Mi smo prije uvođenja jogurta kao mali međuobrok pili frape od zobenog mlijeka i nekoga voća.sbuczkow prvotno napisa
Mi smo prije uvođenja jogurta kao mali međuobrok pili frape od zobenog mlijeka i nekoga voća.sbuczkow prvotno napisa
ne znam kako mogu, ali nema šanse da to dajem svojoj bebiIvana B-G prvotno napisa
gdje se kupuku rižine pločice? jako dobra ideja
jer sam primjetila da voli da gricka, bio šta
imaš ih u dm, merkatoru, konzumu,...
Nadohranu smo zapoceli sa 6mj i 4dana,sa rizinim pahuljicama,u mom izdojenom.
Prihvatio odlicno,prvi mjesec dana jeo super,drzala se reda,jeo svaku namirnicu 3 dana.
Odjednom STRAJK,nece nista osim cice,kad mu krenem sa zlicom prema ustima stavi si rucicu na usta i nece,ma nema sanse.
Ta faza je trajala 20-ak dana i onda odjednom poceo i to jos bolje nego prije.
Do sad je jeo:
-voce:jabuka,kruska,banana,marelica,...
-povrce:tikvice,brokula,karfiol,batat,mrkva,krumpir ,korabica,cikla...
-zitarice:riza,rizine kekse,proso,palenta,5 korn,...
-meso:piletina,puretina i janjetina koja nije prosla slavno.
-riba:mol.
I uz skoro svako jelo,naravno ne u voce,dodajem kap maslinovog ulja!
Do danas je imao jedan obrok dnevno,i to uglavnom izmedju 12-14h.
A od danas krecemo i sa dugim obrokom.
Planirala sam mu davat ujutro,dorucak,oko 11h,nesto od voca,nekad solo nekad sa zitaricama,
a za rucak,koji bi mu davala oko 16h kombinirala bih povrce,zitarice i meso...kako kad.
Mi ovako:
oko 10-11h riža/proso/amarant/kvinoja/zobene pahuljice sa voćem
oko 15h neka druga žitarica(koja nije bila za doručak) i mahunarka sa povrćem
oko 19,30h malo svježeg sira sa voćem
+ dojenje
Nikad nije probao ( i neće dok se mene pita) keksolina, čokolina itd.
Ivana B-G, ako bolje pogledaš (kršitelj koda)ovu staklenku vidjet ćeš da piše "bez konzervansa" sa zvjezdicom, a ispod minijaturnim slovima "u okviru zakona" ili tako nekako.
sbuczkow, slatku rižu, amarant, kvinoju imaš u trgovinama zdrave hrane
i da ovdje pitam: kako proso izgleda kad je skuhano? kuham već 15 minuta a još je u bobicama (doduše rascvjetanim), jel to mora biti neka kompaktna smjesa, kao griz ili žganci?
u principu,zadrži tu bobičavu formu,jedino kad ga malo duže kuhaš(recimo u supi) onda te bobice ekspandiraju,ali su i dalje dobro uočljive.Lutonjica prvotno napisa
nikad proso nije kao griz ili palenta
kuskus da,ali proso ne
barem kod mene :/
Proso se kuha 40 min. za bebe, tako da se bobice raspadnu.
ali nikad skroz,tj.ne bude baš kašasto kao palenta,više kao riža kad se raskuha
da, tako nekako kao rižawhite_musk prvotno napisa
oke, raskuhala sam kao rižu (iako joj rižu nikad ne raskuhavam, kuha se oko 20 minuta :/ )
Hm, ja ga kuham dosta krace i bude kuhan. Samo ga onda malo zgnjecim pirunom jer T jos uvijek ne voli grudice.upornamama prvotno napisa
Ivana ,cini mi se da ne mora biti nikakvih konzervansa kad ima šećera. To je optrilike kao kad je moja baka radila marmeladu pa bi dobro sterilizirala posudu i hermeticki zatvorila tako da nista nemre unutra. Bar mi se tako čini. A u kasicama ima dovoljno šećera da djeluje kao konzervans.
oke, margiti grudice nimalo ne smetaju, znači mogu i kraće kuhati (bilo me strah da ne bude sirovo jer nemam iskustva s prosom i ne znam može li dijete imati probavnih smetnji ako je sirov)
znači, ako djetetu ne smetaju grudice i bobice, može i 20tak minuta.
hvala![]()
40 min.-optimalno za bebin probavni sistem
pogledala sam te kasice, i da, pise "bez konzervansa u okviru zakona" (ne tocno tako, ali otprilike)...a to sa secerom :? pise da su bez secera? mislim, svakako nisam bas bila "za" da mu dam, a sad cu ih ja pojesti....![]()
nego kupila sam mu danas kukuruzni griz od Severa. koliko se dugo kuha???? ne pise na pakiranju, a sumnjam da je instant!?
uh, zaboravih jedno pitanjce...
a sta je sa prosinim pahuljicama?koliko se one kuhaju????
Why?white_musk prvotno napisa
Ok, samo sto mu ne zelim davati ta mlijeka. Radije ga onda podojim. A sto drugo?Balarosa prvotno napisa
Pogotovo sad kad nema bas nekog voca?
Jeste probali raditi vocni "puding"? Skuha se nekakav kompot i onda dodati unutra Gustin (kukuruzni skrob) i pustiti da se zgusne. U Poljskoj se to cak nekako i zove ali prevedeno na hrvatski zvuci predebilno pa cu naziv izostaviti.![]()
Pa kad radiš zimnicu, pasteriziraš i to što je pasterizirano može stajati i do godine dana.Ivana B-G prvotno napisa
I zašto te to čudi? Ima nebrojeno firmi koje rade kašice koje su prirodne i organske, bez aditiva.
pa kako su meni objasnili,sbuczkow prvotno napisa
proso se sastoji iz dva dijela,ljuska i srž
bebe mogu "iskoristiti" samo srž,a ljuska puca tek naokn 40 minuta
et,pa ti sad vidi![]()
Aaaaa, ali ovaj u DM-a je drukciji nego onaj koji sam jednom kupila u ducanu koji je bio cijeli "ljuskast" pa sam ga bacila jer sam mislila da su ga lose ocistili. He he. A ovaj iz Dm-a je potpuno ociscen od ljuskica i stvarno nemas sto s njim raditi 40 minuta- valjda bi nestao za to vrijeme.white_musk prvotno napisa
Tako, da proso kuham isto tako nekako kao Lut, 20ak minuta i bude vec skroooz raspadnut i rascvjetan.
![]()
super!
važno je samo da se,kao što ti lijepo reče,rascvjeta![]()
Proso za ljudsku ishranu je već oljušteno (ili barem tako piše na onom koje ja kupujem).
Neoljušteno proso mogu svariti samo ptice, (da bi to uspjele gutaju kamenčiće...)
čuj ti vještice,starog ornitologa 8)vještičica prvotno napisa
Čuj, i vrapci na grani znaju da sam teški štreber 8)
BTW ovo za proso je istina
white_musk prvotno napisa
![]()
čuj, ovaj sto sam ja nasla u ducanu se kuhao, kuhao i kuhao i kad sam ga dala malome, sve su ljuskice plutale okolo, tako da vjerujem da to samo kokosji zeludac moze svariti.![]()
Curke, a sta napraviti da mi proso ne bude gorak? Dva puta sam pravila i dijete se ispovracalaa i bas je bilo gorko. Ili je mozda to neka cudna vrsta.
OT Sbuckov kako sa mlijekom, jesi pocela neko drugo mlijeko ili se jos druzis sa elektricarkom.
Hvala.
ovaj moj nije gorak, dapače, slatkast je
Prije kuhanja treba ga dobro isprati u mlakoj vodi.roro prvotno napisa
e kad smo kod ispiranja, ja ne perem ni rižu ni proso (iako znam da to kao treba raditi)
uopće ne kužim što znači oprati rižu/ proso? kako se to radi? staviš u vodu pa iscijediš ili kako?
i zašto se to mora raditi?
Zato što u prosu nekad ima ljuskuca i neke prašine, pa kad ga ispireš voda bude sva bijela.
I riža isto.
Staviš u cjedilo i pod mlazom hladne vode ispireš.
aha, znači da se ispere od prašine, mislila sam da je nešto opasnije u igri.
nemam cjedilo![]()
Konkretno, bijela riža zna biti polirana sa brašnom , pa sad ti vidi želiš li to davati bebi.
opa
do sad je bio samo basmati u igri (oke, i to je bijela)
i kaj sad, moram u namu po cjedilo![]()
Procjedi kroz gazu.Lutonjica prvotno napisa
Osim toga ispire se zato da ne opterećuje probavu tim dodatcima.
nemam gazu![]()
nemrem vjerovat, ja niš nemam
Može i tetra (nemoj samo reći da ni to nemaš).
evo nas iz šetnje
sad imam cjedilo![]()
a imam i kvinoju, amarant i slatku rižu, samo ne znam kak se to kuha. pa mi pomognite![]()
Lutonjica prvotno napisa
kućanice nad kućanicama!
Jesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
Ja ti mogu pomoći samo za proso. Saperem ga pod vrelom vodom iz slavine. Jedino tako oprano ne bude gorko. Ostalo kod nas nema, pa ne kuham.
jesam jesamJesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
a proso sam već kuhala, i nisam ga isprala, i nije bio gorak nego sladak :?
a gazu,zavjesu i tretra-pelenuLutonjica prvotno napisa
![]()
![]()
nemojte me zezat nego mi recite kak se te stvari kuhaju![]()
Pretpostavljam da je to do sorte oliti vrste prosa, ta gorčina. I meni bude sladak kad ga dobro operem vrelom vodom. To je jedino proso koje mogu nabaviti, pa nemam pojma kakvo izgleda neko drugo :?
Idem poslom za SA krajem mjeseca, gdje se to tamo kupuje? Ima li ovih raznih egzotika, voljela bi bar vidjeti kako izgledaju
Pliz, ako ima Sarajki, nek se jave.
Hvala dragaMože li malo pobliže - gdje je radnja, blizu čega? Je li bar u nekakvom širem centru grada?
proso+amarant
1/2 šalice prosa
1/2 šalice amaranta
8 šal. vode
Kuhati 40 min. otkad zakuha
smeđa riža+slatka riža+amarant
1/3 šal. smeđe riže
1/3 šal. slatke riže
1/3 šal. amaranta
7 šal. vode
Kuhati 40 min. otkad zakuha
kvinoja s povrćem
1/2 šal. prosa
1/2 šal. kvinoje
povrće po želji
Žitarice kuhati 40 min. otkad zakuhaju, dodati povrće onoliko minuta prije kraja koliko mu je potrebno da se skuha.