Naknada za bebaća od HZZO - a - ja sam stranac

Tema: Naknada za bebaća od HZZO - a - ja sam stranac

1. In love avatar

In love said:

Početno Naknada za bebaća od HZZO - a - ja sam stranac

Stvar je slijedeća - ja sam Slovenka, muž je Hrvat. Beba nam je rodjena u Postojni ali smo odmah nakon poroda došli u Rijeku, gdje i živimo. Dijete je hrvatski državljan, ima sredjene sve papire...Ali kad je muž pitao na HZZO oko naknade za novorodjeno bebu su ga fino odpilili, da ne može dobit ništa jer sam ja stranac. Na kraju je gospođa priznala, da zakon nema smisla jer se naknada dobiva za dijete, koje je hr državljan i ne za majku..Ali da ona tu ne može ništa. :? Sada mene interesira šta se tu može...Nije mi toliko radi para nego radi principa zašto naša beba ne može dobit nešto što joj s rodjenjem pripada... Jel bio netko u ličnoj situaciji i šta ste napravili..Komu se žaliti?
    Ljuta sam ko pas, na televiziji se stalno priča kako nataliteta pada a kad hočeš ostvarit svoja prava dobiješ nož u leđa...

2. mimoza said:

Početno

Ne kužim :?
    Pa šta nije da samo jedan od roditelja mora biti državljanin RH i najmanje 5 godina prijavljen na istoj adresi?Ako TM ima te uvijete ne kužim zašto ne bi mogli dobiti naknadu :/

3. mmmama said:

Početno

Vidi moj post od jucer na slicnom topicu - meni je suprug stranac pa su rekli da nam nece dati, a onda ipak dali (u ZG). Mozes mi se javiti na pp.

4. mikka avatar

mikka said:

Početno

ovdje je rijec o naknadi od HZZO-a, a ne onoj od grada zagreba. ne znam koji su uvjeti da dijete dobije ovu naknadu. ja sam tu naknadu dobila bez problema (md je stranac), dok su me za novac od zagreba otpilili.

in love, jesi ti bila prijavljena na HZZO da si na porodiljnom dopustu?

5. mmmama said:

Početno

A je li ti ta sluzbenica pokazala gdje to pise?

Od Grada ili od HZZO-a, svejedno, obje su za dijete, a dijete je hrv. drzavljanin.

6. dalmatinka said:

Početno

Imaš li ti osiguranje preko HZZO-a ?
    Nekako mislim da ide na tu foru....

7. Dia avatar

Dia said:

Početno

ja mislim da ti to ide preko zdrastvenog majke, ako ona nema zdrastveno preko hzzo-a ona mislim da nema pravo na to

8. Minnie said:

Početno

Da, caka je u zdravstvenom osiguranju majke:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=171&Show=638

Pravo ne ovisi o imovinskom cenzusu, već pripada svim zdravstveno osiguranim majkama.

9. sorciere avatar

sorciere said:

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Da, caka je u zdravstvenom osiguranju majke:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=171&Show=638

Pravo ne ovisi o imovinskom cenzusu, već pripada svim zdravstveno osiguranim majkama.
    a što je s očevima??? :?

zamislite da iz nekog (strašnog) razloga dijete ostane s ocem... nema pravo??? diskriminacija???

10. Minnie said:

Početno

Da :/ , propust je što u Pravilniku o uvjetima i načinu korištenja prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta ("Narodne novine" broj, 58/94) nije naveden i takav slučaj, iskreno se nadam da se i tu provodi ono da očevi preuzimaju sva prava koja bi imale majke.

11. ivarica avatar

ivarica said:

Početno

cekaj, ali ti ako zivis u Hr mozes biti zdravstveno osigurana preko supruga, zar ne?
    u tom slucaju ces imati pravo na naknadu?
    minnie?

12. In love avatar

In love said:

Početno

Ivarica, ja nisam prijavljena u Hrvatskoj, papiru su tek u radu.
    Ja sam se več oprostila od tih para :/ , drugo mi ne preostaje...Malo mi je čudan zakon, trebao bih biti vezan na dijete a ne na majku.

13. ivarica avatar

ivarica said:

Početno

koliko ti je beba stara?
    mislim da imas pravo predati ove papire 6 mjeseci od rodjenja, mozda stignes?

14. Minnie said:

Početno

In love, uskoro ćeš imati ili prebivalište ili stalno boravište, to su glavni uvjeti za zdravstveno osiguranje preko supruga.

Vidi pod točkom 36.:

http://www.hzzo-net.hr/obvezno/Osnove_osiguranja.xls

U Pravilniku ne piše nikakav rok do kad se mora podnijeti zahtjev (osim za usvojenu djecu). HZZO ne bi trebao praviti problem oko toga, mene muči da li će njima biti problem što u trenutku porođaja nisi imala zdravstveno osiguranje (nisi bila osiguranik). :/

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1994/1064.htm

Sorci, malo sam bolje pogledala, ima navedeno za neki strašni slučaj:

Pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta pripada i :

1. za dijete rođeno u roku od 10 mjeseci od dana smrti osiguranika, odnosno poslije razvoda braka s osiguranikom kome pripada ova pomoć;

15. sorciere avatar

sorciere said:

Početno

minnie, ipak bi se nešto trebalo napraviti po tom pitanju... zamisli da ti se dogodi to "strašno" - pa da moraš skupljati papire i dokazivati...

16. Eta0703 said:

Početno ja sam takodjer stranac

rodila sam prije 4,5mjeseca ali sam bila u radnom odnosu. Ako mislis na -Pomoć za opremu novorođenog djeteta- na to imas pravo, naknada se ostvaruje podnošenjem zahtjeva nadležnoj ispostavi HZZO-a. Zahtjevu trebate priložiti:
    djetetov izvod iz matice rođenih, te
    svoju osobnu i zdravstvenu iskaznicu (preslike) i tvom slucaju oca.
    Za sve ostalo sto te zanima ima na stranici HZZO-a besplatan telefon mislim da je broj 0800 7979
    sve sto trebas direktno tamo pisi i zovi.Sestra i ja smo imale velkih problema oko porodiljnih (kao na pr. da su nam uplacivali 1600kn a imali smo pravo na punu placu prvih 6 mjeseci).
    Sve dok nismo napismeno prilozile odgovor od direktora HZZO-a, nismo dobile zaostatke.Zapravo nisu htjele ni razgovarati sa nama.
    Zato iz iskustva kazem: sve provjeri, kad ti nesto nije jasno, PISMENO se obrati nadleznim organima oni moraju u roku 15 dana pismeno da ti odgovore i to ti je onda dokaz sa kojim mozes dalje traziti svoja prava.
    Isto tako velim i drzavljankama HR neka provjere nista ih nekosta, znam dosta zena koje su zaustavile obicne salterske sluzbenice, nisu isle dalje.
    NAdam se da sam ti pomogla. PUNO SRECE

17. In love avatar

In love said:

Početno

Eta, hvala na info...Probat ćemo još tko,ako uspije super....A ako ne

18. Eta0703 said:

Početno

ako ti nije tesko bas mi javi sta si uspjela napraviti.

19. dalmatinka said:

Početno

In love , a da li si dobila od Slovenije tu pomoć za novorođenče , s obzirom
    da su ti tamo svi papiri , a i dijete je tamo rođeno ?

20. koris said:

Početno

Evo mog slučaja.Hrvatica sam, a a MM slovenac.Živimo u Sloveniji.Rodila sam u Zagrebu. Automatski je bebonja prijavljen u matičnom uredu na Črnomercu, naravno kako bi ujedno prešli i granicu. Odmah je dobio rodni list i domovnicu, a po prijavi u Sloveniji je dobio i slovensko državljanstvo.Dakle, bebili ima dvojno državljanstvo.
    Znam da novac dobiva samo majka , pa sam ja od HZZO dobila novac za dijete, a u Sloveniji nismo tražili ništa jer samo majka dobiva novac.
    U Sloveniji majka dobiva paket za novorođenče (ima ih više,pa izabereš što ti odgovara,uglavnom oprema za dijete) ili novac. Zašto ne tražiš u Sloveniji novac ili paket za dijete?
    Gdje je tvoje prebivalište odnosno boravište?

21. In love avatar

In love said:

Početno

Koris, ako tražiš dobit češ novac u Sloveniji. Kod nas ne ide na majku, nego na dijete Moja frendica je Amerikanka, živi u Slo i za oboje dijece jest dobila tu lovu, tako da..Probaj, ako nije kasno

22. koris said:

Početno

Ono što sam htjela reći je da smo novac dobili u Hrvatskoj za dijete (odnosno onaj koji su uplatili meni kao majci), pa tako i ti možeš dobiti u Sloveniji.
    Ne možeš ga dobiti na obje strane. U Slo te traže neki dokaz da li si dobio novac za dijete. (konkretno one koje sam dobila u HR), ako nisi dobio novac priložiš dokaz zašto nisi.
    Ono što mogu tražiti u Slo je dječiji doplatak, a za to tata prilaže papire.

23. koris said:

Početno

Uglavnom mi smo zadovoljni i taj dio priče zaključili i potrošili

24. In love avatar

In love said:

Početno

Koris, ja sam u Rijeci već neko vrijeme, odmah nakon poroda smo došli u Ri i u Sloveniji nismo uopće ništa sredili od papira. Još. Ma, ne da mi se sad, dok ima beba mjesec dana ić vamo tamo , ipak je to put od 3 sata u jednom smjeru.