Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 251

Tema: Pričajmo o dohrani 3.

  1. #51
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno

    Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Evo i ja jedno pitanje. Htjela bih mu uvesti treci obrok, a ne znam sto. Oko 11 pojede puru/griz/proso s bananom, jabukom ili kruskom, a navecer mu dajem ili graghorice s povrcem, ili rizu s povrcem, a ponekad krumpir (rijetko). Sto bih mu mogla dati kao treci obrok ako ne jede jos bijeli sir ni jogurte?
    Mi smo prije uvođenja jogurta kao mali međuobrok pili frape od zobenog mlijeka i nekoga voća.

  2. #52
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    jedno pitanje za vas pametne - ja izgleda nisam!
    baka nam je donijela neke (kršitelj koda)ove vocne kasice u kojima ima samo voca i koji dodatni vitamin, bez aditiva, konzervansa itd. pakirane su u male plasticne casice, kao puding. e sada mene zanima: kako te 100% prirodne kasice ( ) mogu imati rok trajanja do 6. mjeseca 2008. godine???? :? to mi nekako ne ide u glavu.
    ne znam kako mogu, ali nema šanse da to dajem svojoj bebi

  3. #53

    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    171

    Početno

    gdje se kupuku rižine pločice? jako dobra ideja
    jer sam primjetila da voli da gricka, bio šta

  4. #54
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    imaš ih u dm, merkatoru, konzumu,...

  5. #55

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    593

    Početno

    Nadohranu smo zapoceli sa 6mj i 4dana,sa rizinim pahuljicama,u mom izdojenom.
    Prihvatio odlicno,prvi mjesec dana jeo super,drzala se reda,jeo svaku namirnicu 3 dana.
    Odjednom STRAJK,nece nista osim cice,kad mu krenem sa zlicom prema ustima stavi si rucicu na usta i nece,ma nema sanse.
    Ta faza je trajala 20-ak dana i onda odjednom poceo i to jos bolje nego prije.
    Do sad je jeo:
    -voce:jabuka,kruska,banana,marelica,...
    -povrce:tikvice,brokula,karfiol,batat,mrkva,krumpir ,korabica,cikla...
    -zitarice:riza,rizine kekse,proso,palenta,5 korn,...
    -meso:piletina,puretina i janjetina koja nije prosla slavno.
    -riba:mol.
    I uz skoro svako jelo,naravno ne u voce,dodajem kap maslinovog ulja!
    Do danas je imao jedan obrok dnevno,i to uglavnom izmedju 12-14h.
    A od danas krecemo i sa dugim obrokom.
    Planirala sam mu davat ujutro,dorucak,oko 11h,nesto od voca,nekad solo nekad sa zitaricama,
    a za rucak,koji bi mu davala oko 16h kombinirala bih povrce,zitarice i meso...kako kad.

  6. #56

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Mi ovako:
    oko 10-11h riža/proso/amarant/kvinoja/zobene pahuljice sa voćem
    oko 15h neka druga žitarica(koja nije bila za doručak) i mahunarka sa povrćem
    oko 19,30h malo svježeg sira sa voćem
    + dojenje
    Nikad nije probao ( i neće dok se mene pita) keksolina, čokolina itd.

    Ivana B-G, ako bolje pogledaš (kršitelj koda)ovu staklenku vidjet ćeš da piše "bez konzervansa" sa zvjezdicom, a ispod minijaturnim slovima "u okviru zakona" ili tako nekako.
    sbuczkow, slatku rižu, amarant, kvinoju imaš u trgovinama zdrave hrane

  7. #57
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    i da ovdje pitam: kako proso izgleda kad je skuhano? kuham već 15 minuta a još je u bobicama (doduše rascvjetanim), jel to mora biti neka kompaktna smjesa, kao griz ili žganci?

  8. #58
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    i da ovdje pitam: kako proso izgleda kad je skuhano? kuham već 15 minuta a još je u bobicama (doduše rascvjetanim), jel to mora biti neka kompaktna smjesa, kao griz ili žganci?
    u principu,zadrži tu bobičavu formu,jedino kad ga malo duže kuhaš(recimo u supi) onda te bobice ekspandiraju,ali su i dalje dobro uočljive.

    nikad proso nije kao griz ili palenta

    kuskus da,ali proso ne

    barem kod mene :/

  9. #59

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Proso se kuha 40 min. za bebe, tako da se bobice raspadnu.

  10. #60
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ali nikad skroz,tj.ne bude baš kašasto kao palenta,više kao riža kad se raskuha

  11. #61

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    ali nikad skroz,tj.ne bude baš kašasto kao palenta,više kao riža kad se raskuha
    da, tako nekako kao riža

  12. #62
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    oke, raskuhala sam kao rižu (iako joj rižu nikad ne raskuhavam, kuha se oko 20 minuta :/ )

  13. #63

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj upornamama prvotno napisa
    Proso se kuha 40 min. za bebe, tako da se bobice raspadnu.
    Hm, ja ga kuham dosta krace i bude kuhan. Samo ga onda malo zgnjecim pirunom jer T jos uvijek ne voli grudice.

    Ivana ,cini mi se da ne mora biti nikakvih konzervansa kad ima šećera. To je optrilike kao kad je moja baka radila marmeladu pa bi dobro sterilizirala posudu i hermeticki zatvorila tako da nista nemre unutra. Bar mi se tako čini. A u kasicama ima dovoljno šećera da djeluje kao konzervans.

  14. #64
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    oke, margiti grudice nimalo ne smetaju, znači mogu i kraće kuhati (bilo me strah da ne bude sirovo jer nemam iskustva s prosom i ne znam može li dijete imati probavnih smetnji ako je sirov)

    znači, ako djetetu ne smetaju grudice i bobice, može i 20tak minuta.

    hvala

  15. #65
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    40 min.-optimalno za bebin probavni sistem

  16. #66
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    pogledala sam te kasice, i da, pise "bez konzervansa u okviru zakona" (ne tocno tako, ali otprilike)...a to sa secerom :? pise da su bez secera? mislim, svakako nisam bas bila "za" da mu dam, a sad cu ih ja pojesti....
    nego kupila sam mu danas kukuruzni griz od Severa. koliko se dugo kuha???? ne pise na pakiranju, a sumnjam da je instant!?

  17. #67
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    uh, zaboravih jedno pitanjce...
    a sta je sa prosinim pahuljicama?koliko se one kuhaju????

  18. #68

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    40 min.-optimalno za bebin probavni sistem
    Why?

  19. #69

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Mi smo prije uvođenja jogurta kao mali međuobrok pili frape od zobenog mlijeka i nekoga voća.
    Ok, samo sto mu ne zelim davati ta mlijeka. Radije ga onda podojim. A sto drugo? Pogotovo sad kad nema bas nekog voca?

    Jeste probali raditi vocni "puding"? Skuha se nekakav kompot i onda dodati unutra Gustin (kukuruzni skrob) i pustiti da se zgusne. U Poljskoj se to cak nekako i zove ali prevedeno na hrvatski zvuci predebilno pa cu naziv izostaviti.

  20. #70
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    jedno pitanje za vas pametne - ja izgleda nisam!
    baka nam je donijela neke (kršitelj koda)ove vocne kasice u kojima ima samo voca i koji dodatni vitamin, bez aditiva, konzervansa itd. pakirane su u male plasticne casice, kao puding. e sada mene zanima: kako te 100% prirodne kasice ( ) mogu imati rok trajanja do 6. mjeseca 2008. godine???? :? to mi nekako ne ide u glavu.
    Pa kad radiš zimnicu, pasteriziraš i to što je pasterizirano može stajati i do godine dana.
    I zašto te to čudi? Ima nebrojeno firmi koje rade kašice koje su prirodne i organske, bez aditiva.

  21. #71
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Citiraj white_musk prvotno napisa
    40 min.-optimalno za bebin probavni sistem
    Why?
    pa kako su meni objasnili,
    proso se sastoji iz dva dijela,ljuska i srž
    bebe mogu "iskoristiti" samo srž,a ljuska puca tek naokn 40 minuta

    et,pa ti sad vidi

  22. #72

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    bebe mogu "iskoristiti" samo srž,a ljuska puca tek naokn 40 minuta
    Aaaaa, ali ovaj u DM-a je drukciji nego onaj koji sam jednom kupila u ducanu koji je bio cijeli "ljuskast" pa sam ga bacila jer sam mislila da su ga lose ocistili. He he. A ovaj iz Dm-a je potpuno ociscen od ljuskica i stvarno nemas sto s njim raditi 40 minuta- valjda bi nestao za to vrijeme. Tako, da proso kuham isto tako nekako kao Lut, 20ak minuta i bude vec skroooz raspadnut i rascvjetan.

  23. #73
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    super!

    važno je samo da se,kao što ti lijepo reče,rascvjeta

  24. #74
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Proso za ljudsku ishranu je već oljušteno (ili barem tako piše na onom koje ja kupujem).
    Neoljušteno proso mogu svariti samo ptice, (da bi to uspjele gutaju kamenčiće... )

  25. #75
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Proso za ljudsku ishranu je već oljušteno (ili barem tako piše na onom koje ja kupujem).
    Neoljušteno proso mogu svariti samo ptice, (da bi to uspjele gutaju kamenčiće... )
    čuj ti vještice,starog ornitologa 8)

  26. #76
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Čuj, i vrapci na grani znaju da sam teški štreber 8)
    BTW ovo za proso je istina

  27. #77

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj white_musk prvotno napisa
    čuj ti vještice,starog ornitologa 8)

    čuj, ovaj sto sam ja nasla u ducanu se kuhao, kuhao i kuhao i kad sam ga dala malome, sve su ljuskice plutale okolo, tako da vjerujem da to samo kokosji zeludac moze svariti.

  28. #78
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    aha!
    ja sam ornitolog poletarac

  29. #79

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    64

    Početno

    Curke, a sta napraviti da mi proso ne bude gorak? Dva puta sam pravila i dijete se ispovracalaa i bas je bilo gorko. Ili je mozda to neka cudna vrsta.
    OT Sbuckov kako sa mlijekom, jesi pocela neko drugo mlijeko ili se jos druzis sa elektricarkom .
    Hvala.

  30. #80
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ovaj moj nije gorak, dapače, slatkast je

  31. #81

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj roro prvotno napisa
    Curke, a sta napraviti da mi proso ne bude gorak? Dva puta sam pravila i dijete se ispovracalaa i bas je bilo gorko. Ili je mozda to neka cudna vrsta.
    Prije kuhanja treba ga dobro isprati u mlakoj vodi.

  32. #82
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    e kad smo kod ispiranja, ja ne perem ni rižu ni proso (iako znam da to kao treba raditi)
    uopće ne kužim što znači oprati rižu/ proso? kako se to radi? staviš u vodu pa iscijediš ili kako?
    i zašto se to mora raditi?

  33. #83
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Zato što u prosu nekad ima ljuskuca i neke prašine, pa kad ga ispireš voda bude sva bijela.
    I riža isto.

  34. #84
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Staviš u cjedilo i pod mlazom hladne vode ispireš.

  35. #85
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    aha, znači da se ispere od prašine, mislila sam da je nešto opasnije u igri.
    nemam cjedilo

  36. #86

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Konkretno, bijela riža zna biti polirana sa brašnom , pa sad ti vidi želiš li to davati bebi.

  37. #87
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    opa
    do sad je bio samo basmati u igri (oke, i to je bijela)
    i kaj sad, moram u namu po cjedilo

  38. #88
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    aha, znači da se ispere od prašine, mislila sam da je nešto opasnije u igri.
    nemam cjedilo
    Procjedi kroz gazu.

    Osim toga ispire se zato da ne opterećuje probavu tim dodatcima.

  39. #89
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    nemam gazu
    nemrem vjerovat, ja niš nemam

  40. #90
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    nemam gazu
    nemrem vjerovat, ja niš nemam
    Može i zavjesa!

  41. #91
    Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    Loch Bundek
    Postovi
    5,532

    Početno

    Može i tetra (nemoj samo reći da ni to nemaš).

  42. #92
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    evo nas iz šetnje
    sad imam cjedilo
    a imam i kvinoju, amarant i slatku rižu, samo ne znam kak se to kuha. pa mi pomognite

  43. #93
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    evo nas iz šetnje
    sad imam cjedilo
    a imam i kvinoju, amarant i slatku rižu, samo ne znam kak se to kuha. pa mi pomognite
    kućanice nad kućanicama!
    Jesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
    Ja ti mogu pomoći samo za proso. Saperem ga pod vrelom vodom iz slavine. Jedino tako oprano ne bude gorko. Ostalo kod nas nema, pa ne kuham.

  44. #94
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Jesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
    jesam jesam

    a proso sam već kuhala, i nisam ga isprala, i nije bio gorak nego sladak :?

  45. #95
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    evo nas iz šetnje
    sad imam cjedilo
    a imam i kvinoju, amarant i slatku rižu, samo ne znam kak se to kuha. pa mi pomognite
    a gazu,zavjesu i tretra-pelenu

  46. #96
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno


    nemojte me zezat nego mi recite kak se te stvari kuhaju

  47. #97
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Pretpostavljam da je to do sorte oliti vrste prosa, ta gorčina. I meni bude sladak kad ga dobro operem vrelom vodom. To je jedino proso koje mogu nabaviti, pa nemam pojma kakvo izgleda neko drugo :?
    Idem poslom za SA krajem mjeseca, gdje se to tamo kupuje? Ima li ovih raznih egzotika, voljela bi bar vidjeti kako izgledaju
    Pliz, ako ima Sarajki, nek se jave.

  48. #98
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

  49. #99
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Hvala draga Može li malo pobliže - gdje je radnja, blizu čega? Je li bar u nekakvom širem centru grada?

  50. #100

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    proso+amarant
    1/2 šalice prosa
    1/2 šalice amaranta
    8 šal. vode
    Kuhati 40 min. otkad zakuha


    smeđa riža+slatka riža+amarant
    1/3 šal. smeđe riže
    1/3 šal. slatke riže
    1/3 šal. amaranta
    7 šal. vode
    Kuhati 40 min. otkad zakuha

    kvinoja s povrćem
    1/2 šal. prosa
    1/2 šal. kvinoje
    povrće po želji
    Žitarice kuhati 40 min. otkad zakuhaju, dodati povrće onoliko minuta prije kraja koliko mu je potrebno da se skuha.

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •