Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Izrada svijeca od vostanih ploca - povoljno!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Izrada svijeca od vostanih ploca - povoljno!

Vjerojatno znate da svatko od vas moze lako napraviti svjecicu od vostanih ploca koje pcelari upotrebljavaju u kosnicama. Uzme se fitilj (pamucna "spagica"), zamota oko toga vostana ploca i gotovo za par minuta! Fino mirise, po medu, a i lijepo gori ... to nam je jedan od najomiljenijih poklona za Bozic, ili neka lijepa elaborirana svijeca kao manji samostalan poklon ili neka manja, kao dekoracija vecem poklonu.

No, dugo vremena smo kuburili sa materijalom - dok sam zivio u Austriji tamo je bilo tih ploca i fitilja u svakom pcelarskom ducanu, a pred Bozic i na svakom cosku na adventskim sajmovima. No, kod nas je bilo drugacije - pcelarska centrala je to nekad davno povremeno imala, no u zadnje vrijeme uglavnom ne, tako da smo se dovijali na razne nacine, najcesce kupovinom u Austriji ili Sloveniji.

No, ovih dana sam otkrio bogato opskrbljen ducan "PIP" u kojem se moze naci sve za pcelarstvo, ukljucivsi i te ploce, prodavac kaze da ih imaju uvijek, i to po vrlo povoljnoj cijeni: 59 kn/kg. U 1 kg ide otprilike 10 vostanih ploca nesto vecih od A4 formata. :D

Ducan se nalazi na staroj trnjanskoj trznici (da, jos uvijek zivotari), u Trnjanskoj ulici, 200 m iza palace pravde po Trnjanskoj pa onda lijevo (ducan je cca 50 m unutar trznice, s desne strane). Radi 8-16h, subotom do 13h.

A fitilje sad mozete nabaviti recimo u Hobby art centru u Vukovarskoj (izmedju Drziceve i Vranovine), 1 m je 6 kn.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nekak mi se čini da u Staroj Vlaškoj ima isto PIP dućan. Ako hoćeš, mogu provjeriti.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    nekak mi se čini da u Staroj Vlaškoj ima isto PIP dućan. Ako hoćeš, mogu provjeriti.
    Ima i na Dolcu, ali tip u Trnju je rekao da samo oni drze vostane ploce, dok drugi imaju samo potrosacki izbor robe: medovi i sl.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Te ploče se zovu "satne osnove", a puno veći cirkus je dobar fitilj.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Te ploče se zovu "satne osnove", a puno veći cirkus je dobar fitilj.
    Ja sam to prvo upoznao u Austriji pod nazivom "Wachsplatten" pa sam onda to slobodno preveo na hrvatski i dobio "vostane ploce" i svi me dobro razumiju.

A zasto "satne"? To ima veze sa "saćem", a "saćne" bi bilo malo nezgrapno, ali opet ...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Točno. Te ploče imaju utisnutu osnovu saća i time se pčele "nagovore" da na tom mjestu naprave normalno, a ne trutovsko ili matično saće. Ploče se postavljaju na okvir na kojem su napete žice koje to sve drže na mjestu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A zasto "satne"? To ima veze sa "saćem"
    nagađam da je osnovni korijen "sat" -> izvedena riječ satje=saće

[/lingvist amater]

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    A zasto "satne"? To ima veze sa "saćem"
    nagađam da je osnovni korijen "sat" -> izvedena riječ satje=saće

[/lingvist amater]
    Jest, skuzio sam i ja da je rijec o palatalizaciji (T -> Ć ispred E), no potpuno mi je nepoznata originalna rijec (vjerojatno zaista jest "satje", to mi nije palo na pamet).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moji imaju Akademijin rječnik u bar 10 svezaka, pa kad sam sljedeći put kod njih pogledat ću

on topic, ideja je super

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Postoje 2-3 sablonske verzije tih svijeca koje moze svatko napraviti u roku 3 minute. Jedna je da jednostavno stavis fitilj na rub ploce i zafrces cijelu plocu. Brzo, ali ne bas i osobito lijepo, jer dobijes klasicnu svijecu ravnih rubova.

Ljepse je plocu prerezati dijagonalno, stavis fitilj uz dulju stranicu tog pravokutnog trokuta i onda frces da dobijes piramidalnu svijecu. Ako se to radi pazljivo, dobiju se zaista lijepe svijece.

Od perverzija, moze se zafrkati dupla svijeca (gledam jednu na stolu tu na poslu ), naprave se dvije male pravokutne, onda se jedna ubaci u drugu pa se zajedno dovrsi frkanje.

Ili se izrazu mali komadici ploce pa se jednostavno zalijepe (pritisnu, sve to je ionako malo ljepljivo pa drzi bez frke) na svijecu kojeg god oblika.

Naravno, masti nema ogranicenja, ima jos puno mogucnosti ...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za fitilj sam nekoć davno pročitala da su dobri končići od filter vrećica za čaj jer da su od pamuka. Meni su samo katkad bile tanke, pa sam motala više njih. Još da mi je nać vosak u Splitu i otić ga kupit prije nego rodim

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Živio google

Našla u Splitu adresu:

PREDSTAVNIŠTVO
    SPLIT
    SKLADIŠTE I PRODAVAONICA
    HR 21000 Split
    Mosećka 52
    tel/fax:
    ++385 (0) 21 502 635

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Za fitilj sam nekoć davno pročitala da su dobri končići od filter vrećica za čaj jer da su od pamuka. Meni su samo katkad bile tanke, pa sam motala više njih. Još da mi je nać vosak u Splitu i otić ga kupit prije nego rodim
    Moje je iskustvo da je deblji fitilj bolji od tanjega.
    Nekad, za nestasice pravih fitilja, stavljao sam i pamucne znirance od cipela, ali nisu htjeli dobro gorjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

opet ja OT ali znala sam podsvjesno da mi je taj sat odnekud poznat...

Kućica,
    glupost!
    Moje mi njuške,
    svoju bih dao
    za gnjile kruške.
    Za satić meda
    dat' ću je svakom!

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hehe, Ailish, i mene je odmah asociralo na Ježevu kućicu :D .
    Inače T u Ć je jotacija, ne palatalizacija .

@ Tatek: Jel bi htio malo detaljnije objasniti kako je smotana ta "dupla svijeća". Zvuči vrlo interesantno, ali ne mogu si baš stvoriti sliku... PLZZZ.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Hehe, Ailish, i mene je odmah asociralo na Ježevu kućicu :D .
    Inače T u Ć je jotacija, ne palatalizacija .

@ Tatek: Jel bi htio malo detaljnije objasniti kako je smotana ta "dupla svijeća". Zvuči vrlo interesantno, ali ne mogu si baš stvoriti sliku... PLZZZ.
    Ah, da imas pravo sa jotacijom ...

Dupla svijeca: Jednu zamotaj do pola, stavi na stranu. Drugu zamotaj do pola i zatim stavi do nje (pored prve, na onaj nenamotani dio) drugu. I onda motaj dalje, imas dav sloja koji idu jedan na drugi. I naravno, imas i dva fitilja.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala, Tatek! Mislim da sam sad skužila, ali vidjet ću tek kad probam...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da ne otvaram novu temu: da li znate gdje se povoljno mogu kupiti više komada svijeća običnih bijelih dimenzija otprilike: 6x7cm (oko 30, 40 komada) na području Zagreba?

Ako imate koga za preporučiti?

Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja sam jednu malu mini svijeću na cvjetnom platila 10 kn, dobar utržak prodavača

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj katarina prvotno napisa
    a ja sam jednu malu mini svijeću na cvjetnom platila 10 kn, dobar utržak prodavača
    Od jedne voštane ploče (cca 6 kn/komad) se može napraviti recimo 4 svijeće srednje veličine - dakle, utrošak voska je oko 1,5 kn. Fitilja se potroši recimo 10-15 cm (1 m = 6 kn), dakle on košta oko 1 kn.
    I svijeća košta 2,5 kn za materijal, a ostatak je za rad (potroši se cca 2-3 minute).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

eh, ja sam kupovala vosak u komadu od pčelara, ne sjećam se koliko je bio po kili...
    taj vosak sam topila i umješala bih cimeta, kave, a i sam po sebi lijepo miriše, onda bi lijevala u kalupe od kartona. Najveći problem - kako postaviti fitilj da stoji ravno, uvijek se malo naginje pa svijeća može curiti samo na jednu stranu - tako se brže troši.

jako zgodan efekt - u kalup se utrpa malo smrvljenog leda, recimo 3 cm visine. onda se nalije vosak, a led se rastopi, i dobijete svijeću na rupe, plamen gori iznutra.

Puno je kompliciranije sve skupa od jednostavnog savijanja ploča. Meni je bilo zabavno. Ali sad više ne stignem.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Meni trebaju svijeće za svadbu, za aranžmaniće, otprilike 6x7 cm, baš i nemam vremena da ih sama izrađujem, osim ako me ne "ulovi" jedan dan, trebam ih 30tak takvih i bijelih.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ima li tih ploca jos uvijek?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Ima li tih ploca jos uvijek?
    U dućanu su mi tada rekli da ih imaju uvijek.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Super, hvala! Ici cu provjeriti.

(Ako uopce nadjem gdje je to.. haha).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jel postoji negdje radionica svijeća u zagrebu ?!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    jel postoji negdje radionica svijeća u zagrebu ?!
    kaj nije Širok u Staroj Vlaškoj?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •