sam na salatu s maslinovim uljem i kruhom, pa makar 3 dana starim.![]()
Šta mogu kad mi kiseli kupus baš tako smrducka :smajlikojisliježeramenima:
A da sam ga morala jesti kao klinka, jesam.
To nije ni malo doprinijelo promjeni mog doživljaja kiselog kupusa:bljuc:
Sarma forever!
Salata: kiseli kupus+naribani hren=gripa&prehlada&sinusitis![]()