Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 72

Tema: kiseli kupus

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno kiseli kupus

    Kada ste klincima prvi put dali kiseli kupus?
    Za nas odrasle je zdrav, ali šta je s malenima?

    TNX!

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kiseli kupus NIJE zdrav. Ni za odrasle, a još manje za djecu.
    Isto tako ni crno od roštilja ni kruh stariji od 3 dana nisu zdravi, unatoč popularnom vjerovanju.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    [quote="Davor"]Kiseli kupus NIJE zdrav. quote]

    Zašto?
    Da l' to znači da ga mala djeca ne bi uopče trebala jesti ili tek povremeno i ako da, od kada?

  4. #4
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Moja cura stašno ovli kiselo (limun bi jela kao mandarinu). Mi joj dali kiseli kupus nakon navršene godine, i ona jela pravo. Prošle godine nije bila toliko zainteresovana. Ove godine ćemo vidjeti. E sad me interesuje Davorova analiza i zašto nije zdrav.

  5. #5
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Kad sam brza na obaraču
    Ispravka: strašno voli

  6. #6
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Kiseli kupus NIJE zdrav. Ni za odrasle, a još manje za djecu.
    Ma daj, otkud sad to? Imaš kakav link? Sve što sam ja izgooglala su samo pohvale kiselom kupusu :/
    Stvarno prvi put čujem...

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    već je bila ta rasprava i svi smo stali na jednu stranu, a Davor na drugu.
    Ja mu i dalje ne vjerujem i točka.
    Jedini nedostatak kiselog kupusa je što mi je preslan, ali i tome se može stati u kraj laganim ispiranjem.

    Ja i dalje tvrdim da naša stara kuhinja najbolje zna što radi: grah, krumpir i kupus. sadržano sve što je potrebno!

  8. #8
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    već je bila ta rasprava i svi smo stali na jednu stranu, a Davor na drugu.
    Ja mu i dalje ne vjerujem i točka.
    Jedini nedostatak kiselog kupusa je što mi je preslan, ali i tome se može stati u kraj laganim ispiranjem.

    Ja i dalje tvrdim da naša stara kuhinja najbolje zna što radi: grah, krumpir i kupus. sadržano sve što je potrebno!
    Živio govornik!

  9. #9
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Slažem se sa Davorom (možda zato što ne volim kupus - ni običan ni kiseli )
    Mislim da je pretežak za varenje, preslan, a i nisam ljubitelj davanja djetetu nečega gdje su gljive i bakterije imale posla :/

  10. #10
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Što onda ne daješ ni jogurt? :/

  11. #11
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Još ne jedemo mlijeko (osim maminog ) Moj brat je astmatičar, pa pušem na hladno.

  12. #12
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Fermentirana hrana je korisna ako je fermentiranje postignuto na prirodan način. Što će ga reći DOMA. KOristi crijevima, sadrži probiotike, natrij (naravno ako nije preslano), snižava krvni tlak, regilira masnoće u krvi. Ponekad je bogatije C vitaminom nego svježe povrće. Pogotovo kupus.
    I ja stajem na stranu kiselog kupusa.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kod nas se kiseli kupus radi ovako:

    izdube se korijeni cca 5cm i unutra se uspe sol.
    glavice se potrpaju u najlonsku vreću koja se zaveže i ostavi pored radijatora.
    to je gotvo, kom krivo, kom pravo!


  14. #14
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Kod nas ide u bure umjesto u vreću, i na balkon umjesto pored radijatora. I najljepše od svega je što se sve to dešava kod moje mame, posao obavlja moj tata, a ja samo uzmem gotov proizvod . Ali mislim da ću naslijediti tradiciju, jer volim kisele salate ili turšiju.

  15. #15
    Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    422

    Početno

    I moja svekrva kiseli kupus i to u po' Zagreba, na balkonu u bačvi .
    I uživamo zimi u sarmama i drugim raznim kupus-delicijama.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    i moja sveki kiseli kupus. zato ne idemo k njima otkako ga stavi u ono nesto, do kad ne potrosi. jer sto to smrdiiiiii

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nema šanse da se išta osjeti!
    :shock:

  18. #18
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    a kak je to tek dobro piti za zatvor.
    rasol, ne

  19. #19
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Džabe. Koliko god ga ispirali, kuvali, dinstali, pekli, dodavali mu ovo ili ono, s mesom ili bez ... meni i dalje miriše/smrdi na prljave noge :bljak:

  20. #20
    Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    D.Resa
    Postovi
    1,961

    Početno

    Mi danas imamo kupus :D
    (I grah i žgance )

  21. #21
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Citiraj Ava M prvotno napisa
    I moja svekrva kiseli kupus i to u po' Zagreba, na balkonu u bačvi .
    I uživamo zimi u sarmama i drugim raznim kupus-delicijama.
    I moj tata u po Sarajeva (u centru centra) ali to niko ne zna osim nas koji ga konzumiramo

  22. #22
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    ja ga obozavam jesti samog mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
    neopranog, nekuhanog, onako kiselog i slanog

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Kaleb je sad, s 19 mjeseci, počeo jesti salatu od crvenog zelja. To je jedina salata koju jede i obožava je.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    143

    Početno

    Vidim da ste se lijepo napričali dok me nije bilo , al' nitko da mi napiše od kada se klincima može davati k.k. (naravno, ispran, ako je preslan i prekiseo).
    Ja samo znam za sve pohvale k.k.-u, vitamin C i sl., za pokude ne znam, ali ako tko zna, rado bih ga saslušala (naravno, svoj stav mora obrazložiti, al' ne u obliku "cijepanja atoma").

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa, sven je svakako već dovoljno velik.
    daj mu list u ruku da gricka, pa vidi kako će reagirati: većina djece voli.

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    Jutros išla na plac s bakom i kupile smo 100 kg i dođem ovdje i pročitam

    Kiseli kupus NIJE zdrav. Ni za odrasle, a još manje za djecu.
    Teško će me netko uvjeriti u ovo,nema šanse

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK, zašto NE kupus.
    Fermentacija počinje vrlo interesantnim bakterijama poput enterobakterija i klebsiele, a kad sadržaj dovoljno strune, nastavlja se s pjenušavim vrenjem i na kraju laktobakterijama koje vole hladno i ova faza potpuno izostane ako se kiseli na toplom: samo strune.
    Konačni proizvod je nešto prekiselo, preslano i preglorificirano, a sadrži biogeničke amine koji izazivaju alergijske reakcije i vrlo vjerojatno migrene, vidi:
    http://www.eufic.org/article/en/heal...diet-headache/

    Kada djetetu dati ovu razvikanu i potpuno beskorisnu namirnicu? Kada i zrele sireve. I oni se usmrde sličnim postupkom.

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    nešto prekiselo, preslano i preglorificirano
    nisi ti jeo kupus moje mame

  29. #29

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    nešto prekiselo, preslano i preglorificirano
    nisi ti jeo kupus moje mame
    ni od moje bake

  30. #30
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    nisi ti jeo kupus moje mame
    Znači priznaješ da onaj tvoj kraj radijatora samo strune

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    to je taj mamin. o njemu sam govorila.
    ja nemam zavjese pa ga ne bih imala čime kamuflirati.

  32. #32

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    E da,zaboravih pitati,zašto kraj radijatora? Mi svoj kiselimo u hladnom podrumu,nikako blizu izvora topline :? i peremo ga svakih par dana,dobro,baka ga pere

  33. #33
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    niš mi ne peremo.
    a pored radijatora da se ubrza fermentacija.
    pa se poslije izbaci na balkon.

  34. #34
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Moja baka jučer stavila 60 kila u bure.

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma da, vi kiselite puno više: mi 6-7 glavica, za toliko obroka sarme.

  36. #36

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    980

    Početno

    Moja još uvijek u vodstvu sa 100 kg :D

  37. #37
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    ja idem na plac

  38. #38

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    64

    Početno

    Jao jao ne mi dirati u kiseli kupus. Davore tebi jedno veliko sto se tice tvoga sirokog znanja, ali kiseli kupus to . Ja ga prosto obozavamm, a kad ce ga R papati o tom po tom...

  39. #39

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    391

    Početno

    njam, kupus ja ga kiselim sama U bacvi treba stajati na toplom dok se ne ukiseli ( na vrh se stavi dobro zavezana vreca sa vodom koja ga hermeticki pokrije i nema mirisa ), tek kada se ukiseli ide na balkon na hladno..
    Mislim da je zdrav i pun C vitamina, davati cu ga i klincu, cim jos naraste :D

  40. #40

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    391

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Kada djetetu dati ovu razvikanu i potpuno beskorisnu namirnicu? Kada i zrele sireve. I oni se usmrde sličnim postupkom.
    hm. parmezan je zreli sir, jel tako? On ima vise kalcija nego i jedna druga namirnica. mislim oko 1100 na 100 grama

  41. #41
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Nije o kupusu, al jest o kalciju. Nije bitno koliko ga neka namirnica ima u procentima, nego koliko je iskoristiv nakon što se određena ona konzumira. A stare sireve ni ja ne jedem često, boli od njih glava :/ (ne od cijene, nego od sira)

  42. #42

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    391

    Početno

    a zasto mislis da se kalcij u parmezanu losije apsorbira?

  43. #43
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Nisam mislila na kalcij iz parmezana, nego uopšte. Jer u mesu ima kalcija mnogo više nego u npr. mlijeku, ali se ne apsorbuje kako valja. Ista priča za željezo iz špinata.
    Za parmezan sam mislila da ne bi dala djeci, jer je u pitanju zreli sir. Ali, sad vidim da se to baš i ne vidi iz mog prethodnog posta Sori.

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    nešto prekiselo, preslano i preglorificirano
    nisi ti jeo kupus moje mame
    Ni kupus jeo ni kupus mirisao!

  45. #45
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Niti na kupus mirisao 8)

  46. #46

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Dobra je ova rasprava...
    Davor: klebsiella, vrenje, bakterije, truljenje
    Ostali: kiseli kupus, moja mama, baka, kiseli kupus, mljac, mljac, kiseli kupus, mljac,
    (vjesticica: smrdljive noge)
    Davor: beskorisno, smrdljivo, trulo, preglorificirano
    Ostali: sarme, 100 kila, glavice, mmmm, fino, kupusic, mljac
    (vjesticica: smrdljive noge)

    Kad je rijec o kokakoli svi su skakali kako je nezdrava, a vidi ih sad, nitko ne da kupus. E, pa ne dam ga ni ja. Jer je fin, s fazolom, okruglicama, i sam na salatu s maslinovim uljem i kruhom, pa makar 3 dana starim.

  47. #47
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Šta mogu kad mi kiseli kupus baš tako smrducka :smajlikojisliježeramenima:
    A da sam ga morala jesti kao klinka, jesam.
    To nije ni malo doprinijelo promjeni mog doživljaja kiselog kupusa :bljuc:

  48. #48

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Sarma forever!

  49. #49
    summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    St
    Postovi
    4,600

    Početno

    I arambasici!

  50. #50
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Salata: kiseli kupus+naribani hren=gripa&prehlada&sinusitis

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •