Pozdrav svima!

Prvi put otvaram pitanje na forumu, iako ga pratim već duže vrijeme.
Do sada nisam naišla na slučaj identičan svome, pa me zanimaju vaša iskustva, mišljenja i savjeti.

MM (42 godine) i ja (37 godina) roditelji smo 6-godišnjeg sina. Oduvijek smo maštali o obitelji sa dvoje djece. Prije 4 godine smo zaključili da je vrijeme za drugo dijete. Nakon dvije godine uzaludnih pokušaja, javili smo se na VV. Tamo smo prošli veliki broj pretraga i testova, te dijagnoza je sljedeća:

brisevi sterilni, MM: maksimalna oligozoospermija, koja varira tj. ponekad se očituje, a ponekad je nalaz dobar, JA: hormoni u redu, HSG rtg opstrukcija obje tube u proksimalnom dijelu (ne postoji mogućnost propuhivanja jajovoda).

Jedini postupak koji dolazi u obzir je ICSI. Postoje dvije opcije koje su u ovom momentu moguće:

1) laparoskopija – potpuno uklanjanje jajovoda
2) ulazak u postupak sa stanjem jajnika i jajovoda kakvi jesu.

Dio liječnika je za prvu opciju, dok dio smatra da nije potrebno raditi uklanjanje jajovoda.

Moja razmišljanja su sljedeća:

Ukoliko se ide na prvu opciju ulazak u postupak se odgađa za još 6-7 mjeseci, a ja nemam mnogo vremena do svoje 38 godine. Radi se uklanjanje nečega, zbog mogućnosti vanmateričnih trudnoća i smanjenja šansi u procesu. Da nisam radila HSG nikada ne bih ni znala za stanje jajovoda tj. ta pretraga se u mom slučaju na početku smatrala suvišnom zbog jednog djeteta. Uklanjanjem jajovoda smanjuje se sposobnost proizvodnje jajnika, te bih ranije ušla u menopauzu. U biti želim pokušati sa situacijom ovakvom kakva jest, jer vjerujem da ukoliko dođe do oplodnje, mogu primiti to malo biće i iznijeti ga do kraja .