http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...,30,,106852.jl
Zagreb
Ravnatelj zabranio maturalac zbog klevete na internetu
Piše: Sanjin Španović
Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
--------------------------------------------------------------------------------
Ravnatelj gornjogradske Gimnazije “Tituš Brezovački”, Damir Jelenski, zabranio je učenicima 4. b razreda da odu na željeni maturalac, i to zato što je netko njega i njegovu školu anonimno oklevetao na internetskom forumu.
Ravnatelj je pročitao kritiku na internetu i prošli tjedan svojim učenicima zabranio putovanje.
Ravnatelja je oklevetala osoba koja se skriva iza pseudonima amis amisovski, a iako je taj pseudonim registriran na nekog od učenika tog razreda, učenici tvrde da je ravnatelja prozvao netko od roditelja.
Iako je zbog lošega glasa na koji je taj razred došao maturalac više od godinu dana bio neizvjestan, ravnatelj im je, kako govore, omogućio drugu priliku koju su objeručke prihvatili dobro se ponašajući tijekom prvog polugodišta.
- Naša nas razrednica zbog privatnih problema nije mogla voditi na maturalac. Tada nam je rečeno da pronađemo profesora koji će to učiniti. No zbog grupice učenika koji su imali loše ocjene i stalno markirali razred je bio na lošem glasu. Zbog velike nas odgovornosti nitko nije htio voditi na maturalac. Tada smo mislili da je sve otpalo. Tako nam priču svojeg razreda priča učenik koji je molio da ostane anoniman.
Drugi četvrti razredi prošlo su ljeto otišli na putovanje, no 4. b nije. Tada je ravnatelj Jelenski razredu postavio uvijet koji su prihvatili i ispoštovali.
- Ravnatelj nam je rekao da moramo biti dobri prvo polugodište. Mi smo se stvarno popravili, ocjene su bili vrlo dobre, nije bilo markiranja. Tada je ravnatelj rekao da možemo ići na maturalac. Našoj sreći doista nije bilo kraja - nastavlja priču maturant.
Dan poslije ravnatelj im je donio tri prijedloga za putovanje. Jedan je bio da na maturalac idu sami u svojoj organizaciji i bez odgovornosti škole. Druga je opcija bila da se organizira pravi maturalac koji će se izglasati na roditeljskom sastanku. Treća je opcija bio maturalac u Pragu za vrijeme proljetnih praznika.
- Ravnatelj je donio ponude i mi smo jednoglasno izabrali treću, koja nam se činila najprihvatljivijom - kaže drugi učenik tog razreda.
Ravnatelj Jelenski tada je prihvatio njihovu odluku i sazvao roditeljski sastanak radi konačnog dogovora. No tada se na internetskom forumu pojavio korisnik koji se krije pod pseudonimom amis amisovski. On je ravnatelja optužio za korupciju i za to da razred mimo zakona šalje na mnogo skuplji put.
- Taj dan kada je bio sazvan roditeljski, ravnatelj je ušao u učionicu i rekao da ništa od maturalca i da zbog toga možemo zahvaliti amisu amisovskom - kažu učenici.
U razredu je zavladala nevjerica, svi su bili u šoku.
- Odmah smo otišli na internet. Nismo mogli vjerovati što u forumu piše. Na kraju smo shvatili da je to napisao netko od nas iz razreda, tj. roditelj nekog od učenika. On je doista napisao laži o ravnatelju i agenciji koja bi nas vodila - kaže učenik.
- Mi bismo na taj maturalac išli i pješice. A sada zbog nekoga tko se nepotrebno urotio protiv ravnatelja nećemo moći ići - tužno su učenici rekli na kraju.
Odgovornost za putovanje mogu preuzeti roditelji
Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, potvrdio nam je da je taj razred odbio voditi u Bratislavu zbog silnih uvreda koje su o njemu napisane na internetu.
- Nitko nije bio spreman preuzeti odgovornost za razred iz brojnih, razumljivih razloga. No zbog njihova pohvalnog ponašanja i učenja u prvom polugodištu ove školske godine, bio sam spreman to učiniti. Ipak, doista je teško očekivati da ću nakon što je na moj račun izrečeno podosta uvreda i prijetnji taj razred voditi na maturalac. Maturalac nije zabranjen, učenici ga mogu organizirati, ali odgovornost preuzimaju njihovi roditelji, a ne ja - rekao nam je jučer Jelenski. Prema njegovim riječima, osim uvreda i prijetnji, na tom su forumu napisane i laži o cijeni maturalca.
- Nije istina da je maturalac bio 500 kuna skuplji od drugog. Ponuda je za 100 kuna skuplja od druge, ali druga ne uključuje hotel s četiri zvjezdice kao ona koju sam uspio isposlovati - dodao je Jelenski.