Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: pedagoški ili ne?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pedagoški ili ne?

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...,30,,106852.jl

Zagreb

Ravnatelj zabranio maturalac zbog klevete na internetu
    Piše: Sanjin Španović
    Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
    --------------------------------------------------------------------------------

Ravnatelj gornjogradske Gimnazije “Tituš Brezovački”, Damir Jelenski, zabranio je učenicima 4. b razreda da odu na željeni maturalac, i to zato što je netko njega i njegovu školu anonimno oklevetao na internetskom forumu.

Ravnatelj je pročitao kritiku na internetu i prošli tjedan svojim učenicima zabranio putovanje.

Ravnatelja je oklevetala osoba koja se skriva iza pseudonima amis amisovski, a iako je taj pseudonim registriran na nekog od učenika tog razreda, učenici tvrde da je ravnatelja prozvao netko od roditelja.

Iako je zbog lošega glasa na koji je taj razred došao maturalac više od godinu dana bio neizvjestan, ravnatelj im je, kako govore, omogućio drugu priliku koju su objeručke prihvatili dobro se ponašajući tijekom prvog polugodišta.

- Naša nas razrednica zbog privatnih problema nije mogla voditi na maturalac. Tada nam je rečeno da pronađemo profesora koji će to učiniti. No zbog grupice učenika koji su imali loše ocjene i stalno markirali razred je bio na lošem glasu. Zbog velike nas odgovornosti nitko nije htio voditi na maturalac. Tada smo mislili da je sve otpalo. Tako nam priču svojeg razreda priča učenik koji je molio da ostane anoniman.

Drugi četvrti razredi prošlo su ljeto otišli na putovanje, no 4. b nije. Tada je ravnatelj Jelenski razredu postavio uvijet koji su prihvatili i ispoštovali.

- Ravnatelj nam je rekao da moramo biti dobri prvo polugodište. Mi smo se stvarno popravili, ocjene su bili vrlo dobre, nije bilo markiranja. Tada je ravnatelj rekao da možemo ići na maturalac. Našoj sreći doista nije bilo kraja - nastavlja priču maturant.

Dan poslije ravnatelj im je donio tri prijedloga za putovanje. Jedan je bio da na maturalac idu sami u svojoj organizaciji i bez odgovornosti škole. Druga je opcija bila da se organizira pravi maturalac koji će se izglasati na roditeljskom sastanku. Treća je opcija bio maturalac u Pragu za vrijeme proljetnih praznika.

- Ravnatelj je donio ponude i mi smo jednoglasno izabrali treću, koja nam se činila najprihvatljivijom - kaže drugi učenik tog razreda.

Ravnatelj Jelenski tada je prihvatio njihovu odluku i sazvao roditeljski sastanak radi konačnog dogovora. No tada se na internetskom forumu pojavio korisnik koji se krije pod pseudonimom amis amisovski. On je ravnatelja optužio za korupciju i za to da razred mimo zakona šalje na mnogo skuplji put.

- Taj dan kada je bio sazvan roditeljski, ravnatelj je ušao u učionicu i rekao da ništa od maturalca i da zbog toga možemo zahvaliti amisu amisovskom - kažu učenici.

U razredu je zavladala nevjerica, svi su bili u šoku.

- Odmah smo otišli na internet. Nismo mogli vjerovati što u forumu piše. Na kraju smo shvatili da je to napisao netko od nas iz razreda, tj. roditelj nekog od učenika. On je doista napisao laži o ravnatelju i agenciji koja bi nas vodila - kaže učenik.

- Mi bismo na taj maturalac išli i pješice. A sada zbog nekoga tko se nepotrebno urotio protiv ravnatelja nećemo moći ići - tužno su učenici rekli na kraju.

Odgovornost za putovanje mogu preuzeti roditelji

Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, potvrdio nam je da je taj razred odbio voditi u Bratislavu zbog silnih uvreda koje su o njemu napisane na internetu.

- Nitko nije bio spreman preuzeti odgovornost za razred iz brojnih, razumljivih razloga. No zbog njihova pohvalnog ponašanja i učenja u prvom polugodištu ove školske godine, bio sam spreman to učiniti. Ipak, doista je teško očekivati da ću nakon što je na moj račun izrečeno podosta uvreda i prijetnji taj razred voditi na maturalac. Maturalac nije zabranjen, učenici ga mogu organizirati, ali odgovornost preuzimaju njihovi roditelji, a ne ja - rekao nam je jučer Jelenski. Prema njegovim riječima, osim uvreda i prijetnji, na tom su forumu napisane i laži o cijeni maturalca.

- Nije istina da je maturalac bio 500 kuna skuplji od drugog. Ponuda je za 100 kuna skuplja od druge, ali druga ne uključuje hotel s četiri zvjezdice kao ona koju sam uspio isposlovati - dodao je Jelenski.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    da
    aj malo elaboriraj .

mišljenja koja slušam su jako različita, pa me zanima mišljenje prosvjetara.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u biti ,ravnatelj je kriv jer je htio da i vukovi budu siti i koza cijela

a to je i moja pokojna baba znala da je nemoguće

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ravnatelj je postavio uvjet.
    djeca su uvjet ispoštovala.
    odabrali su maturalac, i složili se.

anonimus je nešto napisao na netu.
    ravnatelj zabranio maturalac.

hm :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gle, ravnatelj je ,po mom, pogriješio jer se na maturalac ili ide ili ne ide, a ne postavljaju se uvjeti.

očito nema iskustva, ili je htio ispasti i .....i pošten a to ne ide.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ravnatelj provodi samovolju, divlji zapad

i nama je ravnatelj pokušao zabraniti maturalac, imali smo 5 neopravdanih/glavi, a bilo nas je 36, o opravdanima neću
    pa na općem sazivu (mi, roditelji, ravnatelj, pedagog i razrednica) je sve palo u vodu, jer je naletio na otpor nas i roditelja i napad na školski sustav općenito
    doslovce smo optužili sustav da nas prisiljava na markiranje da bi mogli imai veći uspjeh (planiranje odgovaranja..)

djeca su poštovali dogovor, moj razred ne bi iz inata
    a ravnatelj je internetski nepismen kad se hvata nečeg što je netko rekao na nekom forumu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

btw ja sam davno napisala svoje mišljenje o maturalcima.

ja više NIKOG NIKAD ne vodim na maturalno pa makar dobila izvanredni otkaz te potom prala stubišta ili si pucala u nogu kao prevenciju da ne idem.

Ovo je smrtno ozbiljna izjava.

Nije me je sram napisati.

razlog?

dvije riječi
    :-
    permisivni odgoj

elvis has left the building ( topic )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko sam shvatila, taj razred je kompletno problematičan pa ni ostali profesori ne žele preuzeti odgovornost za njih.
    Baš mi je žao zbog te situacije - to je moja škola, ali bila su to druga vremena. Bile smo sve cure i ravnateljica je poznavala skoro svakog osobno. Baš mi je bilo lijepo tamo. Ne mogu biti objektivna, ali vjerujem da je ravnatelj to odlučio nakon što je razgovarao s ostalim kolegama - osim ako to nije mutiralo u neku sasvim drugu školu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

E, sad mene zanima jedno: može li njihova razrednica iz privatnih razloga odbiti voditi djecu na maturalac? Ulazi li to u njene obaveze ili ne?

Ovo, naravno, smatram nepedagoškim, ali ako se radi o problematičnom razredu onda donekle razumijem uvjete koji su im postavljeni. Odustajanje zbog interneta ne razumijem i smatram lošim postupkom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radi se o zdravstvenim, ne o "privatnim" razlozima. koliko čujem - žena je inače super.

mene zbunjuje "poruka" koju su učenici dobili... zato sam postavila pitanje...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    radi se o zdravstvenim, ne o "privatnim" razlozima. koliko čujem - žena je inače super.
    Mene ipak muči to je li obaveza (ne moralna ili bilo kakva druga) razrednika voditi učenike na maturalac tj. ako je razrednica spriječena mora li škola osigurati zamjenu ili je sve na principu dobre volje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da nije pedagoški, jer im je obećao da ako ispune neke uvjete da će ih voditi,oni su ih ispunili dajući do znanja koliko im taj maturalac stvarno znači, sad zbog nekog pojedinca ( koji je iz tko zna kojih razloga pisao neistine ) cijeli razred mora ispaštati, a profesor je po meni dosta tašta osoba i ne šalje im dobru poruku s time što ih je izigrao. mislim da nije trebao tako burno reagirati, već smireno pobiti laži, postaviti otvoreno pitanje na roditeljskom u vezi toga što je pisalo. Pa neka izglasaju povjerenje ili ne, za njega i njegovu organizaciju maturalca.Ponio se kao da mu se nije niti išlo pa je čekao da se nešto desi da ima razlog otkazati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    E, sad mene zanima jedno: može li njihova razrednica iz privatnih razloga odbiti voditi djecu na maturalac? Ulazi li to u njene obaveze ili ne?
    može, nigdje ne piše da je maturalac obavezan

terenska nastava je nešto drugo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali ,naravno, uvijek postoje pritisci

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ja neznam je li bih ja vodila razred na maturalac cisto iz moje dobre volje (a on je njih ocito mislio voditi iz njegove dobre volje) da se u toj grupi nalazi netko tko me tako kleveti a ostali (za koje ne vjerujem da ne znaju tko je ta osoba) tu osobu kriju. Iz postovanja prema meni kao osobi koja je spremna preuzeti odgovornost i voditi ih na maturalac ocekivala bih da se pobrinu da se ili ta osoba javno isprica ili da se njeno ime obznani.

Nije zivot crno bijeli pa da ides po tome da ak nesto obecas onda to ispunjavas bez obzira na sve drugo.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Slažem se s Ancicom. Ovdje nije bilo riječi o nekoj kleveti s neta, već o konkretnom slučaju oko maturalca,
    On je ravnatelja optužio za korupciju i za to da razred mimo zakona šalje na mnogo skuplji put.
    Ovdje se digla pompa i vrši se pritisak oko toga što profesor ne želi voditi djecu na maturalac, a da se bilo što dogodi, taj isti list bi na naslovnici pitao: Gdje su bili profesori?
    Da nisam doživjela, ne bih vjerovala! Nisam išla kao voditelj nego kao animator na more s klincima (7. razred). Mi svi smo kao kobci stražarili nad njima, pregledavali sobe, sjedili vani do 2 sata u noći i osluškivali ih, a nakon par dana se jedna klinka izlajala kako su cure krišom dovodile lokakne dečke u sobe, oni se skrivali pod krevetima dok bi mi provjeravali jesu li svi u sobama... ma svašta je bilo! Razrednice su poplavile od muke jer su znale da će one biti krive, a recite mi, da su na roditeljskom rekle roditeljima kako će navečer gledati pod krevete ne bi li vidjele hoće li njihove kćeri dovoditi dečke, bilo bi: Moooolim? Moja kći? I opet bi pisali u novine kako razrednica insinuira kako su njihove kćeri promiskuitetne...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam neki dan dežurala u blagovaoni i obiđem sve stolove i jedna me učenica nešto pita8 vezano za natjecanje ) ,i ja joj odgovorim i u tom trenu vidim da je jedan učenik razlio čaj po tacni.....namjerno da ostali ostanu bez čaja

pa da gdje su mi bile oči

mislim da bih trebala uvježbavati pojavljivanje na više mjesta istovremeno

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja općenito skidam kapu svima vama koje vodite djecu bilo koje dobne skupine bilo kuda. Probala sam pa znam o čemu pričam. Bila sam s još jednom mamom samo pratnja i pomoć učiteljici na jednom izletu i mogu vam reći da bih vam nakon toga podijelila bianco čekove da si na njih same upišete cifru koju hoćete za taj posao. Jedno je nastava, ali ti izleti.... Svašta čujem od prijateljica koje rade u školama. Ne može se predvidjeti puno toga što se može dogoditi tako da s jedne strane razumijem revolt ovog prof. koji je želio djecu voditi iako mu to nije obaveza a onda se dogodio incident. Čovjeku pukne film i treba ga razumjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

preuzeo je na sebe odgovornost da vodi problematičan razred i na tome mu svaka čast,nije trebao podmetati svoja leđa umjesto drugih,učinio je to iz PEDAGOŠKIH razloga...

no vjerujem da svaki čovjek,pa tako i dotični ravnatelj,ima svoje granice....njegove su vjerojatno prijeđene onog trenutka kad ga se ružno oklevetalo na internetu.

svi učenici prate taj forum i optužbe ja ne bih nazvala bezazlenim....u mojoj školi je zbog vrijeđanja profesora na blogovima promijenjen Pravilnik o pedagoškim mjerama i učenik za to dobiva strogi ukor

čovjek se vjerojatno zapitao što to njemu uopće treba,i mislim da je u pravu

ja sam također bila učenica Gornjogradske gimnazije,no čini mi se da je tada bila nešto strožih kriterija :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •