Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Preeklampsija i oporavak

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Preeklampsija i oporavak

Prijateljica (Garfy) je imala problema sa preklamsijom i u utorak je rodila dvije curice. Brine ju što joj se tlak još uvijek nije snizio, pa ju zanima ako neko ima iskustva - kad bi se njeno stanje moglo normalizirati?

Hvala,

Pinocchio editirala naslov topica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to se zove preeklampsija. ili eph gestoza. zapravo - porod je lijek. obicno se tlak spusti koji dan nakon poroda. ako sam dobro shvatila, rodila je prije dva dana?

ne sjecam se vise tocno, ali dva dana nakon poroda jos nisam bila sasvim pri sebi. no kad sam izlazila iz bolnice tlak mi je bio ok, dakle za tjedan dana. da nije bio, trebala bih ici na obradu...

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala puno. Je moj lapsus što se tiče naziva.

Znači da normalizacija tlaka ne nastupa odmah nakon poroda, već nakon par dana? Ima li još netko sličnih iskustava?

Hvala

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ne znam ništa o tome ali evo ~~~~~~~~~~~~~~ za Garfy da joj što prije bude bolje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam u trudnoći imala granični tlak, no poludio mi je poslije poroda. To je trajalo oko 4 dana, držali su me pod ljekovima do izlaska iz bolnice (tjedan dana). Kad sam došla doma prestala sam piti ljekove i tlak mi je bio ok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf, to je imala jedna moja susjeda, bila je u toku trudnoce vise puta hospitalizirana; porod je bio dogovoren - carski! Poslije poroda je ostala jos neko vrijeme u bolnici i bilo je sve ok kad je dosla doma!
    za Garfy ~~~~~~~~~~~~~~

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nemam iskustva, ali nasla sam link na jedan site (koji je izgleda osnovan od pacijenata koji su prosli kroz to), pise da se tlak moze povecati i nakon poroda, zato se ne bi trebala zuriti doma. Ne pise tocno do kada tlak moze biti problem (na jednom drugom siteu sam nasla da bi se tlak trebao vratiti u normalu 6-12 tjedana nakon poroda).
    Can preeclampsia occur after the baby is born?

In some instances, preeclampsia does not show up until during the delivery, or up to two weeks post-partum. While this is less dangerous for the baby, it is actually the most critical time for the mother. Any of the above signs and symptoms should be cause for concern, and the mother should immediately contact her health care provider.
    Iskreno se nadam da ce Garfy biti ok! Sanse su definitivno na njezinoj strani. Drzim fige!
    Cedars-Sinai bolnica (dobra i poznata bolnica) kaze ovako:
    About four to six weeks after the baby is delivered, the signs of preeclampsia should begin to go away.
    Ovaj link kaze:
    The outlook for full recovery from preeclampsia is very good. Most women begin to improve within one to two days after delivery, and blood pressure returns to the normal pre-pregnancy range within the next 6 to 12 weeks.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je i 3 tjedna nakon poroda još uvijek bio visok (160/120), poslije nisam mjerila tjednima, tako da ne znam kad se normalizirao (čitaj 100/60 mmHg), ali vjerujem nakon možda mjesec i pol jer sam postala užasno umorna i pospana.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

preeclampsia.org ima i forum pacijenata (nekih vrlo iskusnih) - mogu pitati ako treba. (Pogotovo ako misli da su joj nesto zezli.)

Inace, bilo mi je jako tesko cuti na potpomognutoj da je jedva izvukla zivu glavu. Nadam se da ce sve biti u redu! Cestitke na blizankama i da sto prije moze uzivati s njima kod kuce!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

luce st, ispravila sam naslov topica tako da onima koji će se kasnije služiti pretražnikom bude lakše

Garfy želim brzi oporavak

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Frendica mi je ove godine rodila bebu par tjedana ranije induciranim porodom zbog Preeklampsije....
    Tlak joj je došao u normalu tek jedno mjesec, mjesec i pol nakon poroda.
    Činjenica je da se tlak ne snizuje tek tako lako, ali nakon što je porod obavljen, nema više bojazni ni za mamu ni za bebu.
    Potrebno je samo čekati, uz naravno terapiju i/ili doktorsko praćenje.
    Vrijeme dovođenja tlaka u normalu je individualno.
    Problematičan je tlak jedino dok trudnoća traje, jer teži tome da se povisuje.
    Iz tog razloga se porod odgađa (uz stalni nadzor) do maximuma, a kad to više nije moguće, e onda ide beba van...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko znam, na zalost preeklampsija jos moze potrajati nekoliko dana/tjedana nakon poroda, ali ipak je lakse jer moze dobiti lijekove koje u trudnoci ne bi smjela koristiti. Imala sam i ja preeklampsiju ali blagu, tlak nije prelazio 140/95 a kako sam inace niskotlakas, doktorima se nije svidjelo. Uz to sam imala i povisene proteine i edeme. jedno 2 tjedna nakon poroda mi se tlak snizio, a to sve tek nakon kaj je sva voda otisla iz mene. Inace, nisam mogla sake stisnuti koliko su mi dlanovi bili oteceni a o nogama da i ne govorim. Pozdravi Garfi. Sve ce proci

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala eklampsiju
    4 dana sam bila na intenzivnoj a nakon 7 dana sam puštena kući

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam imala preeklampsiju i hitan carski u 32tj. trudnoće, na dan poroda je bio 210/130. Inače meni se nije nikada vratio u normalu.Prvo sam već u rodilištu dobila terapiju Iruzidom koju sam trošila nekoliko mjeseci,onda sam prestala, ali sam dobila slabiji Ormidol koji sam pila 25mg dnevno i još ga pijem, a sada sam u 10tj.trudnoće.
    Puno vibri za Garfy i curice, da se sve tri što brže oporave.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala svima. Ja sam jučer izašla iz bolnice, svi nalazi uredni a tlak se još nije normalizirao (oko 160/100). Nakon bolnice sam odmah otišla kod interniste koja mi je promjenila terapiju i dala norvasc 10mg jednokratno dnevno, napravila uzv sve u redu, bubrezi, jetra... i mislim da ću ovaj tjedan dobiti holter 24 sata za praćenje tlaka. rodila sam 22.10 jel zabrinjavajuće što mi se tlak nije normalizirao još ili treba vremena?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Čestitam, i nadam se da su cure dobro i da ćete brzo biti na okupu.
    Jesi pročitala gornje postove?
    Još je prerano za normalizaciju tlaka.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

garfy kako bebe???

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni je tlak bio koma (inače sam niskotlakaš) još zadnji 6. dan u bolnici jedva da su me pustili, jer mi je ujutro na buđenju već bio 150/100 .

Ipak su me pustili uz sve moguće napomene oko praćenja tlaka, kontrola kod doktora, specijalne dijete isl.

Nije mi se unormalio tlak pa sigurno jedno 3 tjedna, ali trebalo je dugo i da krene oda odlaziti. Kako su se otekline smanjivale, tako je i tlak polako padao.

Nisam uzimala nikakve lijekove, jer smo htjeli prvo probati bez njih.

Nadam se da ćeš se oporaviti brzo. Nemoj se brinuti, probaj biti što opuštenija. Nadam se da imaš pomoć doma. I da, šaljem vam za bebice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala preeklampsiju, ali mi nisu inducirali porod prije 39. tjedna, niti ne bi da nisam ostala bez plodne vode. Rezultat je to što se moja curka rodila male porođajne težine, sa srčanom greškom i distonim sindromom. Za tlak poslije poroda se više ne sjećam, valjda je bio o.k. kad to više nisu spominjali!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ana-blizanci prvotno napisa
    garfy kako bebe???
    dobro su, danas su teške 1890 i 1690. živahne su, prošla im je i žutica. šta mislite kad bi mogle doma. rođene su u 33. tj.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

čim dođu do 2200 ili 2500 ovisi kako u kojoj bolnici!
    glavno da je sve super!!brzo će bebe dobit na kilaži!!

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Garfy prvotno napisa
    Citiraj ana-blizanci prvotno napisa
    garfy kako bebe???
    dobro su, danas su teške 1890 i 1690. živahne su, prošla im je i žutica. šta mislite kad bi mogle doma. rođene su u 33. tj.
    U Petrovoj puštaju kući sa 2220gr. ako je sve ostalo ok
    Pusa za vas tri

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U Splitu ih vole držati preko svake mjere. Uvijek možeš tražiti otpuštanje uz potpis (ako se čeka samo kilaža).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

MOje cure su od jučer u toplom krevetiću. Nisu više u inkubatoru :D :D

Ja sam vadila urin i imam još uvijek povišene proteine na ++ (bili su na +++) a ja sam sa 80 kg došla na 61. Zašto ti proteini ne padaju, zna li netko.

Povišeni su i leukociti ali to kažu da je normalno 45 dana nakon poroda (još krvarim lagano)

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Garfy, ne znam ti ništa o tlaku nakon poroda, samo vam svima trima ( četvoro sa mužem ) želim čestitati i da čim prije dođete k sebi

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čestitam ti na curkama
    kad izađu iz inkubatora obično brzo idu i kući (nama je trebalo nekih 10-tak dana za tih zadnjih 400g)

ja sam uz preeklampsiju imala i odljuštenje posteljice i help sindrom u 32. tjednu. tlak mi je skakao još par mjeseci poslije poroda, lijekove sam dobila po potrebi (ako se popne iznad 150/110). ne sjećam se više detalja, ali znam da mi ni nakon 2 tjedna (onda sam išla kući ) nisu sve vrijednosti (krvi i urina) bile u normali, ali doktorima je bilo bitno da padaju

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Curice, zanima jel se možda jedna od vas nakon preeklampsije odlučila na novu trudnoću, i kako sad stojite s tlakom i ostalim popratnim pojavama? Ja vučem visoki tlak od trudnoće već 2,5 godine, na terapiji sam, ali silno želim još jednu bebu. Frka me je jer mi i prvo iskustvo bilo dosta traumatično, kako za mene tako i za bebača (mala porođajna težina, krvarenje u mozgu...). Osim toga, nakon poroda (carski rez) dobila sam trombozu pa je ogromna šansa da je opet dobijem. Molim da mi se javite ako imate kakvih iskustava s tim i drugom trudnoćom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lexy, ja sam imala jos jednu trudnocu nakon preeklampsije. drugi se malac rodio tocno 4 godine i par dana nakon prvog.

u cijeloj prici mi je puno znacilo sto sam imala lijecnika koji me pratio u prvoj trudnoci i kojemu sam vjerovala. pa bih to i tebi savjetovala, da nadjes nekog takvog. on ce najbolje znati i sto si prosla i sto se s obzirom na trenutno stanje moze ocekivati u sljedecoj trudnoci.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ivana 7997, hvala na informaciji. Reci, jesi li imala problema u drugoj trudnoći vezanih uz preeklampsiju? I kako ste ih držali pod kontrolom? Molim te da mi to napišeš jer silno želim drugu bebu, a fakat me je trta. Ali, ako si ti dobro prošla onda ima nade i za mene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa...nisam bas dobro prosla, odnosno jesam na kraju ali bilo je frke ohoho. zato ti i kazem da je najbolje da sve pretreses dobro sa svojim lijecnikom. meni je moj nakon druge trudnoce rekao da bi to bilo to.

bebano avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ne znam da li se ovo kod mene moza nazvati preeklamsija ali mi se zna desiti da mi pritisak varira. Moj pritisak prije trudnoce je uvijek bio jako nizak recimo 110/60, pa i nizi.
    Prije recimo mjesec dana mi se desilo da mi je 140/80 i od tada sam 15 dana svaki dan mjerila i uvijek mi je bio ok. Danas me prilicno boli glava, juzina je vani, a ja sam ipak izmjerila pritisak jer sam osjetila kao da mi pulsira. I on je 140/80. Znam da to nije previse ali ipak za nekoga kome je inace jako nizak ovo je povisoko. Panicar sam i odmah se uplasim. Inace sam u 15 tj. trudnoce.
    Molim vas jeli neko imao ovakvo iskustvo i sta mi je pametno da radim? Negdje sam procitala da se moze popiti apaurin. Jeli to ok? Sljedeci pregled mi je 27.12 to cu obavezno spomenuti svojoj dr. Trebam li paniciti ili ovo moze imati i veze sa promjenom vremena? Inace sam meteoropata pravi.. Hvala.

bebano avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Niko nece da mi da savjet za visok pritisak ...
    Ako je ovo visoko sto sam gore napisala..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ti nažalost ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali mogu ti samo reći da je vikendom puno manje cura na forumu nego radnim danima...ne bih rekla da ti netko neće odgovorit nego jednostavno zbog manje posjeta nekad pitanje malo duže čeka odgovor...vjerujem da će ti se javiti netko tko zna ubrzo, postala si prije cca 2,5 sata...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda ti ovaj link pomogne dok se netko ne javi:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ht=preklamsija

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo još neki link koji sam našla:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ght=visok+tlak

bebano avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ZO hvala ti puno na javljanju i na likovima .
    Ma u pravu si ja bih da neko 'cuci' i ceka da ja postavim pitanje i odmah mi odgovori . Ali znas kako je kada te nesto uplasi pa ne razmisljas realno.
    Idem vidjeti sta ima na ovim linkovima koje si mi dala. Hvala ti puno jos jednom .

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a možda ti pomogne i ovaj tekst s portala

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

bebano

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

to što ti tlak povremeno skoči , nije strašno - trebaš paziti da ne pređe 150 ili donji da ne pređe 100. U tom slučaju se obavezno javi svom liječniku , a kada osjetiš da je "skočio " udahni svježeg zraka i malo prilegni ( obično prođe ).

bebano avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala Otta .
    Za sada mi se, hvala Bogu, nije desilo ni jednom da mi je preko 140/80. U svakom slucaju ja cu ove povremene "skokove" spomenuti svojoj dr. pa da vidim sta ce mi ona reci. Nije mi jasno zasto tako s vremena na vrijeme skoci.
    Hvala vam na savjetima .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •